Arama

Saçlar niçin beyazlar?

Güncelleme: 24 Mayıs 2016 Gösterim: 24.987 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
18 Mart 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Saçlarımız niçin beyazlaşıyor?

Sponsorlu Bağlantılar
Aslında bir saç teli, ortası boş olan ve içinde melanin denilen boya pigmentleri bulunan bir tüpten başka bir şey değildir. Genç yaşlarda bu boşlukta saça renk veren melanini bir arada tutan bir sıvı vardır. Yaşlandıkça derimiz saçalarımızı ve vücudumuzdaki diğer kılları eskisi gibi sağlıklı olarak üretemez. Kılların ortasındaki sıvı kaybolur, boya hücreleri de tutunamadığından sadece hava kalır. Saçlar boyasız hale gelir, beyaz renge yani asıl rengine dönüşür.
Bütün saçlarımızın beyaza dönüşme süreci on ila yirmi yıl sürebilir. Aslında her bir saç telinin rengi ya siyahtır (sarı, kırmızı, kumral vs.) ya da beyaz. Yani her bir saç teli yavaş yavaş grileşip beyazlaşmaz. Ancak bu süreç içinde hepsi aynı anda beyazlaşmadığından, beyazların sayısı arttıkça bütün saç gittikçe açılan gri renkte görülür. İşin ilginç tarafı boya hücreleri bazen üretime hız verirler. Gittikçe beyazlaşan saçlar geçici bir süre tekrar biraz koyulaşmış gibi görünebilirler.
İnsanlar arasında bir şok veya aşırı gerilim geçiren birinin saçlarının bir gecede bayazlaştığı, bir süre sonra da tekrar eski rengine döndüğü söylenir. Hatta bazı tarihçiler Kraliçe Marie Antoinette'nin giyotine gideceği günün gecesinde saçlarının hepsinin bembeyaz olduğunu yazarlar.
Saçların devamlı uzadığı, belirli bir süre sonra dökülüp alttan yeni saç geldiği hatırlanacak olursa, mevcut saçın değil, ancak yeni gelecek saçın beyaz olabileceği, dolayısıyla saçların bir gecede beyazlaşmasının mümkün olmadığı görülüyor. Ancak bilim insanları bu olayın birkaç haftalık bir süreçte olabileceğini söylüyorlar.
Troid bezi, şeker gibi hastalıklarda ve aşırı stres veya şok gibi durumlarda kişinin renkli saçları bu süreçte tamamen dökülebilir ve geriye sadece daha önceden beyazlaşmış saçlar kalabilir. Diğer saçlarla birlikte beyazların yerine de daha gür ve siyah saçlar çıkabilir.
Saçların beyazlaşması insanlık tarihinde nedense hep sorun olmuştur. Kimileri onu olgunluğun ve bilgeliğin simgesi olarak görürken, tarih boyu savaş kahramanları, yaşlılığın ve güçsüzlüğün belirtisi olarak görmüşler ve bir şekilde saçlarını boyamışlardır.
Bu arada bir şeyi daha belirtelim; saçlarımızın kıvırcık, dalgalı veya düz olmasını da ebeveynlerimizden aldığımız genler belirliyor. Kıvırcık bir saçı kestiğimizde kesitinin dikdörtgene yakın olduğunu, dalgalı saçın elips, düz saçın kesitinin ise daire olduğunu görebilirsiniz. İşte bu saç kesitlerinden dolayı bazı saçlar dümdüz uzarken bazıları hemen kıvrılmaya başlar. Kıvırcık saçlılar, saçlarınızı boşuna ütülemeyin, saçın yapısını yani kesitinin şeklini değiştirmeden kalıcı bir düz saça sahip olmanız mümkün değil.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
kalo_mira - avatarı
kalo_mira
Ziyaretçi
14 Eylül 2010       Mesaj #2
kalo_mira - avatarı
Ziyaretçi
Saçlar neden beyazlar?
Saç beyazlaması neden durdurulamaz?
Sponsorlu Bağlantılar
Kimimiz 16 yaşında bembeyaz saçlara sahipken, kimisi 76 yaşında tek tük beyazla geziyor. Saç beyazlama hızını belirleyen nedir?
George Clooney'in saçları neden erkenden beyazlaştı da Brad Pitt'in saçında tek tel beyaz yok?
Bu gamla, kederle, stresle açıklanabilir mi? Yoksa daha derin, kişisel olarak müdahale edemeyeceğimiz süreçler mi rol oynuyor saç beyazlamasında?
Saçlarımıza rengini veren pigment hücreleri saçın rengi ne olursa olsun, yaş ilerledikçe azalmaya başlar. Bu da beyazlaşmaya neden olur. Bu süreç bir çoğumuzu, isyana sürükleyen bir noktadır. Çünkü; kimilerimizin 50 yaşına dek saçına tek ak düşmezken; kimilerimiz, ailemizin diğer fertlerinde olduğu gibi, çok genç yaşta ağarmış saçlara mahkum oluruz.

Saçlarda da; bedenimizin geri kalanında olduğu gibi genetik mirasımız belirleyici rol oynar. Irsi olarak bazı ailelerde erkenden saç beyazlaması görülür.. Kuaförünüzün boya seçeneklerni dışında bunu değiştirme şansınız pek yok!

clooney

Bununla beraber, genetik faktörleri bir yana bırakırsak; ne yazık ki birçok başka etken ve bizlerin yanlış uygulamaları da saçlarımızın sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Saçın erken ağarmasından matlığa, saç dökülmelerinden kelliğe varan bir sürece neden olabilir. Saçlarımızda gelişen bir olumsuzluk da bir çok hastalıkta olduğu gibi erken teşhis edildiğinde daha kolay çözülür ve geri dönüş sağlanır. Saç ve saçlı derimizdeki sorunları erken fark etmenin yolu bunun normalde nasıl olması gerektiğini bilmekten geçer.
Sonuç: Brad Pitt, George Clooney'inkinden daha şanslı bir genetik mirasa sahip! (Gerçekten öyle mi? Saçı erkenden ağarmış olsa da George daha yakışıklı değil mi? Değil mi!!)

Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
24 Mayıs 2016       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Beyaz Saçların Oluşum Nedenleri
  • Saçların beyazlamasında genetik faktörler önemli bir rol oynamaktadır.
  • B vitamini eksikliği
  • Kullanılan şampuan, klimalar ve çevrenin etkisi (kimyasal ortamlar)
  • Sigara kullanımı saç derisini etkilemektedir
  • Tiroid bezindeki bozulmalar
  • Bir olay sonrası şok geçirmek saçların beyazlamasına sebebiyet veren faktörlerdir.

Benzer Konular

18 Şubat 2015 / aşukun maşuğu Soru-Cevap
9 Ocak 2013 / reyan Soru-Cevap
10 Haziran 2012 / neslihanyare Sağlıklı Yaşam
14 Ekim 2008 / Misafir Genel Mesajlar
1 Nisan 2009 / seda inanç Soru-Cevap