Arama

Ortadoğu Dinleri - Musevilik - Sayfa 7

Güncelleme: 12 Ekim 2014 Gösterim: 45.605 Cevap: 62
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
3 Ocak 2008       Mesaj #61
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Benden Başka ilahın olmayacak, put yapmayacaksın.

Sponsorlu Bağlantılar
Allah'ın Rab'in ismini boş yere ağıza almayacaksın.

Sebt gününü takdis etmek için onu hatırında tutacaksın.

Babana ve anana hürmet edeceksin.

Öldürmeyeceksin.

Zina etmeyeceksin.

Çalmayacaksın.

Komşuna karşı yalan şahitlik yapmayacaksın.

Başkasının karısına tamah etmeyeceksin

Başkasının malına tamah etmeyeceksin

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
20 Kasım 2008       Mesaj #62
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
Tevrat’ın ilk feminist tefsiri

ABD’deki en eski Yahudi ruhban okulu olan İbrani Birliği Koleji’nden Profesör Tamara Eskenazi, Tevrat’ın "feminist tefsirini" yaptı.

Sponsorlu Bağlantılar
Dünyada "reformcu haham" yetiştiren tek Yahudi kurumu olan kolejde Kitab-ı Mukaddes araştırmaları yapan Eskenazi’nin "Tevrat: Kadınlara Yönelik Yorumlama" adlı eseri, kutsal kitapta yer almasına karşın "erkek egemen" gelenek tarafından farklı biçimde yorumlanagelen bölümleri yeniden ele alıyor.

1.5 milyon dolara malolan ve 13 yıl süren araştırmanın sonucunda ortaya çıkan eserin ilk baskısı birkaç hafta içinde tükendi. Reformcu Yahudi din adamları tefsiri överken, muhafazakar hahamlar eleştiriyor. Yeni tefsirde, Havva’nın, Adem’in kaburga kemiğinden yaratılmış olmasının aslında bir "eşitsizliğe değil eşitliğe" işaret ettiği vurgulanırken, ikisine verilen cezanın da aynı olduğu, ancak bu kısmın genelde Havva’nın daha ağır bir cezaya çarptırılmış gibi yorumlandığı belirtiliyor.

Bachata - avatarı
Bachata
Ziyaretçi
6 Haziran 2013       Mesaj #63
Bachata - avatarı
Ziyaretçi
Yahudilik Nedir?
MsXLabs & Dini Kavramlar Sözlüğü

Hz. Musa'nın peygamber olarak gönderildiği kavmin adıdır. Bu kavim Kur'ân'ın en çok kendisinden bahsettiği İsrâiloğullarıdır. Hz. Musa'nın tebliğine muhatap oldukları için kendilerine "Musevî" de denmiştir. Kutsal kitaplarında yer alan ifadelere göre Yahûdîler kendilerini; dünya milletleri arasından seçilmiş bir kavim olarak görmektedirler. Yüce Tanrı bu kavmi Tûr-i Sina'da kendine muhatap kılarak onlarla ahid ve akidde bulunmak suretiyle emirlerine uyacakları hususunda söz almış, sonra da Hz. Musa'nın şahsında onlara Tevrat'ı göndermiştir. Yahûdî dininin odak noktası olarak Kudüs'teki mabed gösterilmektedir. Sembolleri yedi kollu Şam'dan (menara) ve içiçe girmiş iki üçgenin meydana getirdiği altı köşeli yıldızlardır. Bugün İsrâil bu sembolleri devlet arması olarak kullanmaktadır. İsrâiloğullarına peygamber olarak gönderilen İshak'ın oğlu Yakub'un on iki oğlu vardı. Dördüncü oğlunun adı Yuda veya Yahuda idi. Dolayısıyla onun adına izafeten İsrâiloğullarına Yahûdî denilmiştir. Yahûdîlerin kutsal kitaplarının başında, kutsal yazılar mecmuası niteliğinde olan Eski Ahid gelmektedir. Yahûdîler bu kutsal mecmuayı Tevrat, Nebiler ve Katipler olmak üzere üç bölümde toplamışlardır. Yahûdîler Hz. Musa başta olmak üzere kendilerine gelen elçileri yalanlama, haksız yere karşı koyarak canlarına kıyma (Âl-i İmrân, 3/21) dahil bir çok sapma, isyân ve taşkınlıklarda bulunmuşlardır (Bakara, 2/60,61).

Benzer Konular

24 Şubat 2012 / Misafir Din/İlahiyat
23 Ağustos 2016 / Misafir Din/İlahiyat
27 Haziran 2012 / GusinapsE Din/İlahiyat
12 Mayıs 2014 / Mystic@L Din/İlahiyat
18 Ağustos 2013 / Mira Din/İlahiyat