Arama

Mantarlar kaça ayrılır?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 15 Nisan 2017 Gösterim: 27.029 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Aralık 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Mantarlar alemi kaça ayrılır?
EN İYİ CEVABI Mira verdi
Mantarlar
Mantarlar çok çeşitlidir. Ağaç altlarında gördüklerimiz şapkalı mantarlardır. Sebze ve meyvelerde çok sık rastladığımız küf mantarları da bir mantar türüdür. Hastalık yapan mantarlar olabildiği gibi yararlı mantarlar da vardır. Mantarlar nemli yerlerde, çoğunlukla ormanlarda, çeşitli yiyeceklerin (ekmek gibi), meyve ve sebzelerin üzerinde yaşar. Mantarlar bitki değildir. Birçok yönden bitkilerden ayrılır.
Sponsorlu Bağlantılar

Mantar Çeşitleri
  • Şapkalı Mantar: rmanlarda, bahçelerde bulunur. Sap ve şapka olmak üzere iki kısımdan oluşur. İnce, ipliksi bir yapıya sahiptir. Sapın toprakla birleştiği yerden besinleri alır.
  • Küf Mantarları: Uzun süre açıkta bırakılan yiyecekler üzerinde hızla çoğalarak bir örtü oluştururlar. Küflü yiyeceklerin tadı ve kokusu değişir. Bu yiyecekleri yememeliyiz. Peynir küfünden penisilin adı verilen ilaç yapılır.
  • Maya Mantarları: Hamurun mayalanması ve peynir yapımında rol oynayan mantarlardır. Bir miktar hamur mayasını ılık su ve şekerle karıştırdığımızda maya kabarmaya başlar. Çünkü şekeri besin olarak kullanan mantarlar hızla çoğalır. Bu sırada gaz kabarcıkları çıkar. Maya mantarları uygun sıcaklık ve besin olan ortamlarda canlılık özelliği gösteri.Maya kuru iken yaşamsal faaliyetlerini sürdüremez.
  • Hastalık Yapan Mantarlar: Bebeklerin ağzında pamukçuk denilen hastalığın nedeni bir mantardır. El ve ayaklarda kaşıntı ile başlayıp çatlaklara ve kanamalara neden olan mantar hastalığına mantarlar sebep olur. Saçkıran hastalığında da mantarlar rol oynar.
  • Kültür Mantarları: İnsanlar gerekli besin (gübre) ve nemi sağlayarak şapkalı mantar üretirler. Bunlara kültür mantarı denir. Son yıllarda ülkemizde kültür mantarı üretiminde büyük bir artış vardır.
Mantarların Yararları
  • Şapkalı mantarlar E vitamini açısından zengindir. Besin olarak kullanılır.
  • Ekmek ve pasta yapılırken hamurun mayalanmasını sağlar.
  • Peynir yapımında kullanılır.
  • Peynir küfünden penisilin denilen antibiyotik elde edilir.
Mantarların Zararları
  • Bazı şapkalı mantarlar insanların zehirlenmesine neden olur.
  • El ve ayaklarda kaşıntıya, saçkıran ve pamukçuk hastalıklarına neden olur.
  • Yiyeceklerin küflenmesine neden olur.
  • Buğday, mısır, asma gibi bitkilerde hastalıklara neden olur.


Son düzenleyen perlina; 15 Nisan 2017 20:24 Sebep: Soru düzenlendi.
Popstar - avatarı
Popstar
Ziyaretçi
16 Mart 2014       Mesaj #2
Popstar - avatarı
Ziyaretçi
Mantarlar 5 grupta sınıflandırılır. Bunlar sırasıyla;
- Maya mantarları
- Şapkalı mantarlar
Sponsorlu Bağlantılar
- Zehirli mantarlar
- Kültürlü mantarlar
- Küf mantarları

Son düzenleyen perlina; 15 Nisan 2017 20:24 Sebep: Düzenlendi.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
27 Nisan 2014       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Mantarlar
Mantarlar çok çeşitlidir. Ağaç altlarında gördüklerimiz şapkalı mantarlardır. Sebze ve meyvelerde çok sık rastladığımız küf mantarları da bir mantar türüdür. Hastalık yapan mantarlar olabildiği gibi yararlı mantarlar da vardır. Mantarlar nemli yerlerde, çoğunlukla ormanlarda, çeşitli yiyeceklerin (ekmek gibi), meyve ve sebzelerin üzerinde yaşar. Mantarlar bitki değildir. Birçok yönden bitkilerden ayrılır.

Mantar Çeşitleri
  • Şapkalı Mantar: rmanlarda, bahçelerde bulunur. Sap ve şapka olmak üzere iki kısımdan oluşur. İnce, ipliksi bir yapıya sahiptir. Sapın toprakla birleştiği yerden besinleri alır.
  • Küf Mantarları: Uzun süre açıkta bırakılan yiyecekler üzerinde hızla çoğalarak bir örtü oluştururlar. Küflü yiyeceklerin tadı ve kokusu değişir. Bu yiyecekleri yememeliyiz. Peynir küfünden penisilin adı verilen ilaç yapılır.
  • Maya Mantarları: Hamurun mayalanması ve peynir yapımında rol oynayan mantarlardır. Bir miktar hamur mayasını ılık su ve şekerle karıştırdığımızda maya kabarmaya başlar. Çünkü şekeri besin olarak kullanan mantarlar hızla çoğalır. Bu sırada gaz kabarcıkları çıkar. Maya mantarları uygun sıcaklık ve besin olan ortamlarda canlılık özelliği gösteri.Maya kuru iken yaşamsal faaliyetlerini sürdüremez.
  • Hastalık Yapan Mantarlar: Bebeklerin ağzında pamukçuk denilen hastalığın nedeni bir mantardır. El ve ayaklarda kaşıntı ile başlayıp çatlaklara ve kanamalara neden olan mantar hastalığına mantarlar sebep olur. Saçkıran hastalığında da mantarlar rol oynar.
  • Kültür Mantarları: İnsanlar gerekli besin (gübre) ve nemi sağlayarak şapkalı mantar üretirler. Bunlara kültür mantarı denir. Son yıllarda ülkemizde kültür mantarı üretiminde büyük bir artış vardır.
Mantarların Yararları
  • Şapkalı mantarlar E vitamini açısından zengindir. Besin olarak kullanılır.
  • Ekmek ve pasta yapılırken hamurun mayalanmasını sağlar.
  • Peynir yapımında kullanılır.
  • Peynir küfünden penisilin denilen antibiyotik elde edilir.
Mantarların Zararları
  • Bazı şapkalı mantarlar insanların zehirlenmesine neden olur.
  • El ve ayaklarda kaşıntıya, saçkıran ve pamukçuk hastalıklarına neden olur.
  • Yiyeceklerin küflenmesine neden olur.
  • Buğday, mısır, asma gibi bitkilerde hastalıklara neden olur.

Son düzenleyen perlina; 15 Nisan 2017 20:25
theMira
karakedi - avatarı
karakedi
Ziyaretçi
27 Mart 2016       Mesaj #4
karakedi - avatarı
Ziyaretçi
MANTARLAR

Mantarlar çok çeşitlidir. Ağaç altlarında gördüklerimiz şapkalı mantarlardır. Sebze ve meyvelerde çok sık rastladığımız küf mantarları da bir mantar türüdür. Hastalık yapan mantarlar olabildiği gibi yararlı mantarlar da vardır. Mantarlar nemli yerlerde, çoğunlukla ormanlarda, çeşitli yiyeceklerin (ekmek gibi), meyve ve sebzelerin üzerinde yaşar. Mantarlar bitki değildir. Birçok yönden bitkilerden ayrılır.

Mantar Çeşitleri
Şapkalı MantarMsn Surprisedrmanlarda, bahçelerde bulunur. Sap ve şapka olmak üzere iki kısımdan oluşur. İnce, ipliksi bir yapıya sahiptir. Sapın toprakla birleştiği yerden besinleri alır.
Küf Mantarları: Uzun süre açıkta bırakılan yiyecekler üzerinde hızla çoğalarak bir örtü oluştururlar. Küflü yiyeceklerin tadı ve kokusu değişir. Bu yiyecekleri yememeliyiz. Peynir küfünden penisilin adı verilen ilaç yapılır.
Maya Mantarları: Hamurun mayalanması ve peynir yapımında rol oynayan mantarlardır. Bir miktar hamur mayasını ılık su ve şekerle karıştırdığımızda maya kabarmaya başlar. Çünkü şekeri besin olarak kullanan mantarlar hızla çoğalır. Bu sırada gaz kabarcıkları çıkar. Maya mantarları uygun sıcaklık ve besin olan ortamlarda canlılık özelliği gösteri.Maya kuru iken yaşamsal faaliyetlerini sürdüremez.
Hastalık Yapan Mantarlar: Bebeklerin ağzında pamukçuk denilen hastalığın nedeni bir mantardır. El ve ayaklarda kaşıntı ile başlayıp çatlaklara ve kanamalara neden olan mantar hastalığına mantarlar sebep olur. Saçkıran hastalığında da mantarlar rol oynar.
Kültür Mantarları: İnsanlar gerekli besin (gübre) ve nemi sağlayarak şapkalı mantar üretirler. Bunlara kültür mantarı denir. Son yıllarda ülkemizde kültür mantarı üretiminde büyük bir artış vardır.
Mantarların Yararları
Şapkalı mantarlar E vitamini açısından zengindir. Besin olarak kullanılır.
Ekmek ve pasta yapılırken hamurun mayalanmasını sağlar.
Peynir yapımında kullanılır.
Peynir küfünden penisilin denilen antibiyotik elde edilir.
Mantarların Zararları
Bazı şapkalı mantarlar insanların zehirlenmesine neden olur.
El ve ayaklarda kaşıntıya, saçkıran ve pamukçuk hastalıklarına neden olur.
Yiyeceklerin küflenmesine neden olur.
Buğday, mısır, asma gibi bitkilerde hastalıklara neden olur.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Nisan 2017       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Şapkalı
Maya
Küf
Parazit ve yediğimiz kültür mantarları.

Benzer Konular

13 Ekim 2014 / Misafir Cevaplanmış
27 Eylül 2009 / desmond Cevaplanmış
15 Mayıs 2011 / Misafir Cevaplanmış
7 Nisan 2012 / Misafir Soru-Cevap
25 Şubat 2012 / Misafir Cevaplanmış