Arama

Yeryüzü Şekilleri - Kanyon

Güncelleme: 23 Şubat 2016 Gösterim: 20.597 Cevap: 5
sudeniz - avatarı
sudeniz
Ziyaretçi
17 Aralık 2007       Mesaj #1
sudeniz - avatarı
Ziyaretçi
Kanyon
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar


Kanyon , Dünya yüzeyinde nehirlerce oluşturulmuş derin vadilere verilen ad.
Bir çok kanyonu uzun süreli erozyonların yaylalar üzerinde oluşturduğu bilinmektedir. Kanyon yapılarının iki yanlarındaki duvarlar, erozyon ve aşınmaya dayanıklı sert kayalardan oluşur. Bunlar granit ya da kumtaşı gibi oluşumlardır. Kanyon oluşumunda hızlandırıcı etkisi olan hava akımları kuru alanlarda sulak bölgelere nazaran daha etkili olduklarından, kanyonlara bu tür bölgelerde daha sık rastlanır. Sualtı Kanyonları adından da anlaşılacağı üzere, deniz taban seviyesinde oluşan kanyon yapılarıdır. Karasal olanlarla hemen hemen aynı özelliklere sahip olan ve genellikle nehir ağızlarında vücut bulan bu yapıların oluşumlarında, sualtı akıntıları temel etkendir. Türkçe'ye Frenk dillerden gelen Kanyon adı, kaynağı İspanyolca asıllı olan cañón sözüdür.

Bu doğal oluşumun en bilinen ve en büyük örneği Arizona'da bulunan Büyük Kanyon'dur. Amerika Birleşik Devletleri'nin güney-doğu'sunda yer alan bu kanyon arkeolojik önem taşır; bunun nedeni Amerika kıtasının ilk sahipleri olarak da bilinen Kadim Pueblo Halkının bu çevrede geniş yerleşimler kurmuş olmasıdır.
Geniş bir kanyonun içinden akan bir nehir, duvarları jeolojik bir merdiveni andıran kanyonlar oluştururabilir. Bunlar siperli nehir ((entrenched river)) olarak anılırlar zira bu tip nehirlerin akış yollarını değiştirmeleri epey zordur. Colorado River ve Snake River (ABD kuzey-doğu) bu yapılara örnek teşkil edebilecek iki nehirdir.


600px Grand canyon panorama12
Büyük Kanyon, Arizona, ABD




En bilinen kanyonlar
  • Avon Gorge Bristol'da, İngiltere
  • Gunnison Ulusal Parkı Siyah Kanyon, Kolorado'da, ABD
  • Canyon Fortaleza Cambará do Sul'da, Brezilya
  • Cataract Gorge Launceston'da, Avustralya
  • Cheddar Gorge Somerset'de, İngiltere
  • Colca Canyon Colca River boyunca Peru
  • Columbia River Gorge Pacific Northwest'de ABD
  • Fish River Canyon Namibia'da
  • Glen Nevis Lochaber'de, İskoçya
  • Grand Canyon du Verdon Provence'de, Fransa
  • Gorges de l'Ardèche, Fransa'da
  • Gorges du Tarn Fransa'da
  • Hells Canyon Idaho'da ve Oregon'da, ABD
  • Ironbridge Gorge Shropshire'de, İngiltere
  • Itaimbezinho Cambará do Sul'da, Brezilya
  • Kloof Gorge Kloof'da, Güney Afrika
  • Malacara Praia Grande'da, Brezilya
  • Palo Duro Canyon Teksas'da, ABD
  • Red River Gorge Kentucky'da, ABD
  • Royal Gorge Colorado'da, ABD
  • Tara River Canyon Montenegro'da
  • Three Gorges Çin'de
  • Kings Canyon Kaliforniya'da, ABD
  • Vikos Gorge Yunanistan'da
  • Taroko Gorge Tayvan'da

buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
17 Temmuz 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kanyon
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

İki yanında duvar gibi sarp kayalıkların yükseldiği derin vadi. Genellikle akarsuların oyarak oluşturduğu vadilerdir ya da çöküntülerle oluşur. Tektonik olayların süregeldiği bölgelerde daha çok görülür (Colarado Kanyonu). Kimi kanyonlarda vadiyi oluşturan ırmaklar halen akmaktadır, kimindeyse yitip gitmiş bir akarsu ve yeraltı ırmağının izleri görülür. Deniz diplerinde de deniz kanyonu denilen kanyonlara rastlanır.

In science we trust.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
27 Temmuz 2012       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Büyük Kanyon’un Buz İkizi

Antarktika’da keşfe çıkan İskoç buzulbilimciler, ABD’nin ünlü Büyük Kanyon’u (Grand Canyon) büyüklüğünde bir kanyon buldular.

Antartika’nın buzla kaplı coğrafyasının altında ne yattığı hâlâ büyük ölçüde gizemini koruyor.Ancak İskoç buzulbilimciler beyaz kıtanın batı kıyılarında önemli bir keşfe imza attılar.Verilen bilgiye göre, Robert Bingham liderliğindeki İskoç ekip 2400 kilometrelik bir keşif yolculuğu sırasında ABD’deki ünlü Büyük Kanyon'u (Grand Canyon) aratmayan büyüklükte bir kanyon olduğunu fark ettiler.

Bingham ve ekibi, Ferrigno Çatlağı adını verdikleri ve kıtanın Güney Amerika’ya en yakın noktasına doğru kilometrelerce uzanan kanyonun milyonlarca yıl önce, Antarktika henüz ‘kuru bir kıta’ iken oluştuğunu tahmin ediyor.Görünüş itibarıyla dünyadaki diğer kanyonlara benzeyen Ferrigno Çatlağı, ABD’nin Arizona eyaletindeki Grand Canyon veya Antalya’daki Köprülü Kanyonu gibi akarsu aşındırmasından değil, büyük depremlerin yol açtığı tektonik çöküntü ile oluşmuş.

Kaynak : Ntvmsnbc / BBC (27 Temmuz 2012,10:42)
Son düzenleyen nötrino; 23 Şubat 2016 22:15
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Şubat 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  kanyon1.jpg
Gösterim: 1320
Boyut:  89.6 KB
Kanyon nedir?


Sarp, kayalık kenarları arasına sıkışmış vadi. Bir akarsuyun yeri oyması neticesinde meydana gelen dar ve dolambaçlı boğaza da kanyon adı verilir.

Yeryüzündeki bu çeşit yerlere dendiği gibi, deniz diplerindeki keskin yamaçlı vadilere de bu ad verilir. Kanyonlar genellikle suyu bol ve kuvvetli akarsular tarafından meydana getirilir. bazen da içinde yeraltı ırmağının geçtiği mağaraların çökmesi ile teşekkül ederler.

Yurdumuzda Karadeniz bölgesi dağları ile Batı ve Orta Toroslarda kanyonlar çok bulunur. Kuzey Amerika’daki Colorado kanyonları dünyaca meşhurdur. Bir çok kanyonu uzun süreli erozyonların yaylalar üzerinde oluşturduğu bilinmektedir. Kanyon yapılarının iki yanlarındaki duvarlar, erozyon ve aşınmaya dayanıklı sert kayalardan oluşur. Bunlar granit ya da kumtaşı gibi oluşumlardır.

Kanyon oluşumunda hızlandırıcı etkisi olan hava akımları kuru alanlarda sulak bölgelere nazaran daha etkili olduklarından, kanyonlara bu tür bölgelerde daha sık rastlanır. Sualtı Kanyonları adından da anlaşılacağı üzere, deniz taban seviyesinde oluşan kanyon yapılarıdır. Karasal olanlarla hemen hemen aynı özelliklere sahip olan ve genellikle nehir ağızlarında vücut bulan bu yapıların oluşumlarında, sualtı akıntıları temel etkendir.

Türkçe'ye Frenk dillerden gelen Kanyon adı, kaynağı İspanyolca asıllı olan cañón sözüdür. Bu doğal oluşumun en bilinen örneği Arizona'da bulunan Büyük Kanyon'dur. Amerika Birleşik Devletleri'nin güney-doğu'sunda yer alan bu kanyon arkeolojik önem taşır; bunun nedeni Amerika kıtasının ilk sahipleri olarak da bilinen Kadim Pueblo Halkının bu çevrede geniş yerleşimler kurmuş olmasıdır.

Geniş bir kanyonun içinden akan bir nehir, duvarları jeolojik bir merdiveni andıran kanyonlar oluştururabilir. Bunlar siperli nehir ((entrenched river)) olarak anılırlar zira bu tip nehirlerin akış yollarını değiştirmeleri epey zordur. Colorado River ve Snake River (ABD kuzey-doğu) bu yapılara örnek teşkil edebilecek iki nehirdir.


SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Şubat 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  kanyon2.jpg
Gösterim: 2431
Boyut:  344.1 KB

Ad:  kanyon3.jpg
Gösterim: 1680
Boyut:  430.9 KB
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Şubat 2016       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  kanyon4.jpg
Gösterim: 952
Boyut:  90.2 KB

Ad:  kanyon5.jpg
Gösterim: 1804
Boyut:  293.6 KB
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

25 Şubat 2016 / Misafir Cevaplanmış
22 Şubat 2016 / asla_asla_deme Coğrafya
22 Şubat 2016 / buz perisi Coğrafya
23 Şubat 2016 / Mavi Peri Coğrafya
23 Şubat 2016 / ThinkerBeLL Coğrafya