Arama

Abdurrahim Rahmi Zapsu

Güncelleme: 17 Ocak 2008 Gösterim: 2.196 Cevap: 0
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
17 Ocak 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Abdurrahim Rahmi Zapsu
Abdurrahim Rahmi Zapsu (d. 1890 Başkale, Van Türkiye), Kürt siyasetçi.
Soyu baba tarafından Abdülkadir Geylani, ana tarafından Abbasi sülalesine dayanmaktadır. Kürt Talebe Ümit Cemiyeti ve Kürt Teali Cemiyeti'nin kurucusudur. Osmanlı dönemi son ilahiyat mezunlarından, ayrıca maliye de okumuştur. Kürtçe tiyatro eserlerin yanında 'Büyük İslam Tarihi' adlı üç ciltlik kitap olmak üzere pek çok kitabı vardır.
Sponsorlu Bağlantılar
Said-i Nursi'nin hem talebesi, hem silah arkadaşıdır. I. Dünya Savaşı'nda Said-i Nursi ve Abdurrahim Zapsu Doğu Cephesi'ne gitti. Ruslar'a esir düştüler.
Abrurrahim Zapsu'nun Şeyh Said İsyanı'nın iki numaralı ismi olduğu belirtilmektedir. Bu yüzden sürgün yemiş, hapis yatmıştır.
Necip Fazıl Kısakürek'in öncülüğünde kurulan Büyük Doğu Cemiyeti'ninin de kurucu üyeliği, İstanbul'da, Dicle Talebe Yurdu'nun yöneticiliğini de yapmıştır.
Abdurrahim Zapsu, Bedirhan Aşireti lideri Bedirhan Paşa'nın torunlarından Arusî Şeyhi M. Aziz Çınar'ın kızı Hidayet Hanımla evlenmiştir. Bu evlilikten üç çocuğu olmuştur. Kızı Hale, Musa Anter'le evlenmiştir. Oğlu Mustafa Pertev, 'Masey Ferguson' traktörlerinin Türkiye'deki imalatçısı Uzel ailesinin kızı Gaye Uzel ile hayatını birleştirmiştir. Bu evlilikten Cüneyt Zapsu doğmuştur.

Biyografi Konusu: Abdurrahim Rahmi Zapsu nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...

Benzer Konular

10 Haziran 2012 / BARIŞ Edebiyat tr
10 Şubat 2010 / Misafir Edebiyat tr
23 Mart 2010 / Misafir Soru-Cevap
21 Şubat 2007 / Kral_Aslan Edebiyat tr
9 Haziran 2015 / ahmetseydi Siyaset ww