Arama

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi

Güncelleme: 11 Haziran 2013 Gösterim: 12.578 Cevap: 1
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
9 Aralık 2007       Mesaj #1
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
logo

Sponsorlu Bağlantılar
GENEL BİLGİLER
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) girişimci ve nitelikli toplum önderleri yetiştirmek amacıyla TOBB tarafından kurulmuştur. Özgün ve evrensel bilgi üreterek toplumun kalkınmasına katkıda bulunmayı amaçlayan üniversitemiz, kurumsal ve sosyal sorumluluk anlayışının başarılı bir örneğidir. TOBB ETÜ üniversite-sanayi işbirliğini özgün bir eğitim modeliyle uygulayarak, Türkiye’de bir ilke imza atmaktadır.

Geleceği şekillendirmeye ve Türkiye’yi yönetmeye aday bireyler yetiştirmeyi öngören üniversitemiz 2004–2005 eğitim-öğretim yılında Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi olmak üzere 3 fakültedeki, 7 bölüme alınan 270 öğrenciyle eğitim-öğretime başlamıştır. 24 Eylül 2004 tarihinde özgün eğitim programı ve uygulamalarıyla Türk eğitim sisteminde farklı ve seçkin bir yer edinen üniversitemizin bölüm sayısı 2005–2006 eğitim–öğretim yılında 10’a, öğrenci sayısı ise 733’e yükselmiştir.

Amacımız; 2015 yılında, eğitim, araştırma ve uygulama alanında Türkiye’nin yanı sıra dünyada tanınan saygın ve rekabetçi bir üniversite olmaktır. Hayata hazır, Türkiye’yi yönetmeye aday ve girişimci bireyler yetiştirmek üniversitemizin öncelikli hedefleri arasındadır. Üniversitemiz; bu hedefleri gerçekleştirme yönünde önümüzdeki dönemlerde yeni bölümler açarak ve dünyanın önde gelen üniversiteleri, akademik kurumları, uluslararası kuruluşlarıyla işbirlikleri gerçekleştirerek küresel dünyada yerini alacaktır.



TARİHÇE

Üniversitemizin kurucusu, Türkiye’de iş dünyasının eğitime ivme kazandıran gücü olarak nitelendirilen, 1 milyon 200 bin üyesi bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’dir.

TOBB, Türk iş dünyasının en büyük çatı örgütüdür.

Üniversitemizin Kuruluş Süreci

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi


Vakıf Yönetim Kurulumuz, 22 Ocak 2002 tarih ve 2002/1 sayılı toplantısında, Vakıf Senedimizin 5.maddesine dayanak, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 2880 sayılı Kanunla ilave edilen ek 2 maddesine göre, vakfımız tarafından bir üniversite kurulmasına oy birliğiyle karar vermiştir.
TOBB tarafından satın alınan ve Vakıf Üniversitesi olarak faaliyet gösterecek olan eski Yükseliş Koleji binalarının amacına uygun şekilde kullanılmasını temin etmek ve üniversitenin 2004-2005 eğitim yılına açılmasını sağlamak üzere binalarda yenilenme projesinin yaptırılması, projeye ait keşfin hazırlatılması ve inşaatın yaptırılması için gerekli sürecin başlatılması ve inşaatın tamamlanmasının temini, verilecek eğitimin ihtiyaç gösterdiği şekilde binaların tefriş ve teçhiz edilmesi hususları müteaddit Yönetim Kurulu Toplantılarında karar altına alınmıştır.
Bu kararı müteakip üniversitenin fizibilite raporu Vakıf tarafından hazırlanmış ve Yükseköğretim Kurulu, Devlet Planlama Teşkilatı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile olan temaslar yoğunluk kazanmıştır.
Üniversitenin kuruluşu için Yükseköğretim Kurulu’ na başvuru dosyamız 28 Mart 2003 tarihinde teslim edilerek yasal süreç başlatılmıştır. Yükseköğretim Kurulu Genel Kurulunda 04 Nisan 2003 tarihinde müracaatımız değerlendirilerek uygun görülmüş olup, Devlet Planlama Teşkilatı’ndan görüş alınmasına ve Milli Eğitim Bakanlığı’na arzına karar verilmiştir. 5 Mayıs 2003 tarihli yazı ile Devlet Planlama Teşkilatı, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na uygun görüşünü bildirmiştir.
6 Mayıs 2003 tarihinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ile ilgi Kanun Tasarısını Milli Eğitim Başkanlığına arz etmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın uygun görüşü ile üniversitemizin Kanun Tasarısı T.B.M.M.’e sevkedilmiştir. Tasarı T.B.M.M, Plan ve Bütçe Komisyonu ve Eğitim, Kültür ve Spor Komisyonlarında Vakfımız tarafından savunulmuştur.Tasarı Genel Kurul’da görüşülerek kabul edilmiş ve 1 Temmuz 2003 tarih ve 25155 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 4909 sayılı kanun ile kurulmuş ve tüzel kişilik kazanmıştır.

Üniversitenin Kuruluşu ve Bölümler:


Vakfımız öncülüğünde kuruluşu gerçekleştirilen TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Resmi Gazetenin 01 Temmuz 2003 tarih ve 25155 sayılı nüshasında yayımlanan 4909 sayılı kanunla kamu tüzel kişiliği’ni kazanmıştır. Kanun’da belirtildiği gibi bu üniversite, Rektörlüğe bağlı olarak;

Fakülteler
Fen EdebiyatFakültesi
Mühendislik Fakültesi
İktisadi İdari Bilimler Fakültesi

Yabancı Diller Bölümü


Yabancı Diller Bölümü

Enstitüler
Fen Bilimleri Enstitüsü
Sosyal Bilimler Enstitüsü

Merkezler
Avrasya Araştırmaları Merkezi
Avrupa Araştırmaları Merkezi
Ekonomi Araştırmaları ve Uygulama Merkezi
Enerji Araştırmaları Merkezi
Girişimcilik Araştırmaları Merkezi
Hesaplamalı Bilim ve Mühendislik Araştırma ve Uygulama Merkezi
Teknoloji Geliştirme ve Uygulama Merkezi
Yaşam Boyu Eğitim Merkezi

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 03.06.2004 gün ve 010475 sayılı yazılarında; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Fen-Edebiyat Fakültesi’nin faaliyete geçirilmesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde İktisat ve İşletme,Mühendislik Fakültesi bünyesinde Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinin açılması, bu bölümlere 25’i burslu toplam 50’şer öğrenci alınması; Fen – Edebiyat Fakültesi’nin faaliyete geçirilmesi, bünyesinde 20 burslu öğrenciyle Matematik Bölümü açılmasının uygun görüldüğü bildirilmiş, böylece üniversite 2004-2005 Eğitim-Öğretim yılında toplam 270 öğrenci alınarak 27 Eylül 2004 tarihinde eğitimine başlamıştır.

Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’ni kurmak ve yönetmek amacıyla; önce Türkiye Odalar ve Borsalar Eğitim ve Kültür Vakfı (TOBEV) kurulmuştur. TOBEV Ankara 32. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 192001 tarih ve 2001/491 sayılı kararı ile tüzel kişilik kazanmıştır. Vakfın ana tüzüğü 30 Eylül 2001 ve 24539 sayılı Resmi Gazete’de yayımlamıştır.

Vakıf Yönetim Kurulu, 22 Ocak 2002 tarihinde oybirliğiyle bir üniversite kurulmasına karar vermiştir. Üniversitenin kuruluşuna ilişkin yasal süreç, başvuru dosyamızın 28 Mart 2003 tarihinde Yükseköğretim Kurulu’na verilmesiyle başlamıştır. TOBB ETÜ 1 Temmuz 2003 tarihinde 25155 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 4909 sayılı kanunla kurulmuştur. Üniversitemizin Ana Yönetmeliği 8 Temmuz 2004 tarihi, 25516 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.


TOBEV

Vakfın Kuruluşu:
Türkiye Odalar ve Borsalar Eğitim ve Kültür Vakfı (TOBEV) adıyla kurulan Vakfımız, Ankara Asliye 32.Hukuk Mahkemesinin 19/07/2001 tarih ve 2001/491sayılı kararı ile tüzel kişilik kazanmış olup, Ana Tüzüğü 30 Eylül 2001 ve 24539 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır.

Vakfın Amaçları:
Vakfın amacı, münhasıran eğitim ve sağlık konularında faaliyette bulunmak üzere genç nesillerin,
Demokrasiyi, laikliği ve cumhuriyet yönetimini özümseyip bir yaşam biçimi haline getirmiş,
Bilimsel ve rasyonel düşünceyi ve bilim metodunu özümsemiş,
Bilgili, kültürlü, çağdaş teknolojiye hakim, bilgi ve teknoloji üretebilen,
Bilgiyi ve teknolojiyi ülkemizin ve insanlığın yararına kullanabilen,
Yüksek iş ahlakına ve iş disiplinine sahip,
Üretici, yaratıcı,girişimci ve inisiyatif sahibi,
Uluslararası düzeyde rekabete ve çağla baş etmeye hazır,
İnsan ve doğa sevgisi ve yaşama sevinciyle dolu,
Global düşünen ve tüm insanlığı kucaklayan; dolayısıyla, ülkemize ve tüm insanlığa daha yararlı,
bireyler olarak yetişmesine; ayrıca, yaşam boyu eğitim anlayışına uygun olarak, her yaş ve seviyedeki insanın bilgi ve kültür yönünden gelişmesine, üretici ve yaratıcı hale gelmesine çalışmak, hizmet etmek ve katkıda bulunmaktır.

Vakfın Faaliyetleri
Vakıf yukarıda belirtilen amaçlarına ulaşmak için ve münhasıran eğitim ve sağlık konularında faaliyette bulunmak üzere yasalara ve ilgili diğer mevzuata uygun olarak,
Her seviyede, derecede ve nitelikte özel eğitim ve öğretim kurumları, yüksek öğretim kurumları, üniversiteler, lisansüstü eğitim kurumları, konservatuarlar, enstitüler,araştırma, uygulama ve sağlık merkezleri kurar ve işletir.
Gerçek ve tüzel kişilerin kurduğu her derece ve nitelikteki eğitim ve öğretim kurumuna iştirak edebilir veya bunlarla müştereken yeni eğitim ve öğretim kurumları açabilir.
Eğitim,sağlık,kültür ve spor amaçlı tesisler kurup işletebilir.
Öğrencilere yönelik yurtlar ve sosyal tesisler kurar ve işletir.
Bilim,teknoloji, kültür ve sanat alanlarında, eğitim, araştırma ve inceleme yapar veya yaptırır ve bunun için gerekli müesseseleri kurar.
Spor, sergi, tiyatro, konser ve salonları, müze ve kültür merkezleri açar, işletir veya işlettirebilir.
Ulusal veya uluslararası düzeyde, konferans, panel, açıkoturum, forum, seminer, sempozyum, brifing ve benzeri toplantılar düzenler; yaz kampları, şenlikler, yarışmalar ve geziler organize eder; sergiler açar veya bunları yapanlara destek verir.
Bilim, teknoloji, kültür, sanat ve spor alanında çalışmalar yapan kişi ve kurumlara, ulusal ve uluslararası düzeyde her türlü desteği verir.
Yetenekli ve başarılı, fakat maddi olanakları kısıtlı öğrencilere, burs, kredi ve özendirme ödülleri verir ve açacağı eğitim kurumlarındaki kapasitenin, Mütevelli Heyet tarafından belirlenecek bir oranının bu tür öğrencilere tahsis eder.
Türkiye’nin ve Türk Kültürü’nün yurtiçi ve yurtdışı tanıtımını yapabilir.
Amaçları doğrultusunda her türlü basılı, görüntülü sesli ve benzeri yayınları yapabilir.

Vakfın Organları:
Mütevelli Heyeti
Yönetim Kurulu
Denetim Kurulu
Vakıf Genel Müdürü

Mütevelli Heyeti:
Vakfın Mütevelli Heyeti aşağıdaki kişilerden oluşur:
M.Rifat Hisarcıklıoğlu, Ali Osman Ulusoy, Yavuz Zeytinoğlu, Hasan Özmen, Bülent Koşmaz, Özcan Tülümen, Nail Kalemci, Halim Mete, Atıl Akkan, Hüseyin Üzülmez, Nejat Koçer, Mehmet Balduk, Faik Yavuz, Fethi Çoşkuntuncel ve A. Bedri İnce
TOBB Yönetim Kurulu üyeleri.

Vakıf Yönetim Kurulu:
M.Rifat HİSARCIKLIOĞLU Başkan
Nail KALEMCİ
Özcan TÜLÜMEN
Nejat KOÇER
İbrahim ÇAĞLAR
M.Şadan EREN
Kemal ÖZGEN
A.Bedri İNCE

Danışma Kurulları:
Vakıf Yönetim Kurulu, Vakfın öngördüğü amaçların gerçekleştirilebilmesi ve çalışma programlarının uygulanabilmesi için, eğitim, kültür, bilim ve benzeri konularda bir veya birden fazla danışma kurulu kurabilir.
Danışma kurulları alanında bilgi ve tecrübe sahibi kişilerden oluşur. Yönetim Kurulu üyeleri Danışma kurullarının tabii üyesidir.
Danışma kurulları Yönetim Kurulunun uygun gördüğü tarihlerde toplanır ve Yönetim Kurulunun tespit ettiği konuları müzakere eder. Danışma kurullarının kararı istişaredir. Danışma kurullarının çalışmalarına ilişkin ayrıntılar Yönetim Kurulunca hazırlanacak bir yönerge ile belirlenir.
Danışma Kurulu üyelerine ,Yönetim Kurulunca kararlaştırılacak bir ücret, yolluk ve harcırah ödenebilir.


İletişim Bilgileri:
Adres:
Türkiye Odalar ve Borsalar Eğitim ve Kültür Vakfı (TOBEV)
Ballı Sok.8/5
Bakanlıklar/ Ankara
Tel: 0 312 425 09 23 (Pbx)
Faks: 0 312 425 08 49
E-Posta: tobev@tobb.org.tr
Adres:Söğütözü Cad.No:43, Söğütözü, Ankara, 06560 Türkiye
Telefon: (+90 312) 292-4000 Faks: (+90 312) 287-1946 bilgi@etu.edu.tr

Son düzenleyen The Unique; 13 Mayıs 2010 10:19
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
11 Haziran 2013       Mesaj #2
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

210px TOBB ETC39C logo


800px TOBB ETC39C Ana Bina

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
ya da kısaca TOBB ETÜ, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin bir iştiraki olan[9] Türkiye Odalar ve Borsalar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından 2003 yılında Ankara'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 1 Temmuz 2003 tarihli ve 25155 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır.TOBB ETÜ'yü Türkiye'deki diğer üniversitelerden ayıran en büyük farklılık Ortak Eğitim programıdır. Ortak eğitim programı sayesinde mezun olduğunda iş tecrübesi bulunan bireyler yetiştirmeyi öngören üniversite 2004–2005 eğitim-öğretim yılında Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi olmak üzere 3 fakültedeki, 7 bölüme alınan 270 öğrenciyle eğitim-öğretime başlamıştır. TOBB ETÜ, öğrenci almaya başladığı ilk dönemde öğrenciler tarafından en çok tercih edilen ilk 5 üniversite arasına girmiştir.Üniversite eğitimi süresince özel sektörde ya da çeşitli kurumlarda, toplamda bir yıl maaş alarak çalışma tecrübesi kazandıran ortak eğitim programını Türkiye'de uygulamaya başlayan ilk üniversite olan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, sektörün gereksinim duyduğu nitelikli insan gücünün sektöre kazandırılması, teorik ve pratik eğitimin birlikte verilmesini ve üniversite-sanayi koordinasyonunun sağlanmasını hedeflemektedir.Üniversiteleri akademik başarıları bakımından değerlendiren ve sıralayan URAPtarafından 2012 yılında yayınlanan başarı sıralamasına göre TOBB ETÜ, 2000 Yılından Sonra Kurulan Üniversiteler Genel Sıralamasına göre 51 üniversite arasından 1. sırada yer almıştır.Ayrıca yine 2012'de URAP tarafından yapılan ve tüm vakıf üniversitelerinin bulunduğu sıralamada TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi en iyi ilk 5 üniversite arasında yer almaktadır.

Tarih

Kuruluş Fikri
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin kurulması fikri 2000’li yılların Türkiye’sinde oluşmuştur. 2000’li yıllar Türkiye'nin büyük çapta bunalımlar yaşadığı bir döneme rastlamaktadır. Türkiye’nin bu dönemde yaşadığı ekonomik ve sosyal problemlerin pek çok sebebi bulunmakla birlikte, krizlerden bağımsız olarak bilhassa işsizliğe sebep olan etmenlerden biri de Türkiye’deki eğitimin özellikle yüksek öğretimde piyasanın taleplerine elverişli olmayan ve piyasanın istihdam etmek istemediği düşük nitelikte iş gücü arzından kaynaklanmaktaydı.Diğer bir deyişle Türkiye’de üniversiteler ülkenin ihtiyaç duyduğu piyasa şartlarını bilen nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi ihtiyacına yeterince cevap veremiyorlardı. Bu dönemde Türkiye’deki iş dünyasının en büyük çatı kuruluşu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde kurulacak bir üniversite ile Türkiye piyasasına her alanda nitelikli iş gücü arzı fikri doğmuştur. Üniversite Türkiye’nin dünyaca tanınan bir araştırma ve akademik anlamda bilim üssü olmayı hedeflemektedir.

“ Türkiye’nin en büyük zenginliği genç, dinamik ve yeniliklere açık nüfusudur. Gençlerin geleceğe güvenle bakabileceği, kendilerini kanıtlayabileceği bir ortam sağlamadıkça, teknoloji ve üretimine gerekli önem vermedikçe Türkiye uzun vadede kaybetmeye mahkumdur. İşte bu gerçeğin bilinciyle, Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’ni kurma kararı aldık. Bu kararımız, toplumsal sorumluluğumuzun bir sonucudur. TOBB’un ve iş dünyamızın ülkemize yaptığı önemli bir katkıdır. TOBB ETÜ, kamunun ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu iş gücünü yetiştiren, ülkemize her alanda açılım sağlayacak araştırmaları yürüten bir üniversite olacaktır.''
M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Haziran 2004
Kuruluş
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'ni kurmak ve yönetmek amacıyla öncelikle TOBEV kurulmuş ve Ankara Asliye 32. Hukuk Mahkemesi'nin 19 Temmuz 2001 tarih ve 2001/491 sayılı kararı ile tüzel kişilik kazanmıştır. TOBEV Ana Tüzüğü 30 Eylül 2001 ve 24539 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır. Daha sonra 1 Temmuz 2003 tarih, 25155 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 4909 sayılı kanunla TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi kurulmuştur. Üniversite'nin Ana Yönetmeliği ise 8 Temmuz 2004 tarih, 25516 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır. TOBB ETÜ, 2004-2005 döneminde üniversitedeki 3 fakültedeki 7 bölüme alınan 270 öğrencisiyle eğitim-öğretime başlamıştır. Üniversite kurulduğu ilk yılda en fazla tercih edilen ilk 5 üniversite arasında yer almıştır.Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin üniversite kurma girişimi Yüksek Öğretim Kurulu’nda oy çokluğuyla kabul edilmesine karşın o dönemde bazı YÖK üyeleri bu girişimin bazı “irticacı” vakıf ve derneklere örnek olabileceği ve bu kurumların da üniversite kurmak isteyebileceği gerekçesiyle TOBB ETÜ'nün kurulmasına karşı çıkmıştır. Kurulda vakıf üniversitelerinin öğretim üyeleri TOBB’u savunmuştur.

800px TOBB University of Economics 26 Technology
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Ana Binasının ön cepheden görünümü.

Kuruluşundan Günümüze
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, öğrencilerinin üniversite hayatı boyunca çeşitli şirket veya kurumlarda çalışarak iş tecrübesi edinmesi imkânını sağlayan ortak eğitim programını Türkiye’de uygulamaya başlayan ilk üniversitedir. 2008 yılı verilerine göre en çok bilimsel yayın yapan akademisyenleri bünyesinde barındıran TOBB ETÜ, 2009 ÖSS sonuçlarına göre en başarılı ilk 100 öğrencinin 17'sinin de tercihi olmuştur.2010 yılı sonuçlarına göre ise ilk 100'e giren 24 öğrenci eğitim hayatını TOBB ETÜ'de sürdürmeyi tercih etmiştir.TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, vakıf üniversiteleri içinde en yüksek burslu öğrenci kontenjanına %39 oranı ile sahip olan üniversitedir.Üniversite kurulduğu tarihten bu yana büyümeye devam etmektedir ve günümüzde 5 fakülte, 21 bölüm ve 2 enstitü ile eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir.
TOBB ETÜ, 27 Aralık 2004 tarihinden bu yana hizmet veren Mesa Hastanesini 2010 yılında satın alarak, adını TOBB ETÜ Hastanesi olarak değiştirmiştir.Böylece, üniversitede öğrenim görmek isteyen öğrenci adayları için tıp fakültesinin de önü açılmış bulunmaktadır. Önümüzdeki yıllarda Tıp Fakültesi binasının da inşa edilmesi ve bu bölüme de öğrenci alınması beklenmektedir.

Kampüs


800px TOBB ETC39C kampC3BCs
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi kampüsünden bir görünüm.


800px TOBB ETU Campus
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi kampüsünden bir görünüm.


800px TOBB ETU inside
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi fuaye alanından bir görünüm.

Ankara'nın Çankaya ilçesine bağlı Söğütözü semtinde bulunan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi kampüsü, 60.000 metrekarelik kapalı alana sahiptir ve 194.000 metrekareye kadar genişleme imkânı bulunmaktadır. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi kampüsüne Ankara Eskişehir yolu 100. yıl kavşağından erişilen Söğütözü caddesi üzerinden ulaşılır. Türkiye Noterler Birliği, Çevre ve Orman Bakanlığı Merkez Binası, ATV Ankara temsilciliği, Habertürk Ankara temsilciliği, Ankara Ticaret Odası, 2000'li yıllarda inşa edilen Armada alışveriş merkezi, Gazi Anadolu Lisesi ve AK Parti Merkez Binası gibi birçok önemli kurum bu semtte bulunmaktadır. Ayrıca üniversite bünyesinde bulunan TOBB ETÜ Hastanesi de Söğütözü’nde TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi kampüsüne çok yakın bir mesafede bulunmaktadır. Şehirlerarası Otobüs Terminali (AŞTİ) ve Ankaray (Raylı Sistem), kampüse yalnızca 4.5 km uzaklıktadır.

800px Tobb EtC3BC Starbucks Coffee
Üniversite kampüsünde bulunan bir Starbucks Coffee.

Çeşitli güzergahlardan üniversite kampüsüne karşılıklı olarak servis hizmeti vardır.Kampüse 171 numaralı M.Kemal Mah.Emsan Sit.-Güvenpark otobüsü, 339-3 numaralı Ege Mah.-Beştepe(ÖHO) ve 303 numaralı Örnek Mahallesi-Beştepe otobüs hattı ile ulaşılabilmektedir. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi kampüsü 102 adet derslik, 34 adet laboratuvar, 5 adet amfi, idari blok, 2.000 metrekare bağımsız alana sahip iki katlı kütüphane, Bölünebilir Konferans ve Toplantı Salonları, Sağlık ve Spor Merkezi, Olimpik Yüzme Havuzu, Kafeteryalar, Pastane, Büfe, Sosyal Tesislerden oluşmaktadır. Ayrıca kampüs içinde bir de Starbucks Cafe bulunmaktadır. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı binası da TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi kampüsünde bulunmaktadır.

Spor


800px TOBB ETC39C Havuz
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi spor merkezinde bulunan olimpik yüzme havuzu.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi spor merkezinde bulunan olimpik havuz 25x50 metre ebatlarında ve 8 kulvarlıdır. Ayrıca yine spor merkezinde Fin hamamı, Sauna ve fitness salonu bulunmaktadır. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi spor salonundan üniversitenin öğrencileri ve idari personeli günün belli saatlerinde ücretsiz olarak yararlanabilmektedir. Spor merkezinde bulunan basketbol sahası lig standartlarındadır. OPTİMUM TED Ankara Kolejliler Basketbol Takımının BEKO Basketbol ligi maçları TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi spor merkezinde bulunan basketbol salonunda oynanmaktadır.

Sağlık

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ana binasında bir adet revir bulunmaktadır. Ayrıca TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi öğrencileri, akademik ve idari personeli TOBB ETÜ Sağlık ve Eğitim Kurumları A.Ş.’ye ait olan TOBB ETÜ hastanesinden indirimli olarak yararlanabilmektedir.

Sosyal Yaşam

Üniversite öğrencilerinin oyları ile seçilen temsilcilerden oluşan Öğrenci Konseyi her yıl bahar şenlikleri düzenlemektedir. Ayrıca sayıları 50’yi aşkın pek çok öğrenci topluluğu yıl boyunca çok çeşitli etkinlikler düzenlemektedir. Konserler Yabancı Diller Bölümü binası arkasında bulunan alanda düzenlenmektedir. 2011 yılında TOBB ETÜ’de bahar şenliği düzenlenmemiş, şenlik için ayrılan bütçe Pakistan’daki sel felaketinde zarar görenlere bağışlanmıştır.

Öğrenci Konukevi


800px TOBB dormitory
TOBB ETÜ Öğrenci Konukevi

TOBB ETÜ Öğrenci Konukevi, biri kız ve biri erkek öğrenciler için olmak üzere iki bloktan oluşmaktadır. Konukevi 70.000 m²’lik bir alana kurulmuştur. Ailesinin daimi ikametgahı Ankara'nın merkez ilçeleri dışında olan tam burslu öğrencilerin tümü konuk evinden ücretsiz olarak yararlanabilme hakkına sahiptir. Konukevi binalarına ek olarak açık ve kapalı otoparklardan oluşan tesis 2010 Eylül ayında hizmete girmiştir. Binalar, 2 bodrum kat, 1 zemin kat, 12 yatakhane katı ve 1 tesisat katından oluşmaktadır. 192 adet tek kişilik, 408 adet çift kişilik ve 24 adet engelli odalarında toplamda 1032 öğrenci barınma imkânı sağlamaktadır. Ayrıca 702'si kapalı alanda olmak üzere toplam 766 araçlık otopark kapasitesi bulunmaktadır.
Binada yatak odalarına ek olarak kafeterya, lokanta, etüd alanları, spor merkezi, ziyaretçi odaları, bavul emanet odaları, çamaşır ve kurutma makineleri, sosyal alanlar, güvenlik ve sağlık birimleri vardır. Yirmi dört saat sıcak su imkânı olan müstakil banyo ve tuvaletler ile otel standardında ısıtma-klima cihazları bulunan odalarda ayrıca kablosuz internet, telefon, elektronik kartlı giriş sistemi de bulunmaktadır. Ayrıca bina içerisinde öğrencilerin ve diğer konukların bir çok ihtiyacına cevap verecek tesisler ve bina dışında yeşil alanlar ile dinlenme mekânları bulunmaktadır.
Ayrıca TOBB ETÜ Yabancı Diller Bölümü bahçesi ile TOBB ETÜ Konukevi arasındaki Söğütözü Caddesi üzerinde bir üst geçit bulunmaktadır. Bu sayede konukevi ile kampüs arasında güvenli bir yaya trafiği sağlanmıştır.

Teknoloji Merkezi

9 Temmuz 2012 tarihinde üniversite bünyesinde faaliyet gösterecek Teknoloji Merkezi'nin temeli TOBB ETÜ Söğütözü kampüsünde atılmıştır. Merkezin 20 milyon liralık bir maliyetle tamamlanacağı öngörülmektedir.Üniversite bünyesinde kurulacak Teknoloji Merkezi bünyesinde Türkiye'de bir ilk olacak olan ‘Su Türbini Araştırmaları Merkezi’ bulunacaktır. Böylelikle bu yatırımla merkezde model türbinlerin üretimi ve deneysel testlerin yapılması mümkün olabilecektir. TOBB ETÜ, bu yatırım sayesinde 5 yıl içerisinde câri açıkta 6 milyar dolarlık bir azalma sağlamayı hedeflemektedir.Teknoloji Mekezinde bünyesinde kurulacak Su Türbini Tasarımı ve Testleri Merkezi 2 MW güç ile dünyadaki en büyük türbin test gücüne sahip olacaktır. Keza hâlen dünyada bulunan test merkezleri en fazla 1,6 Mw gücündedir.Ayrıca Mühendislik Fakültesi laboratuvarları da inşa aşamasındaki Teknoloji Merkezi binasında bulunacaktır.

Garaj

Garaj, TOBB ETÜ, Viveka, TEPAV'ın hayata geçirdiği ve girişimcilere fikirlerini gerçekleştirebilmeleri için çeşitli olanaklar sunan bir geliştirme ve uygulama merkezidir. 2012 yılında üniversite kampüsünde 600 m2'lik bir alana kurulmuştur.

Üniversiteye kabul

TOBB ETÜ her yıl yüz binlerce lise son sınıf öğrencisi ve mezununun Türkiye'deki devlet ve vakıf üniversitelerine kabul edilmek için girdiği Lisans Yerleştirme Sınavı sonuçlarına göre lisans düzeyinde öğrenci kabul etmektedir. 2010 yılı sonuçlarına göre ÖSS sıralamasında ilk 100'e giren 24 öğrenci eğitim hayatını TOBB ETÜ'de sürdürmeyi tercih etmiştir.TOBB ETÜ 2011 yılı kontenjanlarına göre 887 öğrenci alacağını ilân etmiştir.TOBB ETÜ'ye giren öğrenciler, üniversite hayatının ilk eğitim döneminin başında İngilizce yeterlilik sınavına girmek zorundadır. Üniversite tarafından yapılan TOEFL ITP İngilizce yeterlilik sınavından 513 ve üzeri puan alanlar bölümlerine geçmeye hak kazanırken, sınavda başarılı olamayanlar İngilizce hazırlık programına alınırlar. Yine üniversite belirli koşulları sağlaması koşuluyla üniversite dışındaki TOEFL IBT , IELTS ve Cambridge ESOL sınavlarından alınan notlarla, öğrencilerin bölümlerine geçmesine olanak tanımaktadır. TOBB ETÜ üniversiteye kayıt yaptıran bütün öğrencilerine ücretsiz olarak öğrenim süreleri boyunca kullanılmak üzere dizüstü bilgisayar verilmektedir.

Burslu Öğrenciler

Burslu kontenjanlara giren öğrencilerden öğrenim süresi boyunca ücret talep edilmez. Ayrıca ek olarak LYS'de ilgili puan türlerinden sıralamada ilk 3000 'de olan öğrencilere aylık 350 lira ilâ 2000 lira arasında yaşam katkı payı ödemesi yapılmaktadır.
Ayrıca üniversitede ücretli olarak eğitim almakta olan öğrencilerden bir akademik yıl içinde ders yükünün tamamını almış ve dönem sonundaki yıllık akademik ortalaması 3.50'nin üzerinde olan öğrenciler bir sonraki akademik yılda eğitim ücretinden muaf tutulmaktadır.

Ünivesitenin Yapısı


Etu logo live
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nin Logosu


Akademik Birimler
  • Mühendislik Fakültesi
    • Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
    • Biyomedikal Mühendisliği Bölümü
    • Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
    • Endüstri Mühendisliği Bölümü
    • Makine Mühendisliği Bölümü [6]
    • Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü
  • İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
    • İktisat Bölümü
    • İşletme Bölümü
    • Siyaset Bilimi Bölümü
    • Uluslararası İlişkiler Bölümü
    • Uluslararası Girişimcilik Bölümü
  • Hukuk Fakültesi
    • Hukuk Bölümü
  • Fen Edebiyat Fakültesi
    • Tarih Bölümü
    • Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
    • Matematik Bölümü
    • İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü
  • Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi
    • Endüstri Ürünleri Tasarımı
    • Görsel İletişim Tasarımı
    • İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
    • Sanat ve Tasarım
    • Moda ve Tekstil Tasarımı
    • Mimarlık
  • Yabancı Diller Bölümü
    • Yabancı Diller Bölümü
  • Enstitüler
    • Fen Bilimler Enstitüsü
    • Sosyal Bilimler Enstitüsü
Araştırma ve Uygulama Merkezleri
  • Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi
  • Türk Sanayi Rekabet Araştırmaları ve Uygulama Merkezi
  • Avrasya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
  • Türkçe Öğretim, Araştırma ve Uygulama Merkezine ait
  • Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi
  • Medikal Ürünler Tasarım Merkezi
Akademik yıl
TOBB ETÜ'de akademik yıl üç yarıyıldan oluşmaktadır. Akademik yılın birinci dönemi genellikle eylül ayının ikinci haftasında başlamakta ve Aralık ayının sonunda tamamlanmaktadır. İkinci dönem, Ocak ayının ikinci haftasında başlamakta ve Nisan ayının ortasında sona ermektedir. Üçüncü dönem ise Nisan ayının sonunda başlamakta ve Ağustos ayının ikinci haftasında sona ermektedir. Öğrenciler 2. sınıftan itibaren 3 dönemlik eğitimlerinin 2 döneminde teorik eğitim alırken, diğer 1 dönem Ortak Eğitim Programı kapsamında çeşitli kurum veya şirketlerde ücretli olarak çalışırlar.

Eğitim Dili

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde eğitim dili kurulduğu dönemden 2008-2009 dönemine dek Türkçe olmuştur. Ancak bu dönemde Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nca öğretim dili Türkçe olarak belirlenen üniversitelerde Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı açılamayacağına dair karar verilmesi üzerine üniversitenin toplam müfredatının %70'i Türkçe, %30'u ise İngilizce olmak üzere eğitim vermesine karar verilmiştir.

Yabancı Dil Eğitimi


800px TOBB ETC39C YabancC4B1 Diller BC3B6lC3BCmC3BC BinasC4B1
Ocak 2009'da hizmete giren TOBB ETÜ Yabancı Diller Bölümü binası

Üniversitede gerekli muafiyet koşullarını taşımayan tüm öğrenciler için İngilizce hazırlık sınıfı zorunludur. Üniversiteye girildiğinde yapılan TOEFL ITP sınavından 500 ve üzeri puan alan öğrenciler bölümlerine geçebilmekte, başarısız öğrenciler ise Hazırlık sınıfına alınmaktadır. Üniversiteden mezun olma koşulu ise TOEFL IBT sınavından en az 80 puan almaktır. Uluslararası Girişimcilik öğrencileri hazırlık sınıfında hem Rusça hem de İngilizce dil eğitimi almaktadır.
TOBB ETÜ Yabancı Diller Bölümü, 2006 yılında AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından verilen 2006 Avrupa Dil Ödülü'ne layık görülmüştür.Ödül, TOBB ETÜ Yabancı Diller Bölümü'nün geliştirdiği ve uygulamakta olduğu yabancı dil öğrenenlerin okuma, yazma ve konuşma becerilerinin geliştirilmesini amaçlayan projeye verilmiştir.
Üniversitede ikinci yabancı dil eğitimi üçüncü sınıf lisans öğrencilerinin tamamı için zorunludur. Öğrenciler; Almanca, Rusça, Fransızca, Japonca, Arapça, Çince, İtalyanca ve İspanyolca dilleri arasında bir seçim yaparlar. İkinci yabancı dil eğitimi iki yıl sürmektedir.Ayrıca gerekli muafiyet koşulunu sağlayamamış öğrenciler için bölüm İngilizce dersleri İNG001, İNG002, İNG003 ve İNG004 kodlu dersler olmak üzere toplam dört dersten oluşmaktadır. Üniversitedeki yabancı dil dersleri 5 Ocak 2009 tarihinde kullanıma açılan Yabancı Diller Bölümü binasındadır. Bu derslerden İNG001 ve İNG002 TOEFL IBT becerilerini temel alan bir program içermektedir. İNG 001 dersi İNG002 dersi için önkoşuldur ve İNG002 dersi sonunda öğrenciler gerçek TOEFL IBT sınavına alınırlar. İNG 002 dersi İNG003 ve İNG004 dersi için ön koşuldur. İNG003 kodlu ders İngilizce Akademik Yazma Becerileri dersidir. İNG004 kodlu ders İngilizce sunum becerilerini kapsar. İNG004 kodlu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler bölüm İngilizce dersleri programlarını başarı ile tamamlamış olurlar. TOBB ETÜ Yabancı Diller Bölümü ETS'nin resmî TOEFL IBT merkezidir.

Ortak Eğitim Programı


TOBB ETC39C ortak eC49Fitim grafiC49Fi
TOBB ETÜ ile anlaşması bulunan kuruluşların sektörel dağılımı.

İş dünyasıyla üniversiteyi bir araya getirmeyi amaçlayan Ortak Eğitim programı, TOBB ETÜ öğrencilerinin eğitim aldıkları esnada, kendi bölümleri ile alakalı bir sahada asgari ücret alarak çalışmalarını ve bu sayede meslekî becerilerini geliştirmelerini hedefleyen programlı bir eğitim yöntemidir. TOBB ETÜ’de ortak eğitim 2005 yılında uygulanmaya başlamıştır.Ortak Eğitim kuramsal eğitim ile uygulamalı eğitimi çeşitli evrelerle bir araya getirmektedir. TOBB ETÜ öğrencilerinin tamamı, ikinci sınıftan başlayarak her eğitim döneminde üç buçuk ay süreyle bir kurumda ya da firmada maaş alarak tam zamanlı olarak görev yapmakta ve böylelikle hem aldığı kuramsal bilgiyi uygulamalı olarak öğrenme olanağına sahip olmakta hem de henüz öğrenci olduğu dönemde iş hayatı içinde yer alma şansını yakalayabilmektedir. Öğrenciler program kapsamında çalışmaya başlamadan önce OEG 101 kodlu dersi alırlar.Bu ders ortak eğitim programının dünyadaki tarihi, şirket ve kurumların yapıları, yasal hususlar ve yönetmelikler gibi konuları içermektedir. Dersten başarılı olmak program kapsamında çalışmaya başlayabilmek için bir önkoşuldur.Öğrencilerin ortak eğitim programı kapsamında iş yerlerinde yapacağı işler ve öğrenecekleri önceden tanımlanmıştır. İş yerleri iş yeri eğitmeni verirler. TOBB ETÜ'nün anlaşmalı bulunduğu 832 firma vardır.Bu kapsamda Koç, Sabancı, Zorlu, Borusan, Eczacıbaşı, Yapı Kredi Bankası, Kale, Ülker, Sanko, Siemens, Nurol, Dinçkök, Akfen, TAV, Coca-Cola, Deloitte, PwC, Toyota, Türk Telekom, Tofaş, Karsan gibi firma ve holdingler; TAI, Havelsan, Roketsan, FNSS gibi savunma sanayi kuruluşları, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, İktisadi Kalkınma Vakfı, DEİK, TİKA, RTÜK, TEPAV, Dış Politika Enstitüsü gibi kurumlar TOBB ETÜ Ortak Eğitim programı kapsamında öğrencilerin iş becerilerini geliştirebileceği kurumlardan birkaçıdır.Üniversite tarafından ortak eğitimdeki öğrencilere habersiz ve haberli denetimler yapılır. Ortak eğitim sonrasında öğrenciler çalıştıkları dönemle ilgili rapor hazırlar ve bu raporlarını akademik danışmanlarına sunarlar. Öğrencinin akademik danışmanı öğrencinin raporunun ve sunumunun incelenmesinin ardından, öğrenciyi başarılı veya başarısız kabul eder. TOBB ETÜ öğrencileri üniversiteden mezun olabilmek için 3 dönemlik ortak eğitim programını başarılı olarak tamamlamış olmak zorundadır. Mezuniyet sonrası diplomayla birlikte ortak eğitim programı kapsamında meslekî eğitim aldığını gösteren belge verilmektedir. Üniversitenin ilk mezunlarının %60’ı daha önce ortak eğitim programı kapsamında çalıştıkları kuruluşlarda işe başlamıştır.TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, dünyada ortak eğitim ile eğitim veren yüksek öğretim kuruluşlarını bir araya getiren ve programın evrensel anlamda geliştirilmesini amaçlayan Dünya Ortak Eğitim Konseyi ve Meclisi (WACE) adlı kuruluşun üyesidir.Dünyada çeşitli ülkelerde yaklaşık 100 yıldır uygulanan ortak eğitim bugün dünyada 40'ı aşkın ülkede üniversiteler tarafından uygulanmaktadır.Drexel ve Northeastern üniversiteleri ortak eğitim programını uygulayan en köklü ve güçlü ağlara sahip üniversitelerdir.Drexel Üniversitesi'nde uygulanan ortak eğitim modelinde öğrenciler 6 ay teorik, 6 ay ise pratik eğitim alırlar.

TOBB ETÜ Hastanesi


800px C396zel TOBB ETC39C Hastanesi
TOBB ETÜ Hastanesi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi bünyesinde bir tıp fakültesi kurmak amacıyla 2010 yılında Mesa Hastanesi'ni satın almıştır.Hastane, TOBB ETÜ ana kampüsüne çok yakın bir mesafede bulunmaktadır.TOBB ETÜ Hastanesinde, 100 yatak kapasitesi ve 8 ameliyathane bulunmaktadır. Hastane; Ağız ve Diş Sağlığı, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Gastroenteroloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Göz Hastalıkları ünitelerinin yanı sıra Anestezi ve Reanimasyon, Beslenme ve Diyetetik, Biyokimya, Dermatoloji, Endokrinoloji, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Genel Cerrahi, Göğüs Hastalıkları, İç Hastalıkları, Kalp Damar Cerrahisi, Kardiyoloji, Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları, Mikrobiyoloji, Nöroloji, Nöroşirürji, Ortopedi ve Travmatoloji, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Üroloji branşlarında hastalara hizmet vermektedir. Bunlara ek olarak, Kalın Bağırsak Hastalıkları Tanı ve Tedavi Birimi, Omurga ve Omurilik Hastalıkları Tanı ve Tedavi Birimi, Karaciğer – Safra Kesesi – Pankreas Cerrahi Birimi, Meme ve Endokrin Cerrahisi Birimi gibi özel üniteleri bulunmaktadır. Radyoloji, Biyokimya ve Mikrobiyoloji Laboratuarlarının yanında Patoloji Laboratuarı yer almaktadır.

Öğrenci Toplulukları

TOBB ETÜ'de öğrencilerin bireysel ve sosyal gelişimlerine büyük önem verilir. Öğrencilerin oluşturduğu toplulukların ya da bireysel faaliyetlerinin destekleyicisi başkanlığını iki yıldır Ali Fuat Bilkan'ın yürüttüğü Öğrenci Etkinlikleri Komitesi (ÖEK)'dir. İlk yılında 22 öğrenci topluluğu bulunan üniversitede, ikinci yılında 28 topluluk, üçüncü yılında ise 45 toplululuk kurulmuştur. Üniversitede faaliyet gösteren topluluklar şunlardır:

800px 2006f1tobbetu
TOBB ETÜ Motor Sporları Topluluğu organizesinde öğrenciler Formula-1 yarışlarında İstanbul Park'ta (2006).
  1. 1907 Üniversiteli Fenerbahçeliler Birliği TOBB ETÜ
  2. Aikido Topluluğu
  3. Avrasya Stratejik Araştırmalar Topluluğu
  4. Basketbol Topluluğu
  5. Bilgisayar Topluluğu[28]
  6. Bilişim Teknolojileri Topluluğu
  7. Dış Ticaret Topluluğu
  8. Diplomasi Topluluğu
  9. Doğa Sporları Topluluğu
  10. Düşünce Masası Topluluğu
  11. Ekonomi Topluluğu
  12. Engelsiz TOBB ETÜ Topluluğu
  13. Eşli Danslar Topluluğu
  14. Fotoğraf Topluluğu
  15. Futbol Topluluğu
  16. Genç Atatürkçüler Topluluğu
  17. Genç Girişimciler Topluluğu
  18. Genç Yazarlar Topluluğu
  19. Gezi, Kültür ve Tanıtım Topluluğu
  20. Güzel Sanatlar Topluluğu
  21. Havacılık Topluluğu
  22. Hukuk Topluluğu
  23. İşletme Topluluğu
  24. İletişim ve Medya Topluluğu
  25. Masa Tenisi Topluluğu
  26. Matematik Topluluğu
  27. Medya ve İletişim Topluluğu
  28. Model Birleşmiş Milletler Topluluğu
  29. Motor Sporları Topluluğu
  30. Eskrim Topluluğu
  31. Münazara topluluğu
  32. Radyo ETÜ
  33. Rock Topluluğu
  34. Satranç Topluluğu
  35. Sinema ve Tiyatro Topluluğu
  36. Sosyal Araştırmalar Topluluğu
  37. Karikatür ve Mizah Topluluğu
  38. Küresel Düşünce Topluluğu
  39. Sosyal Dayanışma Topluluğu
  40. Sosyal Araştırmalar Topluluğu
  41. Tarih Topluluğu
  42. Teknoloji Topluluğu
  43. TOBB ETÜ IEEE Öğrenci Kolu
  44. TOBB ETÜlü Aslanlar
  45. TOBB ETÜlü Kartallar
  46. Trabzonspor Topluluğu
  47. Türk Halk Dansları Topluluğu
  48. Türk Müziği Topluluğu
  49. Türk Sanat Müziği Topluluğu
  50. Uluslararası Demokrasi Topluluğu
  51. Yüzme Topluluğu
  52. Türkçe Topluluğu
  53. Uzakdoğu Sporları Topluluğu
  54. Endüstri ve Verimlilik Topluluğu
  55. Voleybol Topluluğu
Projeler
  • 17 Eylül 2011 tarihinde TOBB ETÜ'nün bazı fakültelerinin Sivas'ta kurulmasına ilişkin protokol imzalanmıştır.Haziran 2012'de Sivas'ta hâlen inşa halinde olan Fuar Kongre ve Kültür Merkezi binalarının üst kullanım hakkı TOBB ETÜ'nün Sivas'ta kuracağı fakültelere devredilmiştir.
  • Üniversitenin mütevelli heyeti başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 19 Şubat 2012 tarihinde TOBB ETÜ'nün bir fakültesinin Diyarbakır'da kurulmasının planlandığını açıklamıştır.
  • TOBB ETÜ'de tıp fakültesi kurulmasıyla ilgili karar 11 Ocak 2012 tarihinde Resmî gazetede yayınlanmıştır. Önümüzdeki yıllarda TOBB ETÜ tıp fakültesine öğrenci alınması beklenmektedir.
  • Rusya ve Rusça alt bölümleriyle eğitime başlayan Uluslararası Girişimcilik bölümü için Rusçanın yanı sıra Arapçaya ilişkin bir programa başlanması planlanmaktadır.[53]
  • Fransa meclisi genel kurulunun, 1915 olaylarının soykırım olmadığı yönündeki ifadelerin suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etmesinin ardından TOBB ETÜ'de bu konular üzerinde araştırma yapacak bir enstitünün kurulması kararlaştırılmıştır.
Yönetim

Üniversite Senatosu
  • Rektör: Prof. Dr. Necip Camuşcu
  • İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı: Prof. Dr. İhsan Sezal
  • Mühendislik Fakültesi Dekanı: Prof. Dr. Yücel Ercan
  • Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı: Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan
  • Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı: Prof. Dr. Vedat Özsoy
  • Hukuk Fakültesi Dekanı: Prof. Dr. Çiğdem Kırca
Rifat HisacC4B1klC4B1oC49Flu
TOBB ETÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu (2011).

  • Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü: Prof. Dr. Ünver Kaynak
  • Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü: Prof. Dr. Serdar Sayan
  • Üye: Prof. Dr. Ömer Saatçioğlu
  • Üye: Prof. Dr. Müge Bozdayı
  • Üye: Doç. Dr. Asena Caner
  • Genel Sekreter: Prof. Dr. Adem Şahin
  • Öğrenci Konseyi Başkanı: İsmail Cem Arslan
Üniversite Mütevelli Heyeti
  • Başkan: M. Rifat Hisarcıklıoğlu
  • Başkan Vekili: Halim Mete
  • Üye: Taha Akyol
  • Üye: Ali Coşkun
  • Üye: Nurettin Gürgür
  • Üye: Ertuğrul Özkök
  • Üye: Faik Yavuz
  • Mütevelli Heyet Başkan Danışmanı: Prof. Dr. Tahsin Kesici


Benzer Konular

16 Ocak 2009 / The Unique Eğitim Bilimleri
10 Ekim 2008 / Aynacan Taslak Konular
2 Aralık 2010 / Daisy-BT Mimarlık