Arama

Mercan Resimleri

Güncelleme: 21 Kasım 2015 Gösterim: 61.069 Cevap: 10
P.u.S.u - avatarı
P.u.S.u
Ziyaretçi
9 Nisan 2007       Mesaj #1
P.u.S.u - avatarı
Ziyaretçi
Mercanlar

Sponsorlu Bağlantılar
Anthozoa ya da Mercanlar, omurgasız hayvanların Knidliler şubesinin denizlerde yaşayan bir sınıfıdır. Yumuşak mercanlar, boynuzsu mercanlar, dikenli mercanlar, gerçek mercanlar gibi çeşitleri vardır. Deniz şakayıkları da bu sınıftandır. Polipmineral maddelerinden karışmış boynuzsu iskeletlerine de mercan denir. vücutlu bu canlıların
Mercan iskeletlerinin binlerce yıl boyunca belli bir bölgede toplanması sonucunda da, mercan kayalıkları meydana gelir. Yalnız veya koloniler halinde yaşarlar. Vücutları ışınsal simetrilidir. Ağız çevrelerinde uzantılı dokunaçları vardır. Ağız ve kolları kaslarla açılıp kapanabilir. Küçük canlılarla beslenirler. İskeletleri dış derilerinin salgısından meydana gelir.

Akdeniz, Kızıldeniz gibi sıcak deniz diplerinde bulunan büyük taşlara yapışık olarak yaşarlar. Pek nadir olarak serbest yüzenlerine de rastlanır. Her bir mercan veya mercan ünitesi kalkerli bir kabuk içinde birbirine sıkı sıkı bağlanmış mercan hayvancıkları ihtiva eder. Mercanın vücudu sütun şeklindedir. Bu sütunun üstünde, kavrama uzuvlarını ve merkezi ağzı taşıyan düz bir disk bulunmaktadır. Mercan, kabuğun içinde belli bir miktarda büzülebilir, ancak kabuğu terk edemez. Koloni fertlerinin kabukları birbirinden değişik şekillerdedir. Kalkerden meydana gelen kabuk kütlesi, sürgün şeklindeki üreme sonucu devamlı olarak büyür. Bu büyüme sırasında sadece kütlenin yüzeyindeki mercanlar canlı olarak kalır.

Hem eşeyli, hem de bölünme veya tomurcuklanma ile eşeysiz çoğalırlar. Eşeysiz olarak üreyenler ana koloniye bağlı kalırlar. Çoğu ayrı eşeylidir. Üreme hücrelerinin döllenmesi ana hayvanın içinde veya suda serbest olarak olur. Döllenme sonucu meydana gelen kirpikli larva küçük bir kurtçuğa benzer. Kirpikleriyle bir müddet serbest yüzdükten sonra kendini bir kayaya tesbit eder. Gelişimini tamamlayarak polip haline gelir ve kalkerli bir iskelet salgılar. Tomurcuklanma ile üreyerek yeni polipler meydana getirir. Koloninin salgıladığı iskeletler yığın halini alarak, mercanlar hareket edemez olur.


Giant Green Anemone

Dev yeşil deniz anemonu, Güney California
Mercan katılıkta taş gibidir, denizin dibinde ise adeta bitki gibi biter. Denizin diplerinde rengarenk çiçek bahçelerini andırırlar. Suyun yüzünden yukarı çıkıp kuruyunca katılaşıp toprak olur. Bu özelliklerinden dolayı mercanlar uzun yıllar denizlerde büyüyen taş haline gelmiş çiçekler olarak sanıldılar. Günümüzde ise mercanlar, omurgasız hayvanlar sınıfında incelenmektedir.

Kaynaşan mercan iskeletlerinin zamanla deniz yüzeyine kadar yükselerek meydana getirdikleri uzun mercan kayalarına resif denir. Bazan da halka şeklini alarak ortası deniz olan adalar meydana getirirler. Bunlara da atol denir. Mercan kayalıklarının meydana gelebilmesi için suyun ılık olması lazımdır. Norveç batı sahillerinde olduğu gibi soğuk iklim bölgelerinde de mercan kayalıklarına rastlanmaktaysa da, mercan kayalıklarının en çok bulunduğu yerler; Afrika'nın doğu sahillerinden Pasifik Okyanusundaki Hawaii Adaları arasındaki bölge ile Bermuda'dan Brezilya'ya kadar olan bölgelerdir. Akdeniz'de de çalı veya ağaç biçiml koloniler halinde, 200 metrelik derinlerde bulunurlar.


Taşsı mercan (Scleractinia)
Üç tip mercan kayalığı vardır. Bunlardan birincisi sahile yakın bölgelerde bulunur. İkincisi sahilden uzakta açık denizde, üçüncü de sığ sularda bulunur. En meşhur mercan kayalıkları Avustralya'nın kuzeydoğu sahillerinde bulunan ve uzunluğu 2000 km olan Great Barrier Reef'tir. Mercanların renk ve görünüşleri çeşitlidir. Çimen, yelpaze, ağaç dalı şeklinde olanları vardır. Kırmızı, yeşil, turuncu, beyaz, çizgili ve desenli de olabilirler.

Çok eskiden beri mercan iskeletlerinden süs eşyası yapılmaktadır. Kolye, gerdanlık, küpe, tesbih gibi eşya imal edilir. Kırmızı mercan en meşhurlarıdır.

Brain coral

Resim ve fotoğraf konularında uygulanan kurallar şöyledir:
  • +18 içerikte resim ve fotoğraf eklenmemelidir.
  • Daviantart.com sitesinden alınan her resim ve fotoğraf için kaynak bilgisi verilmesi zorunludur.
  • Bir mesajda en fazla 3 adet resim/fotoğraf olmalıdır.
  • Eklenecek olan her resim/fotoğraf mesajına konu başlığı girilmelidir.
  • Yukarıda belirtilen kurallara uygunluk göstermeyen bütün resim/fotoğraf ekleri silinecektir.

Son düzenleyen Safi; 21 Kasım 2015 01:12 Sebep: Güncellendi.
P.u.S.u - avatarı
P.u.S.u
Ziyaretçi
10 Nisan 2007       Mesaj #2
P.u.S.u - avatarı
Ziyaretçi
Scheibenanemonen 28Actinodiscus spec29

Sponsorlu Bağlantılar
P.u.S.u - avatarı
P.u.S.u
Ziyaretçi
12 Mayıs 2007       Mesaj #3
P.u.S.u - avatarı
Ziyaretçi
Denzalti
PocahontaS - avatarı
PocahontaS
Ziyaretçi
3 Temmuz 2007       Mesaj #4
PocahontaS - avatarı
Ziyaretçi
coral damage
PocahontaS - avatarı
PocahontaS
Ziyaretçi
9 Temmuz 2007       Mesaj #5
PocahontaS - avatarı
Ziyaretçi
enlargecoral reef water
PocahontaS - avatarı
PocahontaS
Ziyaretçi
1 Eylül 2007       Mesaj #6
PocahontaS - avatarı
Ziyaretçi
Coral Reef Riot by arterius
*TeoDora* - avatarı
*TeoDora*
Ziyaretçi
18 Temmuz 2008       Mesaj #7
*TeoDora* - avatarı
Ziyaretçi
toadstool coral 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Mayıs 2009       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Mercanlarda üreme hem eşeyli, hem de bölünme ya da tomurcuklanma ile eşeysiz olur. Eşeysiz olarak üreyenler ana koloniye bağlı kalır. Çoğu ayrı eşeylidir. Üreme hücrelerinin döllenmesi ana hayvanın içinde ya da suda serbest olarak meydana gelir. Döllenme sonucu oluşan gelen kirpikli larva küçük bir kurtçuğa benzer. Kirpikleriyle bir müddet serbest yüzdükten sonra kendini bir kayaya tesbit eder. Gelişimini tamamlayarak polip haline gelir ve kalkerli bir iskelet salgılar. Tomurcuklanma ile üreyerek yeni polipler oluşur. Koloninin salgıladığı iskeletler yığın halini alarak, mercanlar hareket edemez olurlar.
mecanlarda ureme 120x120

alintimecanlarda ureme
_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
20 Ocak 2013       Mesaj #9
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
Konu Güncellenmiştir..

j4v3j
Tesadüfen Zirveye Çıkılmaz... Çıkılsa Bile Durulmaz...
_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
6 Nisan 2013       Mesaj #10
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
lu2tf
Tesadüfen Zirveye Çıkılmaz... Çıkılsa Bile Durulmaz...

Benzer Konular

8 Eylül 2018 / ThinkerBeLL Deniz Bilimleri
 Mercan
2 Temmuz 2010 / LaSalle Müzik tr
12 Nisan 2010 / Misafir Taslak Konular
12 Haziran 2013 / Bachata Sinema tr
10 Ocak 2016 / Safi X-Sözlük