Arama

Kabotaj Nedir? Kabotaj Hakkında Bilgiler

Güncelleme: 10 Şubat 2016 Gösterim: 33.157 Cevap: 3
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
17 Haziran 2010       Mesaj #1
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Kabotaj

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi



Bir devletin, kendi limanları arasında deniz ticareti konusunda tanıdığı ayrıcalık. Bu ayrıcalıktan yalnızca yurttaşlarının yararlanması, millî ekonomiye önemli bir katkı sağlayacağından, devletler yabancı bandıralı gemilere kabotaj yasağı koyma yoluna gitmişlerdir. Bazı uluslar arası sözleşmelerde de kabotaj yasağı koyma yetkisine ilişkin hükümler yer alır.


Osmanlı Devleti’nin kapitülâsyonlar çerçevesinde yabancı ülke gemilerine tanıdığı kabotaj ayrıcalığı, Lozan Barış Antlaşması’yla 1923 yılında kaldırıldı. 20 Nisan 1926 tarihinde de kabul edildi. Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926′da yürürlüğe girdi. Bu yasaya göre, akarsularda, göllerde, Marmara denizi ile boğazlarda, bütün kara sularda ve kara sular içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma; bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk yurttaşlarına verildi. Ayrıca; dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirilebileceği belirtildi. Yabancı gemilerin yalnız Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği kabul edildi.


Kabotaj
bir devletin kendi limanları arasında yolcu ve yük taşıma hakkıdır. Türkiye'de 1 Temmuz Kabotaj bayramı olarak kutlanır.
Fransızca'dır.

KABOTAJ SORUNU

24 Temmuz 1923'de Lozan Konferansı'yla Kabotaj Sorunu çözümlendi.
- 1 Temmuz 1926'daki kabotaj bayramından itibaren Türkler kendi denizlerinde gemi işletme hakkını tamamen eline aldı. (Kıyı denizciliği Türklere ait oldu.)


Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
Elçin - avatarı
Elçin
Ziyaretçi
30 Temmuz 2010       Mesaj #2
Elçin - avatarı
Ziyaretçi
Sözlük anlamı olmayan milletlerarası bir deyim. Bir devletin kıyılarındaki deniz ticaretini kendi vatandaşlarının kendi bayrağını taşıyan gemilerde yapma hakkını bağışlaması.Bu hak ilkin XVI. yüzyılda İngiltere tarafından kullanılmıştır. Bu yüzyılda İngiltere kendi kıyılarında yük ve yolcu taşıma hakkını yalnız kendi vatandaşlarına ve İngiliz bayrağını taşıyan gemilerde yapma hakkını tanımış başka gemiler ve kimseler için bu hakkı tanımamıştır.

Sponsorlu Bağlantılar
Osmanlı İmparatorluğu uzun yüzyıllar böyle bir hakka önem vermemiş kendi kıyılarında başka bayrak taşıyan gemilerin ticaret yapabilmelerini yük ve yolcu taşıyabilmelerini kabul etmiştir. Kapitülasyonlarla kabotaj imtiyazı Türk gemilerinden tamamen alınmıştır. Ancak 1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması ile kabotaj imtiyazı yabancı gemiler için kaldırılmış 1 Temmuz 1926 gününden itibaren de Türk kıyılarındaki kabotaj imtiyazı Türk gemilerine tanınmıştır. Bugün bizde Deniz Bayramı olarak kutlanır.

buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
5 Temmuz 2012       Mesaj #3
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kabotaj
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Uzak yol deniz seferinin karşıtı olarak, kıyılar boyunca, özellikle de bir devletin kendi limanları arasında gemi işletmesi, deniz seferleri yapması. İç ticaretin gelişimindeki önemi açısından devletler, yabancı gemi ve yabancı uyruklu kişilere kabotaj yasağı koyarlar. 1921 Barcelona ve 1944 Chicago antlaşmalarına göre, kabotaj yasağı devletlerarası hukuka uygun bir durumdur. Türkiye'de, 1926 tarih ve 815 sayılı yasayla kabotaj düzenlendi. Bu yasaya göre, Türkiye kıyılarının bir noktasından diğerine yük ve yolcu taşımak ve kıyılarda, limanlarda ve limanlar arasında her türlü liman hizmeti yapmak hakkı, Türk bayrağı taşıyan gemilere tanınmıştır.
In science we trust.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Şubat 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
KABOTAJ a. (fr. cabotage).
1. Yakın kıyılarda, özellikle bir ülkenin kendi limanları arasında yapılan ticari denizcilik. (Bk. ansikl. böl.)
2. Kabotaj gemisi, kabotaj hattında çalışan gemi.

—ANSİKL. Kabotajla uzakyol seferi arasındaki ayrım, hem deniz polisi hem de birçok ülkenin ulusal şirketlerine sağladığı ayrıcalıklar açısından eskidir.
Kabotaj ulusal limanlarla yabancı limanlar arasında yapıldığında uluslararası, ulusal limanlar arasında yapıldığında ise, ulusal nitelik kazanır. Kabotaj gümrük açısından da, büyük kabotaj ve küçük kabotaj olarak ikiye ayrılır; büyük kabotaj Atlas okyanusundan Akdeniz'e tadar uzanan bölümü içerirken, küçük kabotaj aynı denizin limanları arasında uygulanır.

Kaynak: Kabotaj Nedir?

Benzer Konular

10 Aralık 2016 / ThinkerBeLL Kimya
18 Mart 2017 / Alara Darya Kimya
19 Kasım 2015 / Misafir Cevaplanmış
10 Şubat 2016 / Daisy-BT X-Sözlük
20 Şubat 2012 / misafir Soru-Cevap