Arama

Vankulu Mehmet Efendi

Güncelleme: 12 Haziran 2011 Gösterim: 4.333 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
12 Haziran 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Vankulu Mehmet Efendi

Sponsorlu Bağlantılar
Osmanlılar zamanında yetişen fıkıh ve lügat alimi. Aslen Vanlı olduğu için Vani veya Vankuli nisbeleriyle meşhur olmuştur. Doğum tarihi kesin olarak bilinmemektedir. 1591 (H. 1000) senesinde Medine’de vefat etti. 42 Zamanının alimlerinden ilim öğrenip, tahsilini tamamladıktan sonra çeşitli medreselerde müderrislik yaptı. 1562 senesinde İstanbul’da Mahmud Paşa, daha sonra Atik Ali Paşa Medresesine müderris olarak tayin edildi.

1568 senesinde Rodos’ta müftü ve Kanuni Sultan Süleyman Han Medresesi Müderrisliğine tayin edildi. 1573 senesinde Sahn-ı Seman (Fatih) medreselerinden birine müderris oldu. Manisa müftülüğü ve Selanik kadılığı yaptı. Tayin edildiği Amasya kadılığını kabul etmeyince Kütahya kadılığına tayin edildi. 1582 senesinde emekli oldu. Yedi sene müddetle aralıksız ilim ve ibadetle meşgul oldu. Faydalı eserler yazdı.

1590 senesinde Medine-i münevvere kadılığına gönderildi. Peygamber efendimizin sallallahü aleyhi ve sellem kabrini ziyaret etmekle ve hizmet etmekle şereflendi. 1591 (H.1000) senesinde Medine-i münevverede vefat etti. Arapçada üstad olan Vankuli Mehmed Efendi İslam dininin emirlerine uymakta ve yasaklarından kaçınmakta çok gayretliydi. Müslümanlara nasihat edip doğru yoldan ayrılmamaları için çalışmayı, kafirleri İslamiyete davet için çalışmaktan daha mühim görürdü.

Eserleri:

Vankuli Lügati: Sıhah-ı Cevheri adlı meşhur Arapça lügatın Türkçeye tercümesidir. Eserin aslında bulunmayan ve Kamus-ı Muhit’te bulunmayan pek faydalı bilgileri de esere ilave etti.

İbrahim Müteferrika tarafından kurulan matbaada ilk olarak basılan eser Vankuli Lügatı’dır.

Tercih-i Beyyinat: Fıkıh ilminde tercih ehli olarak bilinen alimlerin tecrih ettikleri müftabih (fetva verilen) kavillerin hangi kitaplarda bulunduğuna ve kolayca nasıl istifade edilebileceğine dair bir eserdir.

Bu kitap bir nevi anahtar kitaptır. Seyyid Şerif Cürcani’nin, Siracüddin Muhammed Secavendi’nin Feraiz-üs-Secavendi adlı eserine yaptığı şerh üzerine yazdığı haşiye.

Şerh-i Miftah-ün-Necat. İmam-ı Gazali’nin Farsça olan Kimya-yı Seadet adlı eserinin Türkçeye tercümesi. 6. Nakd-üd-Dürer: Molla Hüsrev’in Osmanlı medreselerinde ders kitabı olarak okutulan Dürer-ül-Hükkam adlı eserine yazdığı haşiye.


Biyografi Konusu: Vankulu Mehmet Efendi nereli hayatı kimdir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
12 Haziran 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
VANKULU MEHMET EFENDİ

Sponsorlu Bağlantılar
(? Van-1592 Medine), bilgin.

Vanlı olduğu için Naima tarafından Mehmedül Vani olarak adlandırılmıştır. Medreselerde okudu, müderrislik ve müftülük yaptı; Rodos, Manisa, Selânik, Kütahya ve Medine kadılıklarında bulundu. Vankulu Mehmet Efendi, Arapçadan çevirdiği yapıtlarla tanınmıştır.

Bu yapıtlardan en önemlisi Cevheri'nin "Sahhah" adlı sözlüğüdür. Bu yapıt "Vankulu Sözlüğü" adıyla tanınır. Ayrıca "Dürer Haşiyesi" ve "Tercih-i Beyyinat" (En Kesin Olanın Seçimi) adlı yapıtları vardır.


MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

5 Eylül 2015 / Safi Bilim tr
11 Temmuz 2015 / Safi Siyaset tr
22 Ekim 2013 / Misafir Soru-Cevap
30 Haziran 2015 / Safi Sanat tr
6 Temmuz 2015 / Safi Sanat tr