Arama

Köpeklerden korkmamak için neler yapılabilir? - Sayfa 2

En İyi Cevap Var Güncelleme: 20 Haziran 2015 Gösterim: 17.014 Cevap: 29
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
16 Haziran 2013       Mesaj #11
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Bazı insanların köpeklerden korkma nedeni çoğunlukla çocuk yaşlarda edindikleri kötü tecrübelerdir. Küçükken köpek tarafından ısırılan kişi hayatında başka köpek görmek istemez. Değil görmek, adını duymaya tahammül edemeyen, ciddi psikolojik sorunlar yaşayan kişiler olabilir.
İleride ebeveyn olan bu kişiler, bazen bilinçli, bazen bilinçsiz olarak çocuklarında da korkuların oluşmasına neden olur. Bu zincirleme reaksiyon ne yazık ki gittikce büyüyerek devam eder.
Sponsorlu Bağlantılar
Bazen de “bak uslu dur yoksa seni havhava veririm”, “uslu olmazsan gelip seni ıssırır”, “elleme pistir, hasta olursun, ölürsün” gibi tehtidlerle, köpekleri kullanarak çocuklarını “uslu” tutmaya, otorite kurmaya çalışan ebeveynler görürüz. Onlar ne yazık ki ilerde çocuklarının ne tür korkular yaşayacağını düşünmezler.
Ya da köpeğini kasıtlı olarak agresif yetiştirmiş kişiler, insanları bu eğitttiklerini sandıkları köpeklerle tehtid ederler. Bu kişiler de topluma ne gibi bir zarar verdiklerini düşünemeyecek kadar egolarının esiri olmuş kişilerdir.
Çocukluk döneminde yaşadığımız iyi ya da kötü olayların etkileri, hayatımızın ileri dönemlerinde ortaya çıkar.
Her ortamda ama özellikle de bizim ülkemiz gibi sokak köpeklerinin ve bilinçsiz köpek sahiplerinin bulunduğu bir ülkede bu korkularla yaşamanın ne kadar zor olduğunu hepimiz tahmin edebiliriz. Bu durum hem korkan kişiler için zordur hem hayvanseverler için hem de korkulan köpekler için.
Bu, hiç farketmesek de aslında toplum bütünlüğünü de bir dereceye kadar tehtit eden bir konudur.
Korkan insan köpekleri etrafında istemez, dolayısı ile toplatılmaları için elinden geleni yapar, hatta bazen kendileri zehirler. Hayvan severler köpeklerin toplatılmasını istemez, onları kotumaya, bakmaya çalışırlar, köpekler ise korkular yüzünden ya barınaklara götürülür ya itlaf edilir. Köpek yüzünden komşularımızla mahkemelik oluruz, toplum hayvansever ve hayvansevmez olarak ikiye yarılır. Bu kadar çok sokak köpeğinin olduğu bir ülkede, hem insan hem de köpek için ne kadar zor bir durum!
Bu korku bir kısır döngü gibidir. İnsanlar köpekten korkuyor, köpekler insanlardan. İnsanlar korkuyla köpekleri kovalıyor, köpekler de korkuyla insanları kovalıyor. Köpekler aslında genellikle insanlardan kaçarlar ama bazen korkuları o kadar büyür ki kaçmak yerine saldırıya geçerler. Tıpkı köşeye sıkıştığını hisseden bir insanın kendisine zarar verilebileceği endişesi ile karşısındakine saldırması gibi!
Peki bu karşılıklı korku durumunun oluşmaması için neler yapmalıyız?
Öncelikle biz ne kadar korkuyor da olsak, aynı korkuları onların da yaşamamaları için çocuklarımıza erken dönemlerden itibaren, içlerinde zaten var olan hayvan sevgisini yükselterek, hayvanların da hakları olduğunu öğreterek yetiştirmeliyiz.
Köpekleri tanımaya, iletişim kurmaya, aynı şekilde onların da bizden korktuğunu unutmamaya çalışmalıyız.
Bu konuda, insan olarak görev bize düşüyor. Her zaman bütün canılılardan zeki olduğumuzu iddia ederiz ancak köpeklerle iletişim konusunda çoğu zaman çuvalladığımızı itiraf etmek zorundayız.
Köpekleri dilini bilmediğimiz yabancılar olarak kabul etmeliyiz. Evet! Onların da bir dili var, sadece ağızlarından çıkan ses değil, bedenlerini kullanarak oluşturdukları bir beden dilleri var.
Köpekler ortada bir sebep yokken, mental ya da virütik bir rahatsızlıkları yoksa durup duruken saldırmazlar. Mutlaka önce bize mesajlar verirler.
Bu mesajları algılayabilmemiz, onları ne kadar tanıdığımızla çok yakından alakalıdır. (Uyaran Beden Dili ve Yatıştıran Beden Dili başlıkları altında bunları detaylı olarak okuyabilirsiniz)
Eğer köpeklerle aranız iyi değilse, onları seviyorum ama çok da korkuyorum diyor, aranızın biraz daha iyi olmasını istiyorsanız dikkat etmeniz gereken birkaç konuyu aşağıda bulabilirsiniz.
Öncelikle sokaklardaki başı boş köpeklere kendimiz bakmasak da, onlara bakan, aşılatılması, kısırlaştırılması, doyurulması için çalışan, dolayısı ile aslında bir yerde korkan insanların korkularının giderilmesi için çalışan insanlara maddi ve manevi olarak destek olmak, toplum bütünlüğü, korkuların azalması, köpeklerin hastalıklara yakalanarak tehtid oluşturmasını önlemek ve dini anlamda her canlıya Allah için merhametle yaklaşabilmek adına bütün insanların görevidir.
Dikkat edilmesi gerekenler ise;
**köpeklere karşı önyargılarımızı bir kenara bırakmak,
**yaşam alanlarına saygı göstermek ve koruduğu bölgeye girmemek,
**tanımadığımız bir köpekse göz temasından kaçınmak,
**anne köpekse yuvasına ya da yavrularına yaklaşmamak,
**yemek yerken rahatsız etmemek,
**sopa, taş, silah gibi objeler ile taciz etmemek,
**bize yaklaşmakta olan her köpeğin bize saldırmayacağı aklımızda tutarak kaçmaya çalışmamak,
**bebek köpeklere yapılan işkenceleri önleyip travma yaşamalarına izin vermeyerek ilerde agresif köpekler olmalarını engellemek. (kuyruğuna teneke bağlamak, kulaklarını kesmek, boynuna tel bağlamak, hapsetmek vb…)
**herhangi bir bedensel rahatsızlığı olan köpeklere yaklaşmamak (bazen kör, sağır ya da bedenlerinin her hangi bir yerinde ağrısı olup acı çeken köpeker çok tetikte olurlar)
** havlayan her köpeğin saldırmak için havlamadığının farkında olmak,
**uyuyan köpeklere yaklaşmamak,
**etrafda köpekler varsa koşarak ya da yüksek ses tonu ile hareket etmemek,
**aç ya da susuz oldukları için huzursuz olabileceklerini düşünmek (uzun süredir aç olan bir köpek, elinizde ya da çantanızdaki bir yiyeceğin kokusunu alarak saldırganlık gösterebilir, belki yiyeceğimizin bir kısmını onunla paylaşarak, hem onun karnını doyurmuş hem de kendimize ordan uzaklaşmak için zaman yaratmış oluruz.)
Bu gibi konulara dikkat edersek köpeklerle ilişkilerimizi biraz daha yoluna koyabiliriz.
Köpeklerle dost olmak bazılarımız için çok zahmetli ve sabırları zorlayan bir süreç olabilir ama bir kere dost olunursa, ömür boyu bitmeyen bir sevgi ve dostluk kazanmış oluruz. Yeter ki ne kardak korksak da hoşgörüyü elden bırakmayalım, onlardan nefret etmeyelim.
Köpek, onlara karşı bunca anlayışsızlık, haksızlık ve ihanet içinde olmamıza rağmen hala bize sadık kalabilen, bir lokma ekmekle gönlünü alabildiğimiz tek canlı türüdür.
Bütün bunları yapamam, köpekleri sevmiyorum, onlardan korkuyorum ve yakınımda bile istemiyorum diyorsanız size ne söyleyebilirim ki?
Tercih sizin, ya onlardan korkarak hayat boyu stres yaşar ve yaşatırsınız ya da onlarla uzlaşmak için çaba harcarsınız.
Bence ikinci bir şansı mutlaka hakediyorlar.
Çünkü onlar, şartların her geçen gün biraz daha zorlaştığı, hayatlarının sürekli tehlike altında olduğu sokaklarda, sadece yaşamak için mücadele ediyorlar!


Alıntıdır!
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Haziran 2013       Mesaj #12
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

arkadaşlar ben köpeklerden çok korkuyorum.korkmamam için neler yapabilirim?

Köpeklerden korktuğun zaman adrenalin hormonu salgılanır ve bu salgıyı köpekler algılayabiliyor ya korkmamaya çalış yada yemek ver Msn Grin
Sponsorlu Bağlantılar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Temmuz 2013       Mesaj #13
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

ya benim köpeklere karşı fobim çok fazla büyük sevemiyorum nedense her biri benim kadar 12 tane sıra sıra dizilmişler bugün okuldan eve gidemedim 1 saat çarşıda dolandım ya başka çare yokmu sevemem çok kötü ve kızgın görünüyorlar zaten kangal sevilmez ki Msn Grin

BEN DE AYNEN ÖYLEYİM AMA GEÇTİ. ÇÜNKÜ ONLARI Bİ İNSAN GİBİ GÖRÜYORUM .YUMUŞAK BAKIYORUM . OKŞUYORUM .VEYA HİİÇÇ İLGİLENMİYORUM .KORKUM GEÇİYORRR . OK?
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
_Ceyda_ - avatarı
_Ceyda_
Ziyaretçi
4 Temmuz 2013       Mesaj #14
_Ceyda_ - avatarı
Ziyaretçi
Sen köpekten kaçtıkça o senin ondan korktuğunu anlar ve bir oyun sanar,seni yakalamaya çalışır sürekli.Peşinden gelir.O yüzden gayet sakin olmalısın.Yaklaşmamasını istiyorsan fazla hırçın bir biçimde olmamakla beraber yerden taş alıyormuş gibi yapıp peşinden koşturabilirsin.Yapacak başka bir şey yok! Köpek,korkutmaz.Aksine köpek insanlara bağlıdır.Sokaktaki köpekler sadece biraz daha kaba ve aksidir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Intersect - avatarı
Intersect
VIP VIP Üye
4 Temmuz 2013       Mesaj #15
Intersect - avatarı
VIP VIP Üye
Korkundan kurtulmak için mesela o korktugun köpekler için her gün yemek bırak. seni hergün yemek bırakırken görünce sana öyle yapmazlar bidaha. Yada korkunu yenmek için yavru köpekler falan sev hergün yavaş yavaş hepsine alışırsın.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Yok bir şey iyiyim. Sadece ölü olmayı tercih ederdim.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
31 Ağustos 2013       Mesaj #16
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bende köpeklerden çok korkuyorum o kadar korkuyorum ki sokağa bile çıkamıyorum.Korkumu yenebilmek için amerikan cocker aldım 45 günlük fakat dişleri çok kaşınıyo herşeyi de ısırmak istiyor.Köpeklerden korkuyorum ama neden korktuğumu da bilmiyorum köpeği aldırdım ancak biri tutunca elleyebiliyorum! Ne yapıcam yenemiyecek miyim herkes yenersin dedi yardım eder misiniz??
Dr. Ece Gürsoy - avatarı
Dr. Ece Gürsoy
Ziyaretçi
31 Ağustos 2013       Mesaj #17
Dr. Ece Gürsoy - avatarı
Ziyaretçi
Köpekler zararsızdır denilir , fakat bu saldırgan köpek olmadığı anlamına gelmez.Köpeklerden korkmayın demiyoruz,demek istediğimiz şeyin aslı şu;
Köpeklerden korksanız bile onlara bunu hissettirmeyin.Köpekler çok akıllı hayvanlardır ve korktuğunuzu anlayıp saldırma eyleminde bulunabilirler.
ulu026 - avatarı
ulu026
Ziyaretçi
31 Ağustos 2013       Mesaj #18
ulu026 - avatarı
Ziyaretçi
siz,köpeğin gözlerine bakarak sevginizi gösterin,gerisi gelecektir...
Misafirr 2 - avatarı
Misafirr 2
Ziyaretçi
1 Kasım 2013       Mesaj #19
Misafirr 2 - avatarı
Ziyaretçi
Ben de köpeklerden çok korkuyorum. Önceden bu kadar yoktu ama 2 kez kovaladı gibi bir şey oldu o yüzden çok korkuyorum. Köpeğe dokunmak değil yanından bile geçemiyorum. Onların korktuğumu anlayınca bana saldıracakmış gibi oluyor. Sizce ne yapmalıyım ?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Ocak 2014       Mesaj #20
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Köpeklerden çok korkuyorum. özelliklede pitbull dan daha 30 dk önce hırladı o yüzden bu siteye girdim. lütfen yardım edin.

Benzer Konular

4 Nisan 2016 / yardım EDİN NOLUR Soru-Cevap
16 Mayıs 2015 / İsmail Soru-Cevap
31 Aralık 2019 / asiii_m Cevaplanmış
11 Nisan 2012 / fuat Soru-Cevap
17 Nisan 2013 / Misafir Soru-Cevap