Arama

Novella Nedir?

Güncelleme: 2 Ocak 2016 Gösterim: 7.350 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
19 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Novella
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Novella, kısa roman olarak değerlendirilebilecek; romandan kısa, hikâyeden uzun olan edebî bir türdür. Novellanın onu roman veya hikâyeden ayıracak olan uzunluğu bir tartışma konusu olmakla birlikte, Science Fiction and Fantasy Writers of America Nebula Awards 'da bilim kurgu türü bir novellanın 17,500 - 40,000 arası sözcük barındırması gerektiğine karar verilmiştir.

Novella türü içinde sınıflandırılabileceği düşünülen bazı tanınmış eserler
  • Of Mice and Men (Fareler ve İnsanlar) - John Steinbeck
  • The Pearl (İnci) - John Steinbeck
  • The Metamorphosis (Dönüşüm) - Franz Kafka
  • In the Penal Colony (Ceza Sömürgesi) - Franz Kafka
  • Animal Farm (Hayvan Çiftliği) - George Orwell
  • Breakfast at Tiffany's (Tiffany'de Kahvaltı) - Truman Capote
  • The Old Man and the Sea - (İhtiyar Adam ve Deniz) Ernest Hemingway
  • Death in Venice - Thomas Mann
  • Goodbye, Columbus - Philip Roth
  • Heart of Darkness - Joseph Conrad
  • Pic - Jack Kerouac
  • Tristessa - Jack Kerouac
  • The Subterraneans - Jack Kerouac
  • Satori in Paris - Jack Kerouac
  • The Shadow out of Time - H. P. Lovecraft
  • The Dunwich Horror - H. P. Lovecraft
  • The Shadow Over Innsmouth - H. P. Lovecraft
  • The Little Prince Küçük Prens - Antoine de Saint Exupery

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
YesilBoncuk - avatarı
YesilBoncuk
Ziyaretçi
1 Mayıs 2010       Mesaj #2
YesilBoncuk - avatarı
Ziyaretçi
Uzun Öykü (nouvelle): Tek bir durumu ya da olayı ele almasıyla romandan ayrılır. Öyküde olup bitenler, beklenmedik bir doruk noktasına doğru ilerler; gülünç ya da acıklı olabilir. Nouvelle, novellayla bağlantılıdır. XVI. yy’dan sonar nouvelle, yazın dünyasının tanıdığı bir tür oldu. XIX. yy’da bu türün en önemli yazarları Flaubert ve Mauppasant, Alfred de Musset, Alfred de Vigny, Prosper Merimée, Joseph-Arthur Gobineau ve Anatole France’dır.
Sponsorlu Bağlantılar

Uzun Öykü (novelette): Romandan kısa, öyküden uzun olan kurmaca yapıt. Genellikle çok satılan ama yazınsal değeri yüksek olmayan “ucuz” öyküleri, aşırı duygusal aşk öykülerini ve korku öykülerini adlandırmada, aşağılayıcı bir anlamda kullanılır.Amerika’da bu terim, kısa öyküyle novella arasında kalan “uzun kısa öyküler”i anlatmak için kullanılır

Uzun Öykü (novella): Aslında novella, Boccaccio’nun yarattığı türden bir düzyazı anlatı, bir kısa öykü biçimiydi. Decameron (1471) bu tür öykülerin toplanmasından oluşur. Almanlar, bu türün en üretken uygulayıcıları oldular. Goethe bu konuyu şöyle özetlemişti: “Novelle’in konusu kimsenin duymadığı yaşanmış bir olay değil de nedir?” Bu türün genel özellikleri, destansı niteliği ve tek bir olayla, durumla (ya da çelişkiyle) ilgilenmesiydi.

Novella, tek bir olay üzerinde yoğunlaşır, bunu rastlantıyla aktarıyormuş izlenimi verirdi. Olayda beklenmedik bir dönüm noktasının bulunması gerekirdi; böylece mantıklı bir çıkarım bile olsa, sonuç okuru şaşırtırdı. Çoğu novella somut bir simge de içerirdi; bud a anlatının özünde yatan değişmez bir noktaydı. Uzunluğu birkaç sayfadan iki-üç yüz sayfaya kadar değişirdi.

Günümüzde bu terim, daha çok uzun öyküyü kısa öyküden ya da kısa romanı eksiksiz bir romandan ayırmak için kullanılır. Orta uzunluktaki bu türün örnekleri arasında, Tolstoy’un Kazaklar ( The Cossaks; 1852) ve İvan İlyiç’in Ölümü (The Death of Ivan Ilyich; 1886), Thomas Mann’in Tonio Kröger ve Venedik’te Ölüm (Tod in Venedig; 1913), Hemingway’in Yaşlı Adam ve Deniz (The Old Man and the Sea; 1952) gibi yapıtlar vardır. Bazıları bu sıralamaya Conrad’ın üç uzun öyküsünü de ekler: Youth (Gençlik), Karanlığın Yüreği ( Hearth of Darkness; 1902) ve Typhoon (Kasırga; 1903).


Bu türün örnekleri arasında da, salt yaşanan olay(lar)ın anlatılmasından deneyimlerin aktarılmasına, “masum” öykülemeden ahlak dersi vermeye, yaşama yönergesi önermeye, deneyim aktarmaya, yaşam felsefesi öğretmeye dek uzanan bir yelpaze görülebilir.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
2 Ocak 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
NOVELLA a. ("yeni” anlamında geç lat. söze.). Rom. huk.
1. Daha önce, aynı imparator döneminde yayımlanmış yasalara eklenen temel yasa (büyük harfle).
2. Bizans imparatorunun emirnamesi.

—ANSİKL. iustinianos Novelllar (Novetlae constitutlones) iustinianos'un kendi Codex'inden (533) sonra çıkardığı ve çoğu kez latince olan emirnameler ya da temel yasalardır. Bunların latince tam metninin adı "vulgate” idi. iustinianos Novella'ları üç koleksiyon halinde korundu:
1. Epltome Juliani (124 novella);
2. Authentlcum (134 novella);
3. Tiberios II döneminde yapılan ve içinde 162 novella bulunan derleme. Theodosios Novellalar ve The odosios sonrası (438'den sonra ve 468 yılına kadar) novellatar yüz kadar temel yasayı içerir.

Kaynak: Büyük Larousse