Arama

Portakal (Citrus sinensis)

Güncelleme: 11 Haziran 2012 Gösterim: 3.938 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Mart 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Portakal
Vikipedi, özgür ansiklopedi
260px OrangeBloss wb
Sponsorlu Bağlantılar
Portakal
ağacında portakal çiçeği ve meyvesi.
Bilimsel sınıflandırma
  • Alem: Plantae (Bitkiler)
  • Bölüm: Magnoliophyta(Kapalı tohumlular)
  • Sınıf: Magnoliopsida(İki çenekliler)
  • Takım: Sapindales
  • Familya: Rutaceae
  • Cins: Citrus
  • Tür: C. sinensis
  • Binominal adı
    • Citrus sinensis(L.) Osbeck
Portakal (Citrus sinensis), Citrus cinsi bir ağaç olan Citrus sinensis`i ve onun meyvesini tanımlar.

Tarihçesi

İpek yolunun Anadolu'dan geçtiği dönemlerde narenciye Hindistan'dan civarından gelen ticari bir üründü. Ümit burnun keşfedilmesiyle ticaret yolları değişmiş, Asya kıtasının avrupalı devletler tarafından sömürgeleştirilmesiyle portakal üretiminin tamamı Portekiz civarına yayılmıştır. Türkçe'ye "Portekiz'den gelen" anlamında, "Portakal" olarak girmiştir.
Citrus sinensis'
in meyvesine, "acı/ekşi portakal" olarak da anılan Citrus aurantium'un meyvesinden ayırabilmek için, "tatlı portakal" da denir.
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
13 Eylül 2010       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Portakal (Citrus sinensis L. Osbeck); sıcacık turuncu rengi, parlak kabuğu ve yuvarlak formuyla gerçek bir güneşi andıran portakal, kış aylarının vazgeçilmez ve en bilindik meyvesidir.Bugün elmadan sonra dünyanın en çok tüketilen meyvesi olan portakal, asırlar boyu az bulunması nedeniyle lüks lezzetler arasında yer almıştır. Hastalara şifa niyetine yedirilmiş, sofra dekorasyonunda kullanılmış, armağan olarak verilmiştir. İlk çağların "altın elma"sı portakal, türüne göre az ya da çok kalın ve içi keseceklerle dolu beyaz kabukla kaplı, etli, sulu, tatlı bir meyvedir. Navel portakal, çekirdekli veya hemen hemen çekirdeksiz sarı portakal, kan portakalı, ekşi olmayan portakal olmak üzere başlıca dört gruba ayrılır.Özel kokulu bir yağ içeren ve turunçgiller ailesinden kabul edilen bu meyvenin anavatanı Çin'dir. Daha sonra başta İspanya ve tüm Akdeniz ülkelerinde, Güney Afrika ve Amerika gibi sıcak bölgelerde üretilmeye başlanmıştır. Portakalın yafa ( şamutu ),washington navel portakalı, ince kabuklu, karın kısmı geniş meme portakalı, valensiya gibi türleri Türkiye'de Akdeniz Bölgesinde özellikle Antalya ve Mersin'de yetiştirilmektedir.Portakal, besin değeri yönünden zengin ve sevilen bir meyvedir. Önemli bir askorbit asit kaynağıdır. Vitamin, özellikle C vitamini yönünden oldukça zengin olan portakal, soğuk algınlıklarında, nezle ve griplerde birebirdir. Genelde kabukları soyularak yenilen portakalın suyu da kendisi kadar yaygın tüketilir. Doğal haliyle içildiği gibi alkollü ve alkolsüz kokteylerde de kullanılan meyve sularından biridir. Çok sayıda keseciklerle dolu olan kabuğundan parfüm, şeker sanayilerinde yararlanılır, serinletici içeceklerin yapımında uçucu
yağları çıkarılır.
Sponsorlu Bağlantılar

portakal016823640

Fransızların portakallı ördeğini bilmeyenimiz yoktur. Çiğ haliyle tüketilmesinin yanısıra reçeli, konservesi yapılan portakal günümüz mutfaklarında çokça kullanılan bir lezzet halini almıştır. Pasta, tatlı, reçel yapımında kullanılan portakal, özellikle Fransızmutfağında ve kümes hayvanlarıyla pişen yemeklerde çokça tercih edilir.Ülkemiz dünya turunçgil üretim alanının en kuzey sınırında yer almaktadır. Turunçgil üretimi ülkemiz ve bölgemiz açısından son derece önemlidir. 2004 yılında ürtetilen narenciyenin 850.000 tonunu portakal oluşturmuştur.Türkiye, özellikle de Akdeniz ve Ege Bölgeleri, turunçgillerin üretim ve pazarlanması bakımından son derece elverişli ekolojik koşullara ve olanaklara sahiptir. 1994 verilerine göre, 1.928.000 ton olan Türkiye toplam turunçgil üretiminin 1.373.000 tonu iç tüketimde, 156.000 tonu endüstride kullanılmıştır. Toplam turunçgil meyveleri dış satımının da 129.000 tonunun portakal, 81.000 tonunun mandalina, 136.000 tonunun limon, 53.000 tonunun ise altıntoptan oluştuğu görülmektedir. Ülkemizde portakal üretimi en büyük payla (%92) Akdeniz Bölgesinde yer alan Antalya (%30), İçel (%27), Hatay (%15) ve Adana (%31) illerinden sağlanmaktadır. Akdeniz Bölgesinin Doğu Akdeniz bölümünün toplam portakal üretimindeki payı %65’tir.

Çeşitleri

Portakallar; turunçgil üretimlerinin yaklaşık %50’sini oluşturmaktadır.
MsxLabs & Megep

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
11 Haziran 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Portakal
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

İkiçeneklilerin turunçgiller familyasından, anayurdu Hindistan olan, her zaman yeşil kalan bir ağaç (Citrus aurantium) ve bunun toparlak ya da yumurta biçiminde, güzel kokulu meyvesi. Portakal değerli bir meyve ağacı olduğundan, günümüzde bütün sıcak bölgelerde geniş ölçüde yetiştirilmektedir. Boyu 3-4 m. kadar, yaprakları sertçe, üst yüzleri parlak, alt yüzleri tüylü, çiçekleri erdişidir. Meyve kabuğu turuncu renkli, üstü parlak ve pürtüklü, içi sulu, çok çekirdeklidir. Taze olarak yendiği gibi, çeşitli besin maddelerinin yapımında da kullanılır. Islah edilerek çekirdeksiz çeşitleri de yetiştirilmiştir. Yaprakları ve meyve kabuğu eterik yağ; meyvesi şeker, organik asitler ve C vitamini taşır. Yaprak ve meyve kabuğu ilaç, çiçekleri esans yapımında, ayrıca meyve kabuğundan çıkarılan portakal yağı likör ve şeker yapımında kullanılır. Portakal Türkiye'de çok eskiden beri yetiştirilmektedir. Başlıca portakal bölgelerimiz Hatay, Adana, Mersin yöreleri, Büyük Menderes Vadisi, İzmir ve Rize dolaylarıdır. Buralarda yetiştirilen çeşitlerse yafa, finike ve vaşington tipleridir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
theMira

Benzer Konular

20 Şubat 2008 / KiTiaRa Botanik
21 Ağustos 2013 / _KleopatrA_ Taslak Konular
17 Ocak 2012 / _Yağmur_ Taslak Konular
15 Eylül 2011 / _KleopatrA_ Taslak Konular