Sponsorlu Bağlantılar

TOPRAK (Burhan Ümit), türk sanat tarihçisi, yazar (Demirci, Manisa, 1906 - İstanbul 1967). İzmir Erkek lisesi’ni (1924), Sorbonne Üniversitesi felsefe bölümü'nü (1929) bitirdi. Türkiye'ye döndükten sonra Sanayii nefise mektebi'nde (Devlet güzel sanatlar akademisi) sanat tarihi öğretmeni, Namık İsmail'in ölümü (1935) üzerine de aynı kurumda müdür oldu. 1948'e 'değin süren bu görevi sırasında akademide bölüm şefliğine getirdiği Leopold Levy, Louis Sue, Rudolf Belling, Bruno Taut gibi yabancı uzmanlar aracılığıyla öğretim-eğitim yöntemlerini yenileştirmeye önem verdi. Akademi yangınından (1948) sonra müdürlükten ayrılmasına karşın, ders vermeyi sürdürdü. Andrd Gide’ den (Dar kapı [la Porte ötroite], 1931), Epiktetos'tan (Düşünceler ve sohbetler. 1937), Louis Hourticp’ten (Sanat şaheserleri. 1940-1941), Gaston Migeon'dan (İslam sanatları, 1943) yaptığı çevirilerin yanı sıra, üç ciltlik Yunus Emre divanı'nı yayımladı (1933-1934). Çeşitli yazılarını ve çevirilerini içeren Ballar balımı buldum (1940) ve Sanat tarihi (1960) adlı kitapları da vardır.
Kaynak: Büyük Larousse
Biyografi Konusu: Burhan Ümit Toprak nereli hayatı kimdir.