Arama

Thomas Hardy

Güncelleme: 9 Haziran 2012 Gösterim: 10.550 Cevap: 1
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
24 Ekim 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Thomas Hardy (1840-1928)

Sponsorlu Bağlantılar
Dorset'teki Dorchester yakınlannda doğan Thomas Hardy ilköğrenimine bir köy okulunda başladı. Da­ha sonra Dorchester'deki bir okula gitti. İlk gençlik yıllarında Latin ve Yunan klasiklerini okuyan Thomas Hardy, Dorchester'de yeni bir akademinin açılması üzerine oraya girdi. Bir süre kilise onarımcısı bir mimarın yanında çalıştıktan sonra rahip olmaya karar verdi. Bu kararı doğrultusunda kendini yetiştirmek için pek çok kitap okudu. 1862'de Londra'ya yerleşerek ünlü bir mimarın yanında çalışma­ya başladı.
Çocukluğundan beri şiir yazan Hardy ilk romanı "The Poor Man and the Lady"yi ("Yoksul Adam ve Hanımefendi") 1868'de tamamladı. Ne var ki, yayımcılar kitabı yergi­ci üslubu ve sosyalist bakış açısı yüzünden basmadılar. Hardy'nin yayımlanan ilk romanı Desperate Remedies'dır (1871; "Umutsuz Ça­reler"). İmzasız yayımlanan bu romandan sonra Under the Greenwood Tree (1872; "Defne Ağacı Altında") yayımlandı.
Hardy gözlem gücü, ince mizahı ve duyarlı anlatımıyla adını duyurmakta gecikmedi. Do­ğup büyüdüğü Dorset bölgesinde geçen ro­manlarında bu yörenin doğasını ve insanlarını anlatır. Eski adıyla "Wessex" olarak adlandır­dığı İngiltere'nin bu bölgesinin sanayileşmeyle birlikte uğradığı değişimi yer yer hüzünlü bir üslupla dile getirir.
Hardy, imzasız olarak bir dergide tefri­ka edilen Çılgın Kalabalıktan Uzak (Far from the Madding Crowd\ 1873-74) adlı romanının gördüğü büyük ilgiden sonra kendini bütü­nüyle yazmaya verdi. 1878-95 yılları arasında yazdığı Yuvaya Dönüş (The Return of the Native), The Trumpet Majör ("Baş Borozan-cı"), Tess (Tess of the D' Urbervilles) ve Asi Kalpler (Jude the Obscure) gibi romanlarla başarısının doruğuna ulaştı. Ne var ki, Vic­toria döneminin tutucu değer yargılarına karşı çıktığı bu romanlar yüzünden sert eleştirilere de uğradı. Bu nedenle yeniden şiire yönelen Hardy 1898'de, daha önce yazmış olduğu şiirle­ri de içine alan Wessex Poems'ı ("Wessex Şiirleri") yayımladı. Bunu Poems of the Past and Present (1901; "Geçmişten ve Bugünden Şiirler") izledi. Birçok romanı daha sonra sinemaya uyarlanan Thomas Hardy çağdaş İngiliz romanının öncülerinden sayılır.

Ayrıca Bknz Asi Kalpler - Thomas Hardy

Msxlabs & TemelBritannica

Son düzenleyen asla_asla_deme; 21 Aralık 2009 03:30
Biyografi Konusu: Thomas Hardy nereli hayatı kimdir.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
9 Haziran 2012       Mesaj #2
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Thomas Hardy

Sponsorlu Bağlantılar
(1840 Upper Bockhampton/Dorset - 1928 Max Gate/Dorchester), İngiliz romancısı ve şairi. Bir yapı ustasının oğludur. 1862-1867 yılları arasında Londra'da mimarlık öğrenimi gördü. Bir süre mimarlık yaptıktan sonra kendini tümüyle edebiyata verdi. "Under the Greenwod Tree" (Yeşil Çardağın Altında, 1872) ve "A Pair of Blue Eyes" (Bir Çift Mavi Göz, 1873) adlı romanlarıyla adını duyurdu. "Far from the Madding Crowd" (Çılgın Kalabalıktan Uzak, 1874) adlı romanı ona geniş ölçüde ün kazandırdı. Daha sonraki önemli romanları arasında "Tess of the d'Urbervilles" (Urbervillesli Tess, 1891), "Jude the Obscure" (İçine Kapanık Jude) ve "The Dynasts" (Hanedanlar, 1903-1908) sayılabilir. Birçok romanının ana temasını, insanların, alınyazıları karşısındaki umutsuz çabaları oluşturur. Bu karamsarlık, özellikle son romanlarında belirgin olarak görülür.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

29 Mayıs 2010 / estudiantes Spor ww
23 Ağustos 2008 / KisukE UraharA Spor ww
21 Aralık 2009 / asla_asla_deme Edebiyat
21 Aralık 2009 / asla_asla_deme Edebiyat
23 Temmuz 2015 / Jumong Müzik ww