Arama

Grekçe

Güncelleme: 23 Şubat 2012 Gösterim: 3.414 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
14 Eylül 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Grekçe

Sponsorlu Bağlantılar
Antik Yunan dili ve Hint-Avrupa dillerinin önemli kollarından biridir.

Eski Yunanistanda ve Doğu Akdeniz havzasında M.Ö. 7. yy'dan M.S. 6. yy'a kadar konuşulmuş olan, ölü bir dildir. Arkaik, Klasik ve Helenistik dönemleri vardır. "Antik Yunanca" olarak da bilinir.

Bugünkü Yunancanın atası sayılmakla beraber gerek farklı harfler ihtiva etmesi, gerek telaffuz farkları, gerekse gramer yapısı ve oldukça gelişmiş bir vurgu sistemi ile bugünkü Yunanca'dan oldukça farklıdır. Bu sebeple bugünkü Yunanca ile benzerliği sıradan bir Hint Avrupa diline olan benzerliği kadardır.

En eski Grekçe ürünler, İ.Ö. 7. yüzyıldan kalmadır. Bu ilk yazıtlarda Grekçenin hem çok eski bir tarihi olduğu hem de değişik lehçeleri bulunduğu görülmektedir. Bu lehçelerden bazıları şunlardır: İyonya, Aiolya, Attike, Arkadya ve Dor lehçeleri. Attike'de ve Atina'da konuşulan Attike lehçesi, İ.Ö. 4. yüzyılda ülkenin ortak dili durumuna gelerek genelleşmiştir. Grekçenin tarihinde Eski Grekçe, Koine, Orta Grekçe ve Yeni Grekçe evreleri görülmektedir. Yeni Grekçe (bugünkü Yunanca) 1453'ten sonra başlamıştır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
23 Şubat 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Grekçe
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar
Konuşulduğu ülkeler
  • Eski Yunanistan, Doğu Akdeniz
Konuşan kişi sayısı
  • Ölü dil
Dil grubu sınıflandırması
  • Hint-Avrupa dil ailesi
    • Helenik
      • Grekçe
Alfabe
  • Yunan alfabesi

Grekçe (Ἑλληνική, Helenike) veya Antik Yunan dili (Αρχαία Ελληνική γλώσσα, Arkhea Helenike Glosa), Eski Yunanistanda ve Doğu Akdeniz havzasında M.Ö. 9. yy'dan M.S. 6. yy'a kadar konuşulmuş olan, ölü bir dildir. Arkaik, Klasik ve Helenistik dönemleri vardır. "Antik Yunanca" olarak da bilinir. Bugünkü Yunancanın atası sayılmakla beraber gerek farklı harfler ihtiva etmesi, gerek telaffuz farkları, gerekse gramer yapısı ve oldukça gelişmiş bir vurgu sistemi ile bugünkü Yunanca'dan oldukça farklıdır. Bu sebeple bugünkü Yunanca ile benzerliği sıradan bir Hint Avrupa diline olan benzerliği kadardır.

Homeros'un Odysseia eserinin Grekçe başlangıcı.

2ynm3

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
theMira