Arama

Kaldıraçlar

Güncelleme: 7 Temmuz 2012 Gösterim: 10.328 Cevap: 2
Miriel - avatarı
Miriel
Ziyaretçi
30 Kasım 2006       Mesaj #1
Miriel - avatarı
Ziyaretçi
Kaldıraçlar, sabit bir destek etrafında hareket edebilen sağlam çubuklardır. Kaldıracın etrafında döndüğü noktaya destek denir. Uygulanan kuvvetin destek noktasına olan uzaklığına kuvvet kolu, yük ile destek arasındaki uzaklığa yük kolu denir. Bir kaldıraçta kuvvet kolu, yük kolundan ne kadar uzun olursa, bu kaldıraçla kaldırılabilecek yük de o kadar büyük olur.
Dengede olan bir kaldıraçta kuvvetle kuvvet kolunun çarpımı, yükle yük kolunun çarpımına eşittir. Buna kaldıraç bağlantısı denir.
  • Kuvvet x Kuvvet kolu = Yük x Yük kolu
Kaldıraçlar, destek noktasının bulunduğu yere göre çift ve tek taraflı kaldıraç olmak üzere iki gruba ayrılır.
  • Çift Taraflı Kaldıraç
Desteğin ortada olduğu kaldıraçlara denir. Kuvvetin yönünü değiştirir, kuvvetten kazanç sağlar. Günlük hayatta çift taraflı kaldıraca benzer pek çok araç kullanırız. Örneğin makas, pense, eşit kollu terazi, levye, kayık küreği, tahterevalli desteğin ortada olduğu kaldıraca benzer araçlardır.
  • Tek Taraflı Kaldıraç
Desteğin uçta olduğu kaldıraçlardır. İki çeşittir:
  1. Desteğin uçta, yükün ortada olduğu kaldıraç. Kuvvetten kazanç, yoldan kayıp vardır. Desteğin uçta, yükün ortada olduğu kaldıraçlara örnekler; el arabası, fındık kıracağı, gazoz açacağı, insan çenesi.
  2. Desteğin uçta, kuvvetin ortada olduğu kaldıraç. Yoldan kazanç, kuvvetten kayıp vardır. Bu çeşit kaldıraca örnekler; cımbız, maşa, iş makinelerini pistonla çalışan kolları, ön kollarımız.
Kaldıraçta Kuvvet Kazancı:
Sponsorlu Bağlantılar
Basit makinelerde kuvvet kazancı, yükün kuvvete oranı olarak ifade edilir.
  • yük x yük kolu = kuvvet x kuvvet kolu olduğuna göre,
  • kuvvet kazancı = Yük/Kuvvet=Yük kolu/Kuvvet kolu olarak yazılabilir.

Son düzenleyen Blue Blood; 8 Temmuz 2008 21:49 Sebep: İncelendi.
XxMagicBoundxX - avatarı
XxMagicBoundxX
Ziyaretçi
14 Aralık 2011       Mesaj #2
XxMagicBoundxX - avatarı
Ziyaretçi
MsXLabs MK ®

Sponsorlu Bağlantılar

Kaldıraçlar

Hayatımızda 3 tip kaldıraç bulunmaktadır;

1. Tip kaldıraç: Desteğin ortada kuvvet ve yükün uçlarda olduğu kaldıraçtır. Çift taraflıdır. Tahterevalli, eşit kollu terazi, makas, kerpeten, keser, kayıkçı küreği gibi.

Q0c1yjjcIIAAAAASUVORK5CYII
2. Tip kaldıraç: Yükün ortada, destek ve kuvvet uçta olan kaldıraçtır. Bu tip kaldıraçlar el arabası, şişe açacağı, fındık kıracağı, insan ayağı gibi kaldıraçlardır.

YcjEz6INiCUREhM2TodLCOIc32mrLpbH9UkAkxy2uNjAAAAAElFTkSuQmCC
3. Tip kaldıraç: Kuvvetin ortada, destek ve yükün uçlarda olduğu kaldıraçlardır. Masa, cımbız, insan kolu, insan çenesi, olta, beysbol topu, tenis raketi gibi kaldıraçlardır.

Microsoft Office 2010 Dosyası Olarak İndir!
Arşivin Parolası : Sitenin ismidir. ( www.msxlabs.org'dur... )
VnkYsulSyUXWy5dKrnYculSycWWS5dKLrZculT6P4OCS9fFdnTfAAAAAElFTkSuQmCC

buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
7 Temmuz 2012       Mesaj #3
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kaldıraç
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Bir noktası sabit olan ve küçük bir kuvvetle ağır yükleri kaldırmaya ya da büyük dirençleri yenmeye yarayan basit makine. Günlük hayatta kullanılan sayısız kaldıraç vardır. Birçok karmaşık makinede de kaldıraçlardan yararlanılır. Her kaldıraçta bir dayanma noktası, yani sabit bir nokta ve biri direncin ya da yükün, öbürü de kuvvetin uygulanma noktaları olmak üzere toplam üç nokta önem taşır. Kaldıraçlar, bu üç noktanın karşılıklı konumuna göre üç çeşide ayrılır. Birinci kaldıraç çeşidinde (makas, terazi) dayanma noktası, dirençle kuvvet arasındadır. İkinci kaldıraç çeşidinde (fındıkkıran, el arabası) direnç, dayanma noktasıyla kuvvetin uygulandığı noktalar arasında yer alır. Üçüncü kaldıraç çeşidinde (maşa, gaz pedalı) ise, kuvvetin uygulanma noktası, dayanma noktasıyla direncin uygulandığı nokta arasındadır. Kısacası birincide dayanma noktası, ikincide direnç, üçüncüde kuvvet ortadadır. Yük (ya da direnç) ile dayanma noktası arasındaki uzaklık yük (ya da direnç) kolu, kuvvetle dayanma noktası arasındaki uzaklık da kuvvet kolu olarak adlandırılır. Kaldıraçlarda "yük x yük kolu = kuvvet x kuvvet kolu" bağıntısı kullanılarak, bu dördü içinden üçü bilindiğinde, bilinmeyen dördüncü hesaplanabilir. Kaldıraçların mekanik verimi, birinci çeşit kaldıraçta 1 ya da 1'den küçük veya büyük, ikinci çeşit kaldıraçta 1'den büyük, üçüncüde de 1'den küçüktür.
In science we trust.

Benzer Konular

11 Aralık 2013 / Misafir Soru-Cevap
5 Mayıs 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
9 Mayıs 2015 / Misafir Cevaplanmış
16 Aralık 2013 / Misafir Soru-Cevap