Arama

Dil ve Kültür İlişkisi - Sayfa 2

Güncelleme: 24 Nisan 2016 Gösterim: 84.785 Cevap: 14
bekirr - avatarı
bekirr
VIP VIP Üye
26 Aralık 2012       Mesaj #11
bekirr - avatarı
VIP VIP Üye
Sosyoloji bakımından dil nedir?

Sponsorlu Bağlantılar
Sosyolojinin yeni yeni kurulmaya başlayan ve gelişmeler gösteren bir dalı olan dil sosyolojisi,genel olarak dille onu konuşan toplum arasındaki ilişkileri incelemektedir.
İnsanlar arasında iletişimin gerçekleşebilmesi için,iletişimin sözlü içeriğinin, ifadesinin taşıdığı anlamın,konuşan insanlarca anlaşılması gerekir. Bir kimsenin dilini anlamak,ona cevap verebilme olanağını taşımak demektir. Şu halde,bir dilin içeriği,konuşan kişiler arasına yerleşen ya da konulan bir bağ (bir aracılık) olmaktadır. Bu,dille insanların yaşayışı arasındaki karşılıklı ilişkilerin varlığını göstermektedir. Dil,simgesel olarak yaşayışı anlatır,ifade eder;başka bir deyişle dil,simgesel olarak toplumsal varlığı,toplumu anlatır,gösterir. Şu halde dil,hem insanların kendi araların-daki ilişkileri anlatan,hem de ‘simgeleşmiş yaşantıyı’,yani en geniş anlamıyla kültür ya da uygarlığı anlatan bir toplumsal olgudur. ‘Simgeleşmiş yaşantı’,bir toplumun ya da insanların tarihsel ve toplumsal evrimini gösterir ve zaten kendisi de bu evrimin sonucudur.
Dilin görevi toplumdadır. İnsanlar arasındaki iletişimin aracı olarak dil,bir işaretler,bir kurallar sistemidir. Ve bu sistemin kullanılması,iletişimin içeriklerini anlaşılır kılar. Fakat,iletişimin koşulları değişiktir ve dilin sistemine bağlı değildir. Çünkü,bu koşullar,genel olarak,toplumların inceliğine ve niteliğine göre değişir. İletişimin koşulları,gerçekleştiği toplumsal çevreye,kısacası bir toplumun yaşantısına bağlıdır.
Dil,konuşan bireyin görevi,işi değildir;birey,toplumun bu olgusunu edilgen (pasif) olarak kabullenir. Değişik kültürlerin,değişik toplumsal ve siyasal rejimlerin dilleri farklıdır. Belirli bir toplumda (ekonomik büyüme bakımından olduğu kadar toplumsal ve kültürel gelişme bakımından) eşitsiz olarak gelişen kesimler arasında dil farkları görülür.

Son düzenleyen Safi; 23 Nisan 2016 05:22
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Nisan 2016       Mesaj #12
Safi - avatarı
SMD MiSiM
DİL NEDİR?
En basit şekliyle bildirim aracı olarak tanımlanan dilin farklı tarifleri yapılmıştır. Mesela; Prof. Dr. Muharrem Ergin’e göre dil:
Sponsorlu Bağlantılar
“İnsanlar arasında anlaşmayı sağlayan tabiî bir vasıta; kendi kanunları içinde yaşayan ve gelişen canlı bir varlık; milleti birleştiren,koruyan ve onun ortak malı olan sosyal bir müessese; seslerden örülmüş muazzam bir yapı; temeli bilinmeyen zamanlarda atılmış bir gizli antlaşmalar ve sözleşmeler sistemidir.”
“Bir toplumu oluşturan kişilerin düşünce ve duygularının o toplumda ses ve anlam bakımından ortak öğeler ve kurallardan yararlanarak başkalarına aktarılmasını sağlayan çok yönlü ve gelişmiş bir sistem.” (Prof. Dr. Zeynep Korkmaz)
“İnsanların meramlarını anlatmak için kullandıkları bir sesli işaretler sistemidir.” (Prof. Dr. Tahsin Banguoğlu)
“Dil,insanların aralarında haberleşmelerini,duygu ve düşüncelerini, arzularını,isteklerini bir takım mesajlarla birbirlerine nakletmelerini temin eden her çeşit işaretler topluluğuna verilen isimdir.” (Prof. Dr. Ayhan Songar)
“İnsanların duygularını ve düşündüklerini bildirmek için kelimelerle,yazıyla veya işaretlerle yaptıkları anlaşma,lisan.” (Türkçe Sözlük,TDK)
Bu tanımlardan sonra dilin mahiyetini iyice kavramak için dilin özelliklerini bilmeye ihtiyacımız vardır. Esasen dilin özellikleri bu tanımların açılımıyla aynıdır:

Dilin Özellikleri

1. Anlaşma aracıdır: Dilin birinci ve asıl fonksiyonu anlaşma aracı olmasıdır. Ancak onun vasıtalığını yanlış anlamamak lâzımdır. Zira dil tabiî bir vasıtadır. Gelişigüzel bir vasıta,maddî bir vasıta, gelip geçici iğreti bir vasıta, bir alet değildir. Dil,canlı bir vasıta gibidir. İnsanlara, fertlere hizmet eder; fakat insanların, fertlerin keyfine tâbi değildir. İnsanlar, onu istedikleri biçime sokamazlar, ona değişik bir şekil veremezler. Onu olduğu gibi kabul etmeğe,onun hususiyetlerine dikkat etmeye, onun tabiatına uymağa, onun kanunlarına boyun eğmeğe mecburdurlar. Dilin bütün hayatı kendiliğinden oluşur. Onun doğuşu ve ortaya çıkışı da, tabiî şekilde vuku bulmuştur, hayatı ve kullanılışı da,tabiî bir şekilde cereyan eder.

DEVAMI Dil Bilimi

SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Nisan 2016       Mesaj #13
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ana Dil ve Ana Dili
Dil
Bir sesli işaretler sistemi olan dil, aynı toplulukta yaşayan veya aynı milletten olan insanların anlaşabilmelerini sağlayan en gelişmiş iletişim aracıdır. Dilin kaynağı çok eskilere dayanır ve dilin kendinden doğma kuralları vardır. Dil, toplumun ortaklaşa meydana getirdiği ve kullandığı canlı bir varlık, sosyal bir kurumdur (bak. Dil (Lisan)).

Ana Dil
Bugün ses yapısı, şekil ve anlam bakımından birbirinden az ya da çok farklılaşmış bulunan dil veya lehçelerin, kök bakımından bilinmeyen bir tarihte birleştikleri ortak dil: Ana Türkçe, Ana Moğolca, Ana Altayca, Lâtince vb.

Ana Dili
İnsanın doğup büyüdüğü aile ve soyca bağlı bulunduğu toplum çevresinden öğrendiği, bilinç altına inen ve kişilerle toplum arasındaki ilişkilerde en güçlü bağı oluşturan dil.

DEVAMI Ana Dil ve Ana Dili
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Nisan 2016       Mesaj #14
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Dil nedir?
Çok geniş anlamıyla dil, düşünce, duygu ve güdüleri, doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak bildirmeye yarayan herhangi bir anlatım aracıdır. Bu tanım bütün canlıların kendi aralarındaki bildirişimlerle ilgili işaret sistemlerini olduğu kadar, insanlar tarafından doğanın ve eşyanın ortak kalıplar halinde manalandırılması olgularını da kapsamaktadır
İnsanlar ve hayvanlar bir takım sesler ve işaretlerle düşünce, duygu ve güdülerini anlatmaktadırlar. Bunlar birer (dil)dir. Yaprakları solmaya başlayan bir bitki de (susadım) veya (hastayım) demektedir. O halde bitkilerin bile doğaya dönük dilleri vardır. Demek ki tüm canlıların, kendilerini ve hallerini anlatabilme olanakları vardır. Buna dolaysız (doğrudan doğruya) bildirişim diyoruz.
Bir de insanların, uzun bir yaşantı sonunda, ortak sembollerle, ortak kalıplarla, evrende, doğada ve eşyada manalandırdıkları, özel anlamlar aşılaladıkları, dolaylı birer bildirişim aracı olarak kullandıkları işaretler ve sesler var ki bunlardan da sembolik, artistik bir dil oluşabiliyor; (yağmurun dili, denizin dili, göklerin dili, güllerin dili) gibi.

DEVAMI Dil Nedir?
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Nisan 2016       Mesaj #15
Safi - avatarı
SMD MiSiM
KÜLTÜR
Bir toplumun tarihsel süreç içinde ürettiği ve kuşaktan kuşağa aktardığı her türlü maddi ve manevi özelliklerin bütününe kültür denir.
Kültür, bir toplumun kimliğini oluşturur, onu diğer toplumlardan farklı kılar. Kültür, toplumun yaşayış ve düşünüş tarzıdır.
Kültür, genel olarak iki öğeden oluşur
a) Maddi Kültür Öğeleri: Binalar, her türlü araç-gereç, giysiler vb.
b) Manevi Kültür Öğeleri: İnançlar, gelenekler, normlar, düşünce biçimleri vb.
Kültürün maddi ve manevi öğeleri arasında sürekli bir etkileşim vardır. Birinde meydana gelen bir değişim diğerini de etkiler.
turkforumuz.biz'den alınmıştır
Kültür, toplumun doğal çevresinden yani coğrafi koşullardan etkilenir. Örneğin, dağlık bölgelerde yaşayan toplumların kültürüyle verimli ovalarda yaşayan toplumların kültürü birbirinden farklıdır.


KÜLTÜRÜN ÖZELLİKLERİ
* Kültür görelidir. Yani her toplumun kendine özgü kültürü vardır.
* Kültür tarihseldir. Yani geçmişten günümüze süregelmektedir.
* Kültür insan eseridir. İnsanlar hem kültürü oluştururlar hem de kültürden etkilenirler.
* Kültür durağan değildir. Zaman içinde değişir. Maddi öğeler daha hızlı değişir. Ayrıca her toplumda kültürel değişim hızı birbirinden farklıdır.

DEVAMI Kültür Nedir?
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

23 Nisan 2016 / Unregistered Cevaplanmış
23 Nisan 2016 / Misafir Cevaplanmış
30 Kasım 2016 / Misafir Soru-Cevap
16 Temmuz 2013 / _Yağmur_ Felsefe