Arama

Japon Sanatları - İkebana

Güncelleme: 5 Şubat 2013 Gösterim: 6.716 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Ekim 2005       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İkebana

Sponsorlu Bağlantılar
Batı kültüründe çiçek yetiştirmek sistematik olarak bir vazo veya saksıda çiçek bakımını kapsamaktadır, Japon kültüründe ise İkebana (çiçeği yaşatma sanatı) biraz daha karmaşıktır. Ikenobo, Sogetsu ve Ohara şeklinde İkebana öğretilerini konu alan birçok okul mevcuttur. Bunların dışında da değişik stillerde ve bitkilere göre eğitim veren okullar da mevcuttur.
Ikenobo, 15. yy.'da Budist rahip Ikenobo Senei tarafından kurulmuş en eski okuldur. Ikenobo aynı zamanda rikka şeklinin de yaratıcısıdır (duran çiçekler). Bu stil Budist inancının doğanın güzelliklerini yansıtan öğelerinden ilham almaktadır. Günümüzde 45 ayrı dalda eğitim veren okulların başını Ikenobo Senei çekmektedir. Okul faaliyetini Kyoto'da bulunan Rokkakudo tapınağında faaliyetini devam ettirmektedir. Prens Shotoku'da ilk eğitimini bu okulda almıştır. Mezunlarının arasında birçok papaz ve aristokrat sınıfından insanlar bulunmaktadır. Bu okulun öğretileri 17. yy 'a doğru herkes tarafından uygulanır hale gelmiştir. Gelişmeler ışığında seika ve shoka stillerinin ilk örnekleri verilmeye başlanmıştır. Shoka sanatında 3 ana dal kullanmaktadır. Bunlar; ten (cennet), chi (dünya) ve jin (insan)'ı sembolize etmektedir. İkebana'nın diğer bir stili ise çay seremonisinde kullanılan nageire'dir.

İlk modern okul ise Ohara Unshin 'in 19.yy.'da Ikenobo okulundan ayrılmasıyla oluşturulmuştur. Ohara öğretisi genellikle moribana stilini kullanır sığ bir saksı içerisine yerleştirilen çiçekler. Öğreti Batı kültürünün de yavaş yavaş popüler hale gelmesinden dolayı batı'da yetişen bitkileri de kullanmaktadır. 20.yy'da artistik sanatlara verilen önemin de artmasıyla jiyuka stili (serbest stil) geliştirilmiştir. Değişikliklere rağmen İkebana günümüzde üst sınıfı simgeler.

1930'larda İkebana'ya duyulan ilgi daha da artmış ve yaygın hale gelmiştir. Herkesin istifade edebileceği birçok okul açılmıştır. İşgal döneminde bu sanata ilgi duyan yabancı asker eşleri ülkelerine geri döndüklerinde bu sanatın diğer ülkelerde de tanınmasına vesile olmuşlardır. Teshigahara Sofu tarafından 1927'de kurulan Sogetsu okulu, zen-eibana ikebana sanatında yeni bir çığır açarak plastik, yapıştırıcı ve demir materyallerinin kullanılmıştır.

Günümüzde Japonya'da İkebana eğitimi veren yaklaşık 3000 okul bulunmaktadır. Ikenobo öğretisinin ise dünya çapında yaklaşık 60,000 öğretmeni bulunmaktadır. İkebana Japonya'da, çoğu genç kız yaklaşık 15 milyon kişi tarafından uygulanmaktadır.
Ikebana iki ana stile bölünmüştür- yassı saksı modelinde uygulanan moribana ve uzun vazolarda uygulanan nageire.
Sogetsu öğretisi uygulamalarında bir çok örnek model kakei kullandığından ilk başlayanlar için önerilebilir.

Shushi stili 3 ana daldan oluşmaktadır; shin (hakikat) dalı, soe (destek) dalı ve hikae (ılımlılık) dalı.
Son düzenleyen asla_asla_deme; 5 Temmuz 2012 11:07 Sebep: Kırık Link
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
5 Temmuz 2012       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
“İkebana" Japonya'da geleneksel bir sanat hâlini almış olan çiçek düzenleme işine verilen genel isimdir.

Sponsorlu Bağlantılar
ikebanatop

Türkçe anlamı tam anlamıyla yaşayan çiçekler anlamına gelmektedir. Diğer bir anlamda ise kado “çiçeklerin yolu” olarak da bilinen ikebanada çok farklı çiçek ve çiçek sanatı üzerine gelişmiş motifler bulunmaktadır.

İkebanada çiçek düzenleme stilleri;
  • Rikka stili
  • Seika stili
  • Nagaire stili
  • Moribana stili olmak üzere gruplandırılır.
İkebananın özelliği olan üç esas dal vardır. Bunlar:
  • En büyük dal ŞİN; gökyüzünü, yüceliği, cenneti
  • İkinci dal SO; insanı
  • Üçüncü dal HİKAE (TAĠ); toprağı simgeler.
Bu üç ana dalın yanında farklı stillerde, farklı Ģekilde küçüklü büyüklü dallarda kullanılır.


Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
5 Şubat 2013       Mesaj #3
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
İkebana Nedir?

"İkebana" Japonya'da geleneksel bir sanat halini almış olan çiçek düzenleme işine verilen genel isimdir. Japonların çiçek düzenleme işinde yaptıkları uygulamaların sembolik anlamları vardır. Başka türlü söylemek gerekirse, çiçeklerin değişik biçimde düzenlenmeleriyle değişik anlamlar ifade edilir. Geleneksel çiçek düzenleme sanatının kökeni, Buda'ya sunulan çiçeklerden gelmektedir. Bu sanat Japonya'ya yedinci yüzyılda, Japonya'nın Çin'deki Büyükelçisi tarafından getirilmiştir. Budist rahipler, savaşçılar ve soylular, tez zamanda İkebana sanatını geliştirmiş, Japonlara has özellikler katmış ve yaygınlaşmasında büyük rol oynamışlardır. Yirminci yüzyılın başlarında Japon kadınları da onlara katılmışlardır.


Kaynak:

imagesca9se0ng

imagesca656gah

imagescafpfcyt

Benzer Konular

17 Temmuz 2010 / Misafir Edebiyat
28 Temmuz 2006 / Mystic@L Edebiyat
13 Ağustos 2008 / Misafir Edebiyat
15 Ağustos 2011 / Misafir Edebiyat
2 Ekim 2008 / KisukE UraharA Edebiyat