Arama

Gökyüzü neden mavidir?

Güncelleme: 12 Mart 2018 Gösterim: 6.841 Cevap: 2
BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
18 Ekim 2008       Mesaj #1
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye

Gökyüzü Neden Mavidir?

Ad:  gökyüzü1.JPG
Gösterim: 1230
Boyut:  24.4 KB


Sponsorlu Bağlantılar
Gökyüzünün mavi görünmesinin (dikkat! olmasının değil görünmesinin! çünkü normalde atmosferimiz daha doğrusu hava renksiz bir gazdır!) tek sebebi kırılma hadisesidir.

Güneş ışınları atmosfere girdiğinde atmosferdeki gaz moleküllerine ve toz parçacıklarına çarparak saçılır. Gün ışığı değişik dalga boylu birçok ışından oluşur. En kısa dalga boylu mavi ışınlar atmosferin üst tabakalarındaki küçük parçacılar tarafından hemen saçılırlar. Fakat kırmızı
ışık (ki en büyük dalga boylu ışıktır!) saçılmak için daha büyük parçacıklara çarpmak zorundadır.

Gökyüzü açık olduğunda, mavi ışık diğer ışıklara oranla en fazla saçılan ışıktır. Bu yüzden de gökyüzü mavi görünür. Mesela gökyüzü yoğun bulutlarla veya dumanla dolu olduğunda, tüm ışınlar nerede ise aynı oranda saçılır. Bu da gökyüzünün gri renkte görünmesine sebep olur.


Gün batımında veya doğumunda ise güneş ışınları atmosfere eğik girdikleri için daha fazla yol katetmek zorunda kalırlar. Bu yüzden daha çok ışın ve renk saçılır ve o posterlere konu olan, şahane gün doğumu ve batımını gözlemleyebiliriz. Çok az saçılmış olan kırmızı ışık ise güneşe ve ufuğa kızıl veya portakal görüntü verir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 12 Mart 2018 16:36
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Ekim 2012       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Gökyüzü neden mavidir?
Bu işin daha ilginç bir yanı var. Güneşin ışığı ne renktir, hiç düşündünüz mü?
Sponsorlu Bağlantılar
Çoğunuzun sarı diyeceğine eminim. Güneş ışığı beyazdır, yani bir renk değildir, bütün renklerin karışımıdır.
Bunun ispatı ise çok kolaydır. Eğer evinizde kristal bir avize varsa, bir parçasını annenize belli etmeden alın ve güneşe doğru tutun. Kristalin ışığı kırarak aynı gökkuşağının renkleri gibi ayrıştırdığını göreceksiniz.

Bilindiği gibi, güneşin beyaz ışığı aslında mor, mavi, yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı renklerin karışımıdır. Güneşten çıkarak atmosferimize kadar yol alan güneş ışınlarının çoğunluğu teğet geçerken, bir kısmı atmosferimiz tarafından emilir.
Bu ışık atmosferden geçerken mor tarafındaki ışıklar, kırmızı tarafındakine göre daha fazla dağılırlar ve atmosferde çoğunlukla mavi renk kırılarak yeryüzüne yansıtılır. Bu durumda biz gökyüzünü mavi renkte görürken, güneşi de beyaz-sarı karışımı bir renkte görürüz.

Atmosferimiz olmasaydı, güneşi yine parlak bembeyaz renkte görecek ancak bütün gökyüzü geceleri olduğu gibi karanlık olacak, güneşle beraber diğer yıldızlar da görünüyor olacaktı. Peki aslında beyaz renk olan güneş ışınları yukarıda bahsedilenler nedeniyle sarı renk görülüyor da, güneş ufka yaklaşıp batarken nasıl turuncu, hatta kıpkırmızı bir renk alabiliyor?

Güneş ufukta alçaldığı zaman, açısı nedeniyle gözümüze ulaştığı mesafe de uzandığından, ışınları ona bakanlara da çok yol kat ederek ulaşır. Bu, ışınların havada daha çok molekül ve parçacık arasından geçmesi, onlar tarafından daha çok yansıtılması ve dağatılması demektir.
Böylece güneş ufukta alçalmaya, batma noktasına doğru gelmeye başlayınca, o anda tepesinde bulunduğu yerlerde kırmızı dışındaki renkler atmosfer tarafından emildiği için gökyüzü mavi, güneş sarı renkte görüldüğü halde, güneşi ufukta görenlere kırmızı ve biraz da turuncu renkler ulaşır.

Son düzenleyen Safi; 12 Mart 2018 16:37
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Ekim 2012       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Gök ne renktir?
Gökyüzü, çeşitli nedenlerden ötürü tanımlaması zor bir kavramdır. Kabaca kişinin açık alanda yukarı baktığında gördüğü, tüm gök cisimlerini çevrelediği gözlemlenen boşluk olarak nitelendirilebilir. Bu tanıma göre kuşların ve uçakların gökyüzünde uçtuğu, yağmur ve gökkuşağı gibi atmosferik olayların yanı sıra güneşin batışının veya yıldız kaymasının da gökyüzünde, gerçekleştiği varsayılır.

Meteorolojide Gökyüzü
Meteorolojik açıdan gökyüzü, atmosferin gözle görünen kısmı olarak tanımlanabilir. Değerlendirmesi daha çok atmosferin durumuna göre yapılır ve tanımından var olan bulutların cinsi, miktarı, yüksekliği ile hareket yönleri anlaşılır. Gök yüzünün hali, açık, az bulutlu, parçalı bulutlu, çok bulutlu ve kapalı olarak sınıflandırılır.

Gökyüzü neden mavidir?
Yaygın düşüncenin aksine gökyüzü aslında mavi değildir, mavi görünür. güneşten gelen ışınlar atmosferdeki gaz molekülleri ve diğer parçacıklara çarparak saçılırlar teknik ismi ile “Rayleigh Saçılması” Gökyüzünde çoğunlukla görünen rengin mavi olması ise havanın uzun dalga boylu ışığa göre tercihen kısa dalga boylu ışığı saçmasından kaynaklanmaktadır. Bu sebeple en kısa dalga boylu ışınlar atmosferin üst tabakalarında saçılmaya uğrayıp gökyüzünün, mavi görünmesini sağlarken, daha uzun dalga boylu ışınlar saçılmak için daha büyük bir parçacık bulana kadar yollarına devam ederler.

Benzer Konular

23 Şubat 2010 / Misafir Genel Mesajlar
1 Mayıs 2011 / Ziyaretçi Cevaplanmış
12 Mart 2018 / Misafir Cevaplanmış
21 Ocak 2012 / Misafir Soru-Cevap
19 Mart 2013 / Misafir Soru-Cevap