Arama

Lebdeğmez (Dudak Değmez) Sanatı

Güncelleme: 8 Haziran 2013 Gösterim: 3.959 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
29 Haziran 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Lebdeğmez (Dudak değmez)

Sponsorlu Bağlantılar

İçinde dudak ünsüzü denilen b, f, m, p, v seslerinden hiçbirinin bulunmadığı şiirlerin adı. "Leb değmez" veya "dudak değmez" denilen böylesi şiirlere genellikle halk edebiyatında rastlanır.
Lebdeğmez sanatına uygun şiir söyleme halk edebiyatında saz şairleri arasında daha yaygındır.

Lebdeğmez veya dudak değmez, Halk edebiyatında, atışmada icra edilen bir söz sanatıdır. Dudakların birbirine değmesiyle çıkan harfleri kullanmadan yapılan atışmaya denir. Aşıklar dudaklarının arasına, dik pozisyonda bir iğne yerleştirip "doğaçlama" olarak, içinde b, f, p, m, v harfleri bulunmayan sözcükler kullanarak hem çalarlar hem de atışırlar.

Dudak değmezi söyleyen saz şairleri iki dudaklarının ortasına bir dikiş iğnesi yerleştirirler. Yukardaki seslerden birinin kullanılması durumunda iğne dudağa batarak başarılı olunup olunamadığını gösterir.

Örneğin;
"Çekil izzetle, uzlet kûşesinde
Aziz ol, derd-i şöhretden cüdâ ol" (Ahmed Remzi Akyürek)
beytinde, sesli harflerden sonra dudakların birbirine dağmesiyle çıkabilecek olan b, f, p, m, v harleri kullanılmayarak lebdeğmez sanatı yapılmıştır.



MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Vikipedi


_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
8 Haziran 2013       Mesaj #2
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Lebdeğmez – Dudak Değmez Sanatı
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar


edebi sanatlar

Genellikle halk edebiyatında, aşıklık geleneği içinde kullanılan bir edebî sanattır. İçinde ‘b,p,f,m,v‘ gibi dudak ünsüzleri bulunmayan sözcüklerle yazılan şiire “lebdeğmez” denir.
Farsçada “leb“, “dudak” demektir. Bu sanata “lebdeğmez” denilmesinin nedeni, içinde dudak ünsüzleri olan “b, p, f, m, v” ünsüzleri bulunmayan şiirlerin yazılmasıdır. Halk şairleri, yani ozanlar bu şiirleri doğaçlama olarak / daha önceden hazırlıkları bulunmadan söyleme yarışması yaparlar. Yaparken iki dudağının arasına iğne koyarlar. Dudak ünsüzlerinden birini söyledikleri zaman, bu iğne dudağına batacaktır.

ÖRN: Her şey ne sıcaktı, her şey ne iyi
Hatta o karanlık, aysız geceler
Ahmet Kutsi Tecer

“Çekil izzetle, uzlet kûşesinde,
Aziz ol, derd-i şöhretden cüdâ ol.”
Ahmed Remzi Akyürek

Yukarıdaki beyitte, sesli harflerden sonra dudakların birbirine dağmesiyle çıkabilecek olan b, f, p, m, v harleri kullanılmayarak lebdeğmez sanatı yapılmıştır.



Benzer Konular

15 Aralık 2016 / ThinkerBeLL Genel Galeri
5 Mart 2013 / PembeSeker Sağlıklı Yaşam
20 Ağustos 2016 / ThinkerBeLL Sanat
29 Haziran 2011 / Daisy-BT X-Sözlük