Yeryüzünün En Yaygın Kullanılan Yedinci Dili Türkçe
Sponsorlu Bağlantılar
Sonuç olarak öğretim dili ve halk dili olarak Türkçeden başka bir yazı dilinin, bilim ve teknik dilinin Türkiye’de artık kolay kolay Türkçenin yerini tutamayacağı kanıtlanmış bulunmaktadır. Bugün gelişkin bir endüstri toplumu niteliği kazanmış olan Türk toplumunun, öğretim dili Türkçe oldukça, bu dili bilim ve tekniğin gündelik gereksemeleri için kullanması artık önlenemez. Bundan sonra yeniden çoğalma, güçlenme, ürün verme dönemleri gelecektir. 1960′lardan bu yana olduğu gibi.
Yirmi birinci yüzyılın başlarında öteki uygar uluslar gibi, Türk toplumu da “bilgi”nin en önemli değer olduğu bir “bilişim toplumu”na dönüşecek, hemen bütün çalışma kesimleri bilgisayar destekli bilişim dizgelerinin hizmetinden yararlanacaktır. Bankacılıktan endüstriyel üretime, oradan eğitime yaşamın bütün kesimlerinde yeryüzünün öteki toplumlarının benimsedikleri yöntemler Türk toplumuna da açılacaktır. Bugün nasıl televizyon izlenceleri Türkçeye çevrilerek sunulmaktaysa, varın sanatın. bilim ve tekniğin bütün dalları bilgisayar destekli dizgeler aracılığıyla yaşamı sürekli bir eğitim sürecine dönüştürecektir. Gelişen bilgisayar kullanımı, tutucuların düşüncelerinin tersine, Türkiye’de îngilizceyi değil Türkçeyi standartlaştıracak ve geliştirecektir. 2025′in 85-90 milyon Türk’üne gündelik yaşamında İngilizce ya da başka bir dil konuşturmak yerine, onlarca, yüzlerce ya da binlerce elkitabının ya da bilişim dizgesi kullanım yönergesinin Türkçeye çevrilmesi (hem de özdevimli çeviri olanakları için bilgisayar gücünden de yararlanarak) pek güç değildir.
Avrupa Birliği ile bütünleşme gerçekleşse bile. Türkçe Avrupa’nın ana dillerinden biri olarak güç kazanacak, standartlaşa- cak ve yabancı ülkelerde yaygınca öğrenilecektir. Bu olasılık gerçekleşirse Türkçe de, Fransızca, İngilizce, Almanca, İtalyanca ve İspanyolca ile birlikte, Avrupanın önde gelen 6 ulusal dilinden biri olarak benimsenecektir. Türkiye Avrupa Birliği ne katılmasa da, büyüyen Türk pazarına ilgisiz kalamayan komşu uluslar yirmi birinci yüzyılda gittikçe daha yaygın biçimde Türkçe öğrenecekler, Türkçenin, Max Müller’i yüz yıl önce şaşırtan matematikselliği ve soyutlama gücünden, “satranç” ya da “briç” öğrenircesine tad alacaklardır. Türkiye’nin büyük bir turizm ülkesi olarak, soğuk savaştan sonra sınırlarını iyice açması da Türkçenin yabancı dil olarak yaygınlaşmasına yol açacaktır.
Yalnızca yabancı dilde değil, tüm bilim alanlarında, öğretim düzenimizin yetersizliği yakın gelecekte aşıldığında, Türklerin yabancı dille öğretim görerek değil, tersine yabancı diller öğrenerek bu ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunacakları beklenmelidir.
Otuz iki dil bildiği için “Babil Dünya Ödülü”nü alan, Belçika’nın Gen t Üniversitesi Doğu Dilleri ve Kültürleri Merkezi Başkanı Dr. Johann Van De Walle, günümüzde Türkçeye neden ilgi duyduğunu şöyle anlatıyor: “Türkçe çok kısa bir zamanda öğrenilebilir. Satrançta kurallar mantıklı, basit ve az sayıdadır. Yedi yaşında bir çocuk bile satranç oynamasını öğrenebilir. Bu kolaylığa karşın, satranç oynayan kişi yaşamı boyunca sıkılmaz. Oyun olanakları sınırsızdır. Aynı durumun Türkçe dilbilgisi sisteminde de bulunması çok büyülü bir özellik.” Dr. Van de Walle, Türkiye’nin çekici bir gezi ve dinlence ülkesi ve ticaret ortağı olmasının, çok sayıda Batılıyı Türkçeyi öğrenmeye ittiğini de bildiriyor. Hol landa’daki Tilburg Üniversitesi Çok- dillilik ve Çokkültürlülük Araştırma Merkezi öğretim üyesi Dr. Hendrik Boeschoten, Hollanda’da Türkçe öğretiminin göçmen Türklerin gelişinden çok daha önce başladığını, göçmen Türklerin gelmesinden sonra, akademik çevrelerin dışında pek çok kimsenin de Türkçe öğrenmeye başladığını bildiriyor. Dr. Hendrik Boeschoten, Türkçenin orta dereceli okullarda Hollandalı çocuklara yabancı dil olarak öğretilmesinin kararlaştırıldığını da bildiriyor. Ankara Üniversitesi Türkçe Öğretim Merkezi (TÖMER) Başkanı Mehmet Hengirmen, yeryüzünde konuşulan beş bin dil içinde en çok kullanılan yedinci dil olduğunu bildirdiği Türkçeyi, “bilgisayara uyan, dünyanın en mantıklı dili” olarak niteliyor. Finlandiya’nın Tampere Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Pertti Valtakari de Finlandiya’da Türk diline duyulan ilginin arttığını bildiriyor.
Kaynak : Yabancı Dille Öğretim: Türkiye’nin Büyük Yanılgısı, Aydın Köksal, (Öğretmen Dünyası)

Yeryüzünün En Yaygın Kullanılan Yedinci Dili Türkçe