Arama

Yeryüzünün En Yaygın Kullanılan Yedinci Dili Türkçe

Güncelleme: 3 Nisan 2010 Gösterim: 2.365 Cevap: 0
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
3 Nisan 2010       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Yeryüzünün En Yaygın Kullanılan Yedinci Dili Türkçe

Sponsorlu Bağlantılar

Sonuç olarak öğretim dili ve halk dili olarak Türkçeden başka bir yazı dilinin, bilim ve teknik dilinin Türkiye’de artık kolay kolay Türkçenin yerini tutamayacağı kanıtlanmış bulunmakta­dır. Bugün gelişkin bir endüstri toplumu niteliği kazanmış olan Türk toplumunun, öğretim dili Türkçe oldukça, bu dili bilim ve tekniğin gündelik gereksemeleri için kullanması artık önlene­mez. Bundan sonra yeniden çoğalma, güçlenme, ürün verme dönemleri gelecektir. 1960′lardan bu yana olduğu gibi.

Yirmi birinci yüzyılın başlarında öteki uygar uluslar gibi, Türk toplumu da “bilgi”nin en önemli değer olduğu bir “bilişim toplumu”na dönüşecek, hemen bütün çalışma kesimleri bilgisa­yar destekli bilişim dizgelerinin hizmetinden yararlanacaktır. Bankacılıktan endüstriyel üretime, oradan eğitime yaşamın bü­tün kesimlerinde yeryüzünün öteki toplumlarının benimsedikle­ri yöntemler Türk toplumuna da açılacaktır. Bugün nasıl tele­vizyon izlenceleri Türkçeye çevrilerek sunulmaktaysa, varın sa­natın. bilim ve tekniğin bütün dalları bilgisayar destekli dizgeler aracılığıyla yaşamı sürekli bir eğitim sürecine dönüştürecektir. Gelişen bilgisayar kullanımı, tutucuların düşüncelerinin tersine, Türkiye’de îngilizceyi değil Türkçeyi standartlaştıracak ve ge­liştirecektir. 2025′in 85-90 milyon Türk’üne gündelik yaşamın­da İngilizce ya da başka bir dil konuşturmak yerine, onlarca, yüzlerce ya da binlerce elkitabının ya da bilişim dizgesi kulla­nım yönergesinin Türkçeye çevrilmesi (hem de özdevimli çeviri olanakları için bilgisayar gücünden de yararlanarak) pek güç değildir.

Avrupa Birliği ile bütünleşme gerçekleşse bile. Türkçe Av­rupa’nın ana dillerinden biri olarak güç kazanacak, standartlaşa- cak ve yabancı ülkelerde yaygınca öğrenilecektir. Bu olasılık gerçekleşirse Türkçe de, Fransızca, İngilizce, Almanca, İtalyan­ca ve İspanyolca ile birlikte, Avrupanın önde gelen 6 ulusal di­linden biri olarak benimsenecektir. Türkiye Avrupa Birliği ne katılmasa da, büyüyen Türk pazarına ilgisiz kalamayan komşu uluslar yirmi birinci yüzyılda gittikçe daha yaygın biçimde Türkçe öğrenecekler, Türkçenin, Max Müller’i yüz yıl önce şa­şırtan matematikselliği ve soyutlama gücünden, “satranç” ya da “briç” öğrenircesine tad alacaklardır. Türkiye’nin büyük bir tu­rizm ülkesi olarak, soğuk savaştan sonra sınırlarını iyice açması da Türkçenin yabancı dil olarak yaygınlaşmasına yol açacaktır.
Yalnızca yabancı dilde değil, tüm bilim alanlarında, öğretim düzenimizin yetersizliği yakın gelecekte aşıldığında, Türklerin yabancı dille öğretim görerek değil, tersine yabancı diller öğre­nerek bu ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunacakları beklen­melidir.

Otuz iki dil bildiği için “Babil Dünya Ödülü”nü alan, Belçi­ka’nın Gen t Üniversitesi Doğu Dilleri ve Kültürleri Merkezi Başkanı Dr. Johann Van De Walle, günümüzde Türkçeye neden ilgi duyduğunu şöyle anlatıyor: “Türkçe çok kısa bir zamanda öğrenilebilir. Satrançta kurallar mantıklı, basit ve az sayıdadır. Yedi yaşında bir çocuk bile satranç oynamasını öğrenebilir. Bu kolaylığa karşın, satranç oynayan kişi yaşamı boyunca sıkılmaz. Oyun olanakları sınırsızdır. Aynı durumun Türkçe dilbilgisi sisteminde de bulunması çok büyülü bir özellik.” Dr. Van de Walle, Türkiye’nin çekici bir gezi ve dinlence ülkesi ve ticaret ortağı olmasının, çok sayıda Batılıyı Türkçeyi öğrenmeye itti­ğini de bildiriyor. Hol landa’daki Tilburg Üniversitesi Çok- dillilik ve Çokkültürlülük Araştırma Merkezi öğretim üyesi Dr. Hendrik Boeschoten, Hollanda’da Türkçe öğretiminin göçmen Türklerin gelişinden çok daha önce başladığını, göçmen Türklerin gelmesinden sonra, akademik çevrelerin dışında pek çok kimsenin de Türkçe öğrenmeye başladığını bildiriyor. Dr. Hendrik Boeschoten, Türkçenin orta dereceli okullarda Hollan­dalı çocuklara yabancı dil olarak öğretilmesinin kararlaştırıldı­ğını da bildiriyor. Ankara Üniversitesi Türkçe Öğretim Merkezi (TÖMER) Başkanı Mehmet Hengirmen, yeryüzünde konuşulan beş bin dil içinde en çok kullanılan yedinci dil olduğunu bildir­diği Türkçeyi, “bilgisayara uyan, dünyanın en mantıklı dili” ola­rak niteliyor. Finlandiya’nın Tampere Üniversitesi öğretim üye­si Dr. Pertti Valtakari de Finlandiya’da Türk diline duyulan il­ginin arttığını bildiriyor.

Kaynak : Yabancı Dille Öğretim: Türkiye’nin Büyük Yanılgısı, Aydın Köksal, (Öğretmen Dünyası)