Arama

Herbert Spencer

Güncelleme: 11 Aralık 2015 Gösterim: 4.842 Cevap: 1
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
28 Kasım 2006       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Herbert Spencer, (1820 - 1903) Ünlü İngiliz filozofu ve sosyoloğu.

Sponsorlu Bağlantılar
1820 yılında Derby'de doğmuştur. Babası, George, geleneklere uymayan, Anglikan mezhebine bağlı olmayan bir okul öğretmeniydi. Babası da dahil olmak üzere birçok aile üyesi öğretmen olan Spencer, kırk yaşına kadar hiçbir eğitim görmemiştir. Garip bir gururla, "Ne çocukluğumda, ne de gençliğimde, hiç İngilizce dersi almadım, şu ana kadar gramer konusunda tek bilgim yok" demiştir. Sistematik bir eğitim almamasına, okumayı fazla sevmemesine karşın birçok bilim dalında binlerce fikir ortaya atmış, ve "evrim" teorisinde Charles Darwin'in bir numaralı rakibi olmuştur. Edindiği büyük başarıları mükemmel gözlem yeteneğine borçludur, doğrudan doğruya yaptığı gözlemlerle binlerce fikrini destekleyecek binlerce olguyu rahatlıkla bulmuştur.

1851'de yazdığı ilk kitabı "Toplumsal Statik", insan haklarının gelişimini, ve bireysel özgürlüklerin savunusunu evrimsel bir teoriyi temel alarak açıklar. 1858'de evrim teorisini biyoloji bilimi ile sınırlamayıp, bu teoriyi bütün bilimlere uygulamak fikri kafasında belirdi. Sağlık sorunları nedeniyle günde sadece birkaç saat yazabiliyor olmasına, ve maddi durumunun kötülüğüne rağmen, 1862'de dokuz ciltlik şaheseri Sentetik Felsefe'yi yazmaya başladı.

Sentetik felsefe kısaca birçok farklı bilim dalına evrim teorisini uygulamayı konu alır. Bu şaheserin en çok dikkat çeken, ve Spencer'ın da üzerinde en çok çalıştığı bölüm, sosyoloji'ye evrim teorisinin uygulanmasını, toplum evrimini inceleyen, "Sosyoloji İlkeleri" adlı 3 cilttir. "Biyolojinin İlkeleri" , ve "Ahlâkın İlkeleri" bu şaheserin üzerinde en çok konuşulan ve kuşkusuz bilim dünyasına en çok katkıda bulunan diğer bölümleridir.

1870'lerde ve 1880'lerin başında özellikle Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ve İngiltere'de ünü doruk noktasına varmıştı. 1902'de Edebiyat dalında Nobel Ödülüne aday gösterildi. Bir çok ödülü ve övgüyü çoğu zaman reddetti. Uzun bir hastalık döneminin ardından 1903'te vefaat etti.

Herbert Spencer geniş bir alana yayılmış farklı türdeki bilgileri uyumlu bir şekilde birleştirerek Viktorya çağına damgasını vuran kişilerden olmuştur. Evrim kuramının gelişiminde ve kabulunde en az Charles Darwin kadar büyük bir rol oynamış, bugün evrim kuramını açıklarken kullanılan birçok terimi de ilk kez kullanan kişi, o olmuştur.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 11 Aralık 2015 00:43
Biyografi Konusu: Herbert Spencer nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
4 Haziran 2013       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Herbert Spencer (1820 Derby-1903 Brighton)
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  herbert spencer.jpg
Gösterim: 359
Boyut:  51.5 KB
İngiliz filozof ve toplum kuramcısı. Öğretmen olan babası ve bir din adamı olan amcası tarafından eğitildi. Gençliğinde öğretmen, gazeteci ve inşaat mühendisi olarak çalıştı.

Biyoloji, sosyoloji, antropoloji ve psikoloji ile ilgilendi. Mühendis olarak demiryollarında çalıştığı dönemde tünellerin açılması sırasında ortaya çıkarılan fosilleri inceledi. Bu incelemeleri, onu evrim konusunu, özellikle de Lamarck'ın evrim kuramını incelemeye götürdü. Evrim anlayışını "sentetik felsefe sistemi" adı altında toplamaya çalıştı. Görüşlerinin temelini 1860'ta yazdığı "First Principles"da (İlk İlkeler) ortaya koydu. Daha sonraki kitaplarında bu ilkeleri biyoloji, psikoloji, sosyoloji, etik ve yönetime uyguladı. Darwin'in doğal ayıklanma görüşünü benimsemekle birlikte, organik evrimde, kazanılmış özelliklerin de daha sonraki kuşağa geçtiğini ileri sürdü. Ona göre felsefe, diğer tüm bilimlerin temel genellemelerine kaynaklık eden birleştirilmiş bir bilgi bütünüydü. İnsanlar yalnızca görünüşleri bilebileceklerinden, olgular dünyası altında yatan gerçeklik bilinmeyendir. Din ve bilim bu nihai Bilinmeyen'i kabul eder; onun niteliği hakkındaki ipuçlarını, zor ve erk hakkındaki öznel deneylerimiz sağlar. Zor kavramının içinde enerjinin korunumu ve evrim yasası saklıdır. Evrim belirsiz, tutarsız bir homojenlikten, belirli ve tutarlı bir heterojenliğe geçiştir. Spencer, evrimi, gelişmenin doruğuna ulaştıktan sonra dağılma ve dağılmayı da yeniden evrimin izleyeceği döngüsel bir süreç olarak görüyordu. Spencer'in, bilimleri ansiklopedik bir özetle birleştirme çabası, 13. yüzyılda Thomas Aquinas'ın, bilgiyi teolojik bir bağlamda birleştirme girişimine benzetilmiştir. Bilimsel gelişme Spencer'in kimi alanlardaki görüşlerini eskitmişse de etik ve siyaset kuramı alanında bireyciliğin savunucusu ve her tür sosyalizmin şiddetli muhalifi olmasıyla önemini korumuştur.

Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

27 Aralık 2015 / The Unique Siyaset ww
30 Ekim 2015 / Misafir Sinema ww
19 Temmuz 2009 / careless_WhispeR Sanat ww
23 Ağustos 2015 / estudiantes Sinema ww
5 Temmuz 2009 / careless_WhispeR Siyaset ww