Arama

Papatya (Bellis sp.)

Güncelleme: 10 Haziran 2012 Gösterim: 3.238 Cevap: 1
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
17 Kasım 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Papatya (Daisy)

Sponsorlu Bağlantılar

PAPATYA. Ortadaki sarı bölümü ince beyaz yapraklarla çevrelenmiş zarif çiçekleriyle pa­patyalar kırlann en sevilen bitkileridir. Aynı cinsten olmasalar da, çiçeklerinin benzerliğin­den ötürü "papatya" olarak adlandırılan pek çok bitki türü vardır. Hepsi de bileşikgiller (Compositae) familyasında yer alan bu türle­rin bazıları süs bitkisi olarak yetiştirilir, bazı­sından da ilaç olarak yararlanılır.
Yer aldığı familyanın öbür üyeleri gibi papatyaların da çiçeklerinin her biri tek bir çiçek değil, çok sayıda minik çiçeği kapsayan bir çiçek başıdır (kömeç). Bu çiçek başları, tam ortada kümelenmiş sarı, minik tüpsü çiçekler ile bu göbeğin çevresine dizilmiş beyaz dilsi çiçeklerden oluşur. Sarı dilsi çiçek­ler taşıyan türleri de vardır.
Papatya dendiğinde hemen herkesin aklına ilk gelen çayırpapatyasıdır (Bellis perennis). Bahar geldiğinde kırları bembeyaz bir çiçek tarlasına döndüren bu papatya türünün topra­ğın üzerinde yatık öbekler oluşturan yaprak­ları vardır. Bu yaprak kümelerinin arasından uzanan yapraksız, düz çiçek saplarının ucun­da sarı ortalı beyaz çiçekler açar. Melezleme çalışmaları sonucunda, bahçelerde süs ama­cıyla yaygın olarak yetiştirilen çayırpapatyası-nın kırmızı ve pembe çiçekli çeşitleri de geliştirilmiştir.


Aynı bu tür gibi çok geniş bir dağılım gösteren bir grup papatya da Matricaria cin­sinde yer alır. Bunların içinde en önemlisi, Avrasya'nın hemen her yerinde olduğu gibi ülkemizde de bolca yetişen adipapatyadır (Matricaria chamomilla). Çiçeklerinin açıldığı dönem nedeniyle "mayıspapatyası", tedavi amacıyla kullanıldığı için de "tıbbipapatya" gibi adlarla da anılan bu papatya türü 50 santimetreye kadar boylanabilen biryıllık bir bitkidir. Dallanmış gövdesi parçalı yapraklar­la donanmıştır. Dal uçlarında açan, sarı göbe­ği kubbe gibi çıkıntılı beyaz çiçekleri vardır.önce ince uzun şeritler halinde kesilir, kenar­ları birbiri üstüne gelecek biçimde yan yana serilir ve üstüne bu kez 90°C ters yönde bir kat daha şerit dizilirdi. Şeritler Nil Irmağı'nın suyunda ıslatılarak ya da undan yapılan bir çirişle birbirine yapıştırılıp tokmaklarla dövü­lerek düzgün yüzeyli tabakalar haline dönüş­türülür ve güneşte kurutulurdu. Papirüsgiller familyasında yer alan ve "kâğıtfidanı" gibi adlarla da anılan papirüs, 3 metreye kadar boylanabilen yumuşak göv­deli otsu bir bitkidir. Bazen gövdelerinin genişliği aşağılarda bilek kalınlığına ulaşır. Tabana sıkı sıkıya tutunan güçlü kökleri ve küçük yapraklan vardır.
Mısırlılar aynca, eskiden papirüslerin ince saplanndan sepet ve hasır örüp kalın sapların­dan da yelken yaparlardı. Sapların ortasında­ki öz ise yoksul halk tarafından hem kurutu­lup mum fitili olarak kullanılır, hem de Çiçeklerinden hazırlanan çay iştah açıcı, ya­tıştırıcı, idrar, gaz ve safra söktürücü olarak içilir. Dışarıdan yara iyi edici olarak etki eder, ayrıca saç rengini açmak için kullanılır. Bu yüzden de Avrupa'da bazı ülkelerde özel olarak tarımı yapılır.
Gene başta Almanya Federal Cumhuriyeti olmak üzere çeşitli ülkelerde tarımı yapılan almanpapatyası (Anthémis nobüis) da şifalı bitkiler arasında yer alır. Öbürlerinden farklı olarak yalnızca dilsi çiçeklerden oluşan kat­merli çiçek başlarından hazırlanan çaylar aynı adipapatya gibi kullanılır. Ayrıca özütleri saç şampuanlarının bileşimine girer; içine katılıp bekletildiği zeytinyağı da romatizma ilacı olarak deriye sürülür. Bu türe yakın akraba olan öbür bazı Anthémis türleri ise süs bitkisi olarak yetiştirilir. Türkiye'de almanpapatyası yabani olarak yetişmez, ama buna yakın bazı türlere bolca rastlanır.
Park ve bahçelerde çok yetiştirilen bir kasımpatı türüne de, aynı iri bir papatyayı andıran çiçeklerinden ötürü halk arasında yanlışlıkla papatya denir.

Ayrıca Bknz

Papatya ve Sağlık için Faydaları

Papatyagiller (Asteraceae)

Papatya Resimleri
MsxLabs & TemelBritannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen asla_asla_deme; 21 Mayıs 2010 15:09
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
10 Haziran 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Papatya
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Bileşikgillerden, bahar ve yaz aylarında çiçek açan kır bitkisi (Matricaria chamomilla). Orta ve Güney Avrupa ile Batı Asya'da yayılmıştır. Taşıdığı eterik yağlardan dolayı tıpta kullanılır (sakinleştirici, spazm çözücü, antiseptik). Çiçekleri kurutularak çay gibi içilir. Sapı çok dallı, yaprakları çift tüysüdür. Çiçekleri tek bir çiçek değil, kenardakileri beyaz, ortadakileri sarı olan bir çiçek topluluğudur. Kendine özgü keskin bir kokusu vardır. Asıl papatyadan görünüşte küçük farklarla (yapraklarının tek tüysü oluşu vb.) ayrılan bir başka tür de kokulu papatyadır (Anthemis nobilis) ve tıpta kullanılır.

theMira

Benzer Konular

21 Haziran 2020 / CrasHofCinneT Genel Galeri
9 Nisan 2009 / BrookLyn Taslak Konular
29 Mart 2010 / Misafir Botanik
9 Ekim 2010 / Misafir Taslak Konular