Kabenin Yapılışı
Kabe... Allah'ın evi... Müslümanların kıblesi, İslam'ın birlik simgesi. Kutsal belde Mekke, yine mü'minlerle dolup taşıyor. Ve Allah'ın evi her yıl olduğu gibi milyonlarca müslüman tarafından tavaf ediliyor... Peki, Kabe'yi kim ne zaman yaptı, bugüne nasıl geldi? Kabe müslümanlar için ne ifade ediyor? Kabe'nin ilk defa ne zaman ve kimin tarafından yapıldığı konusunda ihtilaf var.
Bazı kaynaklar Hz. Adem'e kadar dayandırıyor. Ancak Kabe'nin Hz. İbrahim tarafından yeniden inşa edildiğini Kur'an haber veriyor. 'Kabe'yi imar et' emrini alan Hz. İbrahim, yıkıntıların arasından Allah'ın evini yeniden yükseltti. Ancak bugünkü Kabe, Hz. İbrahim tarafından inşa edilen yapı değil. Kabe, aradan geçen bin yıllar içerisinde defalarca hasar gördü, zamana yenik düştü, harab olan duvarları yeniden örüldü. Beytullah, bir çok kez sel baskınlarına da uğradı. Mekke'nin yamaçlarından kopup gelen sel, Kabeyi sular altında bıraktı.
Osmanlı döneminde Kabe'nin hizmetine özel önem verildi. Osmanlı Padişahları bu kutsal mekana karşı duygularını, kendilerine 'Haadimül Harameyn' yani 'Mekke ve Medine'nin hizmetçisi' diyerek gösterdi. Kabe ve çevresi bugünkü şeklini son 30 yılda aldı. Sürekli genişleyen Mescid-i Haram'da, Osmanlı'dan kalma revaklar, varlığını sürdürüyor. Kabe, tarih boyunca inananlar için çekim merkezi oldu. İslam'dan önce de Allah'ın birliğine inananlar, bu kutsal yapıyı ziyaret ediyorlardı. Ancak Kabe, zamanla amacından saptırıldı. Mekke müşrikleri, Allah'ın evini putlarla doldurdu. Bu durum, Hz. Muhammed Kabe'yi putlardan temizleyinceye kadar sürdü. Kabe, İslam'la birlikte gerçek anlamına yeniden kavuştu. Ondört asırdır her yıl milyonlarca mü'min en uzak diyarlardan gelip bu kutsal mekanda buluşturdu. Kimi zaman deve sırtında kimi zaman yaya yol aldılar, aylar süren meşakketli bir yolculuğa katlandılar. Hac ibadeti milyonlarca müslümanı Kabe'nin etrafında birleştirmeye devam ediyor. Her ırktan, her dilden mü'minler, Kabe'nin yol göstericiliğinde tek bir ilaha yöneliyor. Kabe'nin etrafında dönüyorlar ama aslında bu, Allah'a dönüşü ifade ediyor.
Allah'ın evi... Müslümanların kıblesi, İslam'ın birlik simgesi. Kutsal belde Mekke, yine mü'minlerle dolup taşıyor. Ve Allah'ın evi her yıl olduğu gibi milyonlarca müslüman tarafından tavaf ediliyor... Peki, Kabe'yi kim ne zaman yaptı, bugüne nasıl geldi? Kabe müslümanlar için ne ifade ediyor? Kabe'nin ilk defa ne zaman ve kimin tarafından yapıldığı konusunda ihtilaf var. Bazı kaynaklar Hz. Adem'e kadar dayandırıyor. Ancak Kabe'nin Hz. İbrahim tarafından yeniden inşa edildiğini Kur'an haber veriyor. 'Kabe'yi imar et' emrini alan Hz. İbrahim, yıkıntıların arasından Allah'ın evini yeniden yükseltti. Ancak bugünkü Kabe, Hz. İbrahim tarafından inşa edilen yapı değil. Kabe, aradan geçen bin yıllar içerisinde defalarca hasar gördü, zamana yenik düştü, harab olan duvarları yeniden örüldü. Beytullah, bir çok kez sel baskınlarına da uğradı. Mekke'nin yamaçlarından kopup gelen sel, Kabeyi sular altında bıraktı. Osmanlı döneminde Kabe'nin hizmetine özel önem verildi. Osmanlı Padişahları bu kutsal mekana karşı duygularını, kendilerine 'Haadimül Harameyn' yani 'Mekke ve Medine'nin hizmetçisi' diyerek gösterdi. Kabe ve çevresi bugünkü şeklini son 30 yılda aldı.
Sürekli genişleyen Mescid-i Haram'da, Osmanlı'dan kalma revaklar, varlığını sürdürüyor. Kabe, tarih boyunca inananlar için çekim merkezi oldu. İslam'dan önce de Allah'ın birliğine inananlar, bu kutsal yapıyı ziyaret ediyorlardı. Ancak Kabe, zamanla amacından saptırıldı. Mekke müşrikleri, Allah'ın evini putlarla doldurdu. Bu durum, Hz. Muhammed Kabe'yi putlardan temizleyinceye kadar sürdü. Kabe, İslam'la birlikte gerçek anlamına yeniden kavuştu. Ondört asırdır her yıl milyonlarca mü'min en uzak diyarlardan gelip bu kutsal mekanda buluşturdu. Kimi zaman deve sırtında kimi zaman yaya yol aldılar, aylar süren meşakketli bir yolculuğa katlandılar.
Hac ibadeti milyonlarca müslümanı Kabe'nin etrafında birleştirmeye devam ediyor. Her ırktan, her dilden mü'minler, Kabe'nin yol göstericiliğinde tek bir ilaha yöneliyor. Kabe'nin etrafında dönüyorlar ama aslında bu, Allah'a dönüşü ifade ediyor.