Arama

Astronomiyle uğraşan Türk İslam bilginleri kimlerdir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 7 Aralık 2018 Gösterim: 30.235 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Aralık 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Astronomiyle uğraşan Türk İslam bilginleri kimlerdir?
EN İYİ CEVABI nötrino verdi
Ali Kuşçu
Uluğ Bey
Sponsorlu Bağlantılar
Hazini
Biruni
Fergani
Harizmi
Kadızade-i Rumi
Astronomi alanında önemli çalışmalar yapmış ve bu alanda eserler vermiş türk islam bilginleridir.

BAKINIZ
Mirim Çelebi
Uluğ Bey
Biruni (Beyruni)
Ahmet Fergani
Ali Kuşçu
Son düzenleyen Safi; 7 Aralık 2018 00:02
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
9 Aralık 2009       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Ali Kuşçu
Uluğ Bey
Sponsorlu Bağlantılar
Hazini
Biruni
Fergani
Harizmi
Kadızade-i Rumi
Astronomi alanında önemli çalışmalar yapmış ve bu alanda eserler vermiş türk islam bilginleridir.

BAKINIZ
Mirim Çelebi
Uluğ Bey
Biruni (Beyruni)
Ahmet Fergani
Ali Kuşçu
Son düzenleyen Safi; 7 Aralık 2018 00:09
adfvdjekns - avatarı
adfvdjekns
Ziyaretçi
5 Mart 2011       Mesaj #3
adfvdjekns - avatarı
Ziyaretçi
ALİ KUŞCU (? - 1474)
Osmanlı gökbilmicisi olan Ali Kuşcu Uluğ Bey'den ve Kadızade Rumi'den dersler almıştır. Öğrenimini Kirman'da tamamlayarak uluğ Bey'in gözlemevinin yöneticiliğine getirilmiştir ve yıldızların hareketlerini, yerlerini gösteren cetvelin hazırlanmasına yardımcı olmuştur. Fatih Sultan Mehmet'in İstanbulu almasından sonra Ayasofya medresesinde ders vermiştir. "Gökbilim Risalesi" adlı bir kitabı ve "Sorunların Keşfinde Tılsımların En Değerlisi" isimli bir ansiklopedi yazmıştır.

ÇAĞMİNİ, MAHMUD BİN MUHAMMED BİN ÖMER EL HARİZMİ (? - 1221)

Türk gökbilimcisi. İran ve Irak'taki gözlemevlerinde çalışmış olan El Harezmi döneminin en önemli gökbilimcilerinden birisidir. Osmanlı medreselerinde ders kitabı olarak okutulan "Gökbilime İlişkin Özet Kitabı" adlı kitabının yanı sıra "Yıldızların Güçleri ve Zayıflıları" adlı bir kitabı daha vardır.

HARİZMİ (780 - 850)
Dünyanın en büyük oniki filozofu arasında sayılan Harizmi Türk asıllı olup Bağdat civarında yaşadığı tahmin edilmektedir. Hazimi gökbilimi konusunda "Ziyc'ül Harizmi", "Kitab al-amal bi'l Usturlab" ve "Kitap'ül Ruhname" adlı kitaplar yazmıştır. Ayrıca, Halife Memun'un isteği üzerine yerin ve gökyüzünün haritasını içeren bir atlasın hazırlanmasına da katkıda bulunup "Kitab'üs Suretü'l Arz" isimli eserini bu atlasa ek olarak hazırlamıştır.

MİRİM ÇELEBİ, MAHMUD BİN MUHAMMED (? - 1525)

Osmanlı gökbilimcisi ve matematikcisi. Beyazid II'nin eğitmenliğini yapmış ve Uluğ Bey'in Zic'ine bir açıklama olan "Çetvelin Düzeltilmesi ve Çalışma Klavuzu" adlı kitabı yazmıştır. Mirim Çelebi, Batlamyos'un 1400 sene hiç itirazsız kabul edilen Dünya merkezli kainat sistemi görüşünü Kopernikten 20 yıl önce yıkma çalışmalarına başlamış fakat teorisini açıklamaya ömrü yetmemiştir.

NASİRÜDDİN TUSİ (1201 - 1274)
Türk-İslam ilim dünyasının, özellikle gökbilimi ve bugünkü modern geometrinin gerçek önderidir. Doğu ve Batı ilim dünyasında "Maraga Rasathanesi" diye bilinen rasathaneyi kurmuştur. "Ziyc'i İlhani" (İlhani Yıldız Katoloğu) onun başkanlığında hazırlanmıştır.

SABİT BİN KURRA (821 - 901)

Oklid Elementler adlı eserine yazdığı şerh dolayısıyla batı bilim dünyasında "Türk Öklidi" olarak tanınan ve bugünkü Elemanter Acometrenin gerçek önderi olan Sabit Bib Kurra Harrran'da (Urfa) doğmuştur.

TAKİYÜDDİN (1526 - ?)
Osmanlı gökbilmicisi ve matematikcisi. Uluğ Bey'in Zic'inin düzeltilmesiyle görevlendirilmiştir. Yeni bir Zic hazırlayabilmek için Tophane sırtlarında bir gözlemevi yaptırdıysa da bu gözlemevi yıktırılmıştır. Gözlemlerde kullanılmak için birçok alet yapan (yıldızların yüksekliğini ve açıklığını ölçen bir alet, yıldız tutulumunu ölçen bir alet vb.) Takiyüddin "Hükümdarların Zayiçesi İçin Gözlem Aygıtları" adlı bir kitap yazmıştır.
Son düzenleyen Safi; 7 Aralık 2018 00:03

Benzer Konular

7 Mart 2017 / Ziyaretçi Cevaplanmış
12 Nisan 2014 / keleş47 Müslümanlık/İslamiyet
14 Mayıs 2012 / BeGüN Soru-Cevap
26 Mart 2012 / bgn Soru-Cevap
20 Aralık 2010 / thehunter00 Soru-Cevap