Arama

Ülkemizde üretilen buğday ve un çeşitleri nelerdir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 26 Ekim 2016 Gösterim: 7.067 Cevap: 1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
22 Kasım 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ülkemizde üretilen buğday ve un çeşitleri nelerdir?
EN İYİ CEVABI ahmed verdi
BOTANİK ÖLÇÜLER
Dünyada yetişen 14 buğday türünden yalnızca 3 türün ekonomik değeri vardır. Bu türler:
Sponsorlu Bağlantılar
  • 42 Kromozomlu tr. aestivum (Ekmeklik)
  • 42 Kromozomlu tr. compactum (Topbaş)
  • 28 Kromozomlu tr. durum (Makarnalık) dır.
Tr. Aestivum: En önemli özelliği bu türe ait buğday unlarının ekmeklik yapımında diğer türlerden daha uygun olmasıdır. Tane sertliği ve protein miktarı tür içinde geniş bir şekilde değişmektedir. İklim ve toprak şartları ekmeklik buğdaylarının kalitesi üzerine önemli etki yapmaktadır. Yazlık veya kışlık ekilir, taneler kırmızı veya beyazdır.

Tr. compactum: Memleketimizde orta Anadolu ve geçit bölgelerinde ekilmektedir. Kuraklığa dayanıklıdır. Taneleri beyaz tane yapısı yumuşak ve protein miktarı düşüktür. Bisküvi yapımına müsait olup öz kaliteleri zayıftır.

Tr. durum: Genel olarak yazlık ekilir, kışlık ekilişleri yalnız Akdeniz ülkelerinde ve Türkiyede görülmektedir. Dünya ülkelerinde belirli yerlerde yetişir ve isteği çoktur, kırmızı taneli çeşitleri memleketimizde Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetiştirilmekte ve bulgura işlenmektedir

DEVAMI Buğday Yetiştiriciliği
Son düzenleyen Safi; 26 Ekim 2016 02:02
ahmed - avatarı
ahmed
Ziyaretçi
22 Kasım 2008       Mesaj #2
ahmed - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
BOTANİK ÖLÇÜLER
Dünyada yetişen 14 buğday türünden yalnızca 3 türün ekonomik değeri vardır. Bu türler:
Sponsorlu Bağlantılar
  • 42 Kromozomlu tr. aestivum (Ekmeklik)
  • 42 Kromozomlu tr. compactum (Topbaş)
  • 28 Kromozomlu tr. durum (Makarnalık) dır.
Tr. Aestivum: En önemli özelliği bu türe ait buğday unlarının ekmeklik yapımında diğer türlerden daha uygun olmasıdır. Tane sertliği ve protein miktarı tür içinde geniş bir şekilde değişmektedir. İklim ve toprak şartları ekmeklik buğdaylarının kalitesi üzerine önemli etki yapmaktadır. Yazlık veya kışlık ekilir, taneler kırmızı veya beyazdır.

Tr. compactum: Memleketimizde orta Anadolu ve geçit bölgelerinde ekilmektedir. Kuraklığa dayanıklıdır. Taneleri beyaz tane yapısı yumuşak ve protein miktarı düşüktür. Bisküvi yapımına müsait olup öz kaliteleri zayıftır.

Tr. durum: Genel olarak yazlık ekilir, kışlık ekilişleri yalnız Akdeniz ülkelerinde ve Türkiyede görülmektedir. Dünya ülkelerinde belirli yerlerde yetişir ve isteği çoktur, kırmızı taneli çeşitleri memleketimizde Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetiştirilmekte ve bulgura işlenmektedir

DEVAMI Buğday Yetiştiriciliği
Son düzenleyen Safi; 26 Ekim 2016 02:02

Benzer Konular

25 Mart 2014 / Misafir Soru-Cevap
22 Mayıs 2014 / Misafir Soru-Cevap
5 Şubat 2015 / Misafir Cevaplanmış