Arama

Ümit Burnu (Ümit Burnu Hakkında)

Güncelleme: 7 Haziran 2018 Gösterim: 9.332 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
18 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

Ümit Burnu

Ad:  umit-burnu.jpg
Gösterim: 3556
Boyut:  13.5 KB

Güney Afrika'daki Cape Yarımadası'nın güneydeki uç noktası Ümit Burnu adıyla bilinir. Bu engebeli yarımadanın belkemiğini oluşturan dağlar, Cape Town kentine kadar uzanarak Masadağı Koyu ile False Koyu'nu birbirinden ayırır. Denize doğru uzanan kayalık bir burun olan Ümit Burnu denizden yaklaşık 245 metre yüksektedir. Ümit Burnu'nun Afri­ka'nın en güneydeki noktası olduğu kanısı yaygın olmakla birlikte, kıtanın gerçek güney ucu Ümit Burnu'nun 160 km kadar güneydo­ğusundaki Agulhas Burnu'dur.
Sponsorlu Bağlantılar

Ümit Burnu'ndan kuzeye doğru uzanan 48 kilometrelik bir yolla Cape Town'a ulaşılabi­lir. Bu yol boyunca yapılacak bir gezide bölgenin en çekici manzaraları görülebilir. Olağanüstü güzelliklerle süslü olan dar Cape Yarımadası'nda ılıman bir iklim egemendir. Yarımadanın doğusundaki False Koyu'nun ılık suları deniz banyosu için idealdir. Batıda­ki Masadağı Koyu'nun suları ise soğuktur.

Ümit Burnu'nu 1488'de Portekizli kâşif Bartolomeu Dias keşfetti ve buraya Fırtınalar Burnu adını verdi. Dias, Portekiz Kralı II. Joâo'nun buyruğuyla doğuya ve oradaki ba­haratlara ulaşılabilecek bir suyolu bulmak için yolculuğa çıkmıştı. O zamanlarda Avrupa ile doğu arasındaki ticaret yollarının yalnızca bir bölümü denizden geçiyordu ve bu yüzden doğuya gidip gelen tüccarlar Ortadoğu ülkele­rini boydan boya geçmek zorundaydı. Porte­kizli bir tarihçinin yazdığına göre Dias, burnu keşfettiğini haber verince kral bu keşfin doğu­ya ulaşan suyolunun yakında açılmasını sağla­yacağını düşünmüş. Bu nedenle burnun adını Ümit Burnu olarak değiştirmiş. Ama başka kaynaklarda Ümit Burnu adını Dias'ın verdiği yazılıdır.

Ad:  umit-burnu1.jpg
Gösterim: 986
Boyut:  86.8 KB
1497-98 yılları arasında başka bir Portekizli kâşif olan Vasco da Gama, Afrika'yı dolaşa­rak Hindistan'a kadar uzanan bir deniz yolcu­luğu yaptı. Bu uzun denizyolu Süveyş Kanalı' nın açıldığı 1869'a kadar Avrupa ile doğu ülkeleri arasındaki tek denizyolu olarak kal­mıştır.
MsXLabs.org & Temel Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 7 Haziran 2018 02:16
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
5 Ağustos 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
ÜMİT BURNU
Güney Afrika Cumhuriyeti'nde Kap eyaletinin güneybatı kıyısında burun. Cape Town'ın 48 km. güneyindedir. İlk kez 1488'de Diaz tarafından aşılmış ve Cabo Tormentoso (Fırtınalar Burnu) adı verilmişti.

Sponsorlu Bağlantılar
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Son düzenleyen Safi; 6 Haziran 2018 22:11
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
7 Haziran 2018       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ÜMİT burnu
Güney Afrika'da yüksek burun, Atlas okyanusu kıyısında, 1487'de B. Dias keşfettiği bu buruna “Fırtınalar burnu” ya da “Kasırgalar burnu” (cabo Tormentoso) adını verdi. Bu adı daha sonra kral Joâo II Ümit burnu olarak değiştirdi. Vasco da Gama 1497'de burnu dolaştı. (Cape kenti adını bu burundan alır.)
Ad:  umit-burnu2.jpg
Gösterim: 1168
Boyut:  55.1 KB
Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

3 Nisan 2013 / Misafir Soru-Cevap
12 Şubat 2013 / Misafir Soru-Cevap
22 Ağustos 2012 / buz perisi Taslak Konular
27 Haziran 2012 / Mavi Peri Taslak Konular
8 Haziran 2012 / Mavi Peri Taslak Konular