Arama

Sınır Açısı

Güncelleme: 19 Aralık 2017 Gösterim: 5.494 Cevap: 2
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
7 Kasım 2012       Mesaj #1
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Sınır Açısı
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi &Vikipedi, Özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar


Yoğun bir ortamdan daha hafif bir ortama maksimum kırılma açısıyla (90°) geçen ışığın, yoğun ortamdaki gelme açısı. Örneğin su altındaki bir ışık kaynağından çıkarak yüzeye gelen ışınlar, yüzey normaliyle sınır açısından daha büyük bir açı yaptıklarında havaya geçemezler ve tam yansıma yaparak suyun içinde kalırlar. Su-hava için sınır açısı 48°, cam-hava için 42°dir. Hafif bir ortamdan gelerek yoğun bir ortama geçen ışınlar da en çok sınır açısı kadar bir kırılma açısı yapabilirler.

Sınır açısı; ortam değiştiren bir ışığın, ortamları ayırıcı yüzeyden geçmesi olayına denir. Sınır açısı olayı yalnızca çok yoğun ortamdan az yoğun ortama geçerken görülür. Çünkü çok yoğun (kırıcılığın fazla olduğu) ortamdan az yoğun (kırıcılığın az olduğu) ortama geçen ışık yüzey normalinden uzaklaşacak şekilde kırılır. Normalden uzaklaşan ışın ayırıcı yüzeye yaklaşır, kırılma açısının 90° olduğu durumdaki gelme açısına sınır açısı denir.
Eğer ışık, çok yoğun ortamdan az yoğun ortama geçerken geliş açısı, sınır açısını geçen bir açıyla yüzeye gelirse ortam değiştirmeden tam yansımaya uğrar.Saç teli kadar incedir.
Sen sadece aynasin...
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Aralık 2017       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Sınır Açısı ve Tam Yansıma!


Gelme açısı büyüdükçe kırılma açısı da büyür ve ışığın kırılma açısının 90 derece olduğu andaki gelme açısına sınır açısı deniyordur.
Sponsorlu Bağlantılar

Işık ışınları sınır açısından daha büyük açıyla gelirse 2. ortama geçemez ve geldiği ortama normalle eşit açı yaparak geri döner. Bu olaya tam yansıma adı verilir.
  • Suyun kırılma indisi nsu=4/3, havanın kırılma indisi nhava=1 ve sudan havaya sınır açısı yaklaşık 48 derecedir. İlgili açı Snell bağıntısı kullanılarak bulunabilir.
  • Camın kırılma indisi ncam=3/2, havanın kırılma indisi nhava=1 ve camdan havaya sınır açısı yaklaşık 42 derecedir.
Bu bağlamda ortamların kırılma indisleri arasındaki fark büyüdükçe sınır açısı da küçülür. Aynı durum Snell bağıntısıyla da ifade edilebilir.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
19 Aralık 2017       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Işık ışınları, kırılma indisi küçük ortamlardan büyük ortamlara hangi açı ile gelirse gelsin normale yaklaşarak kırılır ve ikinci ortama geçer. Işık ışınları, çok yoğun ortamdan az yoğun ortama geçerken normalden uzaklaşarak kırılır. Çok yoğun ortamdan az yoğun ortama gelen ışınlar ikinci ortama her zaman geçemez. Ancak belli açılardan daha küçük açılarla geldiği zaman geçebilir.

Benzer Konular

25 Aralık 2013 / Misafir Soru-Cevap
21 Ekim 2015 / ThinkerBeLL X-Sözlük
29 Eylül 2011 / ener Matematik