Arama

Japon Sanatları - Origami (Kağıt Katlama Sanatı)

Güncelleme: 9 Haziran 2012 Gösterim: 132.244 Cevap: 7
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Ekim 2005       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Origami
origami bas
Japon kültüründe diğer birçok öğede olduğu gibi, Oru (katlamak) Kami (kağıt) anlamına gelen iki sözcüğün birleşmesiyle oluşan Origami kağıt katlama sanatı, Çin kültürü kökenlidir. Çin'de bu sanat 1. veya 2. yy zamanından günümüze kadar gelmektedir. Japonya'daki ilk örnekleri ise Heian dönemine rastlamaktadır (794-1185). Bu dönem Japonya'nın altın çağı olarak da adlandırılır ve gerek artistik gerekse kültürel birçok eserin ortaya çıktığı dönemdir.
Sponsorlu Bağlantılar
Bu dönemde kağıt katlama sanatı festival ve törenlerde süs olması amacıyla oldukça gelişmiştir. Beyaz kağıt gizli ve kutsal öğeleri saklamak amacıyla kullanılırdı ve halen bazı tapınaklarda da kullanılmaktadır.
Esas anlamıyla Edo (1600-1868) döneminde Origami sanatı gelişmiş ve yaratılan yeni kalıplarla halk tarafından da bir eğlence sanatı olarak benimsenmiş ve popülerliği artmıştır. Kabuki ve ukiyo-e gibi sanatların yanında Origami'de yerini almıştır. 19.yy.'ın ortalarına doğru 70'e yakın farklı origami tasarımı yaratılmıştır. Fakat Meiji (1886-1912) dönemi ve Japonya'nın modernleşmesi ile beraber, tören ve festivaller için yapılması hariç, origamiye olan ilgi azalmıştır.
origami 2
1950'nin ortalarına doğru, 1945 Hiroshima atom bombasının patlaması sonucunda Lösemi hastası olan 11 yaşındaki Sasaki Sadako hastalığının iyileşmesi amacıyla turna kuşu origamilerini yapmaya başlamıştır. (Geleneğe göre 1000 adet turna kuşu origamisi yapıp dilek tutulduğunda, dileğin gerçekleşeceğine inanılır).
Sadako bu girişimiyle dünya da barış için de bir sembol olmuştur. Fakat 644 turna kuşu origamisi yaptıktan sonra ölmüştür, arkadaşları onun yerine sayıyı tamamlamış ve cenaze töreninde mezarına turna kuşlarını koymuşlardır. Bu olay Hiroshima'da Dünya çocuk barış günü'nün oluşmasına ve bu günün onuruna Sadako'nun Seatle'da bir heykelinin yapılmasına vesile olmuştur. Her sene Ağustos ayının 6'sında kutlanan barış gününde, dünya çapında birçok çocuk tarafından yapılan turna kuşu origamileri Hiroshima'ya gönderilir.
Ad:  origami_senbazuru.jpg
Gösterim: 2041
Boyut:  11.2 KB

Üstteki resimde de görüldüğü üzere halen Japonlar uğur getirdiğine inandıkları yüzlerce turna kuşu (Tsuru) origamilerini yanyana bağlayıp asarlar (Senbazuru).

Son düzenleyen Blue Blood; 11 Ekim 2005 12:44
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
24 Eylül 2006       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
orilogo
Origami hayatımızda belki de ilk tanıştığımız japon kültürü öğesidir (sanırım sony'den sonra). Hem az malzeme ve yetenekle gerçekleştirilebilmesi, hem de japon işi olmasına karşın tehlikesiz bir sanat olması yüzünden, hepimizin ilkokul yıllarımızda, en azından kağıttan tuzluk imal etmişliğimiz ya da kurbaga zıplatmışlığımız vardır.
Tarihçe
Sponsorlu Bağlantılar
Nasıl ju-do (denge yolu), ike-bana (yasatilan cicek), ya da karate, taşımasu, iki sözcüğün birleşmesinden oluşuyorsa, origami de Oru (katlamak) ve Kami (kağıt) sözcüklerinin birleşiminden meydana gelmektedir.. İlginçtir, bi çok saygı duydugum japon işi gibi bu da Çin kökenlidir. Aslında kağıt katlama sanatının, kağıt yapma sanatının çıktığı yerden çıkması çok normal tabi... I.veya II. yy zamanında Çin'de çıkmış origaminin, Japonya'daki ilk örnekleri, japonların kültürel ve artistik olarak, kelimenin tam anlamıyla coştuğu Heian dönemine (794-1185) rastlamaktadır

wu red dragon
red dragon, joseph wu

Beyaz kağıt, gizli ve kutsal öğeleri saklamak amacıyla kullanılırmış o dönemde. Sonra dinsel bir öğe olmaktan çıkmış ve yaratılan yeni modellerle çeşitlilik kazanarak biraz daha halk eglencesi haline gelmiş. Zamanla da Kabuki (geleneksel japon tiyatrosu) ve ukiyoe (gel. jap. resmi) gibi geleneksel sanatların yanında yerini almış. Şimdi ise halen tapınaklarda rastlanmakla beraber, evlilik törenlerinde kağıt kelebekler damat ve gelini temsil eder ve 1000 tane turna kuşu yapanın da dileğinin gerçekleşecegine, uzun ve iyi bir yaşam sürecegine inanılırmış mesela. 19.yy.'ın ortalarına doğru 70'e yakın farklı origami tasarımı yaratılmış durumdayken japonya'nın modernleşmesi ile beraber, tören ve festivaller için yapılması hariç, origamiye olan ilgi azalmıştır. Ancak origami tarihinde dönüm noktası olan hüzünlü bir olay var ki, hemen kısaca ona değinmeliyim;

club taishikan
Geleneksel Turna Modeli

Hiroşima'da, atom bombasının patlaması sonucunda radyasyon etkileriyle Lösemi hastası olan 11 yaşındaki Sasaki Sadako isimli bir çocuk varmış. İyileşmek için inanışa uygun olarak 1000 tane turna kuşu yapmaya karar vermiş. Fakat küçük vucudunu yiyip bitiren hastlalık ancak 644 tanesini bitirebilmesine izin vermiş. Arkadaşları da onun yerine sayıyı tamamlamış ve cenaze töreninde mezarını turna kuşlarıyla kaplamışlar. Bu olay o günün Hiroshima'da Dünya çocuk barış günü olarak kutlanmasına ve onuruna Sadako 'nun Seatle'da bir heykelinin yapılmasına vesile olmuş. Bu sebeptendir ki, her sene Ağustos ayının 6'sında kutlanan barış gününde, dünyaçapında birçok çocuk tarafından yapılan turna kuşları Hiroshima'ya gönderilir.

Dikkat edilecek Hususlar
Origami fanatikleri kağıdı kutsal birşey olarak görürler. Onların gözünde, kesmek ya da yapıştırmak bu kutsal şeye karşı, bir nevi küfür ve saygısızlıktır. Fanatik, radikal köktendinci origamici olmasak da, başka dinin kurallarına gösterilmesi gereken bir saygı gibi biz de bu origaminin 7 ölümcül günahına uyalım (kesmeyeceksin, yapıştırmayacaksın, yırtmayacaksın, kare kağıt kullanacaksın, boyamayacaksın, çizmeyeceksin vs... ) Origami kitabı alırken dikkat edelim, kesmeli yapıştırmalı tariflerin, diagramların oldugu kitaplara yüz vermeyelim. Kağıdın bölünmez bütünlüğüne zarar vermeyen, yabancı kimyasal maddelerin kirletmedigi gerçek modelleri öğrenelim ve yapalım.

gergedan
Gergedan David Bill

Nasıl başlarım? Temel Teknikler?
internet bence yeterli. Zaten google'dan "origami" yazdığınız zaman bir sürü yer gelecektir, ama ben yine de aşağıda bir iki site ismi vereyim. Buralardan bol miktarda eğitim ve şema bulabilirisiniz. Öncelikle internetten bulacaginiz diagramları okumayı öğrenmelisiniz. Diagramlar tavşan olsun domuzcuk olsun bir origami modelinin nasıl yapılacağını adım adım gösteren şemalardır. Bu diagramlar kağıtların hangi sırayla katlanacağını gösterirken, bir takım semboller ve cizgi türleri kullanırlar. Katlama biçimlerinin "crimp fold, petal fold" gibi teknik isimleri vardır. digramdan bakarak bunu anlamanız gerekir. Endişelenecek bir şey yok.

valleyfold
Valley fold

Örneğin Kesikli çizgiyle gösterilen "valley fold" katlamadır. Kesikli çizgi kağıdın bu şekilde içeri dogru katlanması gerektigini gösterir. biz görünce "hmm valley fold" deriz. Kesikli ve noktalı çizgi gördüğünüz zaman bu "mountain fold"dur ve görünce, tersi yönde katlamalıyız. Bu şekilde katlama yöntemleri oldugu gibi.. kağıdı açmanızı ya da modeli ters çevirmenizi.. ya da bize "aynı hareketi bir de bu taraf için yap" diyen işaretler vardır.. Neyseki ancak bu işaret dili 10 tane sembolden oluşuyor.. paperfolding.com 'da da çok güzel anlatılıyor bu...
işaret dilini kaptıktan sonra diagramları okumaya başlıyoruz. Artık içe mi dışa mı katlayacağımızı biliyoruz, neresini çevirip neresinden tutacağımızı biliyoruz. İşi kapmış olduğumuza inanarak kağıdımızı aldık, diagramımızı açtık önümüze.. bir baktık, akım şeması düz bir kağıttan başlayacağına neredeyse yarıya kadar gelmiş bir origami şekliyle başlıyor. Bunu nasıl nerede yaptı deyip sinirleniyoruz. Altında da "bir preliminary base yapın" demiş. Hmm demek ki diagramları okumayı öğrendikten sonra, bir de temel teknikleri, "base" leri öğrenmek gerekecek.. Ya da en azından onların yapımını anlatan diagramı bir yerlerden bulmak gerekecek. Çok fazla değil, böyle 5-6 tane base var öğrenilmesi gereken (preliminary base, bird base, waterbomb base, fish base vs.. ).

base4i
Bird Base
base2g
Preliminilary base

Ya yapa yapa ezberlersiniz ya da diagramları elinizin altında olur, buradan bakıp base'i inşa eder, esas modelinize öyle devam edersiniz.. Bir çok model bu temel aşama inşa edildikten sonra yapılan modifikasyonalarla şekillendirilir. Örneğin "bird base" ile bir çok kuş ve böcek modeli yapılabildigi gibi.. çok güzel bir iki çiçek modeli de "bird base" le başlayabilir. Kağıt seçimine gelince, aslında japonların bu iş kullandıkları çok güzel desenli kağıtlar var ve bulunabiliyor. Ama ben düz renk daha çok seviyorum. Bir tavsiyem de büyük kağıtlarla başlayın, yoksa bir iki katlamadan sonra küçücük kalmış bir kağıtla uğraşırken, olay beyin ameliyatına dönebilir sizin için.

alien arasaurolopus baby beetle eagle koh
sorceror mantis pegasus cat voyer
Çağdaş origami modelleri

Geleneksel ve Çağdaş Origami Modelleri
Demiştik ki son 1000 yılda geliştirilen sadece 70 tane model varmış. Evet biraz yavaş ilerlemiş. Çok gelenekçilik de yaratıcılığı sınırlıyor sanırım. Neyseki son 25 yılda yeni materyaller yeni metodlar ve yeni fikirler girmiş pasifik'in iki yanından. Geçmişin basit- stilize hayvan ve çiçeklerine, anatomik olarak doğru, bacakları ve dişleri olan hayvanlar, korkutucu iblisler, böcekler eklenmiş. Ayrıntılı guguklu saatler ya da isviçre çakıları gibi yeni konular işlenmiş.. Kimisi matematik dünyasına girmiş, polyhedralar yapmışlar. İpek, transparant film, sakız kağıtları hatta para gibi yeni malzemelerle beraber, yeni araçlar (Bilgisayar destekli tasarım) kullanarak yeni modeller geliştirilmiş.
Shafer isimli bir origamicinin yaptığı Star Trek uzay gemisi Enterprise'in modelini gördüm. Bu model 72 diagramdan ve 11 sayfa açıklamadan oluşuyor.. neredeyse 1 ay sürmüş tasarlaması.. ve orta düzey bir katlayıcı 1 haftada bu diagramlara bakarak inşa edebilirmiş modeli.
Başka Origami tasarımcısı Robert Lang bilgisayar yardımıyla 8 bacaklı, kuyrukları kıskacı ve anteniyle anatomik olarak birebir doğru bir istakoz tasarlamış.
Kağıttan uçak yapmak ise origaminin kelime anlamına uygun gibi gelse de sanattan çok bilime giren bir konu. Hatta konu doğrudan aerodinamikle alakalı olduğu için nerdeyse NASA'nın alanına giren bir şey.. Olayın ciddiyetine bir giriş olması açısından Tübitak yayınarından "Katla ve uçur" isimli kitabı tavsiye ederim.. İnternete dalınca geleneksel metodlar kullanarak yapılan bir çok modelle karşılaşabilirsiniz. Kayık, gemi, uçak, araba, x-wing, F-102, voyager gibi transport araçlarının yanında, rüzgar gülü, kalemlik, küllük, körük, vazo, gaz pompası gibi yararlı aletler, penguen, turna kuşu, sincap, çekirge, pegasus gibi canlılara eşlik eden, bir jurassic müzesi kurulabilecek kadar dinazor modeli var. Güncel modellerde de, gerçekten etkileyici ejderha, vampir, büyücü, voltran, noel baba, alien, pikachu (olmazsa olmaz) modellerine rastlayabilirsniz. Ünlü Echer çizimlerini üşenmeden yapan, gazete okuyan adam, kağıt oynayan adamlar gibi sanat tarihinin ünlü tablolarını origamik olarak canlandıran, tedavi göresi kişilerin sayfalarını gördüm ben.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
25 Eylül 2006       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Kâğıtları katlayarak kayık, gemi, uçak, tuzluk ya da çeşitli hayvan figürleri yaparken zamanın nasıl geçtiğini unuturuz. Bu zevkli uğraşın kökeni olan origami, Japon­ya'da gelişen kâğıt katlama sanatıdır. Bu sanat, kesme, yapıştırma ya da üzerini süsle­me gibi işlemlere başvurmadan kâğıdı yalnız­ca katlayarak ilginç figürler yaratma becerisi­ne dayanır. Yüzyıllardır uygulanan origami-nin daha önceden bilinen kumaş katlama sanatından kaynaklandığı sanılır. Origamide yüzlerce değişik katlama biçimi vardır. Kâğıdı değişik biçimlerde katlayarak kuş, çiçek, hay­van gibi çok çeşitli figürler yaratılabilir. Ori-gaminin en çok geliştiği Japonya'da, kuyruğu­nu çekince kanat çırpan kuşlar, kuyruk salla­yan hayvanlar ve arkasına hafifçe vuruldu­ğunda sıçrayabilen kâğıttan kurbağalar yapıl­maktadır. Japonya'da ayrıca armağanların üstüne iliştirilen, kâğıdı katlayarak yapılmış noşi denen süsler de vardır.
Origami İspanya'da ve Güney Amerika'da da oldukça büyük bir ilgi uyandırmıştır. İs­panyol yazar ve felsefeci Miguel de Unamuno origamiye merak sarmış, çok sayıda yeni hayvan figürü yaratmış ve bu konuda bir de kitap yazmıştır. 19. yüzyılda Almanya'da anaokulu hareketini başlatan Friedrich Froe-bel de origamiden esinlenmiş ve çocuklar için, renkli kâğıtları katlayarak çeşitli süsler yap­maya dayanan eğlenceli bir uğraş geliştir­miştir.


MsxLabs & TemelBritannica

origami123oz

origami swans

origamicobrakj9
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
AreX - avatarı
AreX
Ziyaretçi
28 Eylül 2006       Mesaj #4
AreX - avatarı
Ziyaretçi
KAĞIT KATLAMA SANATI
"Kağıt Katlama" Sanatı Origami 1946 yılında temel olarak Japonya’da geliştirilmeye başlanmıştır. Daha sonra dünya ülkelerine dağılmıştır. Origami bir kağıt katlama sanatıdır. Bir parça kağıttan hayal gücüne göre neler yaratılabileceğinin bir kanıtıdır origami. Çiçek, hayvan, insan ve geometrik şekiller katlanarak ortaya çıkarılabilir. Çocuklar için oldukça eğlendirici bir sanattır. Çocuklar kendi yapmış oldukları origamilerle hem el becerilerini geliştirirler hemde hoş vakit geçirirler.
Origaminin Çeşitleri

1-Yırtarak Şekillendirme :
Kağıtların herhangibi bir araç kullanılmadan el ile değişik şekilerde yırtılarak yapıştırılasıdır.Bu tür çalışmalara "Kolaj"da denir.En önemli özelligi,kaıdın yapısıdaki liflerin ortaya çıkması ve değişik görüntülerin el de edilmesidir.

2-Keserek Şekillendirme :
Kağıt,karton,mukavvanın üzerine istenen şekiller çizilerek kesilir ve yapıştırma ile hoşbir görünüm elde edilebilir.

3-Yapıştırarak Şekilendirme :
Kesilerek,yırtılarak hazırlanan kağıt karton gibi malzemeler uygun bir şekilde yapıştırılarak oluşturulan görünüm.

4-Serbest Şekillendirme :
Çeşitli şekillerde kesilen, yırtılan parçaların bir arada kullanımı ile yapılan düzenlemedir.



s grizzly s iguanadon s duck

s berry s cats s goldfish
SEDEPH - avatarı
SEDEPH
Ziyaretçi
14 Ekim 2006       Mesaj #5
SEDEPH - avatarı
Ziyaretçi
Origami, Japonca bir kelime olup, “katlanmış kâğıt” anlamına gelir. origami, kâğıdı yapıştırıcı ve makas kullanmadan sadece katlayarak çeşitli figürler oluşturma sanatıdır. origami “klasik origami” ve “parçalı origami” olmak üzere iki çeşittir. Klasik origami genellikle tek parça kağıttan yapılır. Çok fazla olmasa da iki veya üç parçanın kullanıldığı klasik origamiyle çeşitli hayvan veya eşya figürleri yapılır. “Modüler origami” olarak da adlandırılan “parçalı origami” birbirinin benzeri parçaların birleştirilmesiyle oluşturulur ve hayvan veya eşya gibi somut figürlerden çok , üç boyutlu geometrik figürler yapılmasında kullanılır. Parça sayısında bir sınır olmayan parçalı origami tak-çıkar oyuncaklarına benzer ve aynı parçalar kullanılarak birçok değişik figür üretilebilir. Origamide genel olarak kare şeklinde kâğıt kullanılsa da kâğıdın şeklinde bir sınırlama yoktur.

Günümüzde origaminin birçok değişik türleri ortaya çıkmıştır. Mimari origami, pop-up origami, kirigami ( kağıt kesme sanatı) bunlara örnek verilebilir. Modern origami olarak da adlandırılan bu tür origami türlerinde yapıştırma ve kesme serbest bırakılmıştır.


flapbirdxa7




http://www.origamiturk.com/

Yeni kurulan bu siteden eğitim videolarına, diyagramlara ve kitaplara ulaşabilirsiniz. Ayrıca youtube kanalımıza destek olmak için subscribe linki:

albayrak91's Channel - YouTube

AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
12 Haziran 2011       Mesaj #6
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Origami, Japonca "ori" (katlamak) ve "gami" (kâğıt) sözcüklerinin birleşiminden meydana gelmiş olup kâğıt katlama sanatına verilen addır. İsmi Japonca olsa da Çin kaynaklı bir sanat olduğunu iddaa eden kaynaklar da vardır . Genellikle kare kâğıt parçalarını kesmeden ve yapıştırıcı kullanmadan, sadece katlayarak, çeşitli canlı ve cansız figürler oluşturarak yapılmakla birlikte, dikdörtgen kâğıtlardan, hatta kâğıt paralardan yapılan modeller de oldukça fazladır. Kesme işleminin de kullanıldığı türe Krigami denir.

Origami Çeşitleri
Origami klasik origami ve parçalı origami olmak üzere iki çeşittir. Klasik origami genellikle tek parça kâğıttan yapılır. Çok fazla olmasa da iki veya üç parçanın kullanıldığı klasik origamiyle çeşitli hayvan veya eşya figürleri yapılır. Modüler origami olarak da adlandırılan parçalı origami birbirinin benzeri parçaların birleştirilmesiyle oluşturulur ve hayvan veya eşya gibi somut figürlerden çok, üç boyutlu geometrik figürlerin yapılmasında kullanılır. Parça sayısında bir sınır olmayan parçalı origami tak-çıkar oyuncaklarına benzer ve aynı parçalar kullanılarak birçok değişik figür üretilebilir. Origamide genel olarak kare şeklinde kâğıt kullanılsa da kâğıdın şeklinde bir sınırlama yoktur. Günümüzde origaminin birçok değişik türleri ortaya çıkmıştır. Mimari origami, pop-up origami, krigami (kâğıt kesme sanatı) bunlara örnek verilebilir. Modern origami olarak da adlandırılan bu tür origami türlerinde yapıştırma ve kesme serbest bırakılmıştır. Origamiyi kirigamiden ayıran özelliği; kirigaminin simetrik, origaminin ise şekil yapma biçimlendirme sanatı olmasıdır. Origami dünyaca ünlü bir sanattır. Origaminin birçok kullanım alanı vardır.

Kültür
Turna kuşu, Japon kültüründe önemli bir yere sahiptir. Aynı önem origami turna için de geçerlidir. 1.000 adet turna kuşu yapanın uzun ve iyi bir yaşam süreceğine inanılır. Turna kuşunun günümüzde popüler olmasının nedeni Sadako Sasaki isimli 11 yaşındaki bir kız çocuğudur. 2. Dünya Savaşı sırasında Hiroşima'ya atılan nükleer bomba nedeniyle Lösemi hastası olan bu küçük kız, iyileşme umuduyla turna kuşu yapmaya başlar. Ama 664. turnasını bitirdikten sonra hayata veda eder. Onun anısına bombanın atılışın her yıl dönümü 6 Ağustos'ta Japonya ve dünyadan çocuklar evrensel barış adına turna kuşu yapıp, Sadako'nun Hiroşima'daki anıtına gönderirler.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Nisan 2012       Mesaj #7
Avatarı yok
Yasaklı
Origami Nedir?

Kağıdı yalnızca katlayarak kesme, yapıştırma vb. gibi işlemlerden hiçbirine başvurmadan figürler oluşturma sanatına “origami” denir. Konuyu biraz daha açmak gerekirse;Origami japonca oru(katlama) ve Gami (kağıt) sözcüklerinin birleşmesi ile oluşmuş Katlanmış Kağıt anlamına gelen bir japon katlama sanatıdır.Origami kendi içinde 3 kısma ayrılır:

1:Klasik Origami :Tek parça kağıdın kesme ve yapıştırma işlemi yapılmadan sadece katlama ile figur yapılmasıdır.

2:Modüler Origami :Tek parça kağıttan 3 boyutlu geometrik bir şekil oluşturulması ve aynı şekilde yapılan bir çok geometrik şeklin birleştirilmesi ile oluşturulan figürlerdir.Kullanılan figürlerin sayısının sınırı yoktur.

3:Krigami :Klasik origamiden farklı olarak figürlerde kesme işlemi yapılabilir.Kağıt kesme sanatıdır.

Origami, en çok Japonya’da gelişmiştir. Bu ülkede hem yüzlerce geleneksel katlama biçimi, hem de bu konuda kapsamlı bir kaynak birikimi oluşmuştur. Armağan verilirken üstüne iliştirilen kağıttan katlanmış süslere noşi denir. Bunlardan başka Origami ile kuş, hayvan, böcek, çiçek ve insan figürü gibi daha pek çok nesne oluşturulabilir. Bazen hayvanların hoş hareketler yapabilecek gibi biçimlendirildiği de olur. Bunlar arasında en çok bilinen kuyruğu çekildiğinde kanatlarını çırpan tavus kuşu ile arkasına hafifçe vurulduğunda zıplayan kurbağadır. Tokyolu Yoşizva Akira, Modern Origami sanatının en başarılı ustalarından biri olarak kabul edilir. Akira’nın Origami üzerine çeşitli kitapları vardır.

Origami, İspanya ve Güney Amerika’da da gelişmiştir. İspanyol Yazar ve Felsefeci Miguel de Unamuno Origami ile uğraşmış, çok sayıda yeni hayvan biçimi yapmış ve Origami ile uğraşmış , çok sayıda yeni hayvan biçimi yapmış ve Origami üzerine 1902 yılında “Aşk ve Pedagoji” adlı eğlenceli bir deneme yazmıştır.

Kağıt Katlamanın Bazı Matematiksel Yönleri

Kağıt katlarken , doğal olarak bir çok geometrik kavram ortaya çıkar. Bunlardan bazıları şunlardır: Kare, Dikdörtgen, Dik Üçgen, Eşleşim, Köşegen, Orta Nokta, Kiriş, Alan, Yamuk, Orta Dikme, Pisagor Teoremi, Geometri ve Cebir ile ilgili kavramlar.


Kaynak:KarizmaMedya(13 Mart 2012)
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
9 Haziran 2012       Mesaj #8
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Origami
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Kesme, yapıştırma vb. gibi yöntemlerden hiçbirini kullanmadan, kâğıdı yalnızca katlayarak yapılan figürler yaratma sanatıdır. Tarihi ve kökeni kesin olarak bilinmemekle birlikte en çok Japonya'da gelişmiştir. Başlangıçta Şinto tapınaklarında sunu olarak kullanıldığı bilinmektedir. Zaman içinde yüzlerce değişik katlama biçimi oluşmuştur. Origamiyle birçok hayvan, çiçek ve insan figürü gerçekleştirilebilir. Bu figürlerden kimileri ufak bir dokunmayla çeşitli hareketler yapabilecek şekilde katlanır. Tokyolu Yoşizava Akira çağdaş origami sanatının en başarılı ustalarından biridir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
theMira

Benzer Konular

1 Haziran 2013 / GozDemNur Genel Galeri
27 Ocak 2007 / kompetankedi Taslak Konular
28 Temmuz 2006 / Mystic@L Edebiyat
2 Ekim 2008 / KisukE UraharA Edebiyat
18 Mart 2009 / ThinkerBeLL Edebiyat