Ziyaretçi
Ülkemizde hangi tür balikçilik yapilir?
Türkiye’de Balıkçılık
MsXLabs.org
Türkiye’de balıkçılık, var olan su kaynaklarına oranla gelişmiş sayılmaz. Ülkemiz balıkçılığı da deniz ve tatlısu balıkçılığı biçiminde ikiye ayrılarak incelenebilir. Balıkların büyük bölümü çevre denizlerde yakalanır. Ancak Türkiye’nin, açık denizlerde balık avlayabilecek balıkçı tekneleri yoktur. Deniz balıkçılığı daha çok kıyı balıkçılığı biçimindedir. Tatlısu balıkçılığı ise, deniz balıkçılığına oranla oldukça önemsizdir. Öte yandan Türkiye denizlerindeki balık çeşidi oldukça fazladır. Bunların bir bölümü yerli, bir bölümü de göçücü balıklardır. Denizlerimizden elde edilen başlıca balık türleri barbunya, hamsi, istavrit, kalkan, kefal, kolyoz, lüfer, palamut, sardalya, torik, uskumru vb’dir.
Tatlısu balıklarının en önemlileri ise alabalık, kızılkanat, tatlısu kefali, sazan, turna, yayın, yılanbalığı vb’dir. Türkiye’nin yıllık deniz balığı üretimi 525 bin ton (1997) dolayındadır. Bu miktarın en büyük bölümünü, hemen hemen tümü Karadeniz’de tutulan ve yıllık miktarı 290 bin ton dolayında olan hamsi oluşturur. Mevsimsiz avlanma, deniz kirliliği vb nedenlerle 1990’da hamsi avında çok büyük düşüşler oldu. Hamsiyi yılda yaklaşık 115 bin tonla istavrit, 27 bin tonla kolyoz, 14 bin tonla palamut ve 12 bin tonla lüfer, 12 bin tonla sardalya izler. Ancak, palamut ve lüferin miktarı, yıldan yıla önemli değişiklikler gösterir ve sıralamaları da değişebilir.
Tatlısu balıklarının yıllık üretimi ise yıllık 30 bin ton dolayındadır. En çok avlanan tatlısu balığı sazandır (yılda yaklaşık 1500 ton).
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar
Türkiye’de balıkçılık, var olan su kaynaklarına oranla gelişmiş sayılmaz. Ülkemiz balıkçılığı da deniz ve tatlısu balıkçılığı biçiminde ikiye ayrılarak incelenebilir. Balıkların büyük bölümü çevre denizlerde yakalanır. Ancak Türkiye’nin, açık denizlerde balık avlayabilecek balıkçı tekneleri yoktur. Deniz balıkçılığı daha çok kıyı balıkçılığı biçimindedir. Tatlısu balıkçılığı ise, deniz balıkçılığına oranla oldukça önemsizdir. Öte yandan Türkiye denizlerindeki balık çeşidi oldukça fazladır. Bunların bir bölümü yerli, bir bölümü de göçücü balıklardır. Denizlerimizden elde edilen başlıca balık türleri barbunya, hamsi, istavrit, kalkan, kefal, kolyoz, lüfer, palamut, sardalya, torik, uskumru vb’dir.
Tatlısu balıklarının en önemlileri ise alabalık, kızılkanat, tatlısu kefali, sazan, turna, yayın, yılanbalığı vb’dir. Türkiye’nin yıllık deniz balığı üretimi 525 bin ton (1997) dolayındadır. Bu miktarın en büyük bölümünü, hemen hemen tümü Karadeniz’de tutulan ve yıllık miktarı 290 bin ton dolayında olan hamsi oluşturur. Mevsimsiz avlanma, deniz kirliliği vb nedenlerle 1990’da hamsi avında çok büyük düşüşler oldu. Hamsiyi yılda yaklaşık 115 bin tonla istavrit, 27 bin tonla kolyoz, 14 bin tonla palamut ve 12 bin tonla lüfer, 12 bin tonla sardalya izler. Ancak, palamut ve lüferin miktarı, yıldan yıla önemli değişiklikler gösterir ve sıralamaları da değişebilir.
Tatlısu balıklarının yıllık üretimi ise yıllık 30 bin ton dolayındadır. En çok avlanan tatlısu balığı sazandır (yılda yaklaşık 1500 ton).
Son düzenleyen _EKSELANS_; 2 Şubat 2015 13:51