Arama

Fizik ile astronomi arasında nasıl bir ilişki vardır?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 21 Ekim 2015 Gösterim: 22.634 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Ekim 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Astronomi ile fizik arasındaki ilişki nedir?
Fiziğin Astronomi'deki uygulamaları nelerdir?
Astronomi ile fizik arasında nasıl bir bağlantı vardır?
EN İYİ CEVABI nötrino verdi
Gök cisimlerinin fiziksel yapılarını inceleyen Astronomi alt dalı 'Astrofizik' olarak tanımlanır.Fizik biliminden elde edilen ve astronomik olarak incelenen bilgiler teyid edilerek, yorumlanır. Bu işlem fiziğin Astronomi'deki uygulamalarını oluşturur.Fizikteki çekim yasasının Astronomi gözlemleri ile doğrulanması (uyduların, gezegenlerin hareket denklemlerinin genel çekim yasası ile ifade edilmesi)...vs gibi.

Sponsorlu Bağlantılar
BAKINIZ Fizik Bilimi
Son düzenleyen nötrino; 21 Ekim 2015 11:48 Sebep: İç başlık düzeni!!
mustakar - avatarı
mustakar
VIP VIP Üye
30 Ekim 2012       Mesaj #2
mustakar - avatarı
VIP VIP Üye
Astronominin Diğer Temel Bilimlerle Ilişkisi
Astronomiye Evrendeki Cisimlerin Incelenmesi Gözüyle Bakarsak, Onu Hemen Fizik Ve Kimya Gibi Temel Bilimlerle Ilişkilendirebiliriz. Yeryüzünde Yapılması Mümkün Olmayan Fizik Ve Kimya Deneyleri Için Gök Cisimleri Mükemmel Laboratuarlardır. Eğer Astronomiyi, Uzay Teknolojisi Açısından Ele Alırsak, Yer Yörüngesindeki Uzay Istasyonları Ve Oralarda Yapılan Deneyler Yine Fizik, Kimya, Biyoloji Gibi Disiplinlere Büyük Faydalar Sağlamaktadır. Bu Bildiride, Ilk Ve Orta öğretimde Fen Derslerine, Astronominin Katkıları, Astronomi Yardımıyla, Kavranılması Zor Bazı Fizik Yasalarının öğrencilere Model Ve Görsel Malzeme Ile Anlatılması Amaçlanmaktadır. örneğin Yerçekimi, Mevsimlerin Oluşumu Gibi Fiziksel Olaylar Formüller Yerine Görerek, Modeller Yapılarak Anlatıldığında Daha Iyi Anlaşılmaktadır. öğrencinin Astronomiye Olan Ilgisi Arttıkça, Temel Bilimleri Sorgulamakta, Kendisine öğretilenlerin Yanında, Kendisinin De öğrenmek Istediği Konuları Araştırmaya Yönlendirmektedir.
Sponsorlu Bağlantılar

Yaklaşık 15 Milyar Yıl önce Oluşan Evrenin Evrimine Kısaca Bakacak Olursak, şunları Görmekteyiz: 15 Milyar Yıl önceki Büyük Patlamadan (big Bang) Hemen Sonra Fiziksel Evrim Diyebileceğimiz Süreçte Temel Tanecikler (proton, Elektron, Nötron Ve Atomaltı Parçacıklar) Ve Ilk Atomlar (hidrojen Ve Helyum) Oluşmuştur. Bu Yapılar Fizik Biliminin Temel Malzemelerini Oluşturmaktadır. Bu Fiziksel Evrimden Hemen Sonra Yıldızların Oluşumu Ile Evrenin Kimyasal Evrimi Başlamıştır. Bu Aşamada Ağır Elementler Ve Periyodik Cetvelin Diğer Elementleri Oluşmuştur. çünkü Hidrojen Ve Helyum Dışındaki Diğer Elementler Yıldızlarda Enerji üretimi Ve Yıldız ölümleri Esnasında Oluşmaktadır. Böylece Kimya Biliminin Temel Malzemeleri De Evrendeki Yerini Almıştır.

Samanyolu Gökadamız Ise Yaklaşık 12 Milyar Yıl önce, Ikinci Veya üçüncü Kuşak Yıldızı Olan Güneş’imiz De Yaklaşık 5 Milyar Yıl önce Samonyolu’ndaki Yüzlerce Milyar Yıldızdan Biri Olarak Evrendeki Yerini Almıştır.
Dünyamız Ise 4.5 Milyar Yıl önce Güneş Sistemi'nin Bir üyesi Olarak Oluşmaya Başlamış, Geçirdiği Jeolojik Evrim Sonucunda Bugünkü Halini Almıştır. 2 Milyar Yıl önce Tek Hücreli, 600 Milyon Yıl önce Ise çok Hücreli Yaşamın Başlamasıyla, Yeryüzünde Biyolojik Evrim Başlamıştır.

Astronomiye Bu Evrimler Zinciri Açısından Bakarsak, Astronomi; Fizik, Kimya, Jeoloji, Biyoloji Ve Bir Bilim Dili Olan Matematik Ve Geometri Gibi Disiplinleri Bünyesinde Toplayan Bir “bilimsel Disiplinler Topluluğu"dur. Bu Nedenle Fen Bilimlerini Astronomiden Ayrı Düşünmek Mümkün Değildir.

Evrenin Evrim Sürecine Baktığımızda Doğanın Yasalarının Evrenin Her Yerinde Aynı Olduğunu Görürüz. Bu Nedenle Yeryüzündeki Ve Gökyüzündeki Olayları Aynı Yöntemlerle Inceliyor Ve öğreniyoruz. Fen Bilimlerinin Doğuşunda Ve Gelişmesinde Deney Ve Gözlem çok önemlidir. Doğa Yasalarını Deney Ve Gözlemlerle Inceler Ve Sonuçları Matematiksel Olarak Formüle Ederiz. Leonardo Da Vinci’nin (1452-1519) şu Sözleri Deney Ve Gözlemin önemini Açıkça Ortaya Koymaktadır: “bilimsel Bir Sorunu Incelemek Için önce Bir Dizi Deney Düzenlerim. Sonra Yapacağım Deneyin Niçin şöyle Değil De Böyle Yapılması Gerektiğini Nedenleri Ile Açıklarım.
Hulusi Gülseçen
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü.

Son düzenleyen Safi; 29 Aralık 2017 16:45
BilgiliGenç - avatarı
BilgiliGenç
Ziyaretçi
30 Ekim 2012       Mesaj #3
BilgiliGenç - avatarı
Ziyaretçi
Astrofizik
Astrofizik ve astronomi fiziğin teori ve metodlarının yıldız yapıları ve evrimleri, güneş sisteminin temeli ve ilgili kozmolojik problemlerin aydınlatılması için kullanılmasıdır. Astrofizik geniş bir konu olduğundan mekanik, elektromanyetizma ve istatistiksel mekanik, termodinamik, kuantum mekaniği, görelilik, çekirdek ve parçacık fiziği, atomik ve moleküler fizik gibi fiziğin birçok alanından beslenir.

Karl Jansky'nin 1931'de gök cisimleri tarafından yayılan radyo sinyallerini keşfetmesi radyo astronomisinin kurulmasıyla sonuçlanmıştır. Astronominin öncüleri günümüzde uzayın keşfiyle ilgilenmekteler. Dünya atmosferinde meydana gelen pertürbasyon ve girişim fenomenleri uzay temelli gözlemleri kızılötesi, morötesi, gamma-ışını ve X-ışını astronomisi isin gerekli kılmıştır.

Fiziksel kozmoloji evrenin en büyük ölçeklerde nasıl oluştuğunun ve evrildiğinin incelenmesidir. Albert Einstein'ın görelilik teorisi bütün modern kozmolojik teorilerde baş rolü oynar. 20. yüzyılın başlarında Hubble'ın uzayın genişlediğini keşfetmesi (Hubble diyagramıyla gösterilmiştir) durağan evren modeli ve Big Bang kuramları açısından çok önemli bir yer tutmuştur.

Big Bang nükleosentezinin başarısı ve kozmik arkaplan ışımasının keşfi Big Bang modelini 1964'te doğrulamıştır. Bu model iki teorik temele dayanır; Albert Einstein'ın genel görelilik teorisi ve kozmolojik prensip. Kozmologlar yakın dönemde evrenin evrilmesini açıklamak için, kozmik genişleme, karanlık enerji ve karamadde faktörlerini içeren ΛCDM modelini geliştirmişlerdir.

Fermi Gamma-ışını Uzay Teleskopu'ndan elde edilen bilgiler geçtiğimiz on yılda birçok keşif ve teorik olasılığın önünü açmış ve eldeki teorilerin düzeltilmesi ve daha iyi açıklanmasında yardımcı olmuştur. Karamaddenin açıklanmasını da sağlayan birçok keşfin önümüzdeki birkaç yıl içerisinde yapılacağı düşünülmektedir. Fermi karamaddeyi zayıf etkileşimde bulunan ağır parçacıklar ile açıklayabilecek bir kanıt aramaktadır, bunun LHC ve diğer yer altı parçacık hızlandırıcılarında yapılan deneylerle destekleneceği tahmin edilmektedir.

IBEX halihazırda yeni astrofiziksel keşifler üretmektedir: Güneş rüzgarının terminasyon şoku boyunca “kimse enerjik nört atom (ENA) ribonunu neyin ürettiğini bilmiyor, fakat herkes klasik heliosfer betimlemesinin – güneş sisteminin güneş rüzgarının yüklü parçacıklarını paketlemesinin yıldızlar arası 'galaktik rüzgar'a doğru bir kuyruklu yıldız şeklinde püskürtülmesi – yanlış olduğu konusunda hemfikir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 29 Aralık 2017 16:45
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
27 Eylül 2014       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Gök cisimlerinin fiziksel yapılarını inceleyen Astronomi alt dalı 'Astrofizik' olarak tanımlanır.Fizik biliminden elde edilen ve astronomik olarak incelenen bilgiler teyid edilerek, yorumlanır. Bu işlem fiziğin Astronomi'deki uygulamalarını oluşturur.Fizikteki çekim yasasının Astronomi gözlemleri ile doğrulanması (uyduların, gezegenlerin hareket denklemlerinin genel çekim yasası ile ifade edilmesi)...vs gibi.

BAKINIZ Fizik Bilimi
Son düzenleyen Safi; 29 Aralık 2017 16:46

Benzer Konular

1 Nisan 2013 / Misafir Soru-Cevap
29 Eylül 2013 / Misafir Soru-Cevap
1 Ekim 2015 / Misafir Cevaplanmış
25 Ekim 2015 / Misafir Cevaplanmış