Arama

Hava Harp Okulu

Güncelleme: 23 Temmuz 2008 Gösterim: 20.015 Cevap: 1
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
9 Aralık 2007       Mesaj #1
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
banner6 SON

Sponsorlu Bağlantılar

hho logo Kucuk 1
Türk ordusunda havacılığın gelişmesi için her şeyden önce bir Hava Okulu’nun kurulmasına ihtiyaç duyulmuştur. Bu nedenle 3 Temmuz 1912’de Yeşilköy’de Hava Okulu açılmış ve 1926 yılında Eskişehir’e taşınmıştır. Havacılıktaki gelişmeler üzerine Eskişehir’de bulunan Hava Okulu 1 Ekim 1951 yılında Hava Harp Okulu dönüştürülmüş ve Hv.Plt.Kur.Alb. Gavsi UÇAGÖK komutanlığında eğitim öğretime başlamıştır.
insaat
Hava Harp Okulu inşaatı
30 Ağustos 1953’de Hava Harp Okulu’nun ilk mezunları olan 56 Hava Asteğmen, Hava Kuvvetlerinin kendi kaynaklarıyla yetiştirdiği ilk subaylardır. Bu subayların bir kısmı pilotaj eğitimi için Amerika Birleşik Devletlerine gönderilmiştir. Yine aynı gün Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Fevzi UÇANER tarafından Cumhurbaşkanı adına Hava Harp Okuluna sancak verilmiştir.
ilksancak
Hava Harp Okulu sancağı
Eskişehir’deki garnizonun zamanla yetersiz kalması nedeni ile 17 Eylül 1954’te İzmir’e nakledilen Hava Harp Okulu’nda uçuş eğitimi, 1955 yılında iki yıllık eğitim öğretimin sonuna alınmış ve okul kontenjanı 68’den 136’ya yükseltilmiştir.1955 yılında birinci sınıfa alınan 429 öğrenci; Hava Harp Okulu’nun en kalabalık devresini oluşturmuştur. Aynı yıl Hava Harp Okuluna ilk defa kız öğrenci alınmış ve 1961 yılına kadar 24 bayan öğrenci mezun olmuştur.
bayan2520C3B6grenciler
Hava Harp Okulu 'nun ilk bayan öğrencileri
1960 yılından itibaren Askeri Hava Lisesinin mezun vermeye başlaması üzerine Hava Harp Okulu öğrenci ihtiyacının çoğunluğunu bu kaynaktan karşılamaya başlamış, kontenjanın dolmadığı durumlarda sivil liselerden de öğrenciler alınmıştır. Havacılık ve Uzay teknolojisinin hızla gelişmesi ile dört yıllık lisans düzeyinde eğitim öğretime ihtiyaç duyulmuştur. Bu nedenle, mevcut üniversite ve Harp Akademileri öğretim üyeleri ile bu kurumların diğer imkanlarından yararlanılmak üzere Hava Harp Okulunun İstanbul’a taşınmasına karar verilmiş ve Hava Harp Okulu 04 Temmuz 1967’de İstanbul Yeşilyurt’a taşınmıştır.
67acilis4hw
Hv. H. O. Açılış Töreni (Yeşilyurt 1967) 30 Ağustos 1968’de Hava Harp Okulu İstanbul’da ilk mezunlarını vermiştir. 1969-1970 eğitim öğretim yılından itibaren Hava Harp Okulunda üç yıllık eğitime başlanmış ve 30 Ağustos 1972’de Teğmen rütbesiyle ilk mezunlar verilmiştir. 1974-1975 eğitim öğretim yılından itibaren ise dört yıllık lisans seviyesinde eğitime başlanmış ve ilk dört yıllık mezunlar, 30 Ağustos 1978’de Hava Kuvvetlerinde göreve başlamışlardır.

Hava Harp Okulu' nun ilk mezunları
1960 yılına kadar bayan öğrencilerin de alındığı Hava Harp Okulu’na, 32 yıl aradan sonra 1992 yılından itibaren yeniden bayan öğrenci alınmaya başlanmıştır. 1996 yılından günümüze kadar 134 bayan Harbiyeli, Teğmen rütbesiyle mezun olarak Hava Kuvvetleri saflarında göreve başlamıştır.
ilk2520mezunlar
Hava Harp Okulu mezuniyet töreni
Yine, 1992 yılından itibaren ikili savunma ve eğitim işbirliği çerçevesinde dost ve müttefik ülkelerden gelen, misafir öğrencilere de Hava Harp Okulu’nda eğitim verilmeye başlanmıştır. Bugüne kadar Hava Harp Okulu’ndan 120 Misafir Askeri Öğrenci (MAP) mezun olmuştur.
mezuniyet2520tC3B6reni
Yaş kütüğüne uçak maketi çakılması
17 Mayıs 2000 tarih ve 4566 sayılı kanunla Hava Harp Okulu Dekanlığı kurulmuş ve yeniden düzenlenen müfredat programıyla akademik eğitim faaliyetlerinin çağdaş ve etkin yürütülmesi açısından önemli bir adım atılmıştır. 2001-2002 Eğitim Öğretim yılından itibaren de lisansüstü eğitim veren Havacılık ve Uzak Teknolojileri Enstitüsü kurulmuştur. Enstitü günümüzde hem diğer Kuvvet Komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığı personeline, hem de sivillere yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim vermektedir.
yaskC3BCtC3BCgC3BC
Hava Harp Okulu, İstanbul/Yeşilyurt’taki kapalı ve açık tesislerine ek olarak Yalova’daki uçuş ve kamp eğitim tesisleri ile birlikte yaklaşık 4,5 milyon m2’lik bir alana sahiptir. Modern tesisleri, deneyimli eğitim kadrosu ve çağdaş anlayışı ile Hava Harp Okulu günümüz havacılık programlarının üst düzeyde uygulandığı seçkin bir eğitim öğretim kurumudur.

Hava Harp Okulu
Hava Harp Oku
Gerekli şartları sağlayarak Hava Harp Okuluna girmek için başvuruda bulunan aday öğrenciler ; spor, sağlık, psikomotor ve mülakat aşamalarını başarı ile tamamladıktan sonra Öğrenci Seçme Uçuşuna tabi tutulurlar.Hava Harp Okulu

ÖSU, pervaneli uçaklar (T-41D) ile yapılmaktadır. ÖSU' nu başarı ile tamamlayan öğrenciler bir aylık İntibak Eğitimi' ne katılırlar. Bu aşamayı da başarı ile tamamlayan aday öğrenciler, yemin ederek Hava Harp Okulu öğrencisi olurlar. Hava Harp Okulu' ndaki dört yıllık öğrenimleri süresince öğrenciler, sınıflarına göre şu uçuş aktivitelerinde bulunurlar:
Seçim Aşamalarında7 sorti ( 7 saat )2. Sınıf2 sorti ( 2 saat )3. Sınıf3 sorti ( 3 saat )4. Sınıf4 sorti ( 4 saat )Uçus eğitiminin amacı; Hava Harp Okulu öğrencisini pilotaj eğitimine hazırlamak, uçuş disiplini, uçuş emniyeti ve brifing usullerini öğretmek, çeklist, uçuş el kitabı ve teçhizat kullanma alışkanlığı kazandırmak, zamana riayet, uçuculuk örf ve adetlerini aşılamak, temel havacılık bilgilerini uygulama ortamında öğretmek ve pilot olma başarı yüzdesini artırmaktır.

Son düzenleyen kompetankedi; 23 Temmuz 2008 22:42
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
LaDymm - avatarı
LaDymm
Ziyaretçi
11 Şubat 2008       Mesaj #2
LaDymm - avatarı
Ziyaretçi
Tarihçe;

Sponsorlu Bağlantılar
İlk motorlu uçağın havalanmasından sonra havacılık alanında gerçekleşen gelişmeler, Türk Ordusu tarafından çok yakından izlenmiştir. Havacılığın önemi ve etkinliği derhal değerlendirilmiş ve 1912 yılında Hava Harp Okulu'nun bugünkü bulunduğu bölgede, Hava Okulu adıyla ilk havacılık eğitim kurumu açılmıştır.

Uzun bir süre, bir dizi aşamalar geçiren ve yer değiştiren okulda çoğunlukla Kara Harp Okulu mezunu subaylar uçucu olmak üzere eğitilmişler ve daha sonra bu subaylar, Türk Hava Kuvvetleri'nin çekirdeğini oluşturmuşlardır.
Türk Hava Kuvvetleri'nin kendi personelini yetiştirebileceği bir okula kavuşması daha sonra gerçekleşmiş ve bugünkü adıyla Hava Harp Okulu 1951 yılında Eskişehir'de açılmıştır. 30 Ağustos1953'te ilk mezunlarını veren Hava Harp Okulu, 1954 yılında İzmir'e taşınmıştır. 14 Şubat1967'de, Hava Harp Okulu'nun bir kültür ve tarih hazinesi olan İstanbul'a taşınmasına karar verilmiştir.

Havacılık ve Uzay teknolojisinin hızla gelişmesi Hava Harp Okulu eğitim-öğretiminde köklü değişiklikler yapılmasını gerektirmiştir. Bu amaçla mezuniyet sonrası görev alanları incelenip eğitim gereksinimleri saptanarak, sorunların ancak 4 yıllık lisans düzeyinde bir eğitim-öğretimle karşılanabileceğine karar verilmiştir. Bu karar sonrasında, 1967 yılında, Hava Harp Okulu, Türk havacılığının doğduğu Yeşilyurt, İstanbul'da bugün içinde bulunduğu tesislerine taşınmış ve önceleri 2 yıl olan eğitim-öğretim süresi 1969 yılında 3, 1974 yılında ise 4 yıla çıkarılmıştır. Türkiye'nin en köklü üniversiteleriyle yakın ilişkide olması ve Türkiye'nin en büyük hava alanı yakınında konuşlanmış bulunması nedeniyle, Hava Harp Okulu ideal yerini bulmuştur...

Hava Harp Okulu Ana Bina

Hava Harp Okulu, Yeşilyurt, İstanbul'daki kapalı ve açık tesislerine ek olarak Yalova'daki uçuş ve kamp eğitim tesisleri ile yaklaşık 4,5 milyon m² lik bir alana yerleşmiş olup, bugünkü eğitim gereksinimlerine yanıt verebilecek düzeydedir. Bu alan, mevcut havacılık programlarının sağlanması için yeterli olup, gereksinim duyulduğunda gelişmeyi temin edebilecek ilaveler yapılmasına uygundur.

4 yıllık eğitim dönemlerinde uygulanan değişik akademik programlardan sonra 1991 yılında mühendisliklisans programının da uygulanmasına başlanmıştır. Bu kapsamda Havacılık, Bilgisayar, Elektronik ve Endüstri dallarında mühenddislik eğitimi verilmektedir. 1960 yılına kadar kız öğrencilerin de alındığı okula 32 yıl aradan sonra 1992 yılında yeniden kız öğrenci alınmaya başlanmıştır. Yine 1992 yılından itibaren dost ve müttefik ülkelerden gelen misafir öğrencilere de Hava Harp Okulu’nda eğitim verilmeye başlanmıştır.
Son düzenleyen _Yağmur_; 9 Mart 2013 13:25 Sebep: Aktif linkler

Benzer Konular

25 Temmuz 2012 / The Unique Eğitim Bilimleri
12 Ocak 2009 / Ziyaretçi Cevaplanmış
12 Haziran 2011 / The Unique Eğitim Bilimleri
28 Mayıs 2012 / anzl Cevaplanmış