Arama

Hacı Bektaş-ı Veli

Güncelleme: 15 Kasım 2016 Gösterim: 23.722 Cevap: 3
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
23 Mart 2009       Mesaj #1
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye

Bektaş Veli (HACİ)

Ad:  Hacı_Bektaş_Veli.JPG
Gösterim: 1194
Boyut:  23.4 KB

(d. 1210 ? - ö. 1271 ?)
Sponsorlu Bağlantılar
Sulucakarahöyük, Hacıbektaş, Nevşehir), Bektaşi tarikatının esin kaynağı olan Türk mutasavvıfı.


Yaşamına ilişkin bilgiler çok sınırlıdır. Genellikle kabul edilen bilgilere göre göçebe derviş geleneği içinde yetişti. 13. yüzyılın ilk yansında Horasan’dan Sivas’a gitti.Amasya’da bulunan Baba İlyas’la görüştü, onun düşüncelerinin etkisinde kaldı. Amasya’dan Kırşehir’e, oradan Kayseri’ye gitti. Bu sırada başlayan Babai Ayaklanması’nm Anadolu’da yarattığı çalkantılı dönemi yaşadı. Kardeşi Menteş, bu ayaklanma sırasında öldürüldü. Sulucakarahöyük’e (bugün Hacıbektaş) yerleşen Hacı Bektaş, ayaklanmanın bastırılmasmdan sonra dağılan Babailerin bir bölümünü çevresine toplayarak düşüncelerini yaymaya çalıştı.

Hacı Bektaş Veli, Anadolu’daki en yaygın tarikatlardan birinin esin kaynağı olduğundan, Vilayetname-i Hacı Bektaş Veli olarak tanınan menakıbnamede anlatılan yaşam öyküsü birçok olağanüstü olayla örülmüştür. Bunlardan ilk göze çarpan, ama tarihsel gerçeklere uymayanlar, Bektaş Veli’nin ünlü mutasavvıf Ahmed Yesevî ve Osmanlı beyi Orhan Gazi’yle görüşmesi ve Yeniçeri Ocağı’nın kuruluşunda ocak için dua etmesidir. Bazı kaynaklar onu şeriata uyan bir mutasavvıf olarak anarken, bazıları da şeriata aykırı davranışlarda bulunduğunu, saçını, bıyığını ve tırnaklarını kesmediğini anlatmaktadır. Hacı Bektaş’ın 13. yüzyılda yaygın olan ve Şii Batıni özellikler taşıyan Türkmen inançlarının bir temsilcisi olduğu kesindir. Hacı Bektaş’ın Bektaşiliğe esin kaynağı olan Makalat (1871; yeni harflerle, 1954) adlı kitabından başka Kitabü 7- Fevaid, Fatiha Suresi Tefsiri, Şathiye, Makalat-ı Gaybiye ve Kelimat-ı Ayniye gibi yapıtları varsa da, bunları onun yazdığı kesinlik kazanmamıştır.

Kaynak: Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Baturalp; 15 Kasım 2016 12:48
Biyografi Konusu: Hacı Bektaş-ı Veli nereli hayatı kimdir.
Quo vadis?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Nisan 2011       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Hacı Bektaş Veli


XIII. yy.da yetişmiş ünlü bir düşünür ve gönül adamıdır.
Sponsorlu Bağlantılar

Horasan'ın Nişabur kentinde doğmuştur. Annesi Hatem Hatun, babası Seyyit İbrahim Sani'dir. Ve her ikisi de Türk soyundandır. Hacı Bektaş Veli'nin çeşitli kaynaklarda doğum ve ölüm tarihleri değişik gösterilmektedir.. Bazı kaynaklarda doğumu 1248, Anadolu'ya gelişi 1270-1280 yıllan arası, ölümü ise 1337 olarak, bazı kaynaklarda ise doğumu 1209, ölümü 1271 olarak yazılmaktadır.

Akılcılığa ve bilime inanan Hacı Bektaş Veli dürüst kişiliğe sahiptir. İlk eğitim ve öğrenimini Türkistan Piri Hoca Ahmet Yesevi kültür ocağından alarak, çok sayıda bilim adamının yetiştiği Horasan'da engin bir bilgi birikimine ve geniş bir dünya görüşüne sahip olmuştur.

Hacı Bektaş Veli'nin Anadolu'ya gelişi, Anadolu Selçuklu Devleti'nin siyasi, ekonomik ve kültürel düzenin bozulduğu, yönetimde bölünmelerin ortaya çıktığı bir devreye rastlamaktadır. Hacı Bektaş Veli Kırşehir yöresindeki Suluca Karahöyük'e (Hacımköy) yerleşm iş, Orta Anadolu'yu dolaştıktan sonra Anadolu kültürünü, Anadolu insanının gelenek ve göreneklerini özümseyerek yeni bir bilim ve öğreti merkezi kurmuştur.

Burada çok sayıda öğrenci de yetiştiren ve yeniçeri ocağının da piri olarak bilinen Hacı Bektaş Veli Anadolu birliğinin sağlanmasına yardımcı olmuştur . Hacı Bektaş Veli, Türk dili ve kültürünün yabancı etkilerden ve her türlü yozlaşmalardan korunması çabalarını ömrü boyunca sürdürmüştür. Ortaya koymuş olduğu birleştirici ve yükseltici öğreti her türlü bağnazlıktan uzak, çağa uyan ilkeler haline gelmiştir. Hacı Bektaş Veli ibadet ve günlük yaşamda kadını erkeğin yanına almıştır. Güzel sanatlara sevecenlikle bakmış, Dergah'ta öğretisini yaşama geçirmiştir.

Makalat, Kitabu'l-Fevaid, Hacı Bektaş'ın Şathiyyesi ve Besmele Tesviri isimli eserlerinin olduğu bilinmektedir. Hacı Bektaş Veli'nin hayatı ve kerametlerini anlatan "Velâyetname" önemli bir eserdir.

Hacı Bektaş Veli'den Altın Sözler


  • Ara. bul.
  • İncinsen de, incitme.
  • Kadınları okutunuz.
  • Murada ermek sabır iledir
  • Araştırma açık bir sınavdır.
  • Eline, diline, beline sahip ol.
  • Her ne araran, kendinde ara.
  • Arifler hem arıdır, hem arıtıcı.
  • Bir olalım, iri olalım, diri olalım.
  • Marifet ehlinin ilk makamı edeptir.
  • İnsanın cemali, sözünün güzelliğidir.
  • Hiçbir milleti ve insanı ayıplamayınız.
  • Nefsine ağır geleni kimseye tatbik etme.
  • İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır.
  • Düsünce karanlığına ışık tutanlara ne mutlu.
  • Nebiler, veliler insanlığa Tanrı'nın hediyesidir.
  • Düşmanınızın dahi insan olduğunu unutmayınız.
  • İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır.
  • Düşünce karanlığına ışık tutanlara ne mutlu.

Son düzenleyen Baturalp; 15 Kasım 2016 13:00 Sebep: başlık ve sayfa düzeni
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
8 Haziran 2012       Mesaj #3
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi

Hacı Bektaş Veli


(1209 ?, Horasan-1271 ?, Hacıbektaş)
Türk mutasavvıfı. Bektaşîliğin kurucusudur.


Yaşamı efsanelerle örülüdür. Gerçek tarihsel kişiliğini ortaya koyabilecek belgeler ise çok azdır. Eflâki'nin "Menakıbül Arifin" (Ariflerin Menkıbeleri) ve kendi adını taşıyan "Vilayetname"de anlatılanlar, tarihsel yaşamöyküsü değil; yaşamıyla ilgili menkıbe (efsane)lerdir. "Aşıkpaşazade Tarihi"nde yazılanlar da, bu menkıbelerden arındırılmış değildir. Bu kaynaklara göre, Horasan'dan gelip ilkin Sıvas'ta konakladı. Selçuklulara karşı sürekli ayaklanmalarıyla ünlü "Babalılar"a katıldı. Baba İshak'ın halifesi olarak Amasya'ya gitti. Bir süre de Kırşehir ve Kayseri'de bulunduktan sonra, şimdi kendi adını taşıyan, o zamanki Sulucakarahöyük Köyü'ne yerleşti. Horasan erenlerinin kadın kolu Bacıyanı Rum topluluğundan Hatun Ana'yı evlât edindi. Baba İshak Ayaklanması'nda, İshak da içinde olmak üzere, kılıçtan geçirilen Babalılardan kalanlar, onun çevresinde toplandı. Bütün Alevî, Şiî, Batınî toplulukları onun yoluna girdi. Mevlâna gibi başkentte değil, köyde oturuyor; Farsça değil Türkçe söylüyordu. Bu nedenle aynı yıllarda Mevlevîlik kentlerde aydınlar arasında, Bektaşîlik ise kırsal alanlarda yayıldı; kısa sürede bütün Anadolu'yu sardı. Bütün yeniçeri ocağı da Bektaşî idi. Bu nedenle, yeniçerilere "taifei Bektaşîyan", yeniçeri ağalarına da "ağayı Bektaşîyan" denir. Hacı Bektaş'ın bütün öğretisini içeren tek kitabı "Makalat"tır. Fakat Bektaşî geleneği birçok şiiri, öyküyü ve sözü ona mal etmiştir.


MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Baturalp; 15 Kasım 2016 12:38 Sebep: başlık ve sayfa düzeni
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
15 Kasım 2016       Mesaj #4
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
Hacı Bektaş-ı Veli

Benzer Konular

7 Haziran 2012 / The Unique Edebiyat tr
15 Kasım 2016 / ***kubosh*** Cevaplanmış
19 Aralık 2013 / TheBLacK Soru-Cevap
16 Ekim 2008 / INIFERNO Müzik tr
17 Ocak 2014 / Misafir Cevaplanmış