Ziyaretçi
Yeni doğum yaptım, yeşil kart sahibi olarak doğum yardımı alabilir miyim?
Yeni Doğan Bebek 2017-2018 Devlet Doğum Yardımı Ve Süt Parası Nasıl Alınır?
Yeni Kimlik başvurusu yaptığınız anda Nüfus Müdürlüğünde çalışan arkadaşlar bilgi talep etmeniz durumunda size yakın olan alanlarda başvuru yapabileceğiniz kurumlar hakkında bilgi verebiliyorlar. Tabi her çalışan aynı hassasiyette olmadığı için aradığınız bilgileri internet aracılığı ile araştırmanız gerekebiliyor. Konu hakkında bilgi sahibi olmayanlar için belirtelim ki 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğan bebekler için doğum yardımı yapılmakta olup yardım tutarları şu şekildedir;
Sponsorlu Bağlantılar
- İlk çocuk için 300 TL doğum yardımı,
- İkinci çocuk için 400 TL doğum yardımı,
- Üç ve daha fazlası için 600 TL doğum yardımı yapılmaktadır.
Yeni doğan Bebek Doğum Yardımı Nereden Alınır?
Örnek vermek gerekir ise ilk bebeğiniz 2014 yılında dünyaya geldi ise yeni doğan bebeğiniz için alacağınız doğum yardımı 400 TL olacaktır. Bunun için yapmanız gereken şey makalemizin sonundaki doğum yardımı başvuru dilekçesini doldurarak Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezlerine yada Yurt dışında yaşayan T.C. Vatandaşları Büyükelçiliklere yada Konsolosluklara başvuru dilekçelerini iletebilirler. Başvurular elden yada posta aracılığı ile yapılabilmektedir.
Kamu kuruluşlarında çalışan memur anneler doğum yardımı başvurularını nereye yapmalı? diye soranlar çalıştıkları kuruma yapabilirler. Zira doğum yardımı başvuru dilekçesinde çalıştığı kurumun onay sahası bulunmakta olup, bu onay olmadan elden Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine yapılan başvurularda dikkate alınarak ödemeler annenin T.C. si ile PTT tarafından ödenmektedir. Tereddüt edilen durumlarda 144 ve 183 numaraları aracılığı ile bilgi edinebilir siniz.
Süt Parası Nereden Alınır? Memur veya eşi için Süt parası veriliyor mu?
Öncelikle memura süt parası verilir mi? yada eşi memur olanlar için süt parası ödeniyor mu? bu soruları cevaplamaya çalışalım. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen süt parası sadece kısa vadeli sigorta kollarına tabi işçi statüsünde yada esnaf olarak çalışanlara tahsis edilmiş bir yardımdır. Hal böyle olunca Devlet memurları yada eşi Devlet memuru olan anneler için süt parası yardımı yapılmaz.
İş Kanununa tabi çalışanlar için bu durum, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 16. madde içeriğinde belirtilmiştir. O yüzden memur anneler yada çalışmayan fakat eşi Kamu Kurumlarında çalışan Devlet memurları için yeni doğan bebeğe (emzirme ödeneği) süt parası ödemesi yapılmadığını tekrar belirtmek isteriz. Devlet memurları bu durumdan faydalanamasa da Sgk ‘lı çalışanlar için süreç farklı işlemektedir. Soru cevap şeklinde merak edilen soruları cevaplamaya çalışalım;
- Süt parasını nasıl alırım? Hastane tarafından sisteme giriş yapılmakta olup, annenin TC sine Ziraat Bankası kanalı ile aktarılmaktadır. Sistemde olabilecek aksamalara karşın Sgk İl Müdürlükleri ‘ne yapılacak başvuru sonrasında aktarımı sağlanacaktır.
- Süt parası (emzirme ödeneği) başvurmak için hangi evraklar gerekiyor? Hastane tarafından sisteme giriş yapıldığı için ekstra evrak zorunluluğu olmamakla beraber, geçici kimlik belgesi ve doğum belgesi ile başvuru yapabilir siniz.
- Süt parası kaç ay alınır? Süt parası sadece bir kez ödenmektedir.
- Süt parası (emzirme ödeneği) 2017 yılı için ne kadar? 2017 için süt parası 132 TL
- 4B sigortalı olanlar süt parasını nasıl alır? Doğum raporu yada çocuğun kimliği ile Sgk İl Müdürlüklerine başvuruda bulunması gerekmektedir.
- Evli olmayan çiftlerde süt parası ödenir mi? Süt parası ödemesi yapılabilmesi için eşlerin evli olması gerekmektedir.
- Bağkur prim borcu olan süt parası alabilir mi? Bağkur prim borcu olan süt parası alamaz.
- Emzirme ödeneği (süt parası) için annenin çalışması zorunlu mu? Baba çalışıyor ise annenin çalışma zorunluluğu aranmaz.
- Süt parası (emzirme ödeneği) kimler alabilir? 4A Çalışanlar için doğumdan önceki 1 yıl içerisinde en az 120 gün prim ödenmiş olması, 4B içinde aynı şekilde son 1 yıl içerisinde en az 120 gün sigorta primi ödenmiş ve borcunun olmaması gerekmektedir.
Haber
Son düzenleyen Safi; 20 Eylül 2017 02:54