Arama

Çankaya Üniversitesi

Güncelleme: 17 Temmuz 2013 Gösterim: 11.977 Cevap: 2
NihLe - avatarı
NihLe
Ziyaretçi
1 Eylül 2007       Mesaj #1
NihLe - avatarı
Ziyaretçi
Çankaya Üniversitesi
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  ari1.jpg
Gösterim: 481
Boyut:  95.8 KB

Çankaya Üniversitesi, Sıtkı Alp Eğitim Vakfı tarafından kurulmuştur. Yüksek Öğretim Kurumları Teşkilatı hakkında 41 sayılı kanun hükmünde kararnamenin değiştirilerek kabulüne dair kanuna eklenen 9 Temmuz 1997 tarih ve 4282 sayılı kanunla, 4 fakülte, 2 enstitü, 1 meslek yüksekokulu ve 3 araştırma uygulama merkezi ile 1997-1998 öğretim yılında faaliyetine başlamıştır. Eğitim dili, Hukuk Fakültesi dışında, İngilizce'dir. Öğrencilerden yabancı dil bilgisi yeterli olmayanlar 1 yıl süre ile İngilizce Hazırlık Okulu'na devam ederler.

Akademik Birimler
Fen-Edebiyat
  • İngiliz Dili ve Edebiyatı
  • Matematik-Bilgisayar
  • Mütercim-Tercümanlık
Hukuk
İktisadi ve İdari Bilimler
  • İktisat
  • İşletme
  • Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
  • Uluslararası Ticaret
Mühendislik-Mimarlık
  • Bilgisayar Mühendisliği
  • Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
  • Endüstri Mühendisliği
  • İç Mimarlık
Çankaya Meslek Yüksekokulu
Uluslararası Ticaret Yönetimi
Enstitüler
  • Fen Bilimleri Enstitüsü
  • Sosyal Bilimler Enstitüsü
Hazırlık Okulu
Ortak Dersler Koordinatörlüğü

Araştırma ve Uygulama Merkezleri
Hukuk Araştırma Danışma ve Uygulama Merkezi (HADUM)
Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KADUM)
Atatürk İlkeler ve i İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi (AAUM)
Sürekli Eğitim Danışmanlık Araş. Ve Uygulama Merkezi (SEDAM)

Öğrenci Toplulukları
Amatör Film ve Fotoğrafçılık Topluluğu
Amerikan Futbolu Topluluğu
A.T.A.K (Atatürk İlkeleri, Tarih ve Kültür Topluluğu)
Atatürkçü Düşünce Topluluğu
Bilimsel Düşünce Topluluğu
Bilişim Teknolojileri Topluluğu (BiLTeC)
Bowling Topluluğu
Çankayalı Aslanlar Topluluğu
Çankayalı Fenerbahçeliler Topluluğu
Çankayalı Kartallar Topluluğu
Dans Topluluğu
Edebiyat Topluluğu
Endüstri Mühendisliği Topluluğu
Extreme Sporlar Topluluğu
Felsefe Topluluğu
FRP Topluluğu
Gelişen Türkiye Topluluğu
Gençlik Topluluğu
Go-Kart Topluluğu
Halk Bilimi Topluluğu
Hukuk Topluluğu
IEEE Topluluğu (Institute of Electrical and Electronics Engineers)
İletişim Topluluğu
İşletme ve Ekonomi Topluluğu
İş ve Kariyer Klübü
Kayak Dağcılık ve Snowboard Topluluğu
Kişisel Gelişim Topluluğu
Kültür ve Sanat Topluluğu
Münazara Topluluğu
Müzik Topluluğu
Organizasyon Topluluğu
Satranç Topluluğu
Siyaset ve Diplomasi Topluluğu
Tiyatro Topluluğu
Toplumsal Dayanışma Topluluğu
Türk Tarih Platformu Topluluğu
Uluslararası Ticaret Topluluğu
Türk Sanat Müziği Korosu
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
NihLe - avatarı
NihLe
Ziyaretçi
1 Eylül 2007       Mesaj #2
NihLe - avatarı
Ziyaretçi
Genel Bilgiler

Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  foto_4.gif
Gösterim: 723
Boyut:  393.1 KB
Üniversitemize Giriş Koşulları ve Kayıtlar
Üniversitemizi tercih eden adaylar programlarımıza Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince yerleştirilir. Kayıtlar her yıl ÖSYM tarafından belirlenen tarihler arasında Üniversite Öğrenci İşleri Müdürlüğünde yapılmaktadır.

Öğrenim Dili
Çankaya Üniversite'sinin Hukuk Fakültesi hariç öğrenim dili İngilizce'dir.

Akademik Programlar

Çankaya Üniversite'sinde Fen Edebiyat Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İktisadi ve İdari Birimler Fakültesi ve Mühendislik-Mimarlık Fakültesi olmak üzere 4 fakültede 12 ana bölümde, Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlı 10 anabilim dalında, Çankaya Meslek Yüksekokulu'nda yer alan 1 programda ve tüm bu alanlarda verilen İngilizce eğitimi destekleyen İngilizce Hazırlık Okulun'da eğitim-öğretim faaliyetleri sürdürülmektedir.

Akademik Yıl

Bir akademik yıl, her biri en az 14 haftalık iki yarıyıldan oluşmaktadır. Hukuk Fakültesi hariç diğer Fakülte ve Enstitüler ile Meslek Yüksekokulu'nda dersler yarıyıl, Hukuk Fakültesi'nde ise yıllık olarak düzenlenmiştir.

Öğrenciler

Çankaya Üniversite'ne 2006-2007 akademik yılında 636 yeni öğrenci kayıt yaptırmıştır. Halen üniversitemize devam eden öğrenci sayısı toplam 3770'e çıkmıştır.

Yaz Dönemi Eğitimi

Yaz Dönemi Eğitimi, Güz ve Bahar yarıyılları dışında ve yaz tatili aylarında yapılan bir eğitim olup, Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi haricindeki Fakülte ve Enstitüler ile Meslek Yüksekokulu'nda uygulanmaktadır. Yaz Dönemi eğitim süresi yedi haftadır. Bu eğitimin amacı, eğitimin verimliliğini artırmak, öğrencileri eğitim olanaklarından yaz aylarında da yararlandırmak, başarılı öğrencilerin daha kısa sürede mezun olabilmelerini veya güz ve bahar yarıyıllarında başarısız oldukları dersler için yeni bir olanak vermektir.
Yaz dönemi eğitimi ücrete tabi olup, yaz döneminde ders almak isteyen öğrencilerin, o yıl Mütevelli Heyetince ders kredisi başına belirlenen ücreti ödemeleri gerekmektedir. Yaz döneminde bir öğrenci toplam 9 krediyi aşmamak üzere en çok 3 ders alabilir.

Yatay Geçiş

Öğrenciler, eşdeğer eğitim programı uygulayan Yükseöğretim Kurumları ve kurum içindeki bölümlere, "Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik" uyarınca her öğretim yılı başında yatay geçiş için başvurabilirler. Hazırlık sınıfı ve 1. sınıfa yatay geçiş yapılamaz. Öğrencinin ayrıldığı bölümde aldığı tüm dersleri başarmış olması ve yönetmelikte belirtilen diğer koşullara uyması gerekmektedir. Yatay geçişler Fakülte Yönetim Kurullarınca belirlenecek kontenjanlarla sınırlı olup, öğrencilerin intibak işlemleri de bu kurullar tarafından yapılmaktadır.

Dikey Geçiş

Meslek Yüksekokulları mezunlarının lisans programına kabulleri, kayıtlarının hangi yarıyıla yapılacağı ve intibak programları, Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre ve ilgili Yönetim Kurullarınca kararlaştırılır.

Öğretim Ücretleri
Çankaya Üniversitesi'ndeki Önlisans, Lisans ve Yüksek Lisans öğrencilerinden her öğretim yılında, Mütevelli Heyetince belirlenen miktarda öğretim ücreti alınır. Öğretim ücreti; yarısı birinci dönem başında, diğer yarısı da ikinci dönem başında olmak üzere iki eşit taksitte ödenir.

2007-2008 ders yılında öğretim ücreti tüm bölümler, Meslek Yüksekokulu ve Hazırlık Sınıfı için, KDV dahil (%8) 13500 Yeni Türk Lirasıdır. Ücretin yarısı öğretim yılı başında kayıt sırasında, diğer yarısı da ikinci yarıyıl başında kayıt sırasında öğrenci tarafından ödenir.

Burslar
Çankaya Üniversitesi'nin dört yıllık lisans programlarında, ÖSYS kılavuzunda açıkça belirtildiği üzere, burslu programlar bulunmaktadır. Burslu programlara yerleştirilen öğrenciler, İngilizce Hazırlık programında geçirilebilecek süre dahil olmak üzere Çankaya Üniversitesi'nde öğrenimlerine ve derslere devam ettikleri sürece öğretim ücreti ödemezler. Burslu programa yerleştirilen öğrencilerden puan türüne göre Türkiye genelinde ilk 250 içinde yer alanlara, yıl sonundaki genel not ortalamaları dört üzerinden ikinin altına düşmediği sürece, her yıl 9 ay süre ile ayda 500 ABD Doları karşılığı Türk Lirası, 251-2000 içinde yer alanlara ise aynı koşul ve sürelerde ayda 200 ABD Doları karşılığı Türk Lirası Başarı Bursu verilir. Burslar karşılıksızdır. Bu miktarlar 2003 - 2004 öğretim yılı için geçerli olup, daha sonraki öğretim yıllarına ait başarı bursu miktarları her yıl Mütevelli Heyetince belirlenir.

Başarı Bursu dışında, Üniversiteye burssuz olarak yerleşen öğrenciler arasından her akademik yıl sonunda yapılacak değerlendirmeye göre üstün başarı gösteren öğrencilere, o yılı izleyen öğretim yılı için geçerli olmak üzere Akademik Başarı Bursu verilir. Burslar karşılıksızdır.

Öğrenci İzinleri ve Sağlık Raporları
İzin isteklerinin dönem başında ve ders alma süreleri bitmeden ilgili Bölüm Başkanlığı'na, Hazırlık Okulu öğrencilerinin de Hazırlık Okulu Müdürlüğü'ne yapılması gerekir. Ani hastalık ve beklenmedik haller dışında bu süreler bittikten sonra yapılacak başvurular işleme konmaz. Hazırlık Okulu ve Meslek Yüksekokulu ile lisansüstü programlarda toplam en fazla 2 dönem, lisans programlarında da en fazla 4 dönem izin verilebilir. İzinli geçen süreler öğrenim süresine katılmaz.

Sağlık Merkezi hekimlerinin düzenlediği raporlar ile eğitim ve öğretimin devam ettiği sürelerdeki acil durumlarda Sağlık Merkezi'nden sevk yaptırmadan fakülte ve yüksekokulların bulunduğu yerlerdeki devlet hastaneleri ile üniversite, sosyal sigortalar hastaneleri ve tam teşekküllü özel hastanelerden alınmış ve Sağlık Merkezi'nce kabul edilmiş raporlar geçerlidir. Öğrenciler, aldıkları raporları, raporun bitiminden en geç yedi iş günü içerisinde bir dilekçe ekinde Sağlık Merkezi'ne teslim ederler. Aksi halde raporları geçerliliğini kaybeder.

Öğrenci Değişimi
Üniversitemiz, Avrupa ve Amerika'da bulunan değişik üniversitelerle işbirliği içersindedir. Üniversitemizin Amerika'da Arizona State, Houston ve Texas Üniversiteleri, Almanya'da da Ernst-Moritz-Arndt Üniversitesi ile "İşbirliği Protokolleri" Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış olup, Amerika'da Houston Üniversitesi ile yapılan karşılıklı değişim programı çerçevesinde, 2001 yaz döneminde Üniversitemiz Mühendislik-Mimarlık Fakültesi ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden toplam 20 öğrenci, bu üniversitede altı haftalık yaz okuluna katılmıştır. İleri bir aşamada, Yüksek Lisans öğrencileri dahil bütün akademik birimlerden öğrencilerin bu programa katılmaları amaçlanmaktadır.

Etkinlikler
Çankaya Üniversite'sinde çeşitli alanlarda etkinliklerini sürdüren pek çok öğrenci topluluğu vardır. Ayrıca her yıl Mayıs ayı içerisinde, geleneksel "Makarna Günü" etkinlikleri düzenlenmektedir.

YÖNETMELİKLERİMİZDEN ÖZET BİLGİLER
İngilizce Hazırlık Eğitimi
Hukuk Fakültesi hariç diğer Fakülteler ile Meslek Yüksekokulu'nda öğretim dili İngilizcedir. Öğrenciler, lisans ve önlisans programına başlamadan önce Hazırlık Okulu tarafından düzenlenen "İngilizce Yeterlik ve Kur Belirleme Sınavı" na katılırlar. İngilizce Yeterlik Sınavını başaranlar veya Üniversitenin eşdeğerliğini kabul ettiği uluslararası sınavlardan (TOEFL, IELTS) Üniversitenin tespit ettiği düzeyde başarılı olanlar doğrudan birinci sınıfa alınırlar. Başarılı olamayanlar ile sınava girmeyenler dil düzeylerine göre ayrılmış "İngilizce Hazırlık Sınıfına" na devam ederler. Hazırlık eğitimi yıllık olarak düzenlenmiştir. Hazırlık eğitiminin en çok iki yılda tamamlanması gerekmektedir.

Kayıt Yenileme
Öğrenciler, her yarıyıl başında akademik takvimde belirtilen süreler içinde öğretim ücretlerini yatırarak danışmanları gözetiminde ders kayıtlarını kendileri yaparak kayıtlarını yenilerler.

Danışmanlık
Her öğrenci için, kayıtlı bulunduğu Bölüm Başkanlığınca bir danışman görevlendirilir. Danışman öğrenciyi izler, eğitim-öğretim çalışmaları ve Üniversite yaşamı ile ilgili sorunların çözümünde yardımcı olur. Öğrencinin her yarıyılda izleyeceği dersler ve bunlarda yapılabilecek değişiklikler, programlardaki sıra esas alınmak üzere, başarı durumu, önşartlar ve yönetmelik hükümleri gözönünde tutularak, danışmanın onayı olmadan kesinleşmez. Gerekli hallerde ilgili yönetim kurulundan karar istenir.

Devam Zorunluluğu
Teorik derslerin en az %70 'ine, uygulamalı dersler ile laboratuvarların ise en az %80 'ine devam etme zorunluluğu vardır. Devam zorunluluğunu yerine getirmemiş öğrenci, o dersin dönem sonu (final) sınavına giremez, bir sonraki öğretim yılında dersi tekrar almak zorundadır.

Sınavlar ve Değerlendirme
Sınavlar ara, dönem/yıl sonu sınavı şeklinde yapılır. Her dönem/yılda en az bir ara sınav yapılır. Dönem/yıl sonu sınavları her yıl Akademik Takvimde belirtilen tarihler arasında yapılır. Bir öğrenciye verilecek dönem/yıl sonu ders notu, dönem/yıl içi ve dönem/yıl sonu sınav sonuçları ile dönem/yıl içi çalışmaları, ödevler ve derse devam durumu gözönünde tutularak, Yönetmeliklerde belirtilen karşılıklardan az olmamak üzere, öğretim elemanı tarafından harf notu, Hukuk Fakültesi'nde ise rakam olarak belirlenir. Bütünleme sınavı sadece Hukuk Fakültesi'nde vardır. Hukuk Fakültesi'nde sınavlar 100 tam not üzerinden değerlendirilir. Final ve başarı notu en az 60'dır.

Şeref ve Yüksek Şeref Öğrencileri
Genel not ortalaması en az 2.00 olan lisans öğrencilerinden, bir dönem sonunda en az normal ders yükü ile, o dönemin not ortalaması 3.00 - 3.49 olanlar şeref öğrencisi, 3.50 - 4.00 arasında olanlar dönem yüksek şeref öğrencisi sayılırlar. Bu öğrencilerin listesi her dönem sonunda ilan edilir.

Çift Anadal / Yan Dal Programları
Lisans öğrencilerinden gerekli koşulları sağlayanlar, anadal bölümlerinin yanı sıra bir başka bölümde çift anadal veya yan dal programı izleyebilirler.

Öğrenim Süresi
Öğrenciler, iki yıllık önlisans programlarını en çok dört, dört yıllık lisans programlarını da en çok yedi yılda tamamlamak zorundadırlar.
cankaya.edu.tr

AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
17 Temmuz 2013       Mesaj #3
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Çankaya Üniversitesi
MsXlabs.org
hl0h
Çankaya Üniversitesi, Sıtkı Alp Eğitim Vakfı tarafından kurulmuştur. Yüksek Öğretim Kurumları Teşkilatı Hakkında 41 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanuna eklenen 09.07.1997 tarih ve 4282 sayılı kanunla, 4 fakülte, 2 enstitü, 1 meslek yüksekokulu ve 4 araştırma-uygulama merkezi ile 1997-1998 öğretim yılında faaliyetine başlamıştır.

Üniversitemize Giriş Koşulları ve Kayıtlar

Üniversitemizi tercih eden adaylar programlarımıza Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nce yerleştirilir. İç Mimarlık Bölümüne özel yetenek sınavı ile öğrenci alınmaktadır. Kayıtlar her yıl ÖSYM tarafından belirlenen tarihler arasında Üniversite Öğrenci İşleri Müdürlüğünde yapılmaktadır.

Öğretim Dili

Çankaya Üniversitesi'nin öğretim dili Adalet Meslek Yüksekokulu ve Hukuk Fakültesi hariç İngilizce'dir. Öğrencilerden yabancı dil bilgisi yeterli olmayanlar bir yıl süre ile İngilizce Hazırlık Sınıfına devam ederler.

Akademik Programlar

Çankaya Üniversitesi'nde 20 bölüme sahip beş fakülte, 15 yüksek lisans ve 6 doktora programına sahip iki enstitü, üç programa sahip iki meslek yüksekokulu ve İngilizce eğitimini destekleyen İngilizce Hazırlık Sınıfı bulunmaktadır.

Akademik Yıl

Bir akademik yıl, her biri en az 14 haftalık iki yarıyıldan oluşmaktadır. Dersler dönemlik olarak düzenlenmiştir.

Yaz Öğrenimi

Yaz öğrenimi, güz ve bahar yarıyılları dışında ve yaz tatili aylarında yapılan bir eğitim olup, yaz dönemi eğitim süresi yedi haftadır. Bu eğitimin amacı, eğitimin verimliliğini artırmak, öğrencileri eğitim olanaklarından yaz aylarında da yararlandırmak, başarılı öğrencilerin daha kısa sürede mezun olabilmelerini sağlamak veya güz ve bahar yarıyıllarında başarısız oldukları dersler için yeni bir olanak vermektir. Yaz dönemi eğitimi ücrete tabi olup, yaz döneminde ders almak isteyen öğrencilerin, o yıl Mütevelli Heyetince ders kredisi başına belirlenen ücreti ödemeleri gerekmektedir. Yaz döneminde bir öğrenci toplam 12 krediyi aşmamak üzere en çok 3 ders alabilir. “Üniversitemiz programlarına ÖSYS ile (Hazırlık Sınıfı hariç) Tam Burslu, %50 Burslu ve %25 Burslu yerleşen öğrencilere tanımlı yaz öğrenimi bursu verilmekte olup, belirtilen burs yaz öğreniminde açılan derslerden en çok 2 tanesine Tam Burslu, %50 Burslu ve %25 Burslu olarak kayıt yaptırabilmeyi sağlamaktadır.”

Yatay ve Dikey Geçişler
Yatay Geçiş: Öğrenciler, eşdeğer eğitim programı uygulayan yükseköğretim kurumları ve kurum içindeki bölümlere, "Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik" ve "Çankaya Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Programları Yatay Geçiş Yönergesi" uyarınca her öğretim yılı başında yatay geçiş için başvurabilirler. Hazırlık Sınıfına, Önlisans Programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına ve Lisans Programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz. Öğrencinin yatay geçiş yapabilmesi için ayrıldığı bölümde bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması ve yönetmelikte belirtilen diğer koşullara uyması gerekmektedir. Yatay geçişler fakülte yönetim kurullarınca belirlenecek kontenjanlarla sınırlı olup, öğrencilerin intibak işlemleri de bu kurullar tarafından yapılmaktadır. Ayrıca Üniversitemizde ÖSYS burslusu olarak kontenjan dahilinde öğrenim görmekte olan öğrenciler yatay geçiş yaptıklarında bursları kesilmemektedir.

Dikey Geçiş: Meslek Yüksekokulları mezunlarının lisans programına kabulleri, kayıtlarının hangi yarıyıla yapılacağı ve intibak programları "Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik" hükümlerine göre ve ilgili yönetim kurullarınca kararlaştırılır.

Öğrenim Ücretleri

Çankaya Üniversitesi'ndeki önlisans, lisans ve yüksek lisans öğrencilerinden her öğretim yılında, Mütevelli Heyetince belirlenen miktarda öğretim ücreti alınır. Öğretim ücreti; yarısı birinci dönem başında, diğer yarısı da ikinci dönem başında olmak üzere iki eşit taksitte ödenir. 2013-2014 akademik yılında öğretim ücreti tüm lisans bölümleri, Meslek Yüksekokulları ve Hazırlık Sınıfı için 20,688.- TL + KDV'dir.

Çift Anadal ve Yandal Programları

Lisans öğrencilerinden gerekli koşulları sağlayanlar, anadal bölümlerinin yanı sıra bir başka bölümde çift anadal veya yandal programı izleyebilirler.

Burslar ve İndirimler

1- ÖSYS Yerleştirme Bursu:
Sadece Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzlarında “Burslu” öğrenci alınacağı belirtilen programlara yerleştirilen öğrencileri kapsar.
Çankaya Üniversitesi’nin burslu programlarına yerleştirilen öğrencilere sağlanan burs, sadece burs oranı kadar öğrenim ücretini kapsamaktadır. Karşılıksız olan bu burslar, İngilizce Hazırlık Programında geçirilebilecek süre dahil, öğrenci Çankaya Üniversitesi’ndeki öğrenimine ve derslere devam ettiği sürece verilir.

2- Üstün Başarı Bursu: Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzlarında yer alan tam burslu programlara yerleştirilen öğrencilerden puan türüne göre Türkiye genelinde ilk 2000 içinde yer alan öğrencilere tanınan bir burstur.

Bursun miktarı her eğitim-öğretim yılı için Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir ve (ÖSYS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzlarında ilan edilir.

Her yıl 9 ay süre ile ödenen Üstün Başarı bursu karşılıksız olup, öğrencinin İngilizce Hazırlık Sınıfı dahil, Çankaya Üniversitesi’ndeki, normal öğrenim süresi içerisinde olmak üzere, öğrenimine devam ettiği ve her yıl sonundaki genel not ortalaması dört üzerinden ikinin (2.00/4.00) altına düşmediği sürece devam eder.

3- Bilim Bursu: TÜBİTAK’ca tespit edilen uluslararası bilimsel yarışmalarda altın, gümüş ve bronz madalya alan ve ödül aldıkları alanlardaki üniversitemiz burslu programlarına kontenjan dışı ÖSYM’ce sınavsız yerleştirilen öğrencilere tanınan bir burstur.

Bilim bursu karşılıksızdır ve İngilizce Hazırlık Programında geçirilebilecek süre dahil öğrenci Çankaya Üniversitesi’ndeki, normal öğrenim süresi içerisinde olmak üzere, öğrenimine ve derslere devam ettiği sürece her yıl 9 ay süre ile verilir. Bursun miktarı her eğitim-öğretim yılı için Mütevelli Heyet tarafından belirlenir ve (ÖSYS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzlarında ilan edilir.

4- Şehit ve Gazi Çocuğu Bursu: Üniversitemizin lisans programlarına yerleşen öğrencilerden terör şehidi çocuğu olanlara her fakülteden 1 öğrenciye, Meslek Yüksekokulu’nun ön lisans programlarına yerleşen öğrencilerden terör şehidi veya terör gazisi çocuğu olan 3 öğrenciye, Genelkurmay Başkanlığı’nca da belgelenmesi sonucunda Mütevelli Heyet Onayı ile burs verilir.

5- Akademik Başarı İndirimi: Üniversitemiz %50 Burslu, %25 Burslu ve Burssuz programlarına yerleşen öğrencilere İngilizce Hazırlık Sınıfı hariç, her akademik yıl sonunda yapılacak değerlendirmeye göre üstün başarı gösteren öğrencilere, o yılı izleyen öğretim yılı için geçerli olmak üzere karşılıksız "akademik başarı indirimi" verilir. Akademik Başarı İndiriminden yararlandırılacak öğrencilere verilecek indirim oranları ve bu oranların yansıtılacağı genel not ortalaması dilimleri Mütevelli Heyet tarafından belirlenir. Mütevelli Heyetince belirlenen indirim miktarları, genel ortalaması 3.00-3.49 (77-88) olan öğrenciler için öğretim ücretinin %20'si, genel not ortalaması 3.50-4.00 (89-100) olan öğrenciler için öğretim ücretinin %50'si kadardır.

6- Sporda Başarı İndirimi: Üniversitemiz programlarına yerleşen öğrencilerden, faaliyetlerimiz dahilindeki spor branşlarında üstün başarılı olduklarını belgeleyenlerle, üstün başarı gösterebilecekleri ümidi verenler arasından kulüp ve üniversite takımlarımızda oynamaya hak kazanan öğrencilere tanınan bir indirimdir.

Sporda başarı indirimi, sadece indirim oranı kadar öğrenim ücretini kapsar. Karşılıksız olan bu indirim, İngilizce Hazırlık Programında geçirilebilecek süre dahil, öğrenci Çankaya Üniversitesi’ndeki öğrenimine ve derslere devam ettiği sürece verilir.

7- Arı Okulları İndirimi: Arı Okullarından mezun olup 2003-2004 öğretim yılından itibaren üniversitemize yerleştirilip kayıt yaptıran öğrencilerin ödeyecekleri öğretim ücretlerinden %25 oranında Arı Okulları indirimi uygulanır.

8- Kardeş İndirimi: Üniversitemizde birden fazla kardeşin öğrenim görmesi halinde her bir kardeşe, yatıracağı öğrenim ücreti üzerinden %10 oranında indirim uygulanır.

9-
Çankaya Üniversitesi Mezun İndirimi: Önceki yıllarda Üniversitemizin ön lisans, lisans veya yüksek lisans programlarından mezun olup, yeniden Üniversitemiz programlarına yerleşen öğrencilere, yatıracağı öğrenim ücreti üzerinden %30 oranında mezun indirimi uygulanır. Bu indirim öğrenci öğrenim gördüğü sürece uygulanır.

10- Çankaya Üniversitesi Personel Çocuğu İndirimi: Çankaya Üniversitesi’nde tam zamanlı çalışan akademik ve idari personelin bakmakla yükümlü olduğu çocuklarına, Çankaya Üniversitesi’nin herhangi bir programında kayıtlı olmaları halinde (İngilizce Hazırlık Sınıfı dahil) öğrenim ücretinden %50 oranında indirim uygulanır.
  • Söz Konusu Burs ve İndirimlerin Tamamı Karşılıksızdır.
  • Burslu ve Burssuz Öğrenciler Aynı Eğitim ve Öğretimi Alırlar.
  • Burslu ve burssuz tüm öğrenciler aynı öğretim elemanları tarafından, aynı laboratuvar ve dersliklerde, aynı öğretim programlarını almaktadırlar.
Kısmi Zamanlı Çalışma

Çankaya Üniversitesi'nin bilgisayar laboratuvarları, kütüphanesi ve spor salonları ile benzeri yerlerde öğrencilerin kısmi zamanlı olarak görevlendirilmeleri mümkün olmaktadır. Kısmi zamanlı çalışma ile ilgili işlemler Çankaya Üniversitesi Kısmi Zamanlı Öğrenci Çalıştırma Yönergesi’ ne göre yürütülmektedir.

Mali ve Sosyal Yardım

Çankaya Üniversitesi'nde öğrenim gören ve maddi desteğe gereksinimi olanlara yapılan karşılıksız yardımdır. Mali ve Sosyal Yardım ile ilgili işlemler Çankaya Üniversitesi Burs ve Sosyal Yardım Yönergesi'nin 8. maddesi a fıkrasına göre yürütülmektedir.

Sağlık

Donanımlı Sağlık Merkezi, uzman doktorlar, uzman psikolog ve hemşireleriyle tüm akademik ve idari personele ve öğrencilere hizmet vermektedir.

Öğrenci Değişimi

Üniversitemiz Erasmus Programı kapsamında aktif bir şekilde öğrenci değişimi gerçekleştirmektedir. Üniversitemizdeki Erasmus Programı uygulamaları ve anlaşmalı olduğumuz üniversiteler hakkında bilgiye Ana Sayfa - Çankaya University adresinden ulaşılabilinir.

Etkinlikler

Çankaya Üniversite'sinde çeşitli alanlarda etkinliklerini sürdüren pek çok öğrenci topluluğu vardır. Ayrıca her yıl Mayıs ayı içerisinde, geleneksel "Makarna Günü" etkinlikleri düzenlenmektedir.

Sınavlar ve Değerlendirme

Sınavlar ara, dönem ve bütünleme sınavı şeklinde yapılır. Her dönem en az bir ara sınav yapılır. Dönem sonu sınavları ve bütünleme sınavları her yıl akademik takvimde belirtilen tarihler arasında yapılmaktadır. Bir öğrenciye verilecek dönem sonu ders notu, dönem içi ve dönem sonu sınav sonuçları ile dönem içi çalışmaları, ödevler ve derse devam durumu göz önünde tutularak, yönetmeliklerde belirtilen karşılıklardan az olmamak üzere, öğretim elemanı tarafından harf notu olarak belirlenir. Bütünleme sınavı, öğrencilerin yarıyıl sonu sınavları sonunda başarısız oldukları derslerden girebilecekleri sınavlar olup o dersin yarıyıl sonu sınav notu yerine geçmektedir.

Şeref ve Yüksek Şeref Öğrencileri

Genel not ortalaması en az 2.00 olan lisans öğrencilerinden, bir yarıyıl sonunda normal eğitim süresi içindeki öğrenciler için, son sınıf hariç en az üç ders ile, o dönemin not ortalaması 3.00-3.49 arasında olanlar yarıyıl şeref öğrencisi, 3.50-4.00 arasında olanlar yarıyıl yüksek şeref öğrencisi sayılırlar. Bu öğrencilerin listesi her dönem sonunda ilan edilir.

Kayıt Yenileme

Öğrenciler her yarıyıl başında ve akademik takvimde belirtilen süreler içinde gerekli öğrenim ücretlerini ödeyerek ve ders programlarını onaylatarak kayıtlarını yenilemek zorundadırlar. Öğrenciler kayıt yenileme işlemlerinin tümünden sorumludurlar ve kayıtlarını kendileri yaptırmakla yükümlüdürler.

Öğrenci Danışmanlığı

Her öğrenci için, kayıtlı bulunduğu bölüm başkanlığınca bir danışman görevlendirilir. Danışman öğrenciyi izler, eğitim-öğretim çalışmaları ve Üniversite yaşamı ile ilgili sorunların çözümünde yardımcı olur.

Devam Zorunluluğu

Öğrencilerin, derslerin kuramsal kısmının en az %70'ine, uygulamalı kısmının ise en az %80'ine devam etme zorunluluğu vardır. Hastalık, tutukluluk, ailevi ve benzeri haklı, geçerli nedenlerle oluşan süreler, belgelenmesi koşuluyla devamsızlıktan sayılmaz.

Öğrenci İzinleri ve Sağlık Raporları

İzin isteklerinin dönem başında ve ders alma süreleri bitmeden gerekçeli bir dilekçe ve ekli belgelerle birlikte ilgili bölüm başkanlığına veya yüksekokul/ingilizce hazırlık sınıfı müdürlüğüne yapılması gerekir. Ani hastalık ve beklenmedik haller dışında bu süreler bittikten sonra yapılacak başvurular işleme konmaz. Hazırlık Sınıfı ve Meslek Yüksekokulu ile lisansüstü programlarda toplam en fazla iki yarıyıl, lisans programlarında da en fazla dört yarıyıl izin verilebilir. İzinli geçen süreler öğrenim süresine katılmaz.

Çankaya Üniversitesi Sağlık Merkezi hekimlerinin düzenlediği raporlar ile, "Çankaya Üniversitesi Öğrenci Sağlık İşleri ve Sağlık Raporları Yönetmeliği"nin 4 üncü ve 5 inci maddesi hükümlerine uygun olarak başvurulan sağlık kuruluşlarından alınan ve Çankaya Üniversitesi Sağlık Merkezi'nce kabul edilen raporlar geçerlidir. Raporlar, verildiği tarih ve saatten itibaren geçerli kabul edilir. Öğrencilerin, aldıkları raporları, raporun bitiminden en geç yedi iş günü içerisinde bir dilekçe ekinde Çankaya Üniversitesi Sağlık Merkezi'ne teslim etmeleri gerekir. Aksi halde raporları geçerliliğini kaybeder.

Benzer Konular

6 Ekim 2008 / Gabriella Taslak Konular
29 Kasım 2006 / KisukE UraharA Edebiyat tr