Arama

Yeryüzü Şekilleri - Vadi

Güncelleme: 23 Şubat 2016 Gösterim: 17.109 Cevap: 3
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
31 Ekim 2009       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Vadi

Sponsorlu Bağlantılar
Vadi, diğer adıyla koyak, akarsuyun içinde aktığı, kaynaktan ağıza doğru sürekli inişi bulunan ve bir kaç kilometre ya da binlerce km. olabilen coğrafi alandır. Vadi, iki dağın arasında zamanla oluşan çukurluktur. Vadiler, akarsuların yaptığı aşınmayla yanlamasına, derinlemesine gelişir. Genellikle dağ ya da tepelerle çevrelenirler.

Sözlük anlamı:
  • İki dağ arasındaki çukurca arazi veya geçit, koyak.
  • Eskilemiş, mecaz Alan, yol, tarz.
Kaynak: Vikipedi











BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 22 Şubat 2016 18:46
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
9 Haziran 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
VADİ

Sponsorlu Bağlantılar
waipio vadisi

Waipio Vadisi (Hawaii)

İki dağın arasında kalan dere boyu, koyak.

Vadiler ya yeryüzündeki sıkışmalar sonunda dağlarla birlikte, ya da akarsuların etkisiyle olan aşınma sonunda ortaya çıkar. Vadiler biçimlerine göre ayrı adlar taşırlar. Boyuna vadi, dağ sırtları doğrultusunda uzanan vadi biçimidir. Genel olarak akarsu yatağıdır. Enine vadi, dağ sırtlarını enine keser ve aşınma sonucunda oluşur. İki vadiyi ayıran toprak parçasının aşınarak ortadan kalkması sonucunda, birleşen vadiler büyük çukurlar oluştururlar ve kör vadi adını alırlar. Yamaçları birbirinden uzaklaşmış hafif eğimli vadilere oluk vadi adı verilir. Boğaz vadi, enine kesiti "U" harfine benzeyen vadi biçimidir. Yamaçları, birbirine çok yakın ve diktir. Çentik vadilerin yamaçları "V" biçimindedir. En çok görülen vadi tipidir. Yayvan vadiler, akarsuların yanlarına doğru aşınma yaptığı yerlerdeki vadilerdir.


MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
2 Ocak 2012       Mesaj #3
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Monument Vadisi veya Anıt Vadisi (İngilizce: Monument Valley), ABD Eyâleti Utah'ın güneydeki Arizona sınırında kalan bir vadidir. Navaholara ayrılmış arazi içinde yer alır ve Utah'daki Mexican Hat yakınlarındadır. Navaholar tarafından idare edilen Monument Vadisi'e Navaho dilinde Tse bil ndisgali denir.
800px Monument Valley 10
Monument Vadisi, Arizona, ABD
John Ford's Point Monument Vadisi
800px USA 10279 Monument Valley Luca Galuzzi 2007

800px MonumentValley 640px

800px USA 10315 Monument Valley Luca Galuzzi 2007

800px Monument Valley 2
Monument Vadisi
800px Monumentvalley
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
🌘 🚀
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Şubat 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Vadi nedir?
Ad:  vadi.png
Gösterim: 4677
Boyut:  165.5 KB
Dağlar arasındaki çukur yerlerdir. Yeryüzündeki sıkışmalar sonunda dağlarla birlikte veya akarsuların aşındırma etkisiyle meydana gelirler.
Diplerinde çoğu yerde bir akarsu akar. Şekillerine göre çeşitleri olan vadilerden dağ sırtları doğrultusunda uzananlara, «boyuna vadi», dağ sırtlarını enine kesenlere, «enine vadi» denir. Yan yana olanlara, «kör vadi», yamaçları birbirinden uzak olanlara, «olurk vadi», U harfine benzeyenlere, «boğaz vadi», yamaçları V biçiminde olanlara, «çentik vadi», akarsuların yanlarından aşındırdıklarına da, «yayvan vadi» denir.
Vadi bir coğrafya terimidir. Vadi tanım olarak; Akar suyun içinde aktığı, kaynaktan ağıza doğru sürekli inişi bulunan arazi türünü tanımlamak için kullanılır ve birkaç kilometre ya da binlerce kilometre kare genişliğinde olabilen coğrafi alanlara denilmektedir.

Vadi çeşitleri nelerdir?
Çentik Vadi (Kertik):
Akarsuların derine aşındırmasıyla oluşan V şekilli, tabansız, genç vadilere çentik vadi ya da kertik denir.

Yarma Vadi (Boğaz):
Akarsuyun, iki düzlük arasında bulunan sert kütleyi derinlemesine aşındırması sonucunda oluşur. Vadi yamaçları dik, tabanı dardır. Akarsuyun yukarı bölümlerinde görülür. Türkiye’de çok sayıda yarma vadi (boğaz) bulunur.

Kanyon Vadi:
Klaker gibi dirençli ve çatlaklı taşlar içinde, akarsuyun derinlemesine aşındırmasıyla oluşur. Vadinin yamaç eğimleri çok dik olup, 90 dereceyi bulur.

Tabanlı Vadi:

Akarsu, yatağını taban seviyesine yaklaştırınca derine aşınım yavaşlar. Yatak eğiminin azalması akarsuyun menderesler çizerek yanal aşındırma yapmasına neden olur. Yanal aşındırmanın artması ile tabanlı vadiler oluşur.


SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

25 Şubat 2016 / Misafir Cevaplanmış
23 Şubat 2016 / Sasuke Uchiha Coğrafya
23 Şubat 2016 / ThinkerBeLL Coğrafya
22 Şubat 2016 / ThinkerBeLL Coğrafya
23 Şubat 2016 / Mavi Peri Coğrafya