Arama

Abdurrahim Tırsi

Güncelleme: 10 Şubat 2010 Gösterim: 3.184 Cevap: 0
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Şubat 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Abdurrahim Tırsi

Sponsorlu Bağlantılar
Tasavvuf ehli ve şair. İznik, Tirsede doğdu. Doğum tarihi belli değildir. 1512 (H. 912)de İznikte vefat etti. Babası Bayezid Fakih, İsfendiyaroğullarından olup, Boluya yerleşmiştir.
Abdürrahim Tırsi, Kadiri tarikatında yetişmiş bir rehber olup, hocası evliyanın meşhurlarından Eşrefoğlu Rumidir. Köylerinin imamı iken İznike Eşrefoğlu Ruminin sohbetlerine de giden Bayezid Fakih, oğlu Abdürrahim Tırsiyi de beraberinde götürürdü. Abdürrahim Tırsi, Eşrefoğlu Rumiyi görünce onu çok sevip sohbetlerinden hiç ayrılmak istememiştir. Rivayete göre zaman zaman köyünden kaçıp onun sohbetine gitmiştir. Bu durum üzerine Eşrefoğlu Rumi; “Bu çocuğu bize veriniz, onu talim ve terbiye edelim.” deyince, babası razı oldu. Böylece onu Eşrefoğlu Rumi büyütüp yetiştirdi. Rivayet edildiğine göre ona; “Sen ana rahmine düşeliden beri seni terbiye ederim, bu diyara gelmekten maksadım ancak sensin.” demiştir.
Eşrefoğlu Ruminin vefatından sonra onun yerine geçen Abdürrahim Tırsi, hocasının manevi işareti üzerine, kızı Züleyha Hatun ile evlendi. Vefatına kadar İznikte kalıp halkı irşad ile meşgul oldu. Vefatından sonra yerine oğlu Pir Hamdi Efendi geçti.
Abdürrahim Tırsi, Yunus Emre ve Eşrefoğlu Ruminin şiir söyleyiş tarzlarına benzer hece vezninde sade bir dille şiirler yazmıştır. Bu şiirlerinden bir kısmı ilahi olarak Kadiri dergahlarında okunmuştur. Bir Divanının olduğu da zikredilmektedir.


Biyografi Konusu: Abdurrahim Tırsi nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

10 Haziran 2012 / BARIŞ Edebiyat tr
23 Mart 2010 / Misafir Soru-Cevap
21 Şubat 2007 / Kral_Aslan Edebiyat tr
17 Ocak 2008 / KisukE UraharA Siyaset tr
9 Haziran 2015 / ahmetseydi Siyaset ww