
Ziyaretçi
Cam doğal bir unsur mudur?
Camın yaklaşık yüzde 60-75 kadarını oluşturan kum ve kireçtaşı maden ocaklarından 20-30 santimetre çapında şekilsiz taşlar halinde fabrikaya gelir. Bu madenler önce yabancı maddelerden arındırılır ve kırma makinalarında 10 santimetre çapında kırılır. Daha sonra öğütme işlemine geçilir. Bu işlem sonrasında tane iriliği 0.1 milimetre civarında bir toz elde edilir. Üretim esnasında cama istenmeyen renkleri veren manyetik özelliği olan parçalar mıknatıslarla alınır.
Cam üretimi yapılan yerlerin çoğu camı ara mamül olarak alıp çeşitli reçetelere göre harmanlarlar. Bu aşamada ortamın temizliği, tartı işlemlerinin hassasiyeti, karıştırma süresi ve tane iriliği camın kalitesini etkileyen unsurlardır.
Daha sonra uygulanan ve yaklaşık 1450 derecede gerçekleşen eritme aşamasında (bu tam bir eritme değildir. Erime sıcaklığı düşük olan maddelerin hemen erimesi ve erime sıcaklığı yüksek olan maddelerin bunlar içinde çözülmesidir.) cam önce eritilir, daha sonra içindeki gazların uçması sağlanır ve homojenleştirme işlemi sonucunda berrak ve temiz bir cam sıvısı elde edilir.
Cam bir maden olarak tanımlansa da, diğer madenlere göre çok önemli bir özelliği vardır. O da erime noktası değil, yumuşama noktasının olmasıdır. Bu özelliği nedeniyle camın içinde bulunduğu ortamın ısısı arttırılırsa gittikçe daha çok sıvılaşır ve akıcılık kazanır. Camın bu özelliği, onu çok değişik yöntemlerle şekillendirmeye ve üfleyerek şişirmeye elverişli kılar.
BAKINIZ Cam Nedir?
Sponsorlu Baglantilar
Daha sonra uygulanan ve yaklaşık 1450 derecede gerçekleşen eritme aşamasında (bu tam bir eritme değildir. Erime sıcaklığı düşük olan maddelerin hemen erimesi ve erime sıcaklığı yüksek olan maddelerin bunlar içinde çözülmesidir.) cam önce eritilir, daha sonra içindeki gazların uçması sağlanır ve homojenleştirme işlemi sonucunda berrak ve temiz bir cam sıvısı elde edilir.
Cam bir maden olarak tanımlansa da, diğer madenlere göre çok önemli bir özelliği vardır. O da erime noktası değil, yumuşama noktasının olmasıdır. Bu özelliği nedeniyle camın içinde bulunduğu ortamın ısısı arttırılırsa gittikçe daha çok sıvılaşır ve akıcılık kazanır. Camın bu özelliği, onu çok değişik yöntemlerle şekillendirmeye ve üfleyerek şişirmeye elverişli kılar.
BAKINIZ Cam Nedir?
Son düzenleyen Safi; 7 Kasım 2018 23:55