Arama

Theophrast ( Theophrastus)

Güncelleme: 26 Şubat 2016 Gösterim: 3.650 Cevap: 4
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
19 Ekim 2006       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
(M.Ö. 372 - 287) Yunan filozofu. Lesbos adasında Eresos'da doğan Theophrastos, Aristoteles'in en ünlü öğrencisi ve gezimci (peripatetik) okula bağlı bir filozofdu. Atina'da önce Platon'un daha sonra Aristoteles'in yanında öğrenim gördü. Aristoteles M.Ö. 323'de Khalkis'e gitmek zorunda kalınca onun kurduğu Lykeion'un başına geçti. Otuz beş yıllık yönetimi sırasında okulda iki binden fazla öğrenci yetişti.

Sponsorlu Bağlantılar
Theophrastos, metafizik, fizik, fizyoloji, zooloji, botanik, etik, siyaset ve kültür tarihi konularında Aristoteles'in görüşlerini tümüyle benimseyen birkaç gezimci filozoftan biriydi. Genel olarak bu konular arasında sistematik birliği sağlamaya ve Aristotelesçiliği Platoncu aşkın öğelerinden arındırmaya çalıştı.

Günümüze ulaşmış en önemli yapıtları olan Peri Phyton Historia (Bitkilerin Tarihi Üzerine) dokuz, Peri Phyton Aition da (Bitkilerin Nedenleri Üzerine) altı kitaptan oluşur. Önemli yapıtlarından Kharakteres Ethikoi (Halkların Karakterleri) Aristoteles'in etik ve retorik amaçlı çalışmalarına dayanan 30 karakter betimlemesinden oluşur.

Eski Yunan felsefesi konusunda önemli bir kaynak olan Physikon Doksai (Fizikçilerin Kanunları) adlı yapıtıysa 1789'da Herman Diels tarafından Doksographoi Hellenikon (Yunanlıların Kanıları) adıyla yeniden derlenmiştir. Theophrastos Stoacı filozofların saldırıları yüzünden ünlenen etik konusundaki öğretilerinde Aristoteles'in görüşlerinden yola çıkarak erdemlerle erdemsizlikleri birlikte ele aldı ve dışsal iyiliklerin de bir ölçüde önemli olduğunu belirtti. Stoacılar ise bunların insan yaşamı açısından lüksten öteye geçemediğini savunuyordu.
Son düzenleyen Safi; 26 Şubat 2016 20:59
Biyografi Konusu: Theophrast ( Theophrastus) nereli hayatı kimdir.
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
16 Mayıs 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Theophrastus
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Adı: Theophrastus
Doğumu: M.Ö. 371, Eresos
Ölümü: M.Ö. 287, Atina
Okul/gelenek: Peripatetik Okulu
İlgil alanları: Botanik, etik, dil bilgisi, tarih, mantık, metafizik, tabiat bilgisi, fizik
Önemli katkıları: Aristo felsefesini geliştirdi.
Theophrastus (M.Ö. 370 - 287 yaklaşık), Midilli adasında doğmuş, oradan Atina'ya geçerek çalışmalarını burada yürütmüştür. Aristoteles'in halefi olan Theophrastos, Aristoteles'in ölümünden sonra, Akademi'nin başına geçmiştir. Onun gibi sistemci olmaktan ziyade bir gözlemci ve koleksiyoncu olarak bilinir. Daha çok botanik dalında önemli saptamalar yapan bir doğabilimci, felsefeci, morfoloji bilgisi çok fazla olan Theophrastus'un 500'e yakın bitkinin morfolojik özellliklerini birçoğunu da resimleyerek ortaya koymuş ve Atina'da bir botanik bahçesinde tıbbi bitkileri yetiştirmiştir. Aristoteles'in hayvanlar dünyasıyla ilgili sınıflamasını, bitkileri de kapsayacak şekilde genişletmiştir.
Theophrastos, hipotetik ve ayrık tasımların formüllerini de vererek, mantık alanına da önemli katkılar yapmış olduğu için, bir yandan da Stoacı ve Epikürosçuluğa çıkan yolu hazırlamış biri olarak görülür.
Theophrastus bitkilerin dış görünüşüne bakarak ot, çalı, yarı çalı kavramını ortaya atmıştır. Botanikte kullandığı bazı terimler hala kullanılmaktadır (Vessel = kanal, karpos = meyva). Theophrastus bitkileri tek çenekli (monokotiledon) ve çift çenekli (dikotiledon) olarak da ayırmıştır. Çiçeklerin tozlaşma biyolojisinde erkek ve dişi bireylerin bir araya gelmeden tozlaşmanın oluşamayacağını söylemiştir. Theophrastus botaniğin babası olarak kabul edilir.

Son düzenleyen Safi; 13 Ağustos 2015 00:19
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
21 Kasım 2012       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Theophrast (İ.Ö. 372 Midilli-287 Atina),
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Yunan bilgini ve filozofu. Asıl adı Tirtamos idi, ama Aristoteles ona "Theophrastos" (İlah gibi konuşan) lâkabını verdi. Atina'da önce Platon'un, sonra da Aristoteles'in derslerini izledi. Dinsizlikle suçlanıp Khalkis'e sığınmak zorunda kalan Aristoteles'in yerine İ.Ö. 332'de okulun başına getirildi. Aristoteles'in yapıtlarını yorumlayan pek çok kitap yazdı. Yapıtlarının çoğu kayıptır. İki bilimsel yapıtı tam olarak günümüze kadar ulaşmıştır: "Bitkiler Üstüne Araştırmalar" (9 cilt) ve "Bitkilerin Nedenleri" (6 cilt).
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Ağustos 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  32334782.jpg
Gösterim: 750
Boyut:  103.2 KB

THEOPHRASTOS
, yunan filozof (Eresos, Midilli adasında, İ.Û. 372'ye doğr. - Atina 287). Atina'da Platon'un, ardından Aristoteles'in derslerini izledi; Aristoteles'in Atina'dan ayrılarak Khalkis'e gitmek zorunda kalması üzerine, 322'de Lykeion' un başına geçti. Demetrios I Poliorketes filozofları sürgün edince, 318'de o da kendi isteğiyle sürgüne gitti. Aristoteles'in yapıtlarını yorumladı, ancak yapıtlarının çoğu, özellikle yasalar üzerine yazdığı yirmi dört kitaplık önemli incelemesi kayboldu. Günümüze dokuz kitaplık Peri phyton historias (Bitkiler üzerine araştırmalar) ve altı kitaplık Peri phyton aıtion (Bitkilerin nedenleri) adlı iki bilimsel yapıtı kaldı. Bu son yapıtta Theophrastos, türler arasındaki ayrımları Aristoteles felsefesiyle açıklamaya çalışır. Kharakteres ethikoi (Halkların karakterleri) adlı yapıtı, en çok okunan yapıtıdır. Ünlü kitabının adını ve yazma biçimini fransız yazarı La Bruyöre bu yapıttan almıştır.

Kaynak: Büyük Larousse
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
17 Ekim 2015       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Theophrastus

Ad:  Theophrastus.jpg
Gösterim: 428
Boyut:  40.4 KB