Arama

Emile Durkheim

Güncelleme: 11 Aralık 2015 Gösterim: 19.103 Cevap: 2
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
14 Şubat 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Emile Durkheim
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Emile Durkheim
Emile Durkheim, ( 15 Nisan 1858 - 15 Kasım 1917) Yahudi kökenli Fransız sosyolog, Modern Sosyolojinin kurucularından sayılmaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar

Sosyoloji adı her ne kadar August Comte tarafından verilmiş olsa da, Fransız Sosyolojisi 19. yüzyılın sonundaki güçlü etkisini ona ve onun kurmuş olduğu L'Année Sociologique isimli yayına borçludur.

Hayatı ve Düşüncesi
15 Nisan 1858 tarihinde Epinal-Loren'de dünyaya geldi. Felsefe öğretmenliği yaptı. 1885 de Almanya'da bulundu Fransa'ya dönüşte yayımladığı makaleler ilgi topladı. 1887 Bordeaux Üniversitesi'nde ders vermeye başladı. 1902 de Sorbonne Edebiyat Fakültesi'nde çalışmalarını sürdürdü. 1906 da Buisson'un ölümü üzerine Sorbonne Eğitimbilim Profesörlüğüne getirildi.

Durkheim toplumbilimi kendi olgularını kendi ön dayanaklarıyla işleyen bir bilim durumuna getirdi. Auguste Comte'un fiziği, Herbert Spencer'in biyolojiyi örnek alıp inceledikleri toplumsal olaylar ona göre yalnız kendi türünden olaylarla açıklanabilir, "toplumsal olay" bireye bağlı ve bireyle başlayıp biten bir süreç değildir. Toplumsal olay bireyi aşkındır, birey ona katılır. Her birey için toplumsal olaya katılmak kaçınılmaz bir zorunluktur. Çünkü toplumsal olaylar; genel zorunlu bireyi ve bireyler arası ilişkileri belirleyen din, ekonomi, hukuk, ahlâk, siyaset, bilim ve sanat türünden olaylardır.

Durkheim bireyi bireyselliği toplum içinde tümüyle eritmez. İnsanın kendine özgü bireyliğini ve topluma özgü toplumsallığını saptar. İnsan genel doğruları hazırca, tartışıp araştırmadan toplumdan alır. Bu doğrular: bireyin, kendisi, başkaları, insanlar arası ilişkiler, doğa, evren olguları üzerine yargılarına temel dayanak olur. Toplum bir başka yanıyla da insana ilişkin her kurumun temeli olup doğal bir bileşimdir. Kurumlar örneğin din ve Tanrı anlayışı da topluma bağlıdır ve onunla birlikte gelişip evrimleşir.

Durkheim bilgi anlayışında toplumun görüşünü örnek alır. Bilgide en genel kavramlar tek tek şeylerin tümünden bağımsız olmayıp tersine onlara uygulanabilen, topluma ilişkin kavramlar olduklarından en geçerli kavramlardır. Bunların mutlak, öncesiz sonrasızca doğru ve kesin kavramlar oldukları da söylenemez. Bilginin temel taşları olan genel kavramlar toplumla birlikte zaman ve uzam bağlamında değişip gelişen kavramlardır.

Din sosyolojisi ile ciddi olarak ilgilenen Durkheim'in eserlerinin bir kısmı Türkçe'ye çevrilmiştir. Comte'un takipçisidir. Toplumu, Tanrı yerine koymuştur. Burada kasıt inançlı bir kimse davranışlarda bulunurken Tanrı'sını nasıl gözetirse 'birey'inde davranışlarda bulunurken toplumu aynı şekilde gözettiğidir. 15 Kasım 1917'de Paris'te ölmüştür.

Başlıca eserleri
  • De La Division Du Travail Social; 1893 (İçtimaî Taksim-i Amalo; 1923)(Toplumsal İş Bölümü;2006)
  • Règles De La Méthode Sociologique; 1895 (Sosyolojik Yöntemin Kuralları; 1985)
  • Le Suicide; 1897 (İntihar; 1987)
  • Les Formes Êlémentaires De La Vie Religieuse; 1915 (Din Hayatının İlkel Biçimleri; 2005)
Türkiye'de yayımlanmış diğer eserleri
  • Ahlaksal Terbiye - 1938
  • Ahlak ve Hukuk Kaideleri Hakkında Dersler - 1947
  • Meslek Ahlakı - 1949, 1962
  • Ceza Evriminin İki Kanunu - 1966
  • Dini Hayatın İlkel Biçimleri,Ataç - 2006

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 11 Aralık 2015 00:56
Biyografi Konusu: Emile Durkheim nereli hayatı kimdir.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
5 Temmuz 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Emile Durkheim
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  emile+durkheim.jpg
Gösterim: 597
Boyut:  17.5 KB

Emile Durkheim
Doğum: 1858, Epinal
Ölüm: 1917, Paris
Fransız sosyoloğu.

Ecole Normale'i bitirdi. Felsefe agrejesi ve edebiyat doktoru olan Durkheim 1887'de Bordeaux Üniversitesi'nde sosyoloji okuttu. 1902'de Sorbonne Üniversitesi'ne pedagoji profesörü oldu. Auguste Comte'un olumculuğundan (pozitivizm) etkilenerek, sosyolojinin bir bilim dalı olmasında öncülük etti. İlkelerini "Règles de la Méthode Sociologique" (Sosyolojik Yöntemin Kuralları, 1894) adlı kitabında savundu. Yönteminin esası; ahlâkî olguları, bireysel vicdanların dışında var olan "şeyler" gibi sosyal olgular olarak görmekten ibarettir. Durkheim'a göre; sosyal olaylar bireylerin psikolojik davranışlarıyla açıklanamaz. Ancak başka bir sosyal olayla açıklanabilir. Olaylar toplumsal bir gerekirciliğin (determinizm) ürünüdür. Durkheim sosyolojisinin ilkelerini ve yöntemini benimseyen Ziya Gökalp, bu sosyoloji okulunun Türkiye'de yaygın ve etkin hâle gelmesinde büyük çaba göstermiştir.

Durkheim'ın başlıca yapıtları:
  • "De la Division du Travail Social" (Toplumsal İşbölümü Üzerine, 1893),
  • "Régles de la Méthode Sociologique" (Sosyolojik Yöntemin Kuralları, 1894),
  • "Le Suicide" (İntihar, 1897),
  • "Les Formes Elémentaires de la Vie Religieuse: Le Système Totémique en Australie" (Dinsel Yaşamın İlkel Biçimleri: Avustralya'da Totemik Sistem, 1912).

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
plum - avatarı
plum
Ziyaretçi
1 Mart 2013       Mesaj #3
plum - avatarı
Ziyaretçi

Emile Durkheim 15 Nisan 1858'te Paris'in 372 km. doğusunda Epinal Kasabasında, dindar bir Yahudi ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Haham olmayı reddederek 1879'da Paris Yüksek Öğretmen Okulu'na girdi.

Cumhuriyetçi ve evrensel bir laiklik idealizminin taraftarı olan Durkheim, 1870'teki Sedan bozgunuyla ve bunun ardından gelen dramatik olaylarla ağır biçimde hırpalanmış olan Fransa'yı ahlaki ve toplumsal olarak yeniden yapılandırmak için, eğitim ve araştırmalarla katkıda bulunmaya çalıştı.

1882'de toplumsal işbölümü ve Montesquieu üzerine araştırmalara başladı. Almanya'ya giderek toplım ve insan bilimlerindeki gelişmelerle bu konularda geçirilen atılımları inceledi, daha sonra 1887'de Bordeaux'da toplumsal bilim ve pedagoji kürsüsünün açılışını yaptı. Derslerinde toplumsal dayanışmayı ve intiharı, hukuk ve gelenekler "fizyolojisini", din ve ahlak olgusunu, eğitsel yapıları ve pedagojik doktrinleri işledi. 1896 yılında bir sosyoloji dergisi yayımladı.

1902'de Sorbonne'da, adı 1913 yılında Eğitim ve Sosyoloji kürsüsü adını alacak olan Eğitim Bilimi Kürsüsünün başkanı oldu.

1914'te Birinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesi, Sosyalist Partiye yakın, Dreyfusçu, bilimsel ve teknik gelişmeler ile toplumsal ve ahlaki gelişmelerin birbirlerine paralel olarak evrildiklerine, uluslar arasında barışçı ve akılcı ilişkilerin uyumlulandırılmasına inanan bu insanı büyük bir düş kırıklığına uğrattı.

Bir çok çalışma arkadaşı ve oğlu Andre bu savaşta öldüler. Durkheim yaşama küstü ve 15 Kasım 1917'de Paris'te öldü.


kaynak
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 11 Aralık 2015 00:56

Benzer Konular

1 Aralık 2016 / perlina Edebiyat ww
26 Kasım 2009 / Misafir Soru-Cevap
13 Ekim 2015 / h_emir Bilim ww
1 Temmuz 2015 / Safi Siyaset ww
11 Temmuz 2015 / nötrino Sanat ww