Arama

Baltık Denizi

Güncelleme: 7 Ocak 2012 Gösterim: 16.810 Cevap: 3
KENCISii - avatarı
KENCISii
Ziyaretçi
3 Şubat 2008       Mesaj #1
KENCISii - avatarı
Ziyaretçi
BaltC4B1k denizi

Sponsorlu Bağlantılar
Baltık Denizi, Kuzey Avrupa'da 53° ile 66° kuzey enlemleri ve 20° ile 26° doğu boylamları arasında yer alır. Kuzeyinde Botni Körfezi vardır.
Baltık Denizi, Beyaz Deniz'e Beyaz Deniz Kanalı ve Kuzey Buz Denizi'ne Kiel Kanalı ile bağlanmıştır.
Rusya'nın St. Petersburg şehrine kıyısı vardır ve kış aylarında donan bu deniz üzerinde yürümek hatta araba sürmek mümkündür.
Son düzenleyen asla_asla_deme; 16 Eylül 2008 14:25
arrjin - avatarı
arrjin
Ziyaretçi
22 Haziran 2008       Mesaj #2
arrjin - avatarı
Ziyaretçi
BALTIK DENİZİ
(Alm. Ostsee, Fr. Mer Baltique, İng. Baltic Sea.)
Sponsorlu Bağlantılar
Avrupa kıtasında, 54° ve 66° kuzey enlemleri ile 9° ve 30° doğu boylamları arasında yer alan; İsveç, Finlandiya, Danimarka, Almanya, Polonya, Rusya, Estonya, Letonya ve Litvanya devletleri ile çevrili bir iç deniz. Güney batıdan kuzeydoğuya doğru uzanır. Kiel'den Hapuranda'ya kadar olan uzunluğu 1700 km, ortalama genişliği 200 kilometredir. Yaklaşık 420.000 kilometrekarelik yüzölçümüyle en büyük iç denizdir.

Baltık Denizi

Son düzenleyen asla_asla_deme; 16 Eylül 2008 14:26
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
16 Eylül 2008       Mesaj #3
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Baltık Denizi

Kuzey Avrupa'da yer alan bir içdenizdir. Kuzey-güney doğrultusunda uzunluğu yaklaşık 1.600 km olan Baltık Deni­zi batıda İsveç, doğuda Finlandiya ve SSCB, güneyde ise Polonya, Alman Demokratik Cumhuriyeti ve Almanya Federal Cumhu­riyeti ile çevrilidir. Baltık Denizi'nde belli başlı üç körfez vardır: Kuzeyde İsveç ve Finlandiya arasında yer alan Botni. Baltık Denizi'nin en büyük körfezidir. Doğuda Fin­landiya Körfezi, Finlandiya ile Estonya ara­sında uzanarak SSCB'nin Leningrad limanına ulaşır. Finlandiya Körfezi'nin hemen güne­yinde, Estonya ve Letonya arasında da Riga Körfezi yer alır. (Estonya, Letonya ve Litvan-ya, 1940'ta SSCB topraklarına katılmıştır.) Baltık Denizi'nin İsveç kıyıları kayalıktır. Doğu kıyıları ise, kuzeydoğu dışında, sığ ve kumluktur.


Atlas Okyanusu"ndan gelen gemiler, Baltık Denizi'ne ancak Kuzey Denizi'nden ulaşabi­lir. Kuzey Denizi'nden Baltık Denizi'ne geç­mek için iki yol vardır: Almanya Federal Cumhuriyeti topraklarında bulunan Kiel Ka­nalı ile Jutland Yarımadası'nı (Danimarka) Norveç ve İsveç'ten ayıran Skagerrak ve Kattegat boğazları. Bu boğazları Baltık Deni­zi'ne bağlayan dar içboğazlardan en derin olanı Sund, İsveç'in güney ucuyla, Danimar­ka'nın başkenti Kopenhag'ın bulunduğu See-land Adası arasında yer alır. Öbür içboğazlar ise Büyük ve Küçük Belt boğazlarıdır.

Önemli ulaşım bağlantı yolları üzerinde bulunan Danimarka, ortaçağda Baltık Denizi ticaretini denetleyebiliyordu. Daha sonra, Al­manya'nın kuzey kentlerinde yaşayan tüccar lar, Hansa Birliği olarak bilinen bir ticari birlik kurarak bu ticaretin büyük bir bölümü­nü ele geçirdiler (bak. HANSA BİRLİĞİ). Rusya' dan gelen kürk ve bal; İsveç'ten gelen ağaç, katran, demir ve bakır; Polonya'dan gelen kereste ve buğday, bu ticari birliğin sürekli denetimi altında, bugün Belçika ile Fransa' nın kuzey kıyılarını oluşturan Flandre'a ya da İngiltere'ye yollanırdı. Bundan yüzyıllar son­ra, Rus Çarı I. Petro, Petersburg (bugünkü Leningrad) kentine bir liman yaptırarak Rus­ya'yı batıya bağlayan bir pencere açmış oldu.

Kuzey Denizi'ni Baltık Denizi'ne bağlayan limanlar ve boğazlar sığ ve çok dar olduğun­dan, bu bölgede denizcilik yapmak oldukça güçtür. Ayrıca Baltık Denizi'ne dökülen ır­maklar, okyanusa çıkış yeri çok dar olan bu denizin suyunu tatlılaştırdığı için, suların so­ğukta kolayca donmasına neden olmaktadır. Baltık Denizi'nin güneybatı kesimindeki büyük bir alan, kışın iki ay, kuzey kesimleri ise altı ay boyunca donar. Ne var ki, bazı limanlar ve deniz yolları, buzlar arasında kanallar açabilen buzkıranlarla temizlenerek, deniz trafiğine açık tutulmaktadır. Günümüz­de Baltık Denizi yoluyla taşınan belli başlı mallar şunlardır: SSCB, Finlandiya ve İsveç'ten kereste, İsveç'ten demir cevheri ve Polonya'dan kömür. SSCB 1975'te, Beyaz Deniz ile Baltık Denizi'ni birbirine bağlayan bir kanal açmıştır.



Kaynak
: MsxLabs.org & Temel Britannica
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
7 Ocak 2012       Mesaj #4
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Baltık Denizi
Baltık Denizi, Kuzey Avrupa'da 53° ile 66° kuzey enlemleri ve 20° ile 26° doğu boylamları arasında yer alır. Kuzeyinde Botni Körfezi vardır.
Baltık Denizi, Beyaz Deniz'e Beyaz Deniz Kanalı ve Kuzey Denizi'ne Kiel Kanalı ile bağlanmıştır.
Rusya'nın St. Petersburg şehrine kıyısı vardır ve kış aylarında donan bu deniz üzerinde yürümek hatta araba sürmek mümkündür.
İsveç, Finlandiya, Danimarka, Almanya, Polonya, Rusya, Estonya, Letonya ve Litvanya devletleri ile çevrili bir iç deniz. Güney batıdan kuzeydoğuya doğru uzanır. Kiel'den Hapuranda'ya kadar olan uzunluğu 1700 km, ortalama genişliği 200 km'dir. Yaklaşık 420.000 kilometrekarelik yüzölçümüyle en büyük iç denizdir. Danimarka ile İsveç arasında yer alan Kattegat Kanalı ve üç girişi de (Onesund, Büyük Belt ve Küçük Belt) Kuzey Denizine bağlanır. Bu kanalın en derin yeri 8 metredir. Bu sebeple kanal, gemiler için büyük güçlük arz etmektedir. Baltık Denizinin ortalama derinliği 65 m ile 550 m arasında değişir. En derin yeri 550 m ile Gotland'ın batısıdır.
Avrupa'nın bir çok önemli akarsularının (Öder, Vistula, Niemen, Western, Dvina ve Mevaa) yağışlar sebebiyle getirdikleri bol su ve sığ bir deniz olması sebebiyle tuzluluk oranı çok azdır. Ortalama tuzluluk oranı binde sekizdir. Ayrıca donma olayları da tuzluluk derecesini etkilemektedir. Donma olayları batıdan doğuya gidildikçe artar. Almanya'nın Stralsund limanı senenin 27 günü, İsveç'in başkenti Stokholm limanı 75 gün, Finlandiya'nın birçok limanı 120 ila 180 gün arasında donarlar. Güney ve batı kıyılarındaki limanlarda buzlar kırılarak trafiğe açılırlar.
Baltık Denizinin bugünkü biçiminin, buzul devrindeki çökme ve yükselmelerle meydana geldiği zannedilmektedir. Günümüzde zaman zaman yükselme olayları meydana gelmektedir.
Baltık Denizinde, kıyıları bulunan devletler için buranın çok büyük önemi vardır. Uzun zaman suyun donması gemilerin ulaşımını güçleştirmektedir. Son zamanlarda Baltık Denizinin ticari önemi artmış durumdadır.

Denize kıyısı olan ülkeler

Kuzeyde;
İsveç
Finlandiya
Batıda;
İsveç
Doğuda;
Aland
Finlandiya
Estonya
Letonya
Litvanya
Rusya
Güneyde;
Rusya
Polonya
Güneybatıda;
Almanya
Danimarka


560pxbalticseamap

Kaynak: Vikipedi

Benzer Konular

6 Haziran 2011 / ThinkerBeLL Deniz Bilimleri
17 Haziran 2011 / HeliX Tarih
20 Ağustos 2012 / Annabeth X-Sözlük