“Çok Büyük Adamız Biz Var Ya” Serisinden / Bölüm 4
- O Biçim Türkçe Konuşuruz-
Bizi suçluyor bazı edebiyatçılar. Aman efendim, 200.000 kelime haznesine sahip bir dilimiz varmış ta, biz günlük hayatımızda sadece 200 kelime kullanıyormuşuz da, Türkçeyi katlediyormuşuz. Ben bunu kesinlikle kabul etmiyorum arkadaş. Biz sadece, 1 kelimeye en az 10 anlam yükleyip kullanmayı seviyoruz o kadar. Ve bence bu, 200.000 kelimeyle konuşmaktan çok daha başarılı bir durumdur. Düşünsenize, böylece tüm Dünyada en kolay öğrenilen ve en çok konuşulan dil Türkçe olabilir. Çünkü başka hiçbir dil 200 kelime ile konuşulamaz.
Ayrıca şunu da unutmayalım ki, bizim çok geniş bir şive zenginliğimiz vardır. Örneğin bir Trakya şivesi, Ege şivesi, Karadeniz şivesi, doğu yörelerimizin şiveleri gibi, çok sayıda çeşide sahibiz. Hatta buraların yerleşim merkezlerinde farklı bir ağız kullanılırken, köy kesimlerinde çok daha farklı bir ağız kullanılır.
Şimdi başa dönelim ve şimdiye kadar bizleri suçlayan edebiyatçıları, dil uzmanlarını, bu kez biz suçlayalım. İngilizcede 1.300.000 kelime varken, sizin zenginliğiyle övündüğünüz Türkçemizde neden 200.000 kelime var? Neden boş boş oturup övüneceğinize yeni kelimeler üretmiyorsunuz?
Ama merak etmeyin. Sizin tembelliğiniz yüzünden İngilizce karşısında ezik bir duruma düşen Türkçeyi, yine sizin hor görüp beğenmediğiniz bizler zenginleştiriyoruz. Nasıl mı?
Örneğin bir “gidiyorum” kelimesini ele alalım. Şivelerimizden biri buna “gidem” der. Biri “gideyrum” der. Biri “gidiveriyom” der. Biri “gideyik” der. Der oğlu der. Şimdi kabaca bir hesap yapacak olursak,
-Bizim coğrafi bölgelerimiz olan 7 bölge, tek kelimeyi 7 farklı şekilde söylüyorsa.
-Türkçemizde de 200.000 kelime varsa,
- 200.000 x 7 = 1.400.000 kelime yapar ve biz böylece İngilizceye 100.000 kelime fark atmış oluruz

Bak daha göçmenlerimizi saymadım bile. Yugoslavya, Bulgaristan, Azerbaycan gibi yerlerden yıllar önce ülkemize göçüp, Türkiye vatandaşı olup, Türkçe kelimeleri kendi ağızlarıyla, şiveleriyle söyleyenlerde var.
Son olarak yinede sen tüm bu tespitlerime rağmen kalkıp ta, kullanılan dili öz Türkçe olarak saymayıp, sadece Türk Dil Kurumunun onayladığı 200.000 kelimeyi, eksiksiz ve doğru olarak kullanan bir toplum sorarsan bana, bende sana şöyle sorarım;
Sen Hiç Türkçe Konuşan Bir Türk’e Rastladın mı?

Kozmik BiLincH'in "Çok Büyük Adamız Biz Var Ya.." İsimli Kitabından Alıntıdır..