Arama

Şeyhi

Güncelleme: 12 Eylül 2015 Gösterim: 34.276 Cevap: 2
HipHopRocK - avatarı
HipHopRocK
Ziyaretçi
2 Nisan 2009       Mesaj #1
HipHopRocK - avatarı
Ziyaretçi
Şeyhi

Sponsorlu Bağlantılar
Şeyhî (?-1431) Kütahya doğumlu Türk Divan edebiyatı şairi.
Asıl ismi Yusuf Sinanüddin veya Yusuf Sinan'dır. Germiyanlı Şeyhi olarak da bilinir. Orhan Gazi ve I. Murat'a vezirlik yapmış olan Sinanüddin Fakıh Yusuf Paşa ile karıştırılmamalıdır.
Şeyhi'nin doğum tarihi bilinmese de, Kütahya'da doğduğu ve çocukluğunu burada geçirdiği bilinmektedir. Bazı kaynaklarda 1371 yılında doğduğu belirtilse de bu tarihin doğruluğu ispatlanmamıştır. Bilime olan merakı ile İran'a gitmiş, burada başta tıp ve tasavvuf olmak üzere yoğun bir eğitim görmüştür. Öğrenimini tamamlayarak Anadolu'ya geri döner. Bu sıralarda Hekim Sinan olarak anılmaktadır. Bir hekim olarak ünlenen Şeyhi'nin tedavi ettiği hastalar içinde Sultan Mehmed Çelebi de vardır. Başarılı tedavi üzerine Sultan Çelebi Mehmed Şeyhi'ye Kütahya yakınlarındaki Tokuzlu köyünü hediye eder. Fakat Şeyhi köyde (muhtemelen köylülerce) soyulur, dövülür ve tecavüz edilir. Bunun üzerine Harnâme (Eşekname) isimli mesneviyi yazar. Bu fabl eserde, kaderi yük taşımak olan bir eşeğin semiren öküzlere özenmesi üzerine başına gelenler mizahi ve alegorik bir dil ile hicvedilmiştir.
Hacı Bayram Veli'den fazlasıyla etkilenmiş ve onun dervişi olmuştur. II. Murat zamanında saraya çok yakın olan Şeyhi, padişahın hekimlerindendir. Bizzat padişahın isteği üzerine Hüsrev ü Şirin'in Türkçe tercümesini yazmaya başlamıştır. Bu eserini tamamlayamadan vefat etmiştir. Vefat tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber, genel kanı 1431 yılında vefat ettiği üzerinedir. Mezarı Kütahya'ya 7 kilometre mesafede Dumlupınar köyünde Erenlerbaşı olarak tanınan bir ziyaret yeridir.
Şeyhi erken dönem Divan Edebiyatı şairlerindendir ve divan edebiyatının gelişmesine büyük katkısı olmuştur. Tasavvufi bir kişilik olmasına ve tasavvuf eğitimi almış olmasına rağmen eserlerinde tasavvufi öğeler bulunmamaktadır. Din dışı şiirler yazmayı tercih etmiştir.

Başlıca Eserleri

  • Divan
  • Hüsrev ü Şirin
  • Harnâme
Ayrıca edebi eserlerinin yanında tıpla ilgili eserlerden kaleme almıştır:
  • Kenz-ül Menafi
  • Harnâme
  • Neynâme

Eserlerinden örnek

Gazel
Ölme gönül firaak ile Îsâ-nefes gelür
Yanma ciger figaan ile feryâd-res gelür

Can bülbili teferrüc-i dîdâr kılmasa
Firdevs bostânı gözüne kafes gelür

Her bî-haber ne bile mahabbet safâsını
Nâ-merde aşk u derd hevâ vü heves gelür

Bilmez kimesne kaafile-i dûstdan haber
Geh geh budur kulaguma bang-ı ceres gelür

Şeyhî ko peşpeşeyi dahı şehbâzı kıl şikâr
Sîmürg-i himet olana âlem meges gelür

(Vezin: Mef’ûlü failâtü mafâilü fâilün)



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Şeyhi nereli hayatı kimdir.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
9 Eylül 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
ŞEYHİ (1375 Kütahya - 1431 Kütahya)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Asıl adı Yusuf Sinanettin'dir. Yetiştiği yıllar doğduğu kentte, sonra İran'da öğrenim gördü, hekim oldu. Dönüşünde Germiyanoğulları II. Yakup'a hekimlik ve müsahiplik yaptı. Ankara'ya giderek (1415) Çelebi Sultan Mehmet'in özel hekimliğinde bulundu. Hizmeti karşılığında kendisine timar olarak verilen Tokuzlu Köyü'ne giderken yolda soyulması üzerine ünlü yapıtı "Harname"yi yazdı. II. Murat tarafından saraya alındı. Padişahın isteğiyle yazmaya başladığı "Hüsrev ü Şirin Mesnevisi"ni bitiremeden öldü. Feilâtün, mefâilün, feilün ölçüsüyle mesnevi biçiminde yazılan "Harname" (Eşek kitabı anlamına) 120 beyitten meydana gelen bir hiciv örneğidir. Bazı araştırmacılar, Şeyhi'nin, divan şiirinin ortak malzemesini derlitoplu ve başarılı olarak kullanan ilk şair olduğunu öne sürer, bazılarıysa bu değerlendirmeye karşı çıkar.

theMira
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Eylül 2015       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Şeyhî'nin şiirlerinde tasavvuf ilmine dair öğelerin bulunmadığı aktarımı eksik kalmakta. Aksine kendisi eserlerine hem edebiyat hem de tasavvuf bilgilerini nakşetmiştir.
Hürmet ile.

Benzer Konular

9 Haziran 2012 / Tykhe Edebiyat
30 Mayıs 2015 / ahmetseydi Dinler Tarihi