Arama

Thomson Olayı

Güncelleme: 27 Kasım 2016 Gösterim: 3.386 Cevap: 1
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
13 Şubat 2012       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
Thomson Olayı

Sponsorlu Bağlantılar
Isı gradyanı bulunan, bir metal çubuktan bir akım geçirildiğinde, ısı salınır ya da soğurulur. Bu, Thomson olayıdır. Isı gradyanı, metal içinde bir elektrik alanı oluşturur.

Thomson olayı, Peltier olayına benzer. Ancak, Thomson olayında alan bir birleşme noktasıyla (ya da birleşme noktalarıyla) değil, bir sıcaklık gradyanıyla oluşmaktadır. Bir metal çubuktan akım geçirildiğinde, ısı, sıcaklık gradyanıyla ilişkili alanın yönüne bağlı olarak, salınır ya da soğurulur.

Sıcaklık gradyanının elektrik alanı oluşturması şöyle açıklanabilir: Metal çubuğun bir ucunun ısıtılması, o uçtaki elektronların ısıl hızlarını yükseltir. Bu elektronlar öteki uca akarak, bir elektriksel dengesizlik, dolayısıyla da bir akım oluştururlar.

Bir bakır tel kullanıldığında akım, telin soğuk bölümünden sıcak bölümüne geçtikçe, ısı soğurur. Bu yüzden, telin sıcaklık dağılımını aynı tutmak için, tele ısı vermek gerekir. Sıcak bölgeden soğuk bölgeye akım geçen telde, ısı salınır.

Akımı oluşturan elektrik yükleri telden geçtikçe, ısınacaklarından ya da soğuyacaklarından, ısı alıp, ısı vereceklerdir. Ama bu durum, bir demir telde bozulur. Akım, telin sıcak bölümüne doğru hareket ettikçe, ısı verir (ya da soğuğa doğru aktıkça ısı alır.)

Thomson olayının kullanım alanı sınırlıdır. Ama 1850 yıllarında William Thomson (Lord KELVİN) tarafından bulunması, bilimsel bakımdan çok önemli olmuştur.


Kaynak:FizikHakkında

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
27 Kasım 2016       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Termodinamik Kısılma Deneyi ve Thomson Katsayısı!

Sponsorlu Bağlantılar
Termodinamik kısılma deneyi, ilk olarak James Joule ve William Thomson (Lord Kelvin) tarafından 1850’li yıllarda yapılmıştır. Bu nedenle kısılma olayı, genellikle Joule-Thomson etkisi (Joule-Thomson olayı) olarak bilinir ve Joule-Thomson etkisi sonucu elde edilen katsayıdan yararlanılarak karakterize edilir. Bu katsayıya Joule-Thomson katsayısı denir. Bu katsayı termodinamik bir özellik gösterir. Kısılma, bir akışkanın daha yüksek basınçlı bir ortamdan, daha düşük basınçlı bir ortama küçük bir aralıktan geçmesi olarak tanımlanır ve sürtünmelerin artması ile basıncın azalması sonucu oluşur.

Kısılma olayı sırasında, kimyasal reaksiyon olmaz, bir kanaldan akış olur ve dışarıya yapılmaz. Fakat kısılma bölgesine girişte ve çıkışta basınç değerleri değişir. Buna bağlı olarak sıcaklık değerleri de değişebilir veya değişim göstermeyebilir. Bu durum kullanılan akışkanın özelliğine, girişteki sıcaklık ve basınç değerlerine bağlıdır. Bu özelliklere bağlı olarak işlem yalıtılmış (izole edilmiş) bir sistemde olduğu düşünülür ve ısı alış verişi yapılmadığı (adyabatik olduğu) kabul edilir. Böylece enerjinin korunumu kanununa bağlı olarak kısılma işleminde entalpilerin yaklaşık olarak eşit olduğu ve sabit entalpili bir durum değiştirme olduğu sonucuna varılır.


Derleme


Benzer Konular

8 Nisan 2016 / KisukE UraharA Bilim ww
20 Aralık 2016 / Misafir Türkiye Cumhuriyeti
13 Ağustos 2015 / ThinkerBeLL Sanat ww
13 Ağustos 2015 / Safi Basın/Magazin ww
13 Ağustos 2015 / Safi Müzik ww