YILMAZ ÖZDİL den
"Yılmaz?"
"Evet?"
"Ekrem ben... İzmir'den."
"...Vaay, ağabey hayırdır?"
Aynı muhitin çocuğuyuz. Kardeşi, üniversiteden arkadaşım. Ekrem ağabey, bizden 7-8 yaş büyük... Hayli oldu, görüşmeyeli.
"Şırnak'ta 5 şehit varmış."
Gazeteciyiz ya...
"Maalesef ağabey, mayın."
Sesi kırılıyor aniden.
"Tolga orada..."
Oğlu.
Ağlıyor kapı gibi adam... Belli ki o ana kadar zor tutmuş kendini, boşalıyor, ağlıyor...
"Var mı şehitlerin arasında ismi?"
Çok soru duydum da... Bu kadar ağırı...
Gırtlağım düğüm.
Tolga...
Gözümün önüne geliyor hergele.
Okumuyordu kız peşinde koşmaktan, hatırlıyorum... Demek asker, Şırnak'ta.
Baba İzmir'de.
Ben çaresiz.
Geveliyorum, saçma sapan, "bilmiyorum ağabey, henüz isimler açıklanmadı, sen sağlam dur, o yoktur inşallah."
Diyorum ama... Utanıyorum verdiğim cevaptan aslında... Bu kadar arsız bir temenni olabilir mi? Tolga değilse, Hasan, Hasan değilse, Murat... İlla ki, bir babanın evladı... İlla ki, bir ananın kuzusu... "İnşallah seninki değildir" denebilir mi? Diyorum.
Yerin dibine geçerek...
"Öğrenirsen, arar mısın?" diyor.
Biraz daha saçmalıyorum... Kapatıyoruz.
Sigarayı bırakmam mümkün değil.
Saldırıyorum hemen, oraya buraya. Yok. İsim yok. Bir yandan da, düşünmek istemediğim durumu, düşünüyorum... Ya Tolga'ysa... Ne diyeceğim yani, telefon açıp? Ne diyor acaba, şehit ailelerinin kapısını çalan komutanları? Kaç bin defa yaşadılar bu durumu...
"Vuruşmak daha kolay, inan" demişti bir subay bana, "analar, o haberi duyunca, öyle bir bakar ki sana, o gözleri ömrünün sonuna kadar unutamazsın..."
Hiç anlamamışım ne demek istediğini, bu ana kadar... Öküz gibi dinlemişim meğer.
Saat 12.45...
Şehit sayısı, 6'ya çıktı.
Saat 13.33...
Anadolu Ajansı duyurdu. Başbakan, "5" askerimizin şehit olması nedeniyle Genelkurmay Başkanı'na başsağlığı mesajı göndermiş.
Şehit 6... Başsağlığı 5.
Evlatlarımızın öldürülme hızına bile yetişemiyorlar... İsimler hâlâ yok.
Bir umut, haber kanallarını zaplıyorum...
Cannes film festivali var, bir tanesinde.
Öbürü, borsanın hacmini anlatıyor.
Saat 13.55... 14.07... 14.23...
Çalmasın diye dua ediyorum. Çalıyor.
Bu sefer yenge.
Baba atmış kendini sokağa, dayanamamış beklemeye. Ana yüreği sarılmış telefona.
"Var mı?"
Nasıl çıktı ağzımdan, bilmiyorum...
"Yok abla, ben de tam sizi arayacaktım, şükür ki yok, isimler hep başka."
Bir çığlık ki, anlatamam.
Ekrana oturuyorum...
Parmaklarım hiç olmadığı kadar dermansız, tuşlar hiç olmadığı kadar ağır.
Gözüm televizyonda... Hayat, lay lay lom arkadaşlara... Hiçbir şey olmamış gibi.
Umursamaz. İlgisiz... Neşeli hatta.
İsimlerden ses seda yok. Tek bildiğimiz, 6 koçumuz daha düştü. Rakamdan ibaret...
Kaç bin baba bekliyor acaba şu anda? Kaç bin ana? Eş, nişanlı, sevgili? Böylesine bir utançla yazı yazmadım bugüne kadar...
Aklım yalanımda... Kulağımda çığlık.
Ve, saat 15.05... Tolga yok, Vedat var.
Vedat Dayıoğlu, Antalya.
Bayram Bolat, Konya.
Atıf Günkan, Niğde.
Bekir Çakır, Adana.
Mahir Yıldırım, Aydın.
Samet Kırbaş, İstanbul.
Kulağımda çığlık...
YILMAZ ÖZDİL
Yorumlar
- Biz onları döverdik aslında ama ramazan ayı olduğu için günaha girmek istemiyoruz ramazan nedeniyle hassas dönemdeyiz şimdi.
Dağda askerlerimizi şehit eden teröristler dua etsinler oruçlu olduğumuz için oruçlu olmasak analarını ağlatırdık onların, ama ramazan ayında ağlatmak istemiyoruz. Günah çünkü.
Hele şu ramazan bitsin bak onları ne yapacaz biz.
Kasımpaşalıyız evelallah -
Hiç sevmem bu yazarı..
Ama bu sefer Sadece insani duyguları ile yazmış...
Asında yazarkende bir açık vermiş..ve utanmış..
Bu necip milletin garaib duyguları hakındada...
İnşaAllah seninki değildir derken yaptığı hatayı farkettiğini belirterek bir çok kimseninde böyle olabileceğini hatırlatıyor..
Bazı şeylere cevap vermek ise zor..Çünki bu sitenin kapasitesi bunu kaldırmaz... - Dövcez dimi?Ağızlarını ,burunlarını kırcaz,dünyanın kaç bucak olduğunu göstercez dimi ramazandan sonra.AlıntıSaKLI adlı kullanıcıdan alıntı
Biz onları döverdik aslında ama ramazan ayı olduğu için günaha girmek istemiyoruz ramazan nedeniyle hassas dönemdeyiz şimdi.
Dağda askerlerimizi şehit eden teröristler dua etsinler oruçlu olduğumuz için oruçlu olmasak analarını ağlatırdık onların, ama ramazan ayında ağlatmak istemiyoruz. Günah çünkü.
Hele şu ramazan bitsin bak onları ne yapacaz biz.
Kasımpaşalıyız evelallah
Peki ya bayram?Bayramda küslerin barışması lazımdır diye araya girenler falan olursa ne yapıcaz ??? - Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak Türk evladının genlerinde var sanırım.Keşke Yılmaz Özdil'in yazılarını daha çok okusanızda hakkındaki kanaatiniz değişse.Yaada en azından paylaştığım yazısını bir kez daha okuyunda neler anlatmak istediğini (tarafsız gözle bakabilirseniz tabi)daha iyi anlayabilseniz.AlıntıBihemta adlı kullanıcıdan alıntı
Hiç sevmem bu yazarı..
Ama bu sefer Sadece insani duyguları ile yazmış...
Asında yazarkende bir açık vermiş..ve utanmış..
Bu necip milletin garaib duyguları hakındada...
İnşaAllah seninki değildir derken yaptığı hatayı farkettiğini belirterek bir çok kimseninde böyle olabileceğini hatırlatıyor..
Bazı şeylere cevap vermek ise zor..Çünki bu sitenin kapasitesi bunu kaldırmaz... -
Alıntı_MMia_ adlı kullanıcıdan alıntıBilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak Türk evladının genlerinde var sanırım.Keşke Yılmaz Özdil'in yazılarını daha çok okusanızda hakkındaki kanaatiniz değişse.Yaada en azından paylaştığım yazısını bir kez daha okuyunda neler anlatmak istediğini (tarafsız gözle bakabilirseniz tabi)daha iyi anlayabilseniz.
gayet tarafsız baktım..Beni öyle okuyupda yorum yaptığım yazıdan dolayı tufaya getirmek zordur..Çünki ben bir yazıya bakarak asla kanaat sahibi olmam..Kaldıki bu yazıyı o kadar iyi anladığıma inanıyorumki sırf bu sebebden bu yazarın yazısına yorum yaptım..Artık bilerekmi yapmadı yoksaçok insani bir vicdan sızlamasıylamı siyasetten uzak durdu içini ben bilemem..
Bir adamı dünya beğensede ben beğenmeyebilirim..
Şu varki istediği kadar büyük olsun düşmanım olsun nefret ediyor olayım değişmeyen tek şey var..Omurgalı olacak yazar dediğin.Tükürdüğünü yalayacaksa sözünden dönecekse benim için kıymeti harbiesi yoktur..düşmanımda olsa nefrette etsem sözü özü bir olsun sevmem belki ama takdir ederim...(bu vatandaşı neden işaretledim biliyormusunuz?Baykal 'ın yerine kim aday olursa diye saydırıp ardından Anıtkabir 'e bu adamı sokmayın dedi..tanımam dedi..ne oldu şimdi? )
Şimdi; benim anlamadığımı iddia ederek siz gayet kendi görüş açınızdan yorumlamışınız meseleyi..!!
Tüm bu olanların sebebi diyelimki mevcut iktidar..ve yaptıkları..Yazarımız sevmiyor ya?bunu ima etmiş oluyor gizli mesajda...
10 yıllık iktidarları süresinde şehit olanların sayısını verebilirmisiniz bana?
Geriye kalan sayının müsebbiblerini söyleyebilirmisiniz yazar adına?
Ben her gün hemen hemen eşit oranda 2-3 sol cenah 2-3 arafda 2-3 tanede dinci yandaş basın okuyorum tarafsızlığıma helal getirmemek için..
Çünki medeni çağdaş olabilmek için bir tezi savunmadan önce onun antitezini de öğrenmeli okumalısınız diye bize dayatan sol cenahın saygıdeğer isimleriydi çoğu zaman..Bizde harfiyle yapıyoruz elimizden geldiğince..
Ben size Engin ARDIÇ okumanızı tavsiye ediyorum..
- Alıntı_MMia_ adlı kullanıcıdan alıntı
Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak Türk evladının genlerinde var sanırım.Keşke Yılmaz Özdil'in yazılarını daha çok okusanızda hakkındaki kanaatiniz değişse.Yaada en azından paylaştığım yazısını bir kez daha okuyunda neler anlatmak istediğini (tarafsız gözle bakabilirseniz tabi)daha iyi anlayabilseniz.
Hürriyet'ten beri takip ettiğim bir yazar...Olayları yorumlayışı, farklı bakış açısı...İlginçtir şimdi aklıma geldi,hiç bir yazısına muhalefet olmamışım..Bence Yılmaz özdil değerli bir yazarımızdır..öyle bir çırpıda eleştirilecek biri değildir..İyi bir vatanseverdir, kanaatimce.. -
Konu ile alakası yok ama ben size bir kısa bir hatırlatma yapayım..sorumuda sorayım.Yanıtlamama hakkınız var..AlıntıBaragyal adlı kullanıcıdan alıntı
Hürriyet'ten beri takip ettiğim bir yazar...Olayları yorumlayışı, farklı bakış açısı...İlginçtir şimdi aklıma geldi,hiç bir yazısına muhalefet olmamışım..Bence Yılmaz özdil değerli bir yazarımızdır..öyle bir çırpıda eleştirilecek biri değildir..İyi bir vatanseverdir, kanaatimce..
Hitlerin vatansever olmadığını iddia edebilirmsiniz?
Solcular müstesna;İnönünün hain olduğunu söyleyebilirmsiniz?yada vatansever olmadığını?vatan sevgisi söylemle duyguyla tarif edilirse bu sadece faşizm doğurur..
Vatanını en çok seven onun için birşeyler yapandır..taşın altına elini sokandır..Yaptıkları vatana zarar vermeyendir.. - Oo siz yaftayı yakıştırıp gardınızı almışsınız..Sol cenapta olması yeter zaten sizin tarafınızdan mimlenmesine.Tarafsızca gerçekleri değerlendirmek güç olmalı sizin için.Ne yazılarının doğruluğu ne de haklılığı bir şey ifade etmeyecek sizin için.Gözlüğünüz değişmediği sürece...AlıntıBihemta adlı kullanıcıdan alıntı
gayet tarafsız baktım..Beni öyle okuyupda yorum yaptığım yazıdan dolayı tufaya getirmek zordur..Çünki ben bir yazıya bakarak asla kanaat sahibi olmam..Kaldıki bu yazıyı o kadar iyi anladığıma inanıyorumki sırf bu sebebden bu yazarın yazısına yorum yaptım..Artık bilerekmi yapmadı yoksaçok insani bir vicdan sızlamasıylamı siyasetten uzak durdu içini ben bilemem..
Bir adamı dünya beğensede ben beğenmeyebilirim..
Şu varki istediği kadar büyük olsun düşmanım olsun nefret ediyor olayım değişmeyen tek şey var..Omurgalı olacak yazar dediğin.Tükürdüğünü yalayacaksa sözünden dönecekse benim için kıymeti harbiesi yoktur..düşmanımda olsa nefrette etsem sözü özü bir olsun sevmem belki ama takdir ederim...(bu vatandaşı neden işaretledim biliyormusunuz?Baykal 'ın yerine kim aday olursa diye saydırıp ardından Anıtkabir 'e bu adamı sokmayın dedi..tanımam dedi..ne oldu şimdi? )
Şimdi; benim anlamadığımı iddia ederek siz gayet kendi görüş açınızdan yorumlamışınız meseleyi..!!
Tüm bu olanların sebebi diyelimki mevcut iktidar..ve yaptıkları..Yazarımız sevmiyor ya?bunu ima etmiş oluyor gizli mesajda...
10 yıllık iktidarları süresinde şehit olanların sayısını verebilirmisiniz bana?
Geriye kalan sayının müsebbiblerini söyleyebilirmisiniz yazar adına?
Ben her gün hemen hemen eşit oranda 2-3 sol cenah 2-3 arafda 2-3 tanede dinci yandaş basın okuyorum tarafsızlığıma helal getirmemek için..
Çünki medeni çağdaş olabilmek için bir tezi savunmadan önce onun antitezini de öğrenmeli okumalısınız diye bize dayatan sol cenahın saygıdeğer isimleriydi çoğu zaman..Bizde harfiyle yapıyoruz elimizden geldiğince..
Ben size Engin ARDIÇ okumanızı tavsiye ediyorum..
Engin Ardıç ın yazılarını bir zamanlar beğeniyle takip ederdim.Ne zamanki amiyane tabirle"kafayı kırdı" o gün bu gün okumuyorum. - Tartışılan kimin daha çok vatansever olduğumudur?Ayrıca solcular müstesna kısmı...arada derede güldürdünüz beni..AlıntıBihemta adlı kullanıcıdan alıntı
Konu ile alakası yok ama ben size bir kısa bir hatırlatma yapayım..sorumuda sorayım.Yanıtlamama hakkınız var..
Hitlerin vatansever olmadığını iddia edebilirmsiniz?
Solcular müstesna;İnönünün hain olduğunu söyleyebilirmsiniz?yada vatansever olmadığını?vatan sevgisi söylemle duyguyla tarif edilirse bu sadece faşizm doğurur..
Vatanını en çok seven onun için birşeyler yapandır..taşın altına elini sokandır..Yaptıkları vatana zarar vermeyendir..
Sizin kafa asla değişmez anlaşıldı.Sizinle niye tartışıyorum ki.. 
-
Değişmeyen tek şey değişim...
Ama ben bu 1930 model söylemleri ve zihniyeti doğdum doğalı duyuyorum..
Bu söylemlerin hayatta ve revaçta olduğu Türkiyede de yaşadım...
Ve bu günüde yaşıyorum...İkisinin arasındaki farkı görebilecek kadar olayların içinde yaşadım...
Öyleki millet uzay yarışı yaparken üzerine 100 gram yağ doldurulmuş altı su dolu tenekelerden bende nasiplendim..
Bu millete bunlar yapılırken aynı nutuklar için fedakarlık yapılması bekleniyordu...Burjuva her devirde keyfe kederdi..
Bu durumdan en çok parayı kazanan onlardı...Ne garipki millet açlık yokluk sefalet çekerken ülkeyi yönetebilecek tek gerçeği bu zevatla bunların kalemşörleri biliyordu...
Bakın çağlar devirler nasılda değişti??
Bu ülkede mason derneklerinden Bilderberglerden Sabetaycılardan olur almadan başbakan çıkıyor..Kapıcı çocukları bakan olabiliyor Robert kolejlerinde okumadığı halde...
Ne zordur zihin devrimi yaşayamadan bunları kabullenmek?
Biz yaşaya yaşaya öğrendik..Taa ilkokuldan başlayıp hayatın her anında öğretilem emredersin cümlesine o kada aşina edilmiştikki kandırılmıştıkki üstümüzdeki donu kaybedince anladık bunun bir dolandırıcılık yok etme masalı olduğunu....
Şimdi avam kaybettiklerini geri alıyor...
2 köşe yazrını okuyup kendi dünyasını görerek ülkey şekil vermeye çalışanlar için kolay günler geride kaldı..
Bunun en basit örneği emme basma laikçilerle vatan millet sakarya cıların milletten almış olduğu cevapda gizldir..anlayana...!!!!!