Arama

Ses hangi ortamlarda yayılır? - Sayfa 7

En İyi Cevap Var Güncelleme: 15 Eylül 2015 Gösterim: 188.161 Cevap: 133
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Mayıs 2011       Mesaj #61
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ses katı ortamlarda neden gaz ortamlardan daha iyi yayılır
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Mayıs 2011       Mesaj #62
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ses nasıl yayılır
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Mayıs 2011       Mesaj #63
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ses gaz ortamlardan daha iyi mi kötü mü yayılır örneklerle anlatım lütfen
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Mayıs 2011       Mesaj #64
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
sesin katı sıvı gaz gibi ortamlarda yayılmasına birer örnek verebilirmisinizzz Msn Sad
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Mayıs 2011       Mesaj #65
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Umarım bu bilgiler işinize yarar:
Ses,bir objenin (cismin) titreşimleriyle oluşan bir enerji türüdür. Titreşim ise,bir cismin yaptığı ileri-foori, küçük ve çok hızlı harekettir. Bir cetveli üçte ikisi dışarda kalacak şekilde bir masanın kenarına yerleştirin. Bir elinizle masanın üzerinde kalan kısma kuvvetle bastırın. Serbest elinizle de cetvelin boşta masa kenarından dışarda kalan ucunu aşağıya doğru çekin ve birden bırakın. Cetvelin yukarı aşağıya hızlı hareketler düzeninde titreşim yaptığını göreceksiniz. Bu esnada vınlamayı andıran bir ses de duyulacaktır. Bu ses, cetvelin titreşimleriyle meydana gelmiştir.

Ses fiziksel bir olaydır. Fizikte “ses” deyince, sesi meydana getiren titreşim hareketi anlaşılır. Daha yukarda belirtmiş olduğumuz gibi,bir cismin ses çıkarması için titreşim yapması gerekir. Gergin teller, maden levhalar,maden çubuklar en iyi ses veren cisimler arasında sayılır. Müzik aletlerinin çoğunda da ses kaynağı olarak bu cisimlerden yararlanılır. Sesler:

1- İnsan kulağının duyduğu

2- İnsan kulağının duymadığı diye iki guruba ayrılır.

Sesin doğması için titreşim hareketi yetmez. Titre şen cismin sesi iletecek bir ortamda bulunması gerekir. Sözkonusu ortam katı, sıvı,ya da gaz olabilir. Ancak sesi iletebilecek nitelikte,yani esnek olması şarttır. Sesi en iyi ileten ortam gazdır. Buna karşılık, su sesi iyi iletmez. Sesin bir başka özelliği boşluktan geçmeyişidir. Havası boşaltılmış kapalı yerlerde ses duyulmaz.

Tabiatta çeşitli sesler vardır.Düzensiz, uyumsuz (ahenksiz) sesler “gürültü” diye tanımlanır. İnsan kulağı sesleri üç özelliğe göre ayırır. Bunlar (1) sesin yüksekliği, (2) sesin şiddeti, (3) sesin tınısı’dır.

Ses esnek bir ortamda, suya atılan cismin meydana getirdiği halkalar gibi dalgalar doğurur. Müzikte “diyapazon” diye tanımlanan sesleri kontrol aletiyle yapacağımız bir deney, “ses dalgaları” m daha iyi anlamamıza yarayacaktır.Diyapazon, tahta bir kutu üzerine yerleştirilmiş çatal biçiminde, iki kollu madeni bir parçadır. Vurulunca, çatalın kolları titreşir. Bu titreşim de, diyapazon’un çevresindeki havada bazı dalgalar meydana getirir. Sözkonusu dalgalar “ses dalgaları” diye tanımlanır.

Titreşim yapan bir cisimde, cismin her zerresinin bir titreşimi tamamlaması için geçen zamana “periyod” adı verilir. Saniyedeki titreşim sayısı ise “frekans” diye belirtilir. Bir sesin yüksekliği,o sesin dalgasının frekansı ile ölçülür.

Buna karşılık, sesin şiddeti genliğine bağlıdır. Tınısı da, dalga eğrisinin biçimiyle belirlenir. Sesin yüksekliğini belirtmek için,konuşma dilinde “kalın ses”, “ince ses” deyimleri kullanılır. Frekansı küçük olan sesler kalın, frekansı büyük olan sesler de incedir.

Tını, sesin kulakta bıraktığı etki karşılığında kullanılan bir deyimdir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Mayıs 2011       Mesaj #66
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ben bunu istemedim yardımcı olamadınızMsn Sad
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
21 Mayıs 2011       Mesaj #67
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

ben bunu istemedim yardımcı olamadınızMsn Sad


Ses hangi ortamlarda yayılır?

SES
Ses kaynakları titreşerek ses meydana getirir. Titreşim, bir cismin ileri geri gidip gelme hareketidir. Ses veren her şey titreşir. Titreşen cisimler ses oluşturur. Ses veren cisimler esnektir. Esnek olan cisimler ses dalgaları meydana getirebilir ve ses dalgalarını iletebilir.
Ses üreten varlıklara ses kaynağı denir.Ses madde değil, enerjidir

SESİN OLUŞMASI VE YAYILMASI

Ses dalgaları titreşim kaynağından enerji taşırlar. Bu enerji, çeşitli ortamlar tarafından iletilir. Bu esnada ortam yer değiştirmez, hareket eden madde değil, hareket enerjisidir.Su yüzeyindeki dalgalar ile havada yayılan ses dalgaları farklıdır. Su dalgalarını gördüğümüz halde, ses dalgalarını göremeyiz. Ses dalgaları havada küresel olarak yayılır. Cisimlerin titreşmesi ile meydana gelen sesin kulağımıza kadar gelebilmesi için ses kaynağı ile kulağımız arasında katı-sıvı-gaz gibi esnek bir ortamın bulunması gerekir.
Yani ses boşlukta yayılmaz. Sesin farklı ortamlarda yayılma hızı da farklıdır.
Sesin yayılma hızı bazı etkenlere bağlı olarak değişir.Bunlar;
1- Sesin yayılma hızı ortamın sıcaklığına bağlıdır.
Sesin 0ºC de havada yayılma hızı 331m/s olduğu halde 20ºC de 344 m/s ‘dir. Sıcaklık artıkça sesin o ortamdaki yayılma hızı da artar.
2- Sesin yayılma hızı ortamın cinsine bağlıdır.
Ses katı maddelerde en hızlı, gaz maddelerde ise en yavaştır.
3-Sesin yayılma hızı ortamın yoğunluğuna bağlıdır.
Ortamın yoğunluğu arttıkça sesin yayılma hızı da artar.
Ses oluştuğu ortamlarda dalgalar halinde yayılır.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Mayıs 2011       Mesaj #68
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
sesin oluşabilmesi için maddesel bir ortama ihtıyac vardır
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Mayıs 2011       Mesaj #69
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ses hangi ortamda daha hızlı yayılır katı sıvı gaz?
SuperGirL - avatarı
SuperGirL
Ziyaretçi
25 Mayıs 2011       Mesaj #70
SuperGirL - avatarı
Ziyaretçi
Sesin oluşumu ve yayılması

Ses, bir kaynaktan çıkar. Suda oluşan dalgalar gibi etrafa yayılır. Bizler de etrafa yayılan bu sesleri kulaklarımızla işitiriz.

Ses hangi ortamlarda yayılır?


Ses, havada yayıldığı gibi sıvılarda da yayılır.Denizde yaşayan bazı canlılar bu sayede iletişim kurarlar. Fakat ses boşlukta yayılmaz. Örneğin: uzaydaki büyük patlamalarda ses duyulmaz.


Ses Neden Boşlukta Yayılmaz?

Dalgalar genel olarak, mekanik ve elektromanyetik dalgalar olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Elektromanyetik dalgalar, yayılmak için bir ortama ihtiyaç duymazlar ve boşlukta da yayılabirler. Mekanik dalgalar ise, enerjilerini aktarabilmek için ortam taneciklerine ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden boşlukta (örneğin uzayda) yayılamazlar. Ses dalgaları da mekanik dalgalar olduklarından yayılmak için maddesel bir ortama ihtiyaç duyarlar. Ses, nesnelerin titreşiminden meydana gelen ve uygun bir ortam içerisinde (hava, su vb.) bir yerden başka bir yere, sıkışma ve genleşmeler şeklinde ilerleyen bir dalgadır. Dolayısıyla ses, bir basınç dalgasıdır.Msn Grin

Benzer Konular

9 Şubat 2016 / Misafir Soru-Cevap
10 Mart 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
17 Mayıs 2014 / Misafir Cevaplanmış
22 Mayıs 2012 / Misafir Soru-Cevap
8 Mart 2013 / Misafir Cevaplanmış