Arama

Gelir Vergisi

Güncelleme: 30 Ocak 2016 Gösterim: 2.567 Cevap: 0
tokiohotel - avatarı
tokiohotel
VIP ''Ölü Gelin''
30 Ocak 2016       Mesaj #1
tokiohotel - avatarı
VIP ''Ölü Gelin''
Gelir Vergisi

Sponsorlu Bağlantılar
Gelir vergisi nedir?
Vergi gerçek kişilerin elde ettikleri kazançlar üzerinden alındığı için gelir vergisi adı ile anılmaktadır.

Gelir Vergisinin Özellikleri;
Bu vergiler bir yıl boyunca gerçek ve tüzel kişilerin kazançları üzerinden alınan vergilerdir. Gelir üzerinden alınan vergiler vergiler içerisinde önemli bir paya sahiptir. Gelirlerin beyanın kontrolü ve takibi önemlidir. Bu hususlara dikkat edildiği sürece vergi gelirlerinden en büyük pay gelir vergilerinden sağlanır. Gelir üzerinden alınan vergiler iki şekilde incelenir. Bunlar Gelir Vergileri ve Kurumlar Vergileridir.

Konusu;
Gerçek kişilerin bir yıl boyunca elde ettikleri gelir ve kazançları üzerinden alınan vergilerdir. Kamu hizmetlerinin finansmanında en fazla yararlanılan vergi gelir vergisidir.
Gelir vergisinin artan oranlı olması birtakım indirim muafiyet ve istisnalara uygun olması nedeniyle ve vergi ile ilgili düzenlemelerin vergi yönetiminin doğru yapılması koşuluyla vergi adaletine uygun olarak daha fazla yarar sağlanabilir. Gelir vergisi dolaysız bir vergidir.

Vergiye tabi olacak gelir;
• Gerçek kişiye ait olmalıdır. Gerçek kişi ise medeni kanun hükümlerine göre hak sahibi olabilme ve borç altına girme bakımından ehil olan kişidir.
• Gelir bir takvim yılı içinde elde edilen gelir olmalıdır. Gelir vergisinde
vergilendirme dönemi geçmiş olan bir takvim yılıdır.
• Gelir her türlü kazanç ve iratların toplamıdır. Yani direkt olarak ele geçmese bile hak edilmiş olan o yıla ait her türlü kazanç alacaklar ve elde edilmiş gelirlerin toplamı gelir vergisinin konusuna girer.
• Gelir kazanç ve iratların safi tutarıdır. Gelirin elde edilmesinde yapılan ve
yapılacak olan her türlü giderler düşüldükten sonra kalan kısım verginin konusu olmaktadır. Safi kazanç ve iratların bulunmasında gayri safi gelirden kanunda belirtilen giderler düşürülür

Gelir vergisi kanunundaki gelir kavramına giren kazanç ve iratlar, kanunun 2. maddesinde yedi grup halinde aşağıdaki gibi sayılmıştır;
1. Ticari kazançlar,
2. Zirai kazançlar,
3. Ücretler,
4. Serbest meslek kazançları,
5. Gayrimenkul sermaye iratları,
6. Menkul sermaye iratları,
7. Diğer kazanç ve iratlar.

Derleme

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
''Boşver''

Benzer Konular

26 Şubat 2016 / tokiohotel Taslak Konular