Arama

Terazi Nedir? Terazi Çeşitleri ve Kullanım Alanları

Güncelleme: 17 Nisan 2016 Gösterim: 35.470 Cevap: 3
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
13 Ekim 2009       Mesaj #1
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
TERAZİ
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Nesnelerin ağırlığını ölçmeye yarayan araç. Genellikle ağırlığı bilinen bir başka maddeyle kaşılaştırma yapma ilkesine göre çalışır. Eski Mısır ve Mezopotamya'da da bilinen kollu terazi, ortasından asılı bir çubuğun uçlarına bağlı iki kefeden oluşur. Kefelere ağırlığı eşit iki cisim konulduğunda, kola yerçekimi kuvvetlerine bağlı olarak büyüklüğü eşit ve yönü ters iki moment etkidiğinden kol dengede kalır. Kantarda ise kolların uzunluğu farklıdır, yani moment kolları değişik olduğundan, daha büyük bir ağırlık daha küçük bir ağırlıkça dengelenir ve kantar yine momentlerin eşitlenmesi ilkesine göre çalışır. Ucuna asılan bir ağırlığın yay direnciyle dengelenmesine dayalı teraziler de vardır (bunlar dinamometre adıyla da bilinir). Burulmalı terazide, bir telin burulmaya gösterdiği dirençten yararlanılır. Modern kimya laboratuvarlarında, 1 mikrograma kadar ölçüm yapabilen incelikli elektronik teraziler de kullanılmaktadır.
Son düzenleyen Safi; 17 Nisan 2016 21:05
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
12 Ekim 2012       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Terazi
Bir cismin veya maddenin kütlesini ölçmeye yarayan âlet. En yaygın kullanılanı eşit kollu terâzidir.
Sponsorlu Bağlantılar

Terâziyle kütle ölçme işlerine tartma denir. Eşit kollu terâzide tartma, ölçülecek kütle, bilinen kütlelerle mukâyese edilerek yapılır. Bunlar da, orta noktasında bir bıçaksırtı bulunan terâzi kolu ve bu kolun uçlarına asılı duran iki kefe vardır. Bir kefeye kütlesi ölçülecek cisim diğer kefeye bilinen standart kütleler konularak denge tesis edilir. Bu tartı sisteminde yerçekimi kuvveti her iki kefeye de aynı şiddette etkidiğinden tartı yerçekimi ivmesinden bağımsızdır. Yâni eşit kollu terâziyle tartı dünyâ, ay ve diğer gezegenlerde yapılsa aynı sonuçlar alınır.
Günümüzde kullanılan hassas terâziler ki, bunlar laboratuvarlarda, ilâç ve kimyâ sanâyiiyle, kuyumcularda kullanılır, iki kefeli eşit kollu veya tek kefeli olabilir. Tek kefeli olanlarda kütleyi doğrudan doğruya ibre üzerinden okumak mümkündür. Işıklı rakamlar bu kütleyi belirterek okumada kolaylık sağlar.

Çeşitli maksatlarla yapılmış terâziler mevcuttur.
Bunlardan bâzıları şunlardır:

Coulomb terâzisi veya burulma terâzisi, mıknatısların meydana getirdiği manyetik ve elektrostatik kuvvetleri ölçmek için Coulomb tarafından yapılmıştır. Bu âlet bakır veya gümüş telin burulmasına dayanır. Mohr terâzisi, elektromanyetik terâzi olup belli bir devreye etki eder. Laplace kuvvetlerini ölçmeye yarar. Cotton terâzisi, on binde bir amperle bir amper arasındaki şiddetleri ölçebilir. Eötyös terâzisi, yerçekimi kuvvetinin küçük değişimlerini ölçmek maksadıyla özellikle jeofizikçilerin kullandığı bir âlettir.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 17 Nisan 2016 21:09
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
12 Ekim 2012       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Terazi nedir?

Ağırlık ölçmeye yarayan bir araçtır. Genellikle bir kaldıraç gibi çalışır. En yaygını el terazisidir. Bakkal terazisi ve baskül de aynı sistem içinde çalışır.

Kefeli terazilerde kullanılan ağırlıkların doğru olması gerekir. Ağırlık birimi kilogramdır. Teraziyle kütle ölçme işlerine tartma denir. Eşit kollu terazide tartma, ölçülecek kütle, bilinen kütlelerle mukayese edilerek yapılır. Bunlar da, orta noktasında bir bıçaksırtı bulunan terazi kolu ve bu kolun uçlarına asılı duran iki kefe vardır.

Bir kefeye kütlesi ölçülecek cisim diğer kefeye bilinen standart kütleler konularak denge tesis edilir. Bu tartı sisteminde yerçekimi kuvveti her iki kefeye de aynı şiddette etkidiğinden tartı yerçekimi ivmesinden bağımsızdır. Yani eşit kollu teraziyle tartı dünya, ay ve diğer gezegenlerde yapılsa aynı sonuçlar alınır.

Günümüzde kullanılan hassas teraziler ki, bunlar laboratuvarlarda, ilaç ve kimya sanayiiyle, kuyumcularda kullanılır, iki kefeli eşit kollu veya tek kefeli olabilir. Tek kefeli olanlarda kütleyi doğrudan doğruya ibre üzerinden okumak mümkündür. Işıklı rakamlar bu kütleyi belirterek okumada kolaylık sağlar. Çeşitli maksatlarla yapılmış teraziler mevcuttur. Bunlardan bazıları şunlardır:

Coulomb terazisi veya burulma terazisi, mıknatısların meydana getirdiği manyetik ve elektrostatik kuvvetleri ölçmek için Coulomb tarafından yapılmıştır. Bu alet bakır veya gümüş telin burulmasına dayanır. Mohr terazisi, elektromanyetik terazi olup belli bir devreye etki eder.

Laplace kuvvetlerini ölçmeye yarar. Cotton terazisi, on binde bir amperle bir amper arasındaki şiddetleri ölçebilir. Eötyös terazisi, yerçekimi kuvvetinin küçük değişimlerini ölçmek maksadıyla özellikle jeofizikçilerin kullandığı bir alettir.
Sözlükte "terazi" ne demek?

1. Bir kolun iki ucuna asılı iki kefeden oluşan tartı, mizan; ip cambazlarının dengeyi sağlamak için kullandıkları uzun sırık.
2. Vücudun, asılarak ya da dayanarak yere koşut bulunduğu denge duruşu.
3. Zodyakta, başakla akrep burçları arasında bulunan burcun adı. à zodyak.
Terazi kelimesinin ingilizcesi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 17 Nisan 2016 21:10
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
4 Şubat 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
EŞİT KOLLU TERAZİ 43964d1454625251 agirlik olcu birimleri ve olcum aletleri esit kollu 43965d1454625251 agirlik olcu birimleri ve olcum aletleri agirlik alet3
Kütle (madde miktarı) ölçmeye yarayan bir araçtır.
Düz bir çubuk orta yerinden bir destek üstüne oturtulur. Çubuğun uçlarına keseler asılır. Bir keseye tartılacak maddeyi diğer keseye ölçmede kullanacağınız ölçüt kütleleri koyarsınız böylece denge durumunda miktarını bilmediğiniz maddenin kütlesini ölçersiniz.


İBRELİ TERAZİ 43966d1454625290 agirlik olcu birimleri ve olcum aletleri ibreli terazi
Terazilerle Basküller kaldıracın çeşitli kombinezonlarından meydana gelir. İbreli teraziler ağırlığın bölümlü bir cetvel üzerinde çabucak okunmasını sağlar. Bunlar dairelerde ve özellikle posta nelerde kullanılır. Basküllerin hassasiyeti az ve oldukça yavaştır ama on binlerce kiloya kadar tartabilirler. Resmî tartılarda taşıt araçları için kullanılır. Bebek Terazisi, çukurca bir kefesi bulunan özel bir terazidir. Her emzirmeden sonra bebeğin ne kadar süt aldığının ölçülmesine yarar.

DEVAMI Ağırlık ölçü birimleri ve ölçüm aletleri
Son düzenleyen Safi; 3 Mayıs 2016 02:35

Benzer Konular

11 Nisan 2018 / ThinkerBeLL Fizik
9 Şubat 2012 / _Yağmur_ Kimya
5 Şubat 2016 / Misafir Cevaplanmış
18 Aralık 2014 / Misafir Soru-Cevap
8 Ağustos 2015 / ThinkerBeLL X-Sözlük