Arama

TAHA SURESİ 123-124-125-126. AYETLERİ GÖRMEZDEN GELENLERİ, BEKLEYEN SON.

Güncelleme: 14 Eylül 2023 Gösterim: 538 Cevap: 0
halukgta - avatarı
halukgta
Kayıtlı Üye
14 Eylül 2023       Mesaj #1
halukgta - avatarı
Kayıtlı Üye
Bu makalemde sizlere, çok önemli bazı ayetleri hatırlatmak istiyorum. Rabbimiz biz kullarına, önemli bir uyarısını Kur’an, Hz. Âdem örneğinden yola çıkarak, öyle bir örnekle anlatıyor ki, zerre kadar aklını kullanan, günümüzde yaşanan İslam toplumunun neden YOKLUK, ADALETTEN UZAK, ACI VE KEDER İÇİNDE OLDUĞUNU bizlerin gözlerimizin önüne adeta seriyor. Lütfen Allah’ın bu uyarısını, ulaşabildiğimiz tüm kardeşlerimize hatırlatalım ki, İslam’ı yaşarken yaptığımız O büyük yanlışımızı, emanetimizi teslim etmeden önce farkına varalım, hatamızdan dönelim. Bu makalemde sizlere Allah’ın Taha suresi 123 ve devamındaki ayetlerde bizleri, nasıl uyarıyor onu hatırlatmaya çalışacağım. Önce ayeti yazalım.

Sponsorlu Bağlantılar
Taha 123: (Allah) ŞÖYLE DEMİŞTİ: “BİRBİRİNİZE DÜŞMAN OLARAK HEPİNİZ ORADAN (BAHÇEDEN) İNİN! ARTIK BENDEN SİZE BİR HİDAYET GELDİĞİNDE, KİM HİDAYETİME UYARSA SAPMAYACAK VE SIKINTI ÇEKMEYECEKTİR. (Mehmet Okuyan meali)

Bakın Allah bizleri uyarıya, Hz. Âdemden başlıyor ve onun yaptığı bir yanlışı örnek veriyor. Biliyorsunuz Hz. Âdem ve eşi cennet bahçesinde, Allah’ın bir uyarısına uymayarak bir hata yapıyor ve Allah bu hatalarının sonucunda cennet bahçesinden çıkartıyordu. Lütfen bu örnek üzerinde dikkatle düşünelim. Bu örnekte Allah bir hüküm veriyor, yasak koyuyor ve o yasak göz ardı edilerek, hükmün dışına çıkılıyor. Yazdığım ve devamında yazacağım ayetleri de lütfen, bu merkezde anlamaya çalışalım. Şimdide yazdığım ayetin devamına bakalım.

“HER KİM DE BENİM ZİKRİMDEN YÜZ ÇEVİRİRSE, MUTLAKA ONA DAR BİR GEÇİM VARDIR. BİR DE ONU KIYAMET GÜNÜNDE KÖR OLARAK HAŞREDERİZ.” (TAHA 124)

Bakın Allah bu uyarıyı, aslında genel anlamda yapıyor bizlere. Ama bu ayeti, bir öncesi ayetle de bağlantılı anlamalıyız ki doğru anlayabilelim. Demek ki ilk, Hz. Âdem ve eşi bu uyarıya muhatap. Allah her kim benim zikrimden yani vahyimden, ayetlerimden, verdiğim hükümlerimden yüz çevirirse, ona dar bir geçim yani fakirlik, yoksulluk veririm diyor. En sonunda da vahyimi, mesajımı görmezden gelip ve böylece yüz çevirirse yani batıl ve hurafeye inanırsa, KIYAMET GÜNÜNDE ONU KÖR OLARAK HAŞREDERİZ DİYOR. Sizlere sormak isterim, hangimiz mahşer günü kör olarak haşredilmek, tekrar canlanmak ister? EĞER İSTEMİYORSAK, ATALARININ RİVAYET İNANÇLARINA DEĞİL, ALLAH’IN BU UYARILARINA LÜTFEN KULAK VERELİM.

Taha suresi 124. Ayeti okuyan bazı kardeşlerimiz, bu ayet kâfirler inkârcılar içindir, bizler Kur’an’a yani Allah’ın zikrine iman ettik diyorlar. Hâlbuki örnek verilen bu uyarıya lütfen dikkat ediniz. Hz. Âdem ve eşi Allah’a iman etmiyor muydu? Elbette ediyordu. Peki nasıl bir günah işlemişti de Allah, cennet bahçesinden onları uzaklaştırmıştı, işte bunu anlamak istemeyenler, BU BÜYÜK HATAYI BİZZAT YAŞAMAKTAN, ASLA KURTULAMAZLAR. BU UYARILAR, HİÇ İMAN ETMEYENLERE DEĞİL, KENDİLERİNİN ALLAH’A İMAN ETTİĞİNİ SÖYLEYENLERE HİTABEN VERİLEN UYARI ÖRNEKLERİDİR. Bu konuyu çok daha net anlayabilmemiz için, ayetin devamını da okuyalım.

Taha 125: O DA ŞÖYLE DER: “RABBİM! DÜNYADA GÖREN BİR KİMSE OLDUĞUM HÂLDE, NİÇİN BENİ KÖR OLARAK HAŞRETTİN?” (Diyanet meali)

Taha 126: ALLAH, “EVET, ÖYLE. AYETLERİMİZ SANA GELDİ DE SEN ONLARI UNUTTUN. AYNI ŞEKİLDE BUGÜN DE SEN UNUTULUYORSUN” DER. (Diyanet meali)

Hatırlarsanız 124. Ayetinde, Allah, ZİKRİMDEN yani vahyimden yüz çevirenleri, kıyamet günü kör olarak hasrederim diyordu. Devamında yani 125. Ayetinde de Allah konuya açıklık getirip, MAHŞER GÜNÜNÜ ADETA KARŞIMIZA GETİRİP, İBRET ALMAMIZI İSTİYOR ve ne diyor? Allah kör olarak haşredilenlerin itirazlarına karşı, bakın ne söyleyeceğini, şimdiden bizlere bildiriyor ki, O büyük hatayı bizlerde yapmayalım. “RABBİM! DÜNYADA GÖREN BİR KİMSE OLDUĞUM HÂLDE, NİÇİN BENİ KÖR OLARAK HAŞRETTİN?” Bakın kör olarak haşredilenler yani tekrar canlandırılanlar, BİZ DÜNYADA GERÇEKLERİ GÖREN YANİ İMAN EDENLERDENDİK, NEDEN BİZİ BÖYLE YARATTIN DİYECEKLER. Buradan da şunu çok açık anlıyoruz. Bu cezaya layık olanlar, iman ettiğini söyleyenler ama bu iman edenler, Kur’an’ın Yusuf suresi 106. Ayetinde örnek verdiği kişiler. Ne diyordu Allah bu ayetinde? “ONLARIN ÇOĞU ALLAH’A ANCAK, ORTAK KOŞARAK İNANIRLAR.” İşte Allah böyle kullarım, benim vahyimle yani gönderdiğim kitap Kur’an ile yetinmeyip, hatta onca ayetimi görmezden gelip uyarılarımı dinlemeyip atalarının batıl, rivayet ve sanı inançları için, bu bilgiler olmadan yalnız Kur’an ile İslam yaşanmaz diyerek, Kur’an’ın önüne rivayetleri koyarak yaşayanlar, KUR’AN’DAN YÜZ ÇEVİRMİŞ, GÖRMEZDEN GELMİŞLERDİR. MAHŞER GÜNÜ BUNLARI, KÖR OLARAK HAŞREDECEĞİM DİYOR ALLAH.

Kur’an’a iman ettiğimizi söylediğimiz halde, Kur’an’dan nasıl yüz çevrilir, görmezden gelinir onu anlamaya devam edelim. Allah birçok ayetinde şefaat tümden bana aittir, hiçbir şefaatin olmadığı o günden sakının dediği halde, nasıl olurda Allah’ın dışından şefaatçiler olduğuna inanırız. Hâlbuki Zümer suresi 43. Ayetinde Allah, çok net kesin bir örnekle ne diyordu hatırlayalım. “YOKSA ALLAH’TAN BAŞKA ŞEFAATÇİLER Mİ EDİNDİLER? DE Kİ: “HİÇBİR ŞEYE GÜÇLERİ YETMESE VE DÜŞÜNEMİYOR OLSALAR DA MI?” Bunca açık ayetleri görmezden gelip, yüz çevirip bazı ayetleri tahrif ederek, anlamını saptırıp diğer ayetlerle çelişmesini önemsemeyerek, bakın Allah bu ayetinde bazı VELİ kişilere de şefaat yetkisi vermiştir diye inanıyorsa, İŞTE BUNLAR ALLAH’IN ZİKRİNDEN YÜZ ÇEVİRMİŞ, GÖZ ARDI ETMİŞ VE BÖYLECE, ALLAH’A ŞİRK KOŞARAK İMAN EDENLERİN SAFINDA OLMUŞ DEMEKTİR. Allah bunu yapanları asla affetmem diyor.

Taha suresi 126. Ayetinde, bu konuya çok daha net açıklama getiriyor Rabbimiz. Biz iman etmiştik, neden bizi kör haşrettin diye soranlara verdiği cevap, adeta bizlerin günümüzde yaptığımız yanlışlarımıza cevap veriyor ve bakın ne diyor. “ALLAH “EVET, ÖYLE. AYETLERİMİZ SANA GELDİ DE SEN ONLARI UNUTTUN.” Bakın inkâr ettin demiyor, UNUTTUN diyor. Şükürler olsun Rabbimize, aklını kullanana nede güzel örnekler veriyor şimdiden bizlere. Allah bu hatayı yapan kullarına açıklama getiriyor. Sen iman ettiğini zannettin, ama iman kalbine yerleşmemişti. Çünkü benim vahyimi ciddiye almadın, onu kendine yol gösterici rehber olarak yeterli görmedin. Sakın emin olmadığın rivayet ve sanı bilgilerin ardına düşme, sana gönderdiğim vahyimin ipine sarıl, sana Kur’an yetecektir, çünkü sizleri Kur’an’dan/vahyimden sorumlu tutacağım dediğim halde, benim uyarılarımı ciddiye almayıp, benden başka edindiğin VELİLERİN sözlerine güvenip inandın, böylece BENİM VAHYİMİ, UNUTTUN HATATINDAN ÇIKARDIN diye Rabbimiz uyarıyor. YAŞADIĞIN İMTİHANINI, BENİM VAHYİMLE YAŞAMADIĞIN İÇİN, BENDE SENİ HUZURUMA GELDİĞİNDE UNUTTUM, YARDIM ETMİYORUM DİYOR. Zikir ehli Kur’an’ın diğer ayetlerinden, şu uyarıyı da almış olması gerekir. Güvendiğiniz veli edindiğiniz, size yardımcı olacağınızı zannettiğiniz o kişiler, hadi sizlere bu gün yardım etsin bakalım diye uyardığını da, sanırım hatırlamışsınızdır.

Değerli dostlarım. Günümüz İslam toplumunun içler acısı halinin nedenlerini, çok açık anlatan bu uyarıları, lütfen dikkate alalım. Allah iman ettiğini söyledikleri halde, Allah’ın zikrini ikinci plana atarak yani UNUTARAK, yada unutmuş gibi yaşayarak, atalarından intikal eden rivayet ve sanı sözler/hadislerle inancını yaşayanları, bende unuturum, onlara dar yani fakir, yoksul bir geçim veririm diyor. BİR BAŞKA DEYİŞLE ONLARIN DUALARINA, KARŞILIK VERMEM YARDIM ETMEM DİYOR RABBİMİZ.

Dilerim Kur’an gerçeklerinin farkına varan, Allah’ın berisinden veliler, gavslar, efendiler edinmeden yalnız Allah’ın ipine sarılan, ALLAH’IN ZİKRİ KUR’AN İÇİN, KUR’AN ÖZET BİLGİLER VERİR, RESULÜN RİVAYET HADİSLERİ VE FIKIH OLMASAYDI, KUR’AN KAPALI KALIR ANLAŞILMAZDI DEMEDEN, YALNIZ ALLAH’IN İPİNE SARILAN, ALLAH’IN HALİS KULLARINDAN OLURUZ.

Hatırlatmak isterim. Bu sözleri söyleyen ve bu hataları yapanlar, ALLAH’IN ZİKRİNDEN YÜZ ÇEVİRİP batılı, Kur’an’ın önüne geçirip, ALLAH’IN AYETLERİNİ UNUTANLARDIR.

Saygılarımla
Haluk GÜMÜŞTABAK

https://kuranadavet1.wordpress.com/

https://twitter.com/KURANA_DAVET

hakyolkuran

https://www.facebook.com/Kuranadavet1/

https://hakyolkuran1.blogspot.com/

Benzer Konular

 123
19 Mayıs 2012 / Jumong Müzik tr
27 Eylül 2011 / RuffRyders Arşive Kaldırılan Konular
30 Nisan 2010 / jaws Biyoloji
11 Mayıs 2022 / halukgta Din/İlahiyat
3 Nisan 2023 / halukgta Din/İlahiyat