Arama

Mum Resimleri

Güncelleme: 6 Temmuz 2018 Gösterim: 304.550 Cevap: 380
arwen - avatarı
arwen
Ziyaretçi
10 Haziran 2008       Mesaj #1
arwen - avatarı
Ziyaretçi

Mumun Tarihçesi


Mısır ve Girit'te bulunmuş en az 5000 yıllık şamdanlardan anlaşılabileceği üzere, mum, Antik Çağ'ın ilk buluşları arasındadır. Ortaçağ'da ise Avrupa'da kullanılan mumlar, donyağından yapılmaktaydı. 1292 yılına ait bir vergi listesine göre ise, Paris'te 71 tane mum yapımcısı yaşamaktaydı.
Sponsorlu Bağlantılar

1800'lü yıllarda Fransız kimyacı Michel-Eugène Chevreul, yağdaki gliserinden yağ asidini ayırarak daha kaliteli mumları yapımında kullanılan stearik asidi üretmiştir.
Daha sonraları ise mum malzemesi yapmakta yeni işlemler öğrenilmiştir. Stearik asitten ayrı, iki önemli malzeme daha bulunmuştur: İspermeçet balinasının kafa boşluğundan elde edilen ispermeçet, ve petrolün bir yan ürünü olan parafin. Bu buluşlardan sonra, parafin ve stearik asitle hazırlanan karışım, mumun temel malzemesi hâline gelmiştir.Yanarken, alevden çıkan ısı, fitilin dibindeki katı mumu sıvılaştırır. Bu eriyik, kılcal hareket sonucu fitilden yukarı doğru çıkar, sonra da ısı nedeniyle buharlaşır. Mum buharının yanmasıyla da alev oluşur. Bu böyle bir döngü hâlinde, mum bitene dek devam eder.

19. yüzyılda geliştirilmiş olan mum kalıp makinesi, dönüşümlü olarak ısıtılıp soğutulan metal bir tank içerisindeki dizi kalıplardan oluşmaktadır. Kalıplar soğuduktan sonra, mumlar pistonlarla püskürtülür. Makinenin altındaki fitil makaraları mum kalıplarının içinden geçecek biçimde pistonlara bağlanır. Soğuyan mumlar kalıplardan çıkartıldıktan sonra da fitilleri kesilir. Mumlar, bu hâldeyken paketlenip piyasaya sunulurlar.

Kullanımı:


Elektriğin icadından önce, mumlar, gaz lambalarıyla birlikte aydınlanmanın en önemli
araçlarından olmuşlardır.Günümüzde ise mumlar daha çok süs eşyası konumundadırlar. Doğum günü pastalarının üzerinde,şık görünmesi istenen yemek masalarında, yumuşak, ılık bir ambians yaratılmak istenen her yerde mumlara rastlanmaktadır.

Mum yak keyfine bak!


Mumların insan psikolojisini etkilediğine dair ciddi iddialar var. Bunları bilmek ister misiniz?
Artık mumlara biçimleri, kokuları ve renkleriyle sadece bir aksesuar olarak bakılmıyor. İşte rengarenk mumlar ve insanlar üzerindeki etkileri…Yeşil mum: Hareketin ve verimliliğin sembolü olarak görülüyor ve vücut-beyin enerjisini dengelediği söyleniyor. Doğa tutkusunu arttırdığı da iddialar arasında.

Mavi mum: Renk uzmanlarına göre algı yeteneklerimizin uyanmasına ve içsel yeteneklerimizin farkına varmamıza yardımcı olan en etkili mum.
Beyaz mum: Saflığın ve gücün sembolü olarak kabul ediliyor. Ayrıca birlikte yandığı diğer mumların da etkilerini artırıyor. Beyaz bir mum duman çıkarıyorsa, çevredeki negatif düşünce ve etkileri yok ettiği söyleniyor. Eğer duman bir süre sonra kesiliyorsa, o bölge her çeşit olumsuzluktan arınmış sayılıyor.
Siyah mum: En güçlü ve koruyucu mumlar olarak kabul ediliyor. Pek çok dinde, ayin ve törenlerde siyah mumun kullanılması buna bağlanıyor. Uzmanlar, aşırı kullanımın depresyona yol açabileceğini iddia ediyor. Bu yüzden önerileri, siyah mumun, beyaz renkli mumlarla bir arada kullanılması.
Kırmızı mum: Bu yorumu yapmak için aslında uzman olmaya hiç gerek yok. Kırmızı aşk ve romantizmin sembolü olduğuna göre, kırmızı mumlar da aynı etkiyi yaratacaktır. Nitekim uzmanlarda aynı şeyi söylüyor.
Pembe mum: Sevginin ve başarının sembolü olarak bakılıyor. Onurlu, bilinçli ve saf bir hayatın özellikleri pembe mumlarda toplandığı söyleniyor.
Turuncu mum: Neşeyi ve yaratıcılığı artırdığı iddia ediliyor. Sonucunu görmek için ders çalışırken, çalışma masanızda turuncu mum yakarak küçük bir deney yapabilirsiniz.
Gri ve gümüş rengi mum: Açıklığın ve şeffaflığın sembolü olarak görülüyor. İçinde gizli kalmış yetenekleri ortaya çıkarmak isteyen kişilere, çalışma esnasında bu mumlardan yararlanmaları tavsiye ediliyor.
Kahverengi mum: Bu mumlar tarafsız, nötr özellikler taşıyor. Kısacası negatif veya pozitif bir etkisi olduğundan söz edilmiyor.
Mor ve eflatun mum: Bu renk mumların kişide başarı ve arzularını harekete geçirdiği ifade ediliyor.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 6 Temmuz 2018 01:05
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Haziran 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
kalp ve mum

Sponsorlu Bağlantılar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Haziran 2008       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Mumların Kullanım Alanları

Ad:  mum.jpg
Gösterim: 1772
Boyut:  15.5 KB

Elektriğin icadından önce, mumlar, gaz lambalarıyla birlikte aydınlanmanın en önemli araçlarından olmuşlardır. Günümüzde ise mumlar daha çok süs eşyası konumundadırlar. Doğum günü pastalarının üzerinde, şık görünmesi istenen yemek masalarında, yumuşak, ılık bir ambians yaratılmak istenen her yerde mumlara rastlanmaktadır.

Dinde
Mumlar geçmişten bugüne, pek çok dinde ve dinsel ayinlerde kullanılmaktadır.
  • Budizm: Budistler meditasyon sırasında rahatlamak ve gevşemek için mum kullanırlar.
  • Hinduizm: Hinduizm'de mum, ruhsal aydınlanmanın ve başarının sembolü olarak pek çok ritüelde kullanılmaktadır.
  • Kwanzaa: Afroamerikan kökenlilerin tatilleri 26 Aralık-1 Ocak tarihleri arasında kutlanan Kwanzaa'da 3 kırmızı, 1 siyah ve 3 yeşil mum yakmak zorunludur.
  • Hümanizm: Hümanizmde mum, mantığın ve akılcılığın sembolüdür.
  • Musevilik: Musevilik'te genellikle, cuma akşamları, Şubat başlangıçlarında yapılan Havdalah ritüeli esnasında mum yakılır.
  • Vika: Vikalıkta mum, dört temel element ateş, toprak, su, havanın geçtiği büyü törenlerinde ve diğer genel maji ayinlerinde kullanılır.
Zaman
İlk olarak Çin'de yapılan ve sonra tüm dünyaya yayılan mum saatleri, zamanın belirlenmesinde kullanılır. Aynı zamanda çok zor yanan mum takvimleri, günün belli olmasında da kullanılırlar. Bu takvimler, bir yıl boyunca yanabilen mumlardır.

Diğer
Citronella denen bir mum türü etrafa böcekleri rahatsız edici bir koku yayarak haşerelerin uzaklaşmasını sağlar. Aynı zamanda resimde ve terzilikte de mumdan faydalanır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
11 Haziran 2008       Mesaj #4
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Mum Resimleri


gece


White Candle

candle
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
14 Haziran 2008       Mesaj #5
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi
kerzen01
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Haziran 2008       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Fumefx Candle test by sentimentalfreak
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Haziran 2008       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
mum by gomorrah
Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
16 Haziran 2008       Mesaj #8
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi
 change the color of candle flame
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Haziran 2008       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
mum by mindd
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Haziran 2008       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
MuM by keremizmir

Benzer Konular

24 Haziran 2016 / buz perisi Genel Galeri
27 Şubat 2017 / Misafir Soru-Cevap
18 Haziran 2012 / _Yağmur_ Ziraat
24 Ocak 2016 / MaRCeLLCaT X-Sözlük
20 Ekim 2008 / Misafir Taslak Konular